Съдебната номенклатура ще кадрува в другите власти

Омбудсманът Константин Пенчев пред "Капитал"

Говорите за прочистване на системата. Какво е възможното решение според вас?

-Навремето създадохме тази странна фигура на инспектората към Висшия съдебен съвет. Винаги е имало инспекторат в Министерството на правосъдието, който се е занимавал с образуването и движението на делата. След новата конституция обаче много магистрати се възпротивяваха да допускат инспектори от Министерство на правосъдието, защото го възприемаха като намеса в тяхната независимост. 
Казваха: "Това е изпълнителната власт, не може да ни се месят." Нищо, че инспекторите бяха бивши върховни съдии. Ето защо идеята на тройната коалиция тогава беше да се създаде един инспекторат, съдебен, в съдебната власт. 
Неудачното според мен беше, че го направиха орган към ВСС. И така остана впечатлението, че това е отдел към съвета, на който той може да възлага задачи. Според мен обаче идеята беше съвсем друга – да е орган над ВСС, но тя беше подменена, а и в Закона за съдебната власт не бяха адекватно на конституционната идея разгърнати правомощията му. Трябва да е нещо подобно на Органа за интегритет в Румъния - трябва да измести Етичната комисия към ВСС. Този инспекторат трябва да проверява конфликта на интереси, съответствието на имотните декларации на магистратите, да има по-големи правомощия по отношение на дисциплинарните производства. И защо членовете да не се излъчват на квотен принцип - от президента, от парламента, от съдебната система. Ако трябва да махнем тези 2/3, колкото са необходими сега, за да има избор, за да не изпадаме в сегашната ситуация - грубо да се нарушава конституцията и две години да не се избира главен съдебен инспектор. 
Този орган ще може да започне да прочиства системата. Защото 25 години службите и МВР мълчат - дали имат данни, дали тези данни се използват, за да се поставят магистратите в зависимост, аз не знам. При това положение – без събрани данни срещу магистрат, прокуратурата не може да внесе обвинение, а съдът - да осъди. Очевидно е необходим нов орган или засилване капацитета на съществуващ, за да можем да прочистим системата.  

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове