Закон въвежда огромни глоби за борсови собственици на земя

С гласовете на всички партии парламентът окончателно прие санкции за чуждестранни инвеститори в земеделски площи

Председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов е предложил изискванията за уседналост да не важат за публични дружества, но е оттеглил текстовете заради липса на подкрепа от другите партии.
Председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов е предложил изискванията за уседналост да не важат за публични дружества, но е оттеглил текстовете заради липса на подкрепа от другите партии.
Председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов е предложил изискванията за уседналост да не важат за публични дружества, но е оттеглил текстовете заради липса на подкрепа от другите партии.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов е предложил изискванията за уседналост да не важат за публични дружества, но е оттеглил текстовете заради липса на подкрепа от другите партии.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатите окончателно сложиха глоби, ако земеделски земи или гори са собственост на чужденци или компании с чуждестранно участие извън ЕС. Забраната беше гласувана при предишния парламент преди почти година, но нямаше предвидени санкции. Сега се въвежда глоба от 100 лв. за всеки притежаван неправомерно декар земя, която освен това не е еднократна.

Извън общия проблем с ограничаването на чуждите инвестиции една специална група фирми - публичните дружества за инвестиции в недвижими имоти, се удрят особено силно от законовия текст. Те няма как да контролират кой купува от акциите им на борсата и логично сред вложителите винаги може да има и един чужд собственик. Новите текстове означават, че най-големият публичен фонд за земеделска земя ще трябва през май да плати първа глоба от 22 млн. лв., а три месеца по-късно (след като отново има един "недопустим" акционер) ще дължи нови 66 млн. лв.

Наказанията

На заседанието си в сряда парламентът прие окончателно, че при неспазване на принципа за уседналост (както е наречено изискването да си българско дружество или такова от ЕС) ще се налага глоба от 100 лв. за всеки притежаван неправомерно декар земя, а при повторно нарушение- тя расте до 300 лв. за декар. Тя може да бъде налагана всяко тримесечие, докато е факт нарушението. Ден по-рано текстовете бяха подкрепени и от всички партии в парламентарната земеделска комисия.

По време на гласуванията в комисия глобите за неспазване на изискванията бе предложено да се прилагат от 1 октомври, когато започва новата стопанска година. При вота в пленарна зала в сряда обаче заложеният срок бе 1 май.

Пълно партийно мнозинство

С приетия преди около година закон парламентът забрани земеделската земя да се купува от физически и юридически лица, които не са пребивавали или развивали дейност в България в последните пет години, както и дружества с акции на приносител и такива, които са регистрирани в офшорни зони. В гласуваните тогава промени обаче нямаше предвидени санкции при неспазване на изискванията, а предложените впоследствие от БСП идеи за глоби така и не се гласуваха. Такива предложения обаче намериха място в закона сега.

Между двете четения на промени в закона за собствеността на земеделските земи депутатите от левицата Светла Бъчварова и от ГЕРБ Цвета Караянчева са предложили сходни текстове за санкции. Депутатите от всички партии ги подкрепят.

Интересно е, че в закона няма разписан орган, който да налага санкцията. Според председателя на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов (РБ) такива текстове ще бъдат заложени в правилника за прилагане на закона, който предстои да се измени. Идеята е глобите да бъдат налагани или от областния управител, или от областната служба по земеделие.

<#text>

Засегнатите борсови дружества

Всъщност забраната за притежаване на земя от чужди компании и санкциите на практика ще засегнат основно български дружества. Става въпрос за публичните компании - земеделски дружества или фондове за земеделска земя, чиито мениджъри няма как да контролират кой закупува акции от тях, тъй като те се търгуват на фондовата борса и по закон всички трябва да имат право да купуват. Извън АДСИЦ-тата за земя глобите засягат още десетки публични дружества - като фармацевтичните (които притежават площи, за да отглеждат суровини за лекарства), специализираните земеделски компании, които притежават земята, която обработват, туристическите фирми (които имат в активите си земи извън регулация).

По време на дебатите в земеделската комисия председателят й Румен Христов е предложил текст публичните компании да се изключат от забраната, но впоследствие го е оттеглил и така и предложението не беше гласувано в зала.

Пред "Капитал Daily" Христов обясни, че стои зад предложението си, но не е успял да събере подкрепа от другите партии в комисия. "При такава ситуация то нямаше да бъде подкрепено и в пленарна зала", обясни Христов.

Според Светла Бъчварова от БСП разписаният текст, който изключва от забраната дружества, търгувани на българската или европейски борси, не е приемлив, защото може да отвори възможност за заобикалянето на правилата.

"По този текст нямаше единно мнение в комисия", коментира и депутатът от ГЕРБ Мария Белова. По думите й това е въпрос, който подлежи и на бъдеща дискусия. "Аз съм готова да участвам в бъдещо обсъждане", коментира и Светла Бъчварова. По думите й "трябва да се търси запис, който да не противоречи на основната философия на текстовете - да има уседналост и земеделската земя да се купува за производство".

Според депутати настоящите поправки в закона е нямало как да бъдат отложени, тъй като извън казуса с продажбите на земя на чужденци те са били свързани с ключови промени около новата кампания за директни плащания, която стартира от 1 март. Сега депутати говорят, че в следващите месеци отново могат да бъдат внесени предложения за промени в закона, свързани и с публичните дружества и с други текстове. 

Реакцията от капиталовия пазар

Проблемът е, че с приетите глоби се изтикват от борсата най-прозрачните собственици на земя - публичните дружества. А за обикновените търговски компании ограничението ще е лесно за заобикаляне, коментира представител на капиталовия пазар.

"По принцип каквито и ограничения да се въведат, там, където мениджмънтът на дружествата не може да контролира акционерите си, е невъзможно правилата да се спазват. Как съветът на директорите на един фонд със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) може да знае кой му става акционер днес или утре, като акциите са купени на фондовата борса? Това е свободен пазар. Вариант за излизане от ситуацията е в този закон да се направи изключение за публичните дружества", коментира Любомир Бояджиев, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП).

"По принцип подкрепям идеята да се ограничи закупуване на земя от офшорни фирми и от чужденци, но така приетите формулировки включват всички български публични дружества. Така те съсипват бизнеса на работещи от десетки години успешни български компании", заяви Камен Колчев, главен изпълнителен директор на "ЕЛАНА Финансов холдинг", в чиято структура има публично дружество за земеделско кредитиране.

36 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  chichka avatar :-|
  chichka
  • - 22
  • + 60

  Опа, това наистина ме изненада! Нима ще накажем Самая Великая и Самая Магучая, която през АДСИЦ притежава 1/3 от земите на България? Нима Империята изкупила българските земеделски земи ще плаща глоби? Не вярвам. Утре мурзилки, протестушки, Цялото БСПДПС ще ореват света, как се гонят "великите" инвеститори.

  Нередност?
 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz
  • - 27
  • + 24

  По принцип законът е добър, не е доизпипан, слабостите са посочени в статията, но това са неща, които могат да се коригират, принципно обаче това е качествен, полезен закон.

  Нередност?
 • 3
  dimdim avatar :-|
  Дим Дим
  • - 14
  • + 63

  Ха! Изключително глупаво решение. Държавата ще накара насила дружества да слязат от борсата и то при положение, че би трябвало дори да въведе стимули все повече компании да излизат на борсата. Особено пък в отрасъл като земеделието където публичност и плащане на данъци са общо взето екзотика.

  Нередност?
 • 4
  oligarha avatar :-@
  oligarha
  • - 2
  • + 105

  Това означава ли, че Газпром, чрез Южен поток България ще бъде санкцоиониран за покупката на зем. земя в месността ''Паша дере''???

  Нередност?
 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 8
  • + 83

  20 години се вайкаха за "разпокъсаната земеделска собственост". Тъкмо собствеността се окрупни и то без никакъв принос на държавата и то по най-благоприятен начин - от български дружества, котирани на БФБ, което веднага е довело до съответното политическо внимание: "Бате, теа кфо, ч' ги остайме метър ъ минат ли?" и вече има нова кауза - тези дружества да си разпродадат пакетите на ангро, за да могат да минат в ръцете на няколко едри партийни латифундисти.

  Нередност?
 • 6
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди
  • - 6
  • + 45

  Пълна идиотщина е този закон! Който иска да го заобиколи, няма да има проблем, но ще се даде повече работа на адвокатите!

  Нередност?
 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 3
  • + 34

  "...глоби, ако земеделски земи или гори са собственост на чужденци или компании с чуждестранно участие извън ЕС."
  А тези,които действат с подставени лица?

  Нередност?
 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 68

  До коментар [#6] от "Ал Бънди":

  Под съседната статия обяснявах, че на излизане от Шенген по суша няма граничен контрол. При нас, понеже сме много важна държава, с автобус за Турция, Сърбия и Македония се чака по 1 час "да обработят паспортите". Представяме си каква гордост пращи от депутатите от тези "чутовно мощни и категорични мерки по контрола, които показват, че държавтата си е на мястото", само където мярката не улови нито Таки, нито братя Галеви, нито Коце Маца, нито изпарилите се убийци, осъдени на 2 инстанции. Всичко се приключва с тормоза на собствените си граждани.

  Нередност?
 • 9
  haralampi avatar :-|
  haralampi
  • - 3
  • + 43

  Не, няма такива кръгли идиоти и откровени лобисти (всеки да си избира) като депутатите, гласували тези текстове. Едно нещо да има, което да е прозрачно и да работи добре като АДСИЦ, инвестиращи в земя, и ще го разсипят.

  Нередност?
 • 10
  x3m avatar :-|
  x3m
  • - 1
  • + 29

  До коментар [#1] от "chichka":

  Никой за нищо няма да се развика. Най-големите частни земевладелци са Ромфарм и Винпром Пещера. Ако не си чувал никога за Ромфарм, няма проблеми, почти нико не е. Има интервю на Капитал с тях, потърси я и виж кои са и къде са учили. Винпром Пещера сигурно ги знаете кои са?

  Нередност?
Нов коментар