Вечерни новини: 11 февруари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 11 февруари

Вечерни новини: 11 февруари

Министърът на отбраната, ГЕРБ и РБ настояха да спре нагнетяването на напрежение и истерия срещу НАТО; Българската частна авиокомпания BH Air до половин година ще започне да лети между София и Калкута; Непълнолетните, но навършили 16 г. младежи ще бъдат наемани по облекчена процедура в туристическия сектор

3598 прочитания

Главният секретар на МВР отново ще се назначава с указ на президента, както беше до 2014 г., решиха депутатите, като приеха на второ четене промените в Закона за МВР. Миналият парламент бе дал това право на Министерския съвет и така бе назначен сегашният главен секретар Светлозар Лазаров. С новите промени в закона обаче за главен секретар и за негов заместник вече се изискват повече от 10 години трудов стаж в системата на МВР и да е бил на старша ръководна длъжност 5 години. Така промените позволяват Лазаров да бъде сменен, тъй като той не покрива последното изискване. В свои изяви пред медиите вътрешният министър Веселин Вучков не веднъж е показвал, че не харесва Лазаров. Друга важна промяна е, че службата за Борба с организираната престъпност ще се върне в МВР, където беше, преди да се прехвърли към ДАНС

700 лв. през 2015 г. е таванът на пожизнените и периодичните парични награди, които държавата дава на българите с особени заслуги, 5 хил. лв. пък е максималната сума, която може да бъде предоставяна еднократно тази година. Размерите на наградите ще се определят всяка година със закона за държавния бюджет, реши правителството, като прие наредба за реда, по който средствата се предоставят и изплащат.

Министърът на отбраната Николай Ненчев, както и парламентарните групи на ГЕРБ и РБ настояха да спре нагнетяването на напрежение и истерия срещу НАТО. Такава кампания в момента водят "Атака" и БСП, които се обявиха срещу постоянно разполагане в България на бойна техника и личен състав на страните, членки на НАТО. България е суверенна държава и би могла да откаже провеждане на натовски учения на нейна територия, но това ще е много лош знак, коментира министър Ненчев в сряда пред БНТ. "Веднъж вече не изпълнихме ангажимент към НАТО тази година - да увеличим бюджета за отбрана. Ако продължим, това означава, че бихме могли да отпаднем от съюза. Не ми се иска да мисля в тази посока", каза той. Външният министър Даниел Митов също коментира, че "България няма да воюва с никого, никой няма намерение да воюва с нас".

Държавният бюджет ще отпусне почти 15 млн. лева за допълнително съфинансиране по проект "Енергийно обновяване на българските домове", реши правителството. Става въпрос за проекти, започнати и кандидатстващи за финансиране преди стартирането на мащабната програма за 1 млрд. лева с европейски средства. Регионалният министър Лиляна Павлова посочи, че така се прави всичко необходимо, за да има равнопоставеност между сградите, които се финансират в рамките на тази последна година от усвояването на еврофинансирането и да се дофинансира самоучастието от 25%. Павлова обяви, че към момента одобрените сгради са 97, а в процес на оценка са повече от 190 постройки

Надя Маринова е новият зам.-министър на туризма на мястото на освободения миналата седмица Бранимир Ботев. Тя има 18-годишен академичен опит в НБУ, от които 12 г. преподавателски в областта на мениджмънта и маркетинга в туризма и управлението на проекти в туризма. Участвала в реализирането на проекти за развитие на интегриран туризъм. Била е и директор на дирекция в Министерството на младежта и спорта. От 2004 г. е вицепрезидент на "Европейската мрежа от младежки центрове" към Съвета на Европа.

По-малка обща сума, но по-голям ресурс за инвестиции са заложени в новата Програма за развитие на селските райони до 2020 г., втори вариант на която правителството одобри в сряда. Предвиденият общ финансов ресурс е с 10.4% по-малък от предходния, но предвидените инвестиции са за 776 млн. евро в сравнение със 720 млн. евро за 2007 - 2013 г. Очаква се ЕК да одобри окончателния текст на програмата до средата на годината. Приемът на документи по някои от мерките обаче ще започне още през март. Общият бюджет надхвърля 2.9 млрд. евро, от които 2.3 млрд. евро са еврофинансиране. 

Българската частна авиокомпания BH Air до половин година ще започне да лети между София и Калкута. В сряда правителството я определи за въздушния превозвач от българска страна за полети по въздушната линия, договорена с двустранна междуправителствена спогодба. Правото авиокомпанията да предоставя транспортни услуги е получено след спечелването на конкурс. Назначеният въздушен превозвач е длъжен да започне експлоатация на линията в 6-месечен срок от влизане в сила на акта на назначаването му.

Непълнолетните, но навършили 16 г. младежи ще бъдат наемани по облекчена процедура в туристическия сектор. За това се разбраха министрите на труда Ивайло Калфин и на туризма Николина Ангелкова. Според сега действащите разпоредби работодателят трябва да поиска специално разрешение от Инспекцията по труда за всеки конкретен случай. В противен случай ще е извършил престъпление. 

Деца, студенти и безработни, както и цели семейства са сред общо 74 българи със сметки в швейцарския клон на банка HSBC, каза директорът на международния консорциум на разследващите журналисти Джералд Райл, цитиран от БНТ. Сдружението от няколко дни започна да изнася данни от мащабно разследване с кодово име "Суис Лийкс", проведено съвместно с френския ежедневник "Льо Монд". На сайта на консорциума бяха публикувани данни за над 106 хил. клиенти от 203 държави, укривали данъци за депозити на стойност над 100 млрд. долара. Между тях има 74 лица със сметки за общо 380 млн. долара, свързани с България, но само 8 имат българско гражданство. Имената им обаче засега не се разкриват.

Обама поиска от Конгреса разрешение за война срещу "Ислямска държава"

Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса формално разрешение за обявяване на война срещу ислямистката групировка "Ислямска държава", съобщи AP. Посочената от президента причина е, че ако ислямистите не бъдат спрени, те "могат да се превърнат в пряка заплаха за САЩ". Обама е изпратил на Конгреса закон в три страници, който разрешава употребата на военна сила срещу терористичната групировка. В писмо до конгресмените, изпратено заедно с текста на закона, Обама ги призовава да "демонстрират пред света, че сме обединени в решимостта си да се справим с тази заплаха". Разрешението за водене на бойни действия е за период от три години, като няма ограничения на каква територия американските войски имат право да водят бойни действия срещу "Ислямска държава". 

Над 300 имигранти вероятно са загинали в опит да стигнат от Либия до Италия

Над 300 души по всяка вероятност са загинали тази седмица в опит да достигнат до Италия от Либия, съобщи Reuters, позовавайки се на агенцията на ООН за бежанците. Италиански буксир е спасил 9 мигранти от два различни кораба в понеделник и в сряда ги е докарал до остров Лампедуза. Те са единствените оцелели от тези кораби, като останалите хора са в неизвестност. Мигрантите твърдят, че има и трети кораб, отплавал от Либия в събота, който е изчезнал. Италианската брегова охрана е спасила около 105 души в неделя в изключително лоши метеорологични условия близо до бреговете на Либия. Температурата тогава е била едва няколко градуса над нулата. 29 от тях са починали вследствие на хипотермия през следващите 18 часа, когато италианската брегова охрана ги е превозвала към Италия.

Естония намалява възрастта за гласуване на местни избори от 18 на 16 години

Парламентът в Естония одобри намаляване на възрастта за гласуване на местни избори от 18 на 16 години, съобщи РИА "Новости". Агенцията отбелязва, че законопроектът ще изисква да се направят поправки в конституцията, както и да бъде още веднъж одобрен от следващия състав на парламента. "За да влязат в сила поправките, законопроектът трябва да бъде одобрен от 60% от депутатите в следващия парламент (т.е. не по-малко от 61 от общи 101 души). Парламентарните избори в Естония ще се проведат на 1 март", пише в съобщението на парламента. Инициаторите на реформата уточняват, че намаляването на минималната възраст за гласуване на местни избори ще привлече повече младежи в политическите решения и ще постигне демографски баланс в електората. В Естония има около 24 000 души на възраст между 16 и 18 г., а цялото население на страната е малко на 1 милион души.  

Главният секретар на МВР отново ще се назначава с указ на президента, както беше до 2014 г., решиха депутатите, като приеха на второ четене промените в Закона за МВР. Миналият парламент бе дал това право на Министерския съвет и така бе назначен сегашният главен секретар Светлозар Лазаров. С новите промени в закона обаче за главен секретар и за негов заместник вече се изискват повече от 10 години трудов стаж в системата на МВР и да е бил на старша ръководна длъжност 5 години. Така промените позволяват Лазаров да бъде сменен, тъй като той не покрива последното изискване. В свои изяви пред медиите вътрешният министър Веселин Вучков не веднъж е показвал, че не харесва Лазаров. Друга важна промяна е, че службата за Борба с организираната престъпност ще се върне в МВР, където беше, преди да се прехвърли към ДАНС

700 лв. през 2015 г. е таванът на пожизнените и периодичните парични награди, които държавата дава на българите с особени заслуги, 5 хил. лв. пък е максималната сума, която може да бъде предоставяна еднократно тази година. Размерите на наградите ще се определят всяка година със закона за държавния бюджет, реши правителството, като прие наредба за реда, по който средствата се предоставят и изплащат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.