Правителството развали концесията на пристанище Русе-запад

Дунавският терминал се управляваше от дружество, свързано с Цветан Василев

Терминалът беше един от многото държавни активи в сферата на транспорта, които бяха отдадени набързо и при състезания с по един кандидат, като процесът започна при предишния мандат на транспортния министър Ивайло Московски
Терминалът беше един от многото държавни активи в сферата на транспорта, които бяха отдадени набързо и при състезания с по един кандидат, като процесът започна при предишния мандат на транспортния министър Ивайло Московски
Терминалът беше един от многото държавни активи в сферата на транспорта, които бяха отдадени набързо и при състезания с по един кандидат, като процесът започна при предишния мандат на транспортния министър Ивайло Московски    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Терминалът беше един от многото държавни активи в сферата на транспорта, които бяха отдадени набързо и при състезания с по един кандидат, като процесът започна при предишния мандат на транспортния министър Ивайло Московски    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Правителството развали концесията на пристанище Русе-запад. Тя бе за срок от 35 години и беше спечелена от акционерното дружество "Пристанищен терминал Русе-запад", като компаниите в обединението се свързваха с банкера Цветан Василев.

Едностранното й прекратяване идва малко повече от година след като именно първото правителство на Бойко Борисов и същият министър на транспорта Ивайло Московски проведоха конкурса за концесиониране на терминала. Обединението, свързано с Цветан Василев, беше единствен кандидат, а терминалът Русе-запад беше един от многото държавни активи в сферата на транспорта, които бяха отдадени набързо и при състезания с по един кандидат при предишното управление на Ивайло Московски.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  pavla avatar :-P
  ПАВЛА
  • - 4
  • + 10

  Старателното отбягване на цветанвасилевите фирми е крачка в правилната посока.

  Нередност?
 • 4
  izabell avatar :-|
  izabell
  • - 3
  • + 9

  Апетити към терминала в Русе има много, със сигурност ще чуем името и на Пеевски.

  Нередност?
 • 5
  lefkovitz avatar :-P
  lefkovitz
  • + 15

  Трябва да се наблюдава #КОЙ има интерес от евентуална следваща концесия. Да не се окаже Б.Б., Д.П. или Сталийски? Да правят круизи от пристанище Несебър до пристанище Русе-Запад с Чочо Несебърски. Нали трябва да могат да си оставят яхтите на сигурно място.

  Нередност?
 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • + 10

  Борисов дал,Борисов взел.

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 9

  Как човек на Пеевски и Бойко Борисов прилапа завод "Рубин"

  11.02.2015

  Покривана сред пушилката на Пеевските медии, групата около близкия на премиера Борисов бизнесмен Александър Сталийски и основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов усвоява безнаказано активи, кредитирани от КТБ

  Цял ден днес медийната машина на Пеевски ни обяснява как Цветан Василев е продал за 25 млн. лв. завода си за стъкло „Рубин“ и е духнал с парите по сръбските кръчми.

  Дописката е с първоизточник в. „Преса“, формална собственост на известния като агент Бор Тошо Тошев. А е формална собственост, защото появили се в интернет още през юли 2014 г. документи показаха, че дружеството - издател на вестника е в практически фалит.

  То има огромни необслужвани кредити към фирмата „БГ Корпорейшън“ в размер на над 2.5 млн. лв. Кредити, които не са обслужвани и за които „БГ Корпорейшън“ поиска обявяването в несъстоятелност на „Преса“.

  Но понеже вестникът има тази способност да гълта все нови и нови средства, очевидно агент Бор се преоринтирал към нови източници на финансиране, срещу които предоставя услугите си.

  А услугите му са новаторски - прави впечатление, че въпросната дописка за тази доста специфична сделка е написана от...политически „журналист“.

  Оставете преса всякаква

  Да оставим недоразумението „Преса“ настрана.
  Сделка за активите на „Рубин“ има. Но в нея всъщност участва група, оформила се около партньора за футбол на премиера Борисов Александър Сталийки и основният свидетел на прокуратурата по случаят КТБ Бисер Лазов.  Както вече описах в предишен пост, един от най-крупните депозанти в КТБ - Александър Сталийски и партньорката му в живота и екс-водеща в ТВ7 и екс-директорка на продуцентска компания Виолета Сечкова превъртяха голяма част от 30 млн. лв. депозит през цесия.

  На 24 октомври 2014 г. двамата, всеки поотделно, докладват в КТБ, че са продали правата си върху депозита, а квесторите скорострелно още на 27 октомври осчетоводяват двете операции. Но кой е купувач? Купувачът очевидно е тръпнал в очакване да купи заветните депозити. Защо ли? Ами защото тръгва на пазар само ден след като се учредява. Сталийски и Сечкова са продали депозитите си на фантомната компания „Кепитъл Инвестмънт“. Тя е регистрирана на 23 октомври 2014 г., а ден по-късно вече придобива 9.945 млн. лв. от Сечкова и 20.286 млн. лв. от Сталийски.  С 20.071 млн. лв. от тях напълно кухата компания „Кепитъл Инвестмънт“, зад която стоят интересите на Сталийски завърта цесия със собственика на фабриката за стъкло „Рубин“ - "Рубин Инвест". Според запознати със сделката целта на подставените лица на Сталийски е била не толкова да спасят от кредит завода в Плевен, колкото да влязат в ролята на кредитор там. Очакванията са фабриката да има проблеми с обслужването на кредита си, който вече не е към КТБ, а към „Кепитъл Инвестмънт“ и чрез цесията новите господари на деня да станат потенциални собственици на завода.

  Операция „кражба“


  Новото в операцията по усвояване на „Рубин“ за без пари е сделката, описана в грандиозната дописка на „Преса“.

  Всички активи на завода „Рубин“ са прехвърлени чрез апорт в новосъздадено дружество – „Рубин пропърти“. Компанията е вписана в Търговския регистър на 26 януари 2015 г. и е регистрирана на столичния бул. Витоша No 68, ет. 2. На същия адрес е регистрирана и мнимата инвестиционан компания „Кепитъл Инвестмънт“. Именно тя е дружеството, което апортира активите – имоти, сгради, машини.


  Сигурно се чудите как активите са станали собственост на „Кепитъл Инвестмънт“. Е, нали си спомняте за цесията за 20 млн. лв., първоначална собственост на Сталийски, а после на компанията-пощенска кутия. Да, „Кепитъл Инвестмънт“ е придобила активите срещу задължения на "Рубин Инвест", които не са изпълнявани. А не са изпълнявани, защото за това се е погрижило ръководството на „Рубин“, оглавявано от човека на Бисер Лазов – Валери Филипов. Филипов впрочем е отговорен за цялата криминална операция. Защото всички сделки са ставали без одобрението на общо събрание на акционерите в „Рубин инвест“ и без участието на мажоритарния акционер – „Витро инвест“, за което се смята, че е контролирано от Цветан Василев.

  Сигнал какво ще се случи в „Рубин“ се появи още в средата на януари, когато отново без одобрението ан акционери всички търговски операции на стъкларския завод бяха изненсени в новоучредена компания – „Рубин трейдинг“. Така „Рубин инвест“ е лишена и от теоретическа възможност да покрива задълженията си към новите си кредитори – подставените лица зад Сталийски.

  Но за пред публиката е спусната версията, че Василев краде парите. Това впрочем е вече запазена марка за Пеевските операции. Различен е само изпълнителят от богатата палитра с Пеевски „медии“. Атаката по БТК преди и по време на промените в ръководството на телекома се водеха от в. „Труд“.

  Днес е дошъл моментът да се отчете и агент Бор.

  Остава открит въпроса как Сталийски е успял да спести такава крупна сума. Дали това представлява интерес за прокуратурата? Дали пък тази крупна сума не е натрупана от скандални договори между управлявана от Виолета Сечкова компания и ТВ7. Договори, с които Цветан Василев е трябвало да "се откупва" да не му се случи случката, която вече му се случи. Дали тези договори не ги е разписал онзи евродепутат станал известен като "остави го тоя капут".

  Мирослав Иванов
  miroivanov.com

  Нередност?
Нов коментар