Синдикатите поискаха да се създаде социален инвестиционен фонд
26 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Синдикатите поискаха да се създаде социален инвестиционен фонд

Канадски синдикалисти и вицепремиерът Ивайло Калфин са обсъдили структурата и функционирането на Фонда за солидарност на Квебек. "В начина му на функциониране има икономическа логика", смята Ивайло Калфин

Синдикатите поискаха да се създаде социален инвестиционен фонд

Идеята е по канадски модел той да инвестира в малки и средни фирми, да изплаща ранни пенсии и да подкрепя заетостта

3539 прочитания

Канадски синдикалисти и вицепремиерът Ивайло Калфин са обсъдили структурата и функционирането на Фонда за солидарност на Квебек. "В начина му на функциониране има икономическа логика", смята Ивайло Калфин

© Велко Ангелов


Инвеститори във фонда трябва да са служители на малките и средните предприятия, а управлението да е от синдикатите.

Синдикатът "Подкрепа" предлага създаването на нов вид инвестиционен фонд, който да подкрепя малкия и средния бизнес, както и да финансира ранното пенсиониране. Идеята бе представена в сряда на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин от президента на Федерацията на работниците в Квебек (FTQ) Даниел Боайе и ръководителя на Фонда за солидарност на Квебек (ФС) към синдиката Денис Льоклер по инициатива на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. В съобщението на министерството не става ясно какъв точно е обсъжданият модел, но справка с канадския аналог показва, че това най-общо е вид взаимен фонд, който има и социална функция - в него влагат парите си работници, които получават данъчни облекчения за това, самият фонд пък инвестира впоследствие във финансови активи, имоти, в предприятия с потенциал и в проекти с цел увеличаване и запазване на заетостта. В определени случаи той подпомага и предсрочно пенсионирани служители на компании. В управлението му участват основно синдикалисти (75%) и малка част представители на финансови компании. Идеята за България е, ако има такъв, да се управлява от синдикатите.

"В начина на функциониране на Фонда за солидарност има икономическа логика", смята Калфин. Според него големият брой малки акционери и малките по размер инвестиции създават финансова сигурност в дейността на фонда. В официалното съобщение на МТСП се казва, че министърът е изразил готовност за съдействие при провеждането на дискусии за възможността за създаване на подобен вид фондове и в България. "Капитал Daily" изпрати въпроси до социалното министерство и ще публикува позицията и подробностите по обсъжданите варианти.

Създаването на подобен фонд със специален статут, даващ допълнителни данъчни облекчения, най-вероятно ще изисква специално законодателство или промени в съществуващото. Важно е и кой ще прави надзора на инвестициите му и дали те няма да отиват към определени и близки до ръководството компании. Събитията с КТБ и инвестициите на някои пенсионни фондове показаха, че това е сериозен проблем в България, който не се следи и контролира добре от финансовите регулатори.

Структура и функции

Проверка на "Капитал Daily" показва, че солидарният фонд на Квебек реално представлява съвкупност между няколко вида капиталови и социални схеми, които съществуват в България. От една страна, фондът изпълнява ролята на взаимен фонд, тъй като работещите в малки и средни предприятия могат да купуват дялове от него. Парите им се инвестират в различни инструменти и това носи доходност. От друга страна, той донякъде изпълнява ролята на Доброволен пенсионен фонд (ДПФ), като подпомага финансово хората, които се пенсионират по-рано от предвиденото в законодателството.

Така например вноската във Фонда за солидарност не се облага. Не се плащат данъци и върху доходите и печалбите, генерирани в персоналните сметки (включително лихви, дивиденти, печалби от валутни движения и т.н.). Освен това хората с акции във фонда могат да получат общо 30% данъчен кредит върху първите инвестирани 5 хил. долара всяка година – 15% от общината и 15% от федералното правителство. В България личните вноски за допълнително доброволно пенсионно осигуряване в размер до 10% от годишния облагаем доход се приспадат от данъчната основа преди начисляването на данъка върху доходите на физическите лица.

Канадският фонд дава и редица други привилегии на своите акционери. През годините той организира различни кампании, които имат за цел да намалят социалните разходи на членовете си, като се използва натрупания финансов ресурс (10.5 млрд. долара в активи). Преди няколко дни Денис Льоклер обяви, че фондът планира да инвестира 1.6 млрд. долара през следващите три години в компании, които имат пряко отражение върху икономиката на Квебек. С парите ще се подпомага разширяването на дейността на дружествата, както и да се облекчават разходите за труд. През годините фондът е финансирал отделни компании в региона с цел създаване на работни места и разширяване на бизнеса.

Показатели на фонда

Фондът е акционерно дружество, в което членуват над 650 хил. работници от малки и средни предприятия в провинция Квебек. 60% от акумулираните средства в дружеството се инвестират в създаване и запазване на работни места в малкия и средния бизнес. Средната доходност на фонда от създаването му през 1983 г. до момента е над 4%, а за последните 12 месеца – 7.4%. Статистиката на фонда обаче показва, че през 2008 и 2009 г., когато започна световната финансова криза, доходността е била отрицателна, съответно -1.2% и -12.6%.


6 коментара
 • 1
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Ох да могат да добарат те паричния ресурс.
  В момента синдикатите събират членски внос в размер на минимум 3 лева. Сами пресметнете колко събират и какво правят с тези пари.
  На тях не трябва да им се дава нищо.

 • 2
  fec32306340 avatar :-|
  fec32306340

  Поредната лапачка.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Изпревариха ви с 10 години. Кръстиха го ББР и под благовидния предлог за финансиране на местния, дребния, производствения, високотехнологичния, експортно насочения и пр. бизнес парите заминаха в офшорки на партийни каси, регистрирани на половин екватор разстояние от тука, а кредитираните дейности се оказаха основно заменки на гори и дюни, гола сеч, застрояване на морския бряг и разбира се, ще ли питане - фотоволтаици и медицински центрове.

  Който втори път се навие на подобна идея, значи или му хлопа дъската, или е материално заинтересован.

 • 4
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Комунизъм чука на вратата, даже и в главата !!!!!!!!!!!!!!!!!! Синдикатите КНСБ и Подкрепа от години нападат демокрацията и реват !!! за социализЪма. Всички каши, забъркани в държавата имат корени в тях и особено в комунистическото КНСБ !!! Точно те съветват и мутрата комунист Бойко Борисов и го провалиха в предишния мандат, а сега забъркаха ужасна каша-кражба и с осигуровките. КНСБ е синдикална мафиотска структура с приходи от фирми и наеми, от бизнеси и далавери !!!!!!!!!!!! Подкрепа пък е по-силна в изнудванията.

 • 5
  han.asparuh avatar :-|
  han.asparuh

  Само едно малко уточнение от източника: FTQ инвестира най-често в яхти за собствениците, ваканции на Карибите и "приятелски" компании

  http://montreal.ctvnews.ca/former-ftq-boss-in-court-to-contest-fraud-charges-1.1308338

  http://www.montrealgazette.com/news/Charbonneau+asks+boss+whether+pact+with+Accurso/9132743/story.html

 • 6
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Българските синдикати трябва да е съберат и да организират една масова национална стачка. Да не спира докато не се испълнят исканията им. Бизнеса продължава да обезкървява страната от към кадри ам синдикатите спят....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK