ЕК ще финансира четири газови проекта в България

Страните от Югоизточна Европа трябва да осигурят три източника на доставки

Премиерът Бойко Борисов напомни на Марош Шефчович да съобщи пред медиите, че наказателната процедура срещу България заради "Южен поток" ще бъде прекратена
Премиерът Бойко Борисов напомни на Марош Шефчович да съобщи пред медиите, че наказателната процедура срещу България заради "Южен поток" ще бъде прекратена    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Премиерът Бойко Борисов напомни на Марош Шефчович да съобщи пред медиите, че наказателната процедура срещу България заради "Южен поток" ще бъде прекратена
Премиерът Бойко Борисов напомни на Марош Шефчович да съобщи пред медиите, че наказателната процедура срещу България заради "Южен поток" ще бъде прекратена    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Всички държави от Централна и Източна Европа, т.е. и България, трябва да разполагат с поне три източника на природен газ. Това решение е било взето по време на първата среща на групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, която се проведе вчера в резиденция Бояна в София. В нея участваха заместник-председателят на еврокомисията и еврокомисар за единния енергиен съюз Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, премиерът Бойко Борисов и представители на страните от Централна и Югоизточна Европа. След срещата Шефчович коментира, че Европейската комисия ще осигури правна и техническа подкрепа, за да може всички страни да имат поне три източника на доставка на газ. Други детайли като срокове и евентуални санкции за неспазване не бяха съобщени.

По време на срещата е направен и преглед на приоритетните проекти в енергетиката, които ще се съфинансират от Европейския съюз. От общо 14 проекта, които България е подала, от ЕС са избрали четири. Това са интерконекторните връзки с Гърция, Румъния и Сърбия, както и рехабилитация на част от газовата система на страната.

Според Шефчович експерти ще започнат разработването на план за действие, който да бъде представен на следващата среща през юни. Той добави, че ситуацията, пред която сме изправени, е много сериозна и се налага да намерим решение бързо, за да се справим с газовите проблеми. По думите му до 2-3 години трябва да има проекти, които страните от ЕС могат да реализират сами, за да сме по-атрактивни за по-мащабни проекти в бъдеще.

Идеята за газов хъб

По време на срещата е била представена и идеята за изграждането на газов хъб край Варна, която беше лансирана от премиера Бойко Борисов. "Ще разгледаме варианта да докараме тръбата на "Южен поток" до хъба", коментира той. За целта България ще разчита ЕК да предложи този проект на Русия. Според Борисов той може да бъде напълнен с газ от собствените ни находища в Черно море, газа от "Южен поток" и в бъдеще с азербайджански газ от газопровода ТАНАП. Конкретният детайл, който беше даден по отношение на изграждането на газов хъб на българска територия, бе, че той ще струва 2.2 млрд. евро.

От съобщение на Министерския съвет стана ясно също, че изграждането му ще включва нова газова инфраструктура от 844 км, както и нови две компресорни станции с обща мощност 265 мегавата край Левски и Провадия. Плановете предвиждат и изграждането на приемен терминал.

Предвижда се и модернизация на съществуващата инфраструктура, която включва повишаване на мощността на компресорна станция Странджа с 10 мегавата, изграждане на 20 км газопроводи, модернизация и разширяване на северния полупръстен (част от националната газопреносна систена) с 272 км. Ще бъде създаден и допълнителен капацитет за съхранение на газ, което включва разширяването на подземното газово хранилище в Чирен, както и изграждането на ново съоръжение край град Левски.

На следващата подобна среща ще бъде обсъдена по-подробно и идеята за изграждането на вертикален газопровод, който да минава от Гърция през България, след това Румъния и да стига до Унгария. Все още обаче не е ясно дали последната ще даде съгласието си за включването в този проект.

ЕК спира наказателната процедура

Наказателната процедура, която беше стартирана срещу България от страна на ЕК заради съмнения за злоупотреби при провеждането на обществената поръчка за избора на изпълнители на "Южен поток", ще бъде прекратена, коментира Шефчович. В тази връзка премиерът Борисов му благодари за решението, защото по думите му "това беше важно". Борисов посочи също, че на практика "Южен поток" все още не е прекратен и че страната ни не е направила нищо за спирането на проекта.