Силното субсидиране направи земеделието по-малко конкурентно

Секторът се преструктурира към производства с най-голямо подпомагане

"Време е да се замислим не какво усвояваме като субсидии за земеделие от ЕС, а какъв е ефектът от изразходването им", такова е обобщението на Николай Вълканов, управител на фондация за анализи в земеделието "ИнтелиАгро", за резултатите от членството в ЕС върху производителността от сектора на селското стопанство в България. Основните изводи от анализа, направен за Института за пазарна икономика, бяха представени вчера и очертават промените за аграрния бизнес в условията на силно субсидиране. За седемте години членство в ЕС страната е получила 6.9 млрд. лева помощ за земеделския сектор, но той не е станал по-конкурентен. Подпомагането не е довело и до нарастване на производителността и инвестициите. Вместо това повече стопани се насочват към зърнопроизводството, където са най-големите субсидии, за сметка на животновъдството и растениевъдството, където стопанствата намаляват.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата