Новите стражи на източната граница

НАТО за пръв път създава свои структури в Източна Европа и в България. Основният въпрос тук ще бъде не има ли полза, а ще ядоса ли Русия

Какво прави НАТО за новите заплахи
Какво прави НАТО за новите заплахи    ©  Капитал
Какво прави НАТО за новите заплахи
Какво прави НАТО за новите заплахи    ©  Капитал

Знаете ли, че е имало над 200 учения на НАТО в Европа през 2014 г, а в Източна Европа е имало по едно такова всяка седмица? Надали. Северноатлантическият алианс обикновено не е особено интересна тема за медиите. Но когато от НАТО всъщност започне да има нужда, настава смут. А думата база отключва истерия.

Тази седмица министрите на отбраната на 28-те приеха няколко стъпки, които позволяват на НАТО да отговори на новите заплахи от изток и от юг. Сред тях е създаването за пръв път на структури на алианса в новите държави членки, сред които и България. В шестте координационни щаба, които ще се появят в скоро време в Източна Европа, няма да бъдат разполагани (слава богу) оръжия за масово поразяване, независимо какво казва Волен Сидеров. Всъщност в тях няма да бъде разполагано нищо, защото те де факто ще представляват няколко стаи с военни специалисти, които ще работят в София. Един български представител, пожелал анонимност, ги определи по-скоро като "шоу без особен ефект". Но тези малки щабове са първият знак, че НАТО взима насериозно отбраната на източната си периферия. И тъй като е очевидно, че те са насочени към заплахата от Изток, което значи Русия, темата предизвика бурни дебати в България.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се