Бизнесът е готов да напусне тристранката, защото се приемат решения без обсъждане

Последното заседание на НСТС беше на 28 ноември 2014 г.
Последното заседание на НСТС беше на 28 ноември 2014 г.
Последното заседание на НСТС беше на 28 ноември 2014 г.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Последното заседание на НСТС беше на 28 ноември 2014 г.    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Работодателите призовават да се възстанови тристранния диалог.

Национално представените работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), обявиха в отворено писмо, че може да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), тъй като той се е превърнал в "неработещ, бутафорен и изпразнен от съдържание орган". Основна причина за недоволството е, че управляващите заобикалят НСТС и се договарят само с една от страните в социалния диалог – синдикатите, при приемането на важни промени в трудовото и осигурителното законодателство.

Два месеца и половина без редовно заседание на НСТС

Работодателите посочват, че от 28 ноември 2014 г. не е имало редовно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а същевременно се приемат важни решения за социалната и икономическата политика, включително законодателни. Като пример са посочени гласуваните от парламента в края на декември промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), въвеждащи т.нар. "право на свободен избор" между универсалните пенсионни фондове и Националния осигурителен институт. Общественият натиск доведе до промяна на първоначалната позиция на Министерството на финансите, което наскоро обяви нов законопроект за промени на Кодекса за социално осигуряване. Работодателите отбелязват, че и по него не е започнала официална процедура на обсъждане в рамките на НСТС. Друг пример за приемането на важни нормативни промени без обсъждане в тристранката е новият размер на минималната работна заплата.

Заобикаляне на заседанията

Бизнесът е също особено загрижен по отношение на "наложилата се практика промени в трудовото и осигурително законодателство да се инициират от министри и да се внасят от депутати, а не от Министерския съвет, като така се заобикаля НСТС, а промените се приемат без съгласуване със социалните партньори". Тази практика е в нарушение на чл. 3 от Кодекса на труда, според който регулирането на трудовите и осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище трябва да се осъществяват от държавата в сътрудничество и с консултиране на представителните организации на работниците и работодателите. Друг повод за недоволство е въвеждането на т.нар. инкриминиране на укриването на осигурителни плащания в полза на синдикатите. Работодателските организации твърдят, че техните позиции и интереси са грубо пренебрегвани и че това е "рецидив в дейността на политическия елит и синдикатите, който е насочен срещу работодателите – срещу тези, които създават и поддържат работни места и генерират брутен продукт за страната".

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack
  • + 1

  Сетиха се! След всяка тристранка става това, което искат синдикатите и скудоумните ни политици. Крайно време да спрат да легитимират тази пародия с присъствието си!

  Нередност?
 • 2
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев
  • + 1

  В момента Българският бизнес почти не произвежда нищо полезно, освен недоволни работещи. Редно е да напусна страната, както принуждава да направят работниците и служителите му. Политиката на ниски доходи не е от нямане, а от нецелание.

  Нередност?
Нов коментар