Неразбирателство и за пенсиите на работещите тежък труд

Професионалните фондове не искат да прехвърлят средства в НОИ. Финансовото министерство иска многократно местене на средствата

Частните дружества настояват, ако има избор между професионален фонд и НОИ, той да е само веднъж – точно преди момента на пенсиониране
Частните дружества настояват, ако има избор между професионален фонд и НОИ, той да е само веднъж – точно преди момента на пенсиониране    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Частните дружества настояват, ако има избор между професионален фонд и НОИ, той да е само веднъж – точно преди момента на пенсиониране
Частните дружества настояват, ако има избор между професионален фонд и НОИ, той да е само веднъж – точно преди момента на пенсиониране    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

740 хил. души

се осигуряват в професионален пенсионен фонд

Правителството, социалните партньори и частните пенсионни дружества са се разминали почти изцяло във вижданията си за бъдещето на втория стълб на пенсионната система - по-точно за пенсиите на работещи тежък труд. Това беше четвъртата тема от серията дискусии, свързани с предстоящата пенсионна реформа.

Въпросът е какво се случва с две групи хора, които работят 1-ва и 2-ра категория труд – тези, които са се осигурявали и преди 2000 г. в НОИ и след това в частен професионален фонд (където отиват 7 или 12 процентни пункта от осигуровките, в зависимост от категорията), както и категорийните работници, внасяли осигуровки изцяло след 2000 г. Статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН) показва, че проблемът засяга значителен брой хора. Последните официални данни са към деветмесечието на миналата година и те показват, че близо 270 хил. души се осигуряват в професионален пенсионен фонд (ППФ). И въпреки изразената във вторник готовност на пенсионните фондове да започнат веднага да изплащат пенсии фактът, че това се отложи отново (за 2016 г.), говори за наличие на проблем в системата.

Какво предлагат фондовете

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че по казуса с осигуряващите се в двата периода – преди и след 2000 г., мненията на Министерството на финансите и частните дружества се различават напълно. В момента законът предвижда по партидите да се трупат средства и когато дойде моментът за пенсия, парите от ППФ да се прехвърлят към Националния осигурителен институт (НОИ). След това държавното осигуряване има ангажимента да изплаща пенсията.

Предложението на частните дружества е те да не прехвърлят натрупаната сума към държавата, а да изплащат месечна пенсия, която да се добавя към месечната пенсия от НОИ. Ако се направят необходимите законодателни промени и парите останат във фондовете, те биха носили допълнителна доходност за хората, каквато не се получава от НОИ. Дава се пенсия за категорийните работници: 3 години за втора категория труд и 8 години при работещите първа категория, като в този период хипотетично те биха могли да се инвестират. Остава обаче рискът от загуба на стойност, породена от пазарни сътресения по време на периода на изплащане на пенсията.

Проблемите за решаване

Най-големият проблем е при хората, работещи 1-ва и 2-ра категория труд, които са започнали да се осигуряват след 2000 г. По закон те трябва да разчитат изцяло на професионалните фондове. Тук НОИ би трябвало да започне участието си едва когато минат 3-те или 8-те години. През 2011 г. държавата иззе от професионалните пенсионни фондове над 100 млн. лв. с аргумента, че по личните сметки няма достатъчно средства. Тогава се реши НОИ да продължи да плаща ранните пенсии до края на 2014 г. В края на миналата година обаче се реши срокът за пореден път да бъде отложен с една година.

Според пенсионните дружества държавата трябва да започне да прилага реално принципа на капиталовото осигуряване. "Пенсионните фондове са готови да плащат пенсиите на хората, полагали тежък труд от т.нар. първа и втора категория", обяви главният изпълнителен директор на ПОК "Доверие" Даниела Петкова, която бе изразител на мнението на всички участници на пазара. Според тях трябва да се прилага принципът, че колкото по-малко вноски са правени към ППФ, толкова по-малка пенсия трябва да получава осигуреният. Тя също така е на мнение, че хибридният модел, в който държавата допълва невнесения размер, разваля принципа, на който е създаден капиталовия модел. "Целта е изплащането на тази срочна пенсия да зависи изцяло от размера на натрупаните суми. Това предполага, че ако не са внасяни достатъчно вноски, този човек не може да разчита на висока пенсия. Ако се види, че пенсията ще е прекалено малка, да се отложи пенсионирането", смята Петкова.

Идея за преместване към НОИ

Съществените различия между МФ и дружествата е дали да има избор, какъвто се даде при универсалните пенсионни фондове. Също така остава въпросът – ако има избор, как да се регламентира той. "Министерството на финансите настоява всеки гражданин да има право да избира многократно откъде да получава пенсията си – от ППФ или от НОИ. Частните фондове настояват, ако има избор, той да е само веднъж – точно преди момента на пенсиониране", обясни социалният министър. Той изрази личното си мнение, че не бива да се позволява многократно преместване. "Местенето ще доведе при всички случаи до по-ниска пенсия и рискът за хората ще е по-голям", смята Калфин.

Пенсионните дружества също смятат, че идеята на МФ не е добра. "Не е важно само да има право на избор, но да има право на информиран избор. Ако не е информиран, това не може да бъде избор, най-малкото свободен", смята Даниела Петкова. Според нея човек няма как да прецени кое е най-добро за него, ако не е наясно каква пенсия би получил от НОИ и каква пенсия от ППФ. Това би било възможно към момента на пенсионирането. "Всеки избор преди този момент въвежда в заблуждение хората и е възможно те да вземат решение против техния собствен интерес. Този, който предлага избор произволно, без да има достатъчно информация за хората, просто ще разчита на неинформираността им", категорична е Петкова.

Според Даниела Петкова всички коментари, че има нещо нередно в управлението на активите в професионалните и в универсалните фондове не отговарят на истината. "Има публична информация колко са активите в ППФ и УПФ. Всеки осигурен има информация колко са натрупаните по неговата партида средства", смята тя. За да илюстрира това, тя даде няколко примера за управлението на активите на ППФ. "Вноската при първа и втора категория труд е много по-голяма от трета. Срещу 44% вноска 30 години стаж НОИ осигурява средна пенсия от 400 лв. А само срещу 10% и само 15 години стаж вече са се появили хора, чиито пенсии са над тези 400 лв.", обясни Петкова. При този тип осигурени партидата надхвърля 35 хил. лв. за жена и 39 хил. лв. за мъж.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


58 коментара
 • 1
  bkstoja avatar :-|
  bkstoja

  даниела се опитва да премести разговора в мъглата и далече от проблема - че няма доходност на парите задължително дадени на пенсионните фондове. Доходност няма защото парите са управлявани лошо - слаби инвестиционни решения, инвестиции в свързани или шуробаджанашки бизнеси и т.н.
  За да има конкуренция хората трябва да разполагат с парите си е сами да взимат решенията, не държавата или полуграмотни счетоводители като петкова и други като нея.

 • 2
  ivbodo avatar :-|
  Ivan Donchev

  ако трябва да се изразя метафорично, Петкова е най-голямото въплъщение на злото за българския пенсионер, ако беше в арабска държава и им откраднеше толкова много, щяха да и отрежат ръцете, ако не и нещо повече, що не отиде където и да е било по света и да презентира успешния 2-ри и 3-ти стълб, може и Нобелова награда да получи..., ама надали...

 • 3
  kihano avatar :-|
  kihano

  Частните пенсионни фондове са една от най големите измами в света. Събирайте пари на разни момченца да си играят с тях по борсите и да си купуват джипове. Ще видите от частен фонд пенсия ... ама друг път.

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  Ако автора е Георги Желязков, то поздравление за първия подреден материал по темата. Има и забележки.
  - 2011 г ППФ се биеха в гърдите и обещаваха пред Дянков и ББ и ги молеха да поемат категорийните пенсии до края на 2014 г, а след това фондовете ще се справят. Сега искат отлагане уж с 1 година, но да започнат да плащат от 2020 г!!!
  - фондовете да плащат допълващо без да вадят накуп парите като 2011 г. уж за доходност? Явно въпреки многократно нарастналите вноски апетита и разходите на ЧПФ продължават да нарастват и дори редовните приходи не стигат?
  - прехвърляне от ППФ към НОИ само преди пенсионирането! Така човек се пенсионира, ППФ прехвърля 5 лева в НОИ и то да се оправя и плаща нормална пенсия! Елементарно Доверие!
  Елементарния пример е 14 г по 12% в ППФ е 168 условни единици в ППФ. 168 делено на 5% вноска е33,6 г осигуровки, за да се натрупат същите суми по партидата на осигурен в УПФ.
  След като сега в ППФ парите не стигат, как ще стигат в УПФ след време?
  Определено тази година е последната в лапането на ЧПФ. Защото дори пак да отложат за 2016г категорийните пенсии, то пак ще лъсне несъстоятерноста на приложения в БГ модел.
  А на тази лъжа: "Срещу 44% вноска 30 години стаж НОИ осигурява средна пенсия от 400 лв. А само срещу 10% и само 15 години стаж вече са се появили хора, чиито пенсии са над тези 400 лв."
  на госпожа Доверие ще кажа, че за 36 г трудов стаж, от които 24 г първа и втора категория, изчислената ми от НОИ пенсия е 1300+ лв!! Тя да си ги навре някъде нейните хипотетични, някой ден...400 лв! Що не плаща от 2015 г тези 400 лв пенсии!ами пак бяга и отлага, държавата да поеме пенсионерите, а тя да си "инвестира"?
  Колеги, отложат ли отново категорийните пенсии от ППФ, то явно балона е пукнат. А утопистите, че "Техните пари" по техните партиди се инвестират и множат.....да си се надяват!

 • 5
  alexandertodorov avatar :-|
  Alexander Todorov

  28 причини при първа възможност всички родени след 1959 г. да отидат в НОИ и да подадат декларация за отказ от участие в схемата ДЗПО и възстановяване на пълните права за държавна пенсия
  http://alexanderbtodorov.com/2014/12/19/astalavista_fack_private_funds/

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "kihano":

  Най-голямата измама са всичките сметки за "доходност от солидарната система". Тази "доходност" е равна на парите, които социалната система един ден ще прибира от децата ти под формата на осигуровки, стига децата да ги има в достатъчен брой и да не са си събрали багажа.

  По този повод се сещам за един гръцки виц. Йоргос трябвало да си ремонтира автомобила и тръгнал да обикаля из Атина, да събира оферти. Влезнал в един албански автосервиз и те му отговорили, че ще му излезне 200 евро. Попитал и един немски автосервиз - казали му, ние работим само с немски материали, искаме 400 евро. Накрая попитал и един сънародник за всеки случай, но той му казал - 2500 евро. Йоргос тръгнал да се възмущава, обаче другият го кандърдисал със следната убедтиелна сметка: виж сега, наистина 2500 евро, ама 1000 съм ги писал комисионна за теб и ето - ти моментално излизаш на 40% печалба. Още 1000 са за мен. 300 евро ще дадем на германеца, за да си изтегли офертата и да се разкара. И с последните 200 евро ще ги дадем на албанеца - че нали някой накрая трябва да свърши работата.

  Това е солидарната система - Калфин, Горанов, Нейков, Тренчев, Манолова, Нинова са гъркът, който ми обяснява, с колко пенсия ще ме уредят от джоба на сина ми един ден. И аз им казвам, не съм Йоргос, не ви желая услугите!!!!!!

 • 7
  fred avatar :-|
  Fred

  "...Най-голямата измама са всичките сметки за "доходност от солидарната система".
  До коментар [#6] от "cinik":

  Не съм чел някой да развива теории за "доходност" при солидарната система. Пределно ясно е, че такава не може да има защото парите там не се влагат някъде че да носят доходност. Но и доходността на капиталовата схема никак не е сигурна, да напомня че 2008г фондовете отчетоха отрицателна доходност до -30%.

  Била лоша годината разправят. И като беше лоша банките как така си даваха лихвите, нали в същата икономика работят? Как така банките могат да се издържат от печалбата че и лихви да дават а фондовете се издържат от такси върху главницата.

  Специално за професионалните фондове мисля, че при настъпване на пенсия човекът да има право сам да избира дали да си вземе цялата пенсия накуп или във вид на месечни пенсии заради прословутата доходност. Нали отчитат там някакви суми в някакви дялове, да бъдат така добри най-после да дадат реални пари вместо числа по партидите, това ще е истинската проверка за доходността им.

  Опитите на фондовете да избегнат плащането накуп ме кара да мисля, че те съвсем не са толкова добре с доходността и се опитват колкото се може да забавят плащането с цел да покриват пенсиите от текущите вноски.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#7] от "Fred":

  1) Дори когато не казват в прав текст "доходност", казват така: ако вие си бяхте внасяли 5-те% в солидарна система, сега щяхте да получите много повече отгоре. Сиреч, сега щяхме да вземаме от децата ви много повече, отколкото 1-2% доходност от частните фондове. Виж вица с гърка, те това ни предлагат.

  2) Един пенсионен фонд се управлява консервативно и целта на първо място е да опази парите, после ако докара нещо отгоре, толкова по-добре. Истерията за "висока доходност" може накрая да докара точно такова подхълзване към рискови инвестиции. Ако портфейлът е балансиран, нейните средства са примерно 1/2 в акции. След това, в една година не се пенсионират всички накуп. След това, дори да се пенсионират, те не си вземат наведнъж вноските, а ги получават 10-15 години, нали така?

  3) Това, което ти наричаш "срив на борсата", след 1 година се нарича "борсов бум" и когато фондът отделя цялото време една и съща квота за акции, ще спечели от бума точно така, както е загубил от срива.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "Alexander Todorov":

  Ще се застъпиш ли за нас най-сетне, нежелаещите да ни отделят изцяло от солидарната система, за да може да си направите без нас желания бантустан, където да си джобите децата, да се крадете с инвалидни пенсии и фалшиви болнични листове, да си правите околосветски пътешествия с обезщетенията за безработица, които междувременно не се различават особено от нето-заплатата, и всичко друго от програмата.

 • 10
  salmonella avatar :-|
  Български патриот

  Не си Йоргос може би защото си от другата страна при тези, които лапат от ЧПФ. ;-) В противен случай сигурно си Зорба.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход