Столична община търси проектанти за 15 млн. лв. по програмата за саниране

При повишен интерес от сдружения на собствениците може да се удължи процедурата за избора на проектанти или да се обяви нова

Столична община търси проектанти за 15 млн. лв. по програмата за саниране

Поръчката е за рамково споразумение с 15 участници

19989 прочитания

При повишен интерес от сдружения на собствениците може да се удължи процедурата за избора на проектанти или да се обяви нова

© Мария Съботинова


"Призовавам повече кандидати да се включат в търга." Петър Диков, главен архитект на Столичната община

След като преди година и половина Столичната община чрез Направление "Архитектура и градоустройство" възложи изработването на типови архитектурни проекти за панелните блокове, сега обяви търг за избор на проектанти, които да изработват технически проекти на сградите, които евентуално ще бъдат санирани по Националната програма за обновяване на жилищата. Общата прогнозна стойност е 15 млн. лв., като търгът е разделен на две обособени позиции - за изработване на инвестиционни проекти на панелни сгради и за сгради ЕПЖС (пълзящ кофраж или ЕПК).

Техните стойности са съответно 8 млн. лв. и 7 млн. лв. Поръчката е за сключване на рамково споразумение с до 15 потенциални изпълнители (за всяка обособена позиция), които ще получават конкретна работа в зависимост от интереса на собствениците на сгради към програмата за саниране. Финансирането на процедурата става от "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради", но разплащането по нея реално ще се извършва от Столичната община. Тя е част от ангажиментите на общината по изпълнението на програмата, които включват още техническо и енергийно обследване на блоковете, които ще се включат в програмата, както и осигуряването на строителите (отново чрез тръжни процедури). Всъщност същата подкрепа при санирането по програмата ще трябва да осигурят и останалите общини, а това означава, че в следващите месеци поръчките за проектиране и строителство ще са значителен обем.

С 15 млн. лв. за начало

Възможно е да има и още поръчки за София, ако интересът към безплатното саниране е голям, стана ясно от думите на главния архитект на столицата Петър Диков. Той обясни, че цената е определена приблизително по минималните тарифи за проектиране и с оглед какво предвижда общината да се направи. "Ние нямахме намерения да слагаме определена цена, но такива са изискванията. За мен е по-важно да има проекти", коментира Диков пред "Капитал Daily". Той каза, че тепърва ще се набират проектите, които програмата за саниране ще финансира, и заложената цена е по-скоро една прогноза. От общината вече са възложили на дружеството си "Софинвест" да направи техническо и енергийно обследване на сгради, които могат да се санират по безплатната програма. Диков не каза точната сума, която ще бъде платена на "Софинвест", като обясни, че договорът е по минималните цени, на които работи общинското дружество, и крайната му стойност ще зависи от обема на поръчката. Колко точно блока ще бъдат допълнително обследвани и  санирани ще зависи от собствениците на жилища и възможността им да кандидатстват по програмата. "Досега не е постъпило нито едно заявление от сдружение на собствениците", уточни Диков. По думите му 15 млн. лв. цена и 2 млн. кв.м разгърната застроена площ за проектиране е "балансирана прогноза" с надеждата да се явят повече желаещи за санирането. "На човек насила можеш да му вземеш, но не можеш да му дадеш", коментира главният

 архитект.

Той призова проектантските компании да участват в търга, защото колкото повече кандидати има, толкова по-добре. Преценката за до 15 изпълнителя по рамковото споразумение е направена след анализ колко компании предлагат подобни услуги и имат капацитета да изпълняват поръчки по програмата за саниране. При голям брой заявки от сдружения на собственици процедурата ще бъде удължена или ще се обяви нов избор на проектанти, обясни Диков. Той обясни, че държи търговете за изпълнител на същинската работа да бъдат обявени, след като вече има готов проект, за да се намали до минимум вероятността за злоупотреби и завишаване на цената.

24 месеца и 2 млн. кв.м

Поръчката е със срок на изпълнение две години, а максималният прогнозен обем на работата е 2 млн. кв.м разгъната застроена площ. По изчисления на Диков това са приблизително около 1000 входа на панелни блокове от 6 етажа с по три апартамента на етаж. Повечето софийски са в 6-8 входа, което означава 125 - 167 блока на първо време. 

Столичната община не се ангажира, че ще може да възложи такъв обем работа, и прави уточнение, че ще заявява изработването на проекти според нуждите си. Рамковите споразумения с избраните проектанти ще бъдат сключени за срок от две години. На избраните изпълнители ще им бъдат предоставени вече направените типови архитектурни проекти, които те ще трябва да адаптират в работата си по всяка възложена за техническо проектиране сграда. Възможно е някои сгради да нямат типови проекти, да се налага възстановяване на строителни книжа и в този случай срокът за проектното саниране ще е по-дълъг. За сградите с типови проекти срокът ще е по-кратък, до 20 - 30 дни по думите на Диков.

Оферти за обществената поръчка могат да се подават до 18 март. Участниците трябва да разполагат с екип, който да включва архитект и инженери по специалностите конструктивна, отопление и вентилация, енергийна ефективност, ВиК и електрически инсталации. Критериите за избор са предлаганата цена (70 точки) и техническо предложение (30 точки).

"Призовавам повече кандидати да се включат в търга." Петър Диков, главен архитект на Столичната община

След като преди година и половина Столичната община чрез Направление "Архитектура и градоустройство" възложи изработването на типови архитектурни проекти за панелните блокове, сега обяви търг за избор на проектанти, които да изработват технически проекти на сградите, които евентуално ще бъдат санирани по Националната програма за обновяване на жилищата. Общата прогнозна стойност е 15 млн. лв., като търгът е разделен на две обособени позиции - за изработване на инвестиционни проекти на панелни сгради и за сгради ЕПЖС (пълзящ кофраж или ЕПК).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


20 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Какво ще проектират толкова? При ЕПК дори няма заварки, само изолацията. И имам сериозно подозрение, че ако блока сам си плаща, съответно си търси изпълнители, ще си намери примерно на 40 лева, а по тия програми ще е над 100.

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Много важно е покрива.Дано санирането включва и покрива.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Дотук програмата за саниране върви по стъпките на стотиците многомилионни програми за ромска интеграция, които се изтърколиха за 25 години и издумкаха всичките си пари в "социален мониторинг", "семинари по добри практики", "съвместни международни инциативи" и др. абстрактни разходни пера, след които всичко си остана постарому.

 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Почнаха да раздават милионите.Накрая за саниране нищо няма да остане.

 • 5
  zztop11 avatar :-|
  Здравко Здравков

  Няма да е зле ако тия хората живеещи в ЕПК се напънат малко и започнат да работят по програмата. Хората им отпускат пари, а те стоят и чакат - и какво чакат, някой насила да им санира жилищата ли?!?

 • 6
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#1] от "today":

  Ами да хващат и да си плащат, кой им пречи ?
  Ако обаче ще се плаща с държавни пари е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се работи цялостно и по правилата - първо конструктивно обследване, после енергейно, после ЗАКОНЕН проект и чак тогава къртене.

 • 7
  tukashen avatar :-|
  tukashen

  Сега обществените отношения в етажната собственост са уредени в ЗЕС. Регистрацията на сдружение на собствениците променя правното им положение към по-лошо,като предполага солидарната им отговорност по ЗЗД,ТЗ ,което при липсата на съдебна защита (96%недоверие в съда) и изобилието на злонамерени люде и привилегированите монополисти поставя собствениците в положението-Господ да им е на помощ след безплатния обяд ,а и по време насъщия.

 • 8
  dan1 avatar :-|
  dan1

  До коментар [#7] от "tukashen":
  Глупости - сдружението на собствениците и сега е по ЗУЕС - чл.25, 1 - за усвояване на средства от фондове.....
  Когато сдружението само усвоява средства или не осъществява дейност то не прилага дори Закона за счетоводството

 • 9
  6tepsela avatar :-|
  6tepsela

  Проектът на снимката е много красив. Но направете един реален - с остъклени тераси, първи етажи магазин/фризьорски салон, осмия етаж зидария хола на терасата и тн. Поне да изглежда част от БГ действителност. Примерната снимка изглежда като соц панелка построена през 2015г...
  Относно санирането, това е най-голямата пирамида за годината от времето на КТБ...

 • 10
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Докато не започне реалната дейност, няма какво толкова да се коментира - след това по резултатите ще се видят нещата.
  Имах възможност да видя в Чехия, как в един квартал се извършва последователно саниране на блок след блок и човек можеше да види как изглеждат старите, какво се прави и какъв е резултата и да ви кажа беше впечатляващо.
  Предполагам, че у нас ще критикуваме и умуваме, но само след като се появят в кой да е квартал завършени и готови блокове, изведнъж ще се окаже, че желаещите ще станат много и ще излезе следващия проблем - кой е на ред, кои имат/нямат връзки, т.е. нещата ( за съжаление както обикновено) ще върят по по-трудния начин.
  Но и това е въпрос на вид избор, нали така:).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход