Възходът на Столипиново
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Възходът на Столипиново

Новата партия ще се опита да овладее гласовете на ромите в Столипиново

Възходът на Столипиново

Ромският квартал в Пловдив се сдоби с партия

Велина Господинова
12845 прочитания

Новата партия ще се опита да овладее гласовете на ромите в Столипиново

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Пловдивския квартал "Столипиново" е на път да създаде сериозен прецедент. В неделя в конгресния център на Пловдивския панаир около 1000 души станаха учредители на нова партия - "Движение за благоденствие и възход". Така освен традиционните национални партии и локалните бизнес формации, които обикновено участват само на местните избори, се появи и трета категория партии – квартална.

"Столипиново" обаче не е обикновен квартал в смисъла, в който обичайно използваме тази дума. В него живеят около 40 000 души, което по численост на населението си е с размерите на един среден български град. А с близо 18-те си хиляди избиратели ромският квартал е добър ресурс на гласове за този, който владее електората. Точно на вота оттам ДПС дължи единия си депутатски мандат от Пловдив-град и има трима общински съветници в пловдивския общински съвет.

Електоралният потенциал на квартала разпали споровете кой стои зад новото движение. Защото една от аксиомите в българския политически живот е, че роми партия не могат да направят. Представителите на ГЕРБ и ДПС в града взаимно се подозират, а и част от учредителите са работили и за двете формации. Интригата е не само за това накъде ще потекат гласовете на ДБВ. Утвърждаването на новата партия може да се репликира и на други места и да отвори вратата за нова форма на т.нар. контролиран вот.

Мъглата

На този етап информацията за целите на създаването на формацията е твърде оскъдна. Освен че учредяването на "Движение за благоденствие и възход" стана почти нелегално – при закрити врати, изявления за медиите нямаше и след това. Разбра се, единствено кои са тримата основатели на политическия проект. Лидерът на формацията е Емил Иванов-Гаро, известен в "Столипиново" с фирмата си за скрап "Гаро – 2004" ЕООД и автосервиз, който според публикации в пловдивски медии отпреди година се използвал нелегално за автомивка. Пак според тези публикации миналата година ВиК е спряло водата на сервиза заради неплатени сметки за 17 хил. лв. До 2013 г. Иванов е съсобственик на "Гаро – 2004 и син" заедно с Христо Димов, но е продал дела си. Фирмата е специализирана в разрушаването на сгради и след като Иванов напуска, е преименувана на "Хрис строй" ООД. Името на Димов обаче стои на сайта на "Гаро - 2004" като лице за връзка заедно с това на Иванов. Гаро се сочи като един от "заможните и влиятелни хора в квартала".

Другият учредител на партията, Октай Шариф, работи в дирекция "Социална политика" на община Пловдив от времето на предишния кмет Славчо Атанасов. Шариф е бивш активист на ДПС, както и председателят на контролния съвет на новата формация Дервиш Хасан. "Шариф на няколко пъти е гонен от ДПС за нелоялност, защото е бил от различни партии", каза за "Капитал" председателят на ДПС в Пловдив Гюрсел Алиев. Добави и че той не е в движението от 20 години. Бившият общински председател на ДПС в града и бивш депутат Петя Раева, която в края на 2013 г. се оттегли от партийния пост, обаче се учуди, че Шариф е напуснал ДПС и се е присъединил към новата партия. Пред "Капитал" другият учредител на ромската формация, Дервиш Хасан, заяви, че е напуснал ДПС преди три години.

Потърсен за коментар за новата формация, Октай Шариф отклони въпросите с аргумента, че не е упълномощен да дава изявления, и препрати към председателя на контролния съвет Дервиш Хасан. Отговорите на Хасан обаче бяха стандартните, които даде пред медиите по повод учредяването на новата формация – че ДБВ ще работи за това "българските граждани да живеят по-добре" и че учредителите на ромската партия "търсят модел, който да работи за хората".

Поради пълната мъгла, в която е обвита засега партията, се появиха и различни предположения кой стои зад създаването поредната ромска формация преди кметските избори през есента. От местни партийни централи сочат лидера на ДБВ Емил Иванов като близък до ГЕРБ. Една от причините името му да се свързва с формацията на Борисов е, че по време на мандата на сегашния кмет на Пловдив Иван Тотев той е получил разрешение да събира отпадъци от цветни метали от сметището в Цалапица. Твърдят и че фирмата му за разрушаване на сгради е получавала поръчки от общината. Според тях целта на ГЕРБ е да разбие монопола на ДПС в ромския квартал. "Двама от учредителите на новата партия са свързани с местната власт в Пловдив", казват народни представители от ДПС.

Депутати от ГЕРБ от Пловдив обаче заподозряха, че зад новия ромски политически проект стои ДПС. "Ще използват формацията като резервна писта", смятат от формацията на Борисов в града.

Активисти на ДПС в основата

От местната партийна централа на ДПС отричат те да имат нещо общо със създаването на ромската партия. Предполагат, че присъединяването на Октай Шериф към ромската партия е желанието му да се кандидатира за общински съветник и минималните му шансове да попадне в листата на ДПС за съветници на местните избори. Пловдивски активисти на движението предричат, че подреждането на листата ще предизвика сериозни трусове в пловдивската партийна структура, защото се очаква на челните позиции в нея да бъдат поставени нови лица. Нещо повече - от ДПС твърдят, че и други техни представители участват в учредяването на новата ромска партия.

Сред тях е бившият общински съветник и бивш зам.-кмет на район "Източен" Мехмед Хасан, който беше трети в листата на ДПС за парламентарните избори. След вота обаче той изпадна в немилост, защото се оказа, че е работил активно сред избирателите да гласуват за него преференциално, и се очаква да получи партийно наказание. Хасан получи 1237 преференции срещу 222 за поставения начело Венцислав Каймаканов. Другият сочен за участник в новата ромска формация е сегашният общински съветник Антон Карагьозов, председател на фондация "Рома 1995", който се очаква да изпадне от листата за предстоящите избори. Според местната централа на ДПС в новата формация влиза и Еньо Петров. Той е бивш общински председател на движението, но впоследствие по времето на предишния кмет Славчо Атанасов беше назначен за зам.-директор на общинското предприятие "Градини и паркове". През 2010 г. Петров беше арестуван за контрабанда на цигари.

Председателят на ДПС в Пловдив Гюрсел Алиев определи учредителите на ромската формация като "смесица от неуспели хора с лични амбиции". И предрече неуспех на партията. "Каква партия може да направи циганин. Питайте Емил Иванов как се казва партията му и аз се обзалагам, че той няма да може да каже името й", каза Алиев. Според него формацията няма да успее да отклони много гласове от движението. ДПС печели от район "Източен" между 3 и 4 хил. гласа, пресмята той. От общия брой избиратели само 1200 са чисти роми, какъвто е соченият за лидер Емил Иванов, а останалите са турски говорещи. "Те могат да разчитат на не повече от 800 гласа на изборите", смята Алиев. Той призна обаче, че по време на евроизборите Иванов е работил за ДПС. "Лично аз го поканих, но той никога не е бил член на движението", каза Алиев. Той предположи, че една от целите на създаването на ромската формация е "да изнудва ДПС да постави хора в листата си или за пари". "Това е комерсия", заключи Алиев.

"Вдигане на цената" е другата версия, която се лансират от местните партийни централи в Пловдив. "Когато имат формация зад гърба си и участват примерно с листа за общински съветници, по-лесно ще се пазарят за подкрепа за някой от кандидатите за кмет", казват активисти. Пред "Капитал" председателят на контролния съвет Дервиш Хасан каза, че ДБВ ще участва в местните избори.

Днес в Пловдив, утре...

През есента предстоят местни избори и за кого ще гласуват избирателите от "Столипиново" никак не е без значение. Техните гласове могат да се окажат решаващи при евентуален балотаж между кандидатите за кмет. Апетитите стават още по-големи, защото, ако ГЕРБ не промени приетия миналата година с гласовете на БСП и ДПС текст в Изборния кодекс за избор на районни кметове в трите най-големи областни града – София, Пловдив и Варна, на предстоящите местни избори вотът от "Столипиново" на практика може да избере и кмета на район "Източен". Избирателите в целия район според списъците от последните парламентарни избори са малко под 46 000 души.

Пловдивския квартал "Столипиново" е на път да създаде сериозен прецедент. В неделя в конгресния център на Пловдивския панаир около 1000 души станаха учредители на нова партия - "Движение за благоденствие и възход". Така освен традиционните национални партии и локалните бизнес формации, които обикновено участват само на местните избори, се появи и трета категория партии – квартална.

"Столипиново" обаче не е обикновен квартал в смисъла, в който обичайно използваме тази дума. В него живеят около 40 000 души, което по численост на населението си е с размерите на един среден български град. А с близо 18-те си хиляди избиратели ромският квартал е добър ресурс на гласове за този, който владее електората. Точно на вота оттам ДПС дължи единия си депутатски мандат от Пловдив-град и има трима общински съветници в пловдивския общински съвет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Циганите вече си имат партия - ДПС. Тя смени традиционните кебапчета и 20-те лв. с пухкави обещания и ... ислям.

 • 2
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Това ли е възход, не мисля.

 • 3
  barbq avatar :-P
  BarBQ

  Да, наистина, благоденствието си го имат - безплатен ток, водица, социални, нема данъци ...

  ДБВ - Джилезу Берем и вЪртим.

 • 4
  tsonkooo avatar :-P
  Тsonkooo

  До коментар [#3] от "Dantos":

  Комунизъм в действие.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Скрападжия, директор на една от онези ромски фондации, които са много на брой - но полза никаква, длъжник на ВиК, общински номенклатурчик - не знам кой стои зад тази партия, но комплимент! Печени са му момчетата, ще "отмятат работа"!

 • 6
  ss avatar :-P
  SS

  Всеки глас откъснат от ДеПеСята е на ползу роду !

  ПП. А сиганската роду си е бая

 • 7
  raisa avatar :-|
  Ганева

  Много интересна статия и според мене много интересен казус. Тази партия, преди да участва в каквито и да било избори, не трябва ли да се регистрира? И ако е ромска, това не значи ли, че е етническа? И ако е етническа, това не противоречи ли на Конституцията, и т.нат.? И всъщност как се удостоверява дали една партия е етническа или не - само ако съдържа в името си името на етноса, или ако учредителите й са представители само на определен етнос, или нещо друго?
  Много интересно.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK