Пълен контрол само за по-големите ведомствени бензиностанции

Първо ще се събира информация за обектите, а едва след това ще се преценява къде да се монтират измервателни уреди

На този етап не може да се направи реална оценка в каква степен ще бъде засегнат бизнесът с ведомствените бензиностанции, каза Владислав Горанов
На този етап не може да се направи реална оценка в каква степен ще бъде засегнат бизнесът с ведомствените бензиностанции, каза Владислав Горанов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
На този етап не може да се направи реална оценка в каква степен ще бъде засегнат бизнесът с ведомствените бензиностанции, каза Владислав Горанов
На този етап не може да се направи реална оценка в каква степен ще бъде засегнат бизнесът с ведомствените бензиностанции, каза Владислав Горанов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

По-строг контрол върху дейността на така наречените ведомствени бензиностанции може и да има, но той няма да обхваща всички около 30 хил. обекта в страната. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарното изслушване в петък. "В обектите, за които се прецени, че е необходимо, ще бъдат монтирани измервателни уреди. Най-вероятно това ще важи за големите ведомствени бензиностанции със стационарни резервоари", заяви Горанов от парламентарната трибуна.

Оказва се, че най-новата идея на финансовото министерство е да събира информация за обектите, които работят на територията на страната, след което евентуално да бъдат разписани допълнителни мерки за контрол. По думите на Горанов ще има нова наредба, с която ще бъдат разписани промените. Тя трябва да бъде готова "преди лятото".

Поредната промяна

В края на миналата година депутатите приеха набързо промени в Закона за ДДС чрез преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет. Малко след това Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за изменение на наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти. Именно с тази наредба се разписаха способите за осъществяването на по-строгия контрол – задължително инсталиране на нивомерна система в резервоарите за гориво и електронна връзка с НАП.

Браншовите организации на зърнопроизводителите и транспортните компании реагираха веднага на промените и заплашиха с протести. Това явно е разколебало правителството и в началото на февруари на сайта на финансовото министерство беше качено за обсъждане ново предложение за промени в наредбата, в което вече се изисква само регистрация на обектите, без тотален контрол.

"Според проекта ще се изисква от всички, които купуват горива на едро и зареждат собствена техника, да информират НАП с какви средства извършват това. След като натрупаме тази информация, ще преценим степента на контрол и степента на автоматизацията му, така че да не се сбъднат страховете на малките производители, че ще бъдат засегнати от инвестицията", обясни отстъплението си Горанов. Според него на този етап не може да се направи реална оценка в каква степен ще бъде засегнат "този малък и дребен бизнес, който иска да продължи да се снабдява с горива по този начин".

За и против

Още в първите дни на новата година от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов, с което настояваха промените да бъдат отменени. Монтирането на подобни устройства е допълнителна ненужна финансова и административна тежест и голяма част от земеделските производители не могат да си позволят подобни извънредни разходи, се казваше в него. Със своя позиция излезе и Асоциацията на земеделските производители в България, в която се казва, че допълнителните разходи на фермерите не са оправдани, а техническото изпълнение е невъзможно на места.

Представители на търговците на горива изказаха тезата, че промените са направени, за да се облагодетелстват големите компании в сектора, разполагащи с вериги за продажба на едро. Или ако редица ведомствени бензиностанции, които купуват към момента на едро, бъдат закрити, това ще принуди досегашните им ползватели да започнат да купуват на дребно от веригите, където цената на горивото е с около 20-30 ст. на литър по-висока. Според представители на бизнеса става въпрос за печалба от около 200-300 млн. лв. годишно, която може да бъде реализирана от големите вериги.

Пред "Капитал Daily" представител на зърнопроизводителите и собственик на ведомствена бензиностанция обясни, че по-строгите изисквания на практика са безсмислени, когато става въпрос за регистрираните обекти, от които се зареждат селскостопанските машини. Според него изградената досега система не позволява контрабанда, защото всички търговци по веригата са длъжни да изпращат информация до НАП за всяко продадено и купено количество горива. Ако Агенция "Митници" е осъществила необходимия контрол, това гориво трябва да е с платен акциз. Накрая ведомствената бензиностанция купува горивото с фактура и фискален бон и всеки месец изпраща дневник за покупките на гориво до НАП. В същото време дневникът за изразходваното гориво за производство на първична селскостопанска продукция по видове и обем на извършените механични обработки се изпраща и до общинска служба "Земеделие".

Според Министерството на финансите обаче не може по безспорен начин да се установи дали ведомствените бензиностанции извършват зареждания само на собствени превозни средства, машини и съоръжения, или извършват и нерегламентирани продажби на течни горива без платени данъци, както и дали в тях не се зарежда нелегално гориво, за което не са издадени документи. В специален анализ на ведомството от края на януари беше посочено, че годишно държавата губи между 1.1 и 1.2 млрд. лв. от нерегламентирана продажба на горива. В него беше направен и извод, че голяма част от загубите за бюджета се дължат на дейността на тези обекти.

Позицията на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), където членуват производители и търговци на дребно на петролни и газови продукти, е , че ведомствените бензиностанции трябва да са свързани с НАП и да имат нивомери, каквото е изискването за всички бензиностанции и газостанции, търгуващи легално с горива, независимо от техния размер и обороти. В становището си те изразиха притеснението си, че "десетки хиляди ведомствени бензиностанции и установки за зареждане от този тип работят без никакъв контрол и регистрация – нито от страна на приходните агенции, нито от ДНСК, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Българския институт по метрология, нито дори от органите за пожарна безопасност и защита на населението от аварии". Също така "ведомствените обекти надвишиха десет пъти по брой търговските, а редица от тях се възползваха максимално от оставените им "вратички", за да осъществяват нелоялна конкуренция и да увеличат дела на контрабандата в сектора".

С "жива сила" срещу контрабандата

Финансовият министър беше попитан и за предприетите стъпки и до колко време ще влязат в сила промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които трябва да наложат тотален контрол върху движението на всички акцизни стоки на територията на страната. Горанов обясни, че тепърва трябва да бъде изградена система, която не е разработена в Европейския съюз (ЕС). "Системата представлява сбор от процедури, апарати, програмен софтуер. След това тя ще бъде предложена на ЕС за нотифициране и 6 месеца след това ще влезе в сила", обясни министърът. Той беше категоричен, че ако не се премине през цялата процедура, производителите на акцизни стоки може да заведат дела срещу България пред Европейската комисия. "Дотогава ще действаме с жива сила", каза Горанов. От отговора му обаче не стана ясно кога ще бъде готова системата.