Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
13 6 фев 2015, 14:23, 7292 прочитания

Защо Мавродиев е лично отговорен?

С промени във вътрешния правилник и поредица свои действия председателят стана едноличният заповедник на небанковия сектор

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Инвестициите на пенсионни фондове в свързани лица

Къде са връзките?

Инвестициите на пенсионни фондове в свързани лица

Оплетени в "невидими" връзки

Инвестициите на пенсионни фондове в близки компании, които КФН игнорира, дори не са особено старателно прикрити

Три провала и много лъжи

КФН не вижда, че няколко пенсионни фонда инвестират главно в собствениците си. Какво правим?Когато нещата тръгнат накриво, рано или късно възниква въпросът кой е виновен и тогава най-често се оказва, че ръководителят не носи никаква отговорност, има нещо размито и колективно, а там където трябва да отговарят персони, или са и.д., или с изтекъл мандат. Как е в КФН? 
След създаването на комисията през 2003 г. са обособени три самостоятелни управления за надзор съответно на инвестиционния, застрахователния и пенсионноосигурителния пазар. Техните ръководители, които са заместник-управители на КФН, на книга разполагат с еднолични правомощия за оперативен контрол на сектора. За по-добра координация и по-пълна защита на потребителите на финансови услуги и на пазарните участници най-важните решения като подзаконова уредба, даване и отнемане на лицензи и др., се вземат от колективния орган КФН при екипност и единни стандарти. Колкото до председателя, той представлява институцията, организира и ръководи дейността й с изключение на дейностите, които са в самостоятелната компетентност на заместник- председателите. Така е по закон. Но...

Моят правилник е над закона


С вътрешния правилник на КФН нейният председател Стоян Мавродиев по същество е отменил закона. Той е наложил своето разбиране за "екипност", а именно - пълно подчинение на заместник-председателите на неговата еднолична воля, независимо че те носят отговорност за решенията си съгласно закона. От тях се изисква предварително да съгласуват с председателя издаваните индивидуални административни актове, както и отказите за издаване на такива актове. На съгласуване подлежат и принудителните административни мерки, както и извършването на проверки на дейността на поднадзорните лица. Всичко това, освен че отнема независимостта на ресорните надзорници, създава огромна по обем документация и затлачва работата на КФН. Това нарушение на закона е констатирано и в доклад на Сметната палата след проверка на КФН през 2012 г.

Когато преядеш с власт

Борислав Богоев, бивш заместник-председател по застрахователния надзор до началото на 2014 г., разказва, че е бил сред тези, които са изразили несъгласие при приемането на правилника, тъй като ограничава пълномощията му. "Сега обаче съм щастлив, че беше приет и действа, защото Стоян Мавродиев носи лична отговорност за всяка едно решение на КФН. Повтаряната напоследък от него мантра, че заместник-председателите на КФН  взимат самостоятелни решения и той дори не може да им иска информация, е поредната лъжа и манипулативно твърдение от страна на председателя на КФН и означава, че не е  запознат със Закона за Комисията за финансов надзор, а още по-малко със собствения си правилник. По закон всички важни решения се вземат от колективния орган.  Правилникът му дава още по-големи правомощия да съгласува всички проекти на индивидуални актове на заместник-председателите. Ето защо например за КТБ той не може да се скрие зад гърба на заместник-председателя", казва Богоев.
В допълнение Мавродиев е работодател на всички служители в комисията - както от общата, така и от специализираната администрация и ако преди назначенията, уволненията и повишенията са били резултат от предложенията на заместник-председателите, от 2010 г. това става по едноличен избор на Мавродиев и често в разрез с волята на заместниците му.

Заместници-подгласнициВ момента комисията е доста непълна. Ръководещият управление "Осигурителен надзор" Ангел Джалъзов е с мандат, изтекъл още на 15 юли 2014 г., но той осъществява всекидневен надзор над управлението на активите на пенсионните дружества в размер над 8 млрд. лв. КФН не е избрала титуляр за заместник-председател по инвестиционната дейност. Първоначално избраният заместник Димана Ранкова подаде оставка още през април 2012 г. поради трайни и непреодолими професионални конфликти с Мавродиев. Парламентът избра на нейно място Николай Попов, който трябваше да довърши мандата й, който изтича през юли 2015 г. Той обаче също не успя да приеме методите на работа и подаде оставка през есента на 2014 г. Сега на негово място е избран член на КФН с решение на самата комисия, а не на парламента по предложение на Мавродиев.
Интересен беше и изборът на Ралица Агайн-Гури за заместник-председател по застрахователната дейност - тя заемаше поста и преди Мавродиев, после за кратко отговаряше за инвестиционния надзор. Агайн не е имала сериозни конфликти в първия си мандат и като цяло беше харесвана от пазара. При следващото й идване в КФН по времето вече на Мавродиев нещата коренно са се променили и тя е подчинявала решенията си само на председателя, разказват наблюденията си застрахователи и бивши служители на КФН. 
Депутат от опозицията, който помоли да не бъде цитиран, коментира, че Мавродиев прокарва решенията си главно през двама души - Ангел Джалъзов и главния секретар Андон Георгиев. Георгиев е човекът, на когото с новия правилник на КФН е дадена голяма власт и който на практика замества председателя и ръководи КФН при честите пътувания на Мавродиев. Това не е новина и много пъти е било коментирано, но по обясними причини поднадзорните лица не смеят да се оплачат официално. 

Регулаторна диктатура

Освен с новия правилник КФН успява да "надскача" закона чрез приемането на тълкувателни документи в разширение или в разминаване със смисъла на закона за КФН - обикновено във важните закони и кодекси много практически действия се уреждат допълнително с практики, указания и наредби. през последните години комисията приема указания за тълкуване, които се разминават със смисъла на по-горните нормативни актове. Сред недоволните от тези действия бяха например застрахователите. През май миналата година КФН прие Практика за тълкуването на чл. 36, ал. 2, т. 5 от Кодекса за застраховането, която дава възможност на КФН да отнема лиценз на застраховател, който откаже плащане на обезщетение. 

В последните десетина години беше загубена напълно парламентарната традиция за поддържането на финансовото законодателство. Двата регулатора БНБ и КФН поеха инициативата и поради липсата на друг юридически капацитет в парламента и политическите партии, те са автори на всички важни промени в законодателството за банковия и небанковия финансов сектор. Това води до сериозни изкривявания. В момента законите са силно в полза на ведомствата и ведомствените интереси, без да се отчитат интересите на икономиката, обществото, пазара и пазарните участници. Последният крещящ пример е проектът на КФН за промяна на Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ). В него комисията предлага в своя полза правомощия граничещи с правен абсурд. В проекта се казва, че КФН може да приложи мерки спрямо инвестиционен посредник, ако на база на доказателства може да предположи, че през следващите 12 месеца той ще извърши нарушение. Комбинирани със санкции до 5 млн. лева за физическо лице и до 10 млн. лева за инвестиционен посредник, досегашното поведение на КФН и лично на Мавродиев, подобни текстове биха отворили още по-широко вратата за регулаторен произвол. 
Това е поредното потвърждение, че когато законодателите са абдикирали от ролята си да представляват, защитават и балансират различните интереси в обществото, чиновниците от регулаторите придърпват цялата власт към себе си, като майсторски се скриват от всяка лична отговорност. Справка - източването на КТБ и безочливото поведение на шефовете на двата регулатора Иван Искров и Стоян Мавродиев след фалита на банката.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Всяка компания със спад от 25% в приходите може да участва в схемата 60/40 Всяка компания със спад от 25% в приходите може да участва в схемата 60/40

Правителственото постановление е претърпяля съществени промени и ще бъде обсъждан днес на тристранния съвет

28 мар 2020, 253 прочитания

Авиотрафикът над България ще падне с 80% в сравнение с година по-рано Авиотрафикът над България ще падне с 80% в сравнение с година по-рано

Авиокомпаниите от Близкия изток спират повечето от полетите си

28 мар 2020, 337 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Отговор на казус: Опит vs. мотивация

Кой от двата фактора е по-важен при подбора на служители и как да направите правилния избор

Още от Капитал
Непреодолимата сила на короната

Как извънредното положение ще се отрази на облигационните отношения

Шансът за дигиталното образование

Промяната към електронни образователни платформи трябва да ускори промяната на остарелите методи на преподаване

Битката за икономиката също е битка за живот

Какво предприемат държавите в Европа и какво може да направи България

До Азия и обратно по време на пандемия

Какво се случва по летища, в градския транспорт и туристически обекти в Тайланд, Малайзия и Сингапур в условия на разпространяващ се вирус

Добри новини

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10