Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 8 фев 2015, 17:41, 3074 прочитания

Коментари Daily 8 февруари - Бюджетът за 2014: Преизпълнен, но продънен

И още: Кому са нужни универсалните пенсионни фондове; Стратегическа лудост - казачок на ръба на пропастта

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Бюджетът за 2014

Преизпълнен, но продъненОт анализ на Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика

Държавният бюджет за 2014 г. беше разписан доста оптимистично и резултатът беше две актуализации. От предварителните данни за фискалната позиция в края на годината се вижда, че отчетеният дефицит (като абсолютна стойност) е по-нисък от планирания, макар и в консолидираната програма да е точно колкото планирания - 3,7% от прогнозния БВП.

Постигнатото преизпълнение обаче се дължи на сериозно неизпълнение на разходите, което е по-голямо от неизпълнението на приходите. Да, приходите, планирани в края на октомври и началото на ноември, не са изпълнени с малко над 500 млн. лв. - 2,7% от общите приходи и помощи.Неизпълнението само на данъчните е 452 млн. лв., или 2,7% от планираните. Т.е. към очакваното неизпълнение на приходите с 1,06 млрд. лв. (един от мотивите за втората актуализация) се прибавя още едно неизпълнение от 500 млн. лв. Ако администрацията не може да прогнозира с приблизителна точност очакваните приходи за месец и половина-два, как прави прогнозите за цяла календарна година?

Другата причина за по-ниския дефицит е неизпълнение на разходите и трансферите с 617 млн. лв. Най-голямо е при нелихвените разходи – с 411 млн. лв. заради по-ниски капиталови разходи с  417,8 млн. лв. (докато текущите разходи са по-високи с 6,4 млн. лв.). Капиталовите разходи отново са използвани като буфер. Ако бюджетното изпълнение е добро - има, ако не – няма. Ако текущите разходи се увеличават, капиталовите се намаляват. И ако този буфер го нямаше, вероятно щеше да има три актуализации "за щастие".

И като говорим за буфер, Министерството на финансите не публикува данни за обема и предназначението на използваните пари от резерва за непредвидени и неотложни разходи (харчен от Министерския съвет без особена отчетност). В отчета за изпълнението на бюджета за 2013 г. този резерв се споменава единствено по функции, а не по разпоредители с бюджетни кредити като министерства, агенции, общини и др., без да се посочва каква сума е изразходвана и за какво. Изключение правят преведените средства на НЗОК.

Целта на този резерв е да осигури гъвкавост на управляващите, но това не означава безотчетност. Липсата на пълна информация за използването на средствата прави фискалната политика силно непрозрачна. Гласуваният с втората актуализация трансфер от държавния бюджет към други бюджети например е с 1 млрд. лв. по-нисък от отчетения. Каква част от тези средства са взети от резерва за непредвидени разходи (1,14 млрд. лв.) и как са разпределени? Това е важно, защото не е едно и също парите да са преведени на общини и да са раздадени на министерства.

Дежурното притеснение от изпълнението на бюджета е, че вместо прозрачна и предвидима фискална политика управляващите правят каквото си искат въпреки нормативните ограничения. Това реално обезсмисля приемането му от Народното събрание, след като той ще бъде многократно прекроен през годината по усмотрение на правителството. А неспособността да се прогнозират приходите и/или да се съберат поражда нови проблеми за и бездруго нестабилната фискална политика. Не е едно и също, ако дефицитите се трупат заради намалена икономическа активност, която снижава и данъчните приходи, или защото държавата не може да си свърши работата.


Мнение

Кому са нужни универсалните пенсионни фондове

От блога на Любомир Христов, съосновател на Института на дипломираните финансови консултанти

Ако човек се е осигурявал и в НОИ, и в универсален пенсионен фонд (УПФ), пенсията, отпускана от НОИ, е с 28.1 % по-ниска спрямо тази, която би получил, ако се е осигурявал само в НОИ. На всеки 100 лв. пенсия при осигуряване само в НОИ същият човек ще получи 71.90 лв., ако е внасял и в НОИ, и в УПФ.

Да допуснем, че човек се е осигурявал в течение на 40 години в УПФ при вноска, равна на 5 % от дохода си. За да покрива намалението на пенсията от НОИ, партидата в УПФ трябва да носи положителна реална доходност, която поне да догонва растежа на реалната работна заплата, върху която се е осигурявало лицето - в конкретния пример +1.3 % средногодишно в течение на 40 години. (Тази доходност игнорира ежегодната такса управление С нея необходимата доходност за догонване на пенсията от НОИ става над 2% средногодишно.) А средногодишната доходност на УПФ през 2002 - 2014 г. по официални оценки е +0.46% - почти три пъти по-ниска от необходимата.

Няма ли УПФ да увеличат доходността си? Не. Първо, трябва да наваксат 12-годишно изоставане от необходимата реална доходност. Второ, няма да реализират по-висока доходност при сегашната структура на портфейлите си, която е неподходяща – в професионалния смисъл на тази дума – за всеки 8 от 10 осигурени в УПФ. Трето, неоправдано високите такси, които УПФ могат да събират поради картелния си комфорт и привилегии, получени по силата на Кодекса за социално осигуряване (всички, родени след 1959 г. по задължение стават техни пациенти) - с малки и малко отклонения, таксите на всички са залепени на определения от закона таван. За сравнение, в доброволните фондове, когато клиентите не са осигурени от КСО, таксите варират в много по-широки граници.

Доходността на УПФ намалява допълнително и в резултат на:
* Инвестиции в свързани с пенсионното дружество лица при заобикаляне забраната на закона;
* Фалшифициране от някои от тях на номиналната доходност в края тримесечието, за което сигнализират други пенсионни дружества;
* Кръстосани сделки между пенсионни компании и управляваните от тях пенсионни фондове, в резултат на което партидите на техните клиенти се източват.

И така, кому са нужни УПФ, след като определено не са в състояние да оправдаят предназначението си – да осигурят "допълнителна пенсия" (свръх тази, която човек и без това би получавал от НОИ)?.За "привилегията" да получават най-много същата пенсия родените след 1959 г. са принудени да плащат солени такси – до 22% от натрупаната за 40 години сума по партидата им. Така УПФ не са пенсионни фондове на осигурените, а Фонд "Работна заплата" и печалба на пенсионните дружества.

Възниква и въпросът това е ролята на държавата,  при липса на полза за осигурените -  данъкоплатци и избиратели.В кесията на данъкоплатците


Фотограф: Георги Кожухаров
Кабинетът ще намери пари за великденски добавки за пенсионерите.

Бойко Борисов, министър-председател


Стратегическа лудост

Казачок на ръба на пропастта

От анализ на Даниел Смилов в портала "Култура"

Нобеловият лауреат Томас Шелинг (2005 г.) разглежда парадокса на рационалността на лудостта като стратегия. Представете си, че стоите завързани с друг човек на ръба на скала, докато единият се откаже, а другият ще получи голяма парична награда. Заплахата, с която и двамата разполагате, е да бутнете другия, но пък той знае, че ще паднете заедно. В такива ситуации рационално е да инсценирате лудост – примерно да  танцувате на ръба на пропастта. Това ще даде кредибилитет на заплахата ви.

Путин многократно даде да се разбере, че е готов да танцува и отвъд ръба на скалата, за да "откаже" НАТО и ЕС от "наградата" Украйна.  Руските медии създават атмосфера като през Отечествената война малко след битката при Сталинград: очакване на мощно настъпление на Червената армия по всички фронтове. Глеб Павловски наскоро заяви, че Путин вече е жертва на собствената си пропаганда и трудно може да излезе от нейните коловози. Сметката му е, че ЕС и НАТО винаги ще се плашат от казачока на ръба на пропастта и ще отстъпват.

Пригответе да се нагледате на ескалация на стратегически целена лудост - ще се развиват действия, които Европа днес смята за безумна отживелица. Проблемът е, че когато духът се изпусне от бутилката, далеч не всичко е под контрол. Нито Путин контролира напълно събитията в Донбас, нито пък той може да контролира една Русия, която нарочно е поставил на авариен автопилот.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България 1 Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България

SpaceX успешно изпрати хора в Космоса, улични сблъсъци на протестиращи с полицаи в различни градове в САЩ

31 май 2020, 2552 прочитания

Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра 3 Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра

Все още не е ясно откъде и кога ще дойде финансирането - 11 млн. лв., за целия участък от бул. "България" до ул. "Луи Айер"

31 май 2020, 3470 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
България е увеличила дълга си с над 4 млрд. евро през 2014 г.

Още от Капитал
Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

Средиземноморска арт диета

Парижкият дигателен център за изкуство Atelier Des Lumieres показва изложба с работи на Моне, Реноар, Шагал

Опит за летене

Русана Бърдарска, авторката на романа "Опитът", съчетава работата си в Европейската комисия с творческа дейност

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10