"Червеи" или КОЙ източи информационните фондове на МВР?

Разработката срещу полицейски кадри, близки до ГЕРБ, е била параван за достъп до системите

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Разработване на полицейски кадри, близки до ГЕРБ. Това е била една от целите на оперативното дело "Червеи", научи "Капитал" от източници в службите.  Придобилата през последната седмица популярност разработка е била насочена срещу освобождаваните ударно от вътрешния министър Цветлин Йовчев полицейски началници, което се случи през лятото на 2013 г. 

В рамките на това оперативно дело не са били подслушвани протестиращи. В МВР обаче имало данни, че именно отделът, който е провел разработката, е искал т.нар. трафични данни на участници в протестите. Става дума за разпечатки (получени и направени обаждания и SMS-и) и установки (имена на ползватели на телефони) на мобилни телефони. 

Големият проблем с разработката обаче е, че в продължение на 300 дни тя е използвана за параван за достъп до информационните масиви на МВР.

Делото "Червеи"

Делото "Червеи" е водено в дирекция "Вътрешна сигурност" (преименувана на "Сигурност" с новия Закон за МВР), която е била ръководена от един от най-приближените хора до вътрешния министър Цветлин Йовчев – Тодор Костадинов. По сигнали, някои от които анонимни, са били разработвани полицейски служители на ръководни постове, които са били близки до ГЕРБ. 

В първите месеци на кабинета "Орешарски" през 2013 г. вицепремиерът Цветлин Йовчев започна ударна смяна на полицейски началници – както на регионално (директори на областни дирекции), така и на централно ниво. Заобикаляйки закона, той успяваше да ги замени с близки до него кадри, голямата част от които идваха от ДАНС. 

По време на разработката са били приложени СРС-та, но не от Държавна агенция "Технически операции", а от бутиковото звено за подслушване и проследяване на ДАНС – "Технически операции"

Не подслушване, а източване

В рамките на разработката "Червеи" е било получено разрешение, подписано от председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. То е било за срок от 300 дни и е било за "наблюдение" на достъпа до автоматизираната информационна система (АИС) "Криминален анализ", както и други системи на МВР . 

Служители на ДАНС са се опитали на няколко пъти да влязат в системата, за да я закачат на "подслушване", но без успех. Идеята, поне според официалните документи, е била да се установи дали някой служител на МВР не се опитва да осъществи нерегламентиран достъп до нея. 

Проверка на Бюрото за контрол на СРС е установила, че срокът за "подслушване" е бил удължаван на няколко пъти с изцяло фалшиви мотиви. Именно това се е опитал да обясни и премиерът Бойко Борисов във вторник. "Протестиращи в сегашния вид на разработката, която е правена, не са подслушвани", коментира министър-председателят и заяви, че "субектът на подслушване е информационна система, а не физическо лице".

В АИС "Криминален анализ" се съдържа изключително чувствителна информация  - за агентурния апарат на МВР, водените разработки и т.н. Експертите, които са извършили проверката на разработката "Червеи", имат съмнения, че интересът към информационната система всъщност е целял инсталирането на дистанционен достъп до нея от ДАНС. 

Проверката на работата на отдел "Вътрешна сигурност" е била разпоредена от служебния вътрешен министър Йордан Бакалов. Той е бил възложил и друга проверка, която е трябвало да установи дали активистите на "Протестна мрежа" са били обект на разработка.

Високопоставен източник на "Капитал" в МВР изрази силни притеснения за това каква е била целта на достъпа до информационните системи на МВР. "Вариантите са няколко - източване на системата, манипулиране на информацията в нея или предаването и на чужди сили."

Във вторник от прокуратурата съобщиха, че през ноември екип от седем прокурори е извършил проверка по прилагането на СРС в три дирекции на МВР - "Сигурност", "Информация и архив" и "Инспекторат", като изготвеният доклад бил изпратен на Софийската градска прокуратура, защото съдържал данни за извършени престъпления при разрешаването и прилагането на СРС-та, както и длъжностни престъпления. 

И все пак подслушвани ли са протестиращи?

Източник на "Капитал" в МВР коментира, че е имало данни за това, че протестиращи са били "профилирани", като в повечето случаи става дума за събиране на информация от "отворени" източници на информация. От Йордан Бакалов е била възложена проверка на "Инспекторат" именно в тази посока, но очакванията са, че нещата са се случвали в "сивия сектор" и следите вероятно са били покрити.

Сред ръководството на МВР се коментира, че за поне един от активистите е имало информация, че са били проверявани трафичните му данни. Проверката за трафични данни обаче е в правомощията на парламентарната комисия за контрол на СРС-тата.

Друг източник в МВР разказа, че е "подслушван" целият трафик през мрежите на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", т.е. целият трафик на държавната администрация.

Източникът ни коментира, че е възможно да е имало достъп до масивите на МВР за някои от протестиращите – информационните системи за български документи за самоличност, КАТ (за регистрирани автомобили) и други. Именно това е пътят, по който може да се разбере кои служители са "слухтели" около активните протестиращи и на какво основание, защото информацията в тези системи е с гриф "за служебно ползване" и всеки достъп до нея трябва да става на легитимно основание. Достъп до тези данни е бил установен и има наказани служители на МВР. Той е ставал на базата на устни разпореждания на високопоставен служител в кабинета на Цветлин Йовчев. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


62 коментара
 • 1
  kaktaka avatar :-|
  kaktaka

  Няма проблем с Писанчев, г-н Премиер. Той си е о'кей. Изобщо всичко си е наред. Върнете Цв.Цв. дори......

 • 2
  lelka avatar :-|
  Лелка

  "Друг източник в МВР разказа, че е "подслушван" целият трафик през мрежите на Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи", т.е. целият трафик на държавната администрация."
  Все по-хубаво става положението...И що си мислят,че шараните ще им се хванат на червивите обяснения?То не ченещо обясниха де.

 • 3
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  Били закрили ДС-то!
  Да бе, ама НЕ?
  Милицията си бачка, а ние им плащаме заплатата.
  А за "пичуиете" от ДАНС направо не ми се говори. Там даваме едни пари и както казваше дядо ми: "Пари на вятъра".

 • 4
  edinichen avatar :-|
  Musi Rushanov

  много ми е чудно капитал до като пишете за някоя друга истина дали не пробутвате и някоя друга добре платена политическа реклама или манипулацийка??

 • 5
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  за да я карат така юнашки през просото, изглежда Йофчев и станишев са били убедени, че неокомунизмът скоро е щял победи. само въпрос на време - те през цялото време играеха "ол ин", както в покера. след това няма кой да им потърси сметка. оттук до извода за синхронизирани действия с брацка Россия остава само едно примигване с уши. а действията на брацката Россия вече ги знаем.

  разбира се, всичко това е само една лятна разходка в парка в сравнение с режима, който щеше да последва, ако станишев беше успял да принуди ДПС за излъчване на чисто червен политически кабинет с минпред самия с.станишев. революционен неокомунизъм с цялата му зверска простащина и омраза към човешкия род.

  а вие ме питате: дали да им простим и този път.

  е, кажете сами. дали?

 • 6
  chichka avatar :-|
  chichka

  Постулат на чичка:
  България не е държава, България е географско понятие!

 • 7
  xmz47385760 avatar :-|
  меншевик

  ДАНС - организирана престъпна група?

 • 8
  edinichen avatar :-|
  Musi Rushanov

  това,че четете тези статии и си мислите,че ставате по знаещи и можещи това не е върха на сладоледа ;)
  ако тук ( в родината ни всички бяха толкова умни за колкото се мисля дали щяхме да сме на тоя хал(положение) ??
  това че не споделяте моята гледна точка въобще не ме интересува!
  бутайте си минусите но това няма да ви направи нито по умни нито по богати.
  има една поговорка око да види ръка да пипне
  а не е око да види и заблуден мозък да повярва! ;)
  изморен съм след тренировка и не ми се разтяга много много
  нека да си попиша няколко минуса за лека нощ
  - - - - - - -_!_-- - - - - - - - _!_- - - - - - - - - - - _!_

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Дори и да приемем, че всичко е точно така, както обяснява Цветлин Йовчев (включително, ЧЕ ПРАВЕЛИ АНАЛИЗИТЕ СИ В МВР НА БАЗА ФАКТИ И ДАННИ ОТ МЕДИИТЕ!?!?!?!?!?, включително и за онзи негов прсловут доклад за Консултативния съвет за национална сигурнсот при Плевенлиев, когато той посочи протестиращите като ... ОПАСНОСТ НОМЕР ЕДНО, КАТО ПРИОРИТЕТНА ОПАСНОСТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ!!!), то единственият и категоричен извод, който може да се направи е, ЧЕ НАД 1 МИЛИАРД ЛЕВА ГОДИШНО НА БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ ЗА МВР СА ХВЪРЛЕНИ НА ВЯТЪРА ПАРИ, ЗАЩОТО ТАМ БЪКА ОТ АМАТЬОРЩИНА И ГЛУПОСТИ!!!Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход