Зa глобения електромер и за цената на компромисите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Зa глобения електромер и за цената на компромисите

Споменът от протестите за сметките за топло и електроенергия мотивираха управляващите да завишат глобите за ЕРП-тата десетократно.

Зa глобения електромер и за цената на компромисите

Или как санкциите в България вече нямат връзка с констатираното нарушение

3713 прочитания

Споменът от протестите за сметките за топло и електроенергия мотивираха управляващите да завишат глобите за ЕРП-тата десетократно.

© Юлия Лазарова


В Парламента обсъжданията на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за енергетиката вървят с пълна сила. Основният повод е как и от кого да се избират комисарите,  но покрай тях вече има и други теми – вкл. и за дейността на обществените съвети към съответните държавни институции и как можем да се сбогуваме с "Топлофикация". Една от основните идеи обаче си остава рязкото завишаване на "глобите" за Електроразпределителните предприятия.

Нарушения няма, но глобата десет пъти по-висока

Публичните закани във връзка с отчитане на електромерите започнаха по повод на констатираните "скандални" нарушения от страна на едно от трите снабдителни предприятия. Става дума за издадените две фактури през януари за малка спрямо общия брой част от битовите потребители – и то за плащания, които са за потребена енергия и са дължими. ДКЕВР като контролиращ орган каза ясно – нарушение на правилата няма.

В същото време България е лидер по честота на отчитане на електромерите – и съответно по разходите за това.

Независимо от горното, заканите за повишаване на санкциите срещу ЕРП звучат съвсем сериозно – десетократно увеличение, и то веднага! Конкретно - От 20 000. лв. на 200 000 лв. да се увеличи минималната санкция за ЕРП-тата, ако не спазват 31-дневния срок за отчитане на електромерите - това предлагат депутати. Паралелно с това политиците в хор говорят и за отнемане на лицензии, но това е друга тема.

Преди по-нататъшни разсъждения относно това предложение, си струва да си припомним някои принципни положения, свързани с наказанията, както по смисъла на Закона за административните нарушения и наказания, така и по смисъла на Наказателния кодекс.

Като цяло, наказания се налагат с цел мотивиране на нарушителя (престъпника) към спазване на установения правен ред, а и да се въздействува възпитателно и предупредително спрямо всички останали. Същевременно, при определяне на наказанието се изисква то да бъде съответно на нарушението (престъплението), като се отчитат редица обстоятелства, които имат отношение към случая.

А колко са глобите за опасните нарушения?

Ще повторя изходната позиция – предложението е за несвоевременно отчетен електромер санкцията да се увеличи десет пъти и да достигне 200 000 лева.

На този фон да видим каква е ситуацията в други области, без да ги подреждам по приоритет.

В Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия най-високата глоба е 15 000 (петнадесет хиляди) лева. която може да бъде удвоена при повторно извършване на нарушението. Законът визира ситуации, свързани с неправомерно извършвани търговия, транспортиране, придобиване, съхранение, носене, употреба и внос на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

А спомняте ли си колко хора загинаха миналата година в Горни Лом?

В Закона за здравето най-високата глоба за по-масови нарушения стига до 15 000 (петнадесет хиляди) лева, която може да бъде удвоена при повторно нарушение. Това се отнася напр. за случаи на нарушаване забрана за реализация на продукти и стоки, разпоредена от органите на държавния здравен конкрол. А в Закона за ветеринарномедицинската дейност най-високата глоба е 20 000 (двадесет хиляди) лева, която може да бъде удвоена при повторно нарушение. Става дума за ситуации, при които животът и здравето на неограничен кръг хора са реално застрашени, както и когато са настъпили значители икономически загуби.

Спомняте ли си колко пъти сме информирани за натравяне на деца в детски градини, почивни станции и др.?

В Закона за водите най-високата глоба е 25 000 лева, като това напр. е за случая на констатирано отклонение на качеството за водата за пиене, но хората не са уведомени. При нарушаване на правилната експлоатация на водностопански и хидрометрични съоръжения глобата е до 5 000 лева – такава е и санкцията за укриване на информация за състоянието на водни обекти. За неизпълнение на задължение за уведомяване на компетентни органи относно обстоятелства, имащи значение за опазване на водите и защита на вредното им въздействие глобата е до 2000 лева и др.

Спомняте ли си колко хора загубиха живота си и какви поражения бяха нанесени на бизнеса и на индивидуалните стопанства поради наводнения в последните години и дни?

В Закона за автомобилни превози е предвидена санкция за извършването на случаен превоз на деца и/или ученици извън периода на светлата част на денонощието в размер до 1000 лева, която може да стигне 3 000 лева при повторно нарушение.

Спомняте ли си жертвите от неизпълнението на такива ограничения?

Този списък може да бъде продължен. Без претенции за прецизност ще напомня само, че и обезщетенията, присъждани в рамките на наказателния процес при настъпила смърт (убийство, катастрофи и др.) обикновено достигат до около 50 000 лева.

На целия този фон в парламента се обмисля глоба от 200 000 (двеста хиляди) лева за несвоевременно отчетен електромер, от което няма реална щета.

Е, оставям на политиците сравнението между реалните опасности за хората и бизнеса от несвоевременно отчетения електромер и от действия или бездействия в посочените примери. И има ли място за още популизъм на този фон. И да не забравяме, че обществената справедливост трябва да е такава за всички – и за гражданите, и за бизнеса, и за институциите.

*Авторът е председател на УС на Института за енергиен мениджмънт

В Парламента обсъжданията на законопроекти за изменение и допълнение на Закона за енергетиката вървят с пълна сила. Основният повод е как и от кого да се избират комисарите,  но покрай тях вече има и други теми – вкл. и за дейността на обществените съвети към съответните държавни институции и как можем да се сбогуваме с "Топлофикация". Една от основните идеи обаче си остава рязкото завишаване на "глобите" за Електроразпределителните предприятия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Политиците дават на народа това, което иска - зрелища под формата на омразните ЕРП-та. Нищо, че цената на тока се определя от други и в енергетиката с изключение на ЕРП се правят огромни печалби от работещи и нощем фотоволтаици. И пак стигаме до образоваността. Тя е в основата на просперитета, докато тя не се повиши в България няма да има развитие.

 • 2
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Г-н Борисов вече веднъж подава оставка като министър-председател заради сметки за тока. Създадената му тогава фобия към темата като едното нищо ще добие абсурден законов вид, за да не вземе да се повтори случката

 • 3
  comandante avatar :-?

  То пък ако имаше образованост в управляващите щяха ли ЕРПтата да са чуждестранна собственост и в тях да работят наши ратай ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK