Прокуратурата иска отнемане на лиценза за KPMG България

Председателят на комисията за борба с корупцията Валентин Николов (в средата) изслуша регулатора на одиторите за казуса с КТБ. Вдясно е председателят на регулатора Ваня Донева.

Прокуратурата иска отнемане на лиценза за KPMG България

СГП е преценила, че глобата, наложена от надзорника на одиторите, е несъотносима към щетите от КТБ

Десислава Николова
17133 прочитания

Председателят на комисията за борба с корупцията Валентин Николов (в средата) изслуша регулатора на одиторите за казуса с КТБ. Вдясно е председателят на регулатора Ваня Донева.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Депутатите от комисията по корупция в парламента също са на мнение, че наказанието на одиторите е пренебрежимо малко.

Софийската градска прокуратура е протестирала пред Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори санкцията й за KPMG България. Обвинението иска да се измени мярката на одиторското предприятие – глоба от 100 хил. лв., и настоява Софийският градски съд да отмени санкцията и да наложи най-тежката мярка – отнемане на лиценза. Същото искане е постъпило и за глобите от общо 100 хил. на двамата одитори на КТБ - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев. Това съобщи председателят на комисията Ваня Донева на изслушване пред парламентарната комисия за борба с корупцията. По думите й прокуратурата смята, че паричните санкции са несъотносими към нанесените щети с одитите на КТБ. Преди повече от месец един глас не достигна на петчленната комисия да отнеме лицензите на одиторското предприятие и одиторите на КТБ.

Слабо наказание

Депутатите от комисията по корупция настояха, че наказанието е пренебрежимо малко, и питаха Донева и членовете на комисията дали докладът им е дал достатъчно основания да наложат най-тежките наказания. "Или докладът е слаб, или постигнатото по съвест анонимно гласуване е било корумпирано", коментира Гроздан Караджов от Реформаторския блок. Методи Андреев от ГЕРБ изтъкна, че KPMG е одитор на 13 български банки и на предприятия, които касаят националната сигурност като "Лукойл" и БТК.

"Това, че не е отнет лицензът на одитора в този скандален случай, означава ли, че комисията предполага, че ще има по-съществен случай с по-високи пропуски от КТБ", коментира Андреев.
Янко Янков от ДПС заяви, че за да има такова неадекватно поведение на един орган, трябва да са налице определени зависимости и че законодателството трябва да бъде променено, за да може да бъде преценено индивидуалното поведение на всеки член. "Тайното гласуване не дава такава възможност, комисията се превръща в безотговорен орган", каза Янков по повод гласувано за отнемането на лицензите. "Не съм свикнал да нарушавам закона, даже в името на някакви принципи. Изпратил съм писмо-декларация как съм гласувал и съм помолил това писмо да бъде заведено и използвано по съществуващите правила за конфиденциалност. Ако някой има желание, би могъл да се запознае с нея, но публично няма да направя декларация поради основателни юридически съображения", заяви mроф. Огнян Симеонов, член на комисията, по повод вота си. По информация на "Капитал" той, Андреева и доц. Симеон Милев са гласували за отненамнето на лицензите на компанията и одиторите. Другите двама членове - д-р Шопов и Иван Мавров, са гласували против. По време на изслушването вчера те не взеха думата.

Според Симеонов санкцията на одиторите на КТБ е смешна. "По света тези въпроси се решават чрез плащането на много милиони, предимно чрез извънсъдебни споразумения. Според него сред мотивите да не се отнеме лицензът на КПМГ би могло да бъде, че тя има системен характер и е монополист в одитирането на банковия сектор, въпреки че одитира под половината от действащите банки. "Има и такава гледна точка, която беше застъпена в едно от изказванията на бюджетна комисия, няма ли да всеем проблем в другите банки, пенсионните дружества", каза Симеонов.

Нужда от промяна в закона

Народните представители се обединиха около мнението, че законодателството трябва да бъде променено, санкциите да бъдат процент от оборота на одиторите, а решенията да бъдат гласувани явно и всеки от членовете да си носи отговорността. Андреев обяви, че е изключително притеснително, че от 2006 до 2012 г. одитните доклади на БНБ не са с атрибутите съгласно чл. 13 от закона за независимия финансов одит, не са заверени, нямат подпис и печат, само на ръка е написано KPMG. "Това означава, че или одитът е бил формален, или KPMG България не е изразила мнение по отношение на този одит. На много от докладите в деня, в който е одобрен годишният доклад на БНБ, на същия ден е одобрен и одитът, което е несериозно", каза депутатът. Андреев изрази съмнение дали БНБ е одитирана съгласно изискванията от KPMG и съобщи, че сумата от 60 хил. лв., платена за одита е малка. "Това сме го констатирали по повод на друго разследване, но тогава действащият закон беше търсене на отговорност с едногодишна давност, която беше изтекла. Проверяваме веднъж на три години, а срокът за наказание е една година. Единствено дадохме препоръка и KPMG обеща, че ще коригира практиката си", каза Донева.

Депутатите от комисията по корупция в парламента също са на мнение, че наказанието на одиторите е пренебрежимо малко.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


21 коментара
 • 1
  detelinka29 avatar :-|
  detelinka29

  Преди години проявих любопитство и си направих труда да им прочета целия сайт на въпросния велик одитор. Високи думи и фрази, велики принципи за спазване на закона и това, което бяха декларирали като печалба за предходната година беше изумително смешно на фона на цените им за одит.Явно политическите връзки и финансови зависимости са толкова сини, че обществото няма сили да каже: Царят е гол!

 • 2
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин

  А не иска ли отнемане лиценза на БНБ? По на място ми се струва. Подозирам пипалата на октопода, който бърза да замете следите. Само че никой няма да остави БГ цацаратура и мафия да си играят с името му. КПМГ са ясни -ще спукат БГ от съд, ами ние българите ще трябва да си разпределим посланиците. ЧУЖДИТЕ. Ало, Прокуратура, съди този, който поведе войната срещу КТБ. В т.ч. себе си.

 • 3
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Дали са забравили, че КПМГ е главен одитор на БНБ и още една дузина банки? Очевидно в прокуратурата има страхотни финансови експерти. Те натрупаха ценен опит по разбиването на банки. Научиха по два-три счетоводни термина/ справка прокурора Иван Гешев/.Най-добре е , прокуратурата и следствието да одитират банките и нека главен одитор бъде Делян Пеевски!

 • 4
  chichka avatar :-|
  chichka

  До коментар [#2] от "глупав българин":
  Това българското КРМГ няма нищо общо с оригинала. Не го твърдя аз, казал го е Калин Христов- подуправител на БНБ. А след като в тази компания експерт е Каролевмен!!!!! не коментирам ника ти.

 • 5
  chichka avatar :-|
  chichka

  Каквато и глоба да им наложат, няма да я платят, защото това българското е един елементарен франчайз! Онова истинското дето е назапад от Калотина....няма да се трогне, ще реват нашите местни пиявици.
  В истинското КРМГ дори един от големите шефове е българин, от Бургас!

 • 6
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин

  До коментар [#4] от "chichka":"дълбоко уважавам" БНБ и Калин Христов. И всички в БНБ, експерти и почтени личности. Да заметем престъплението по фалита на КТБ. За следващите фалити кого ще посочим? - арменския поп?

 • 7
  today avatar :-|
  today

  Със съдействието на КПМГ изчезнаха едни милиарди, накрая ги глобяват 100 000 лева, това е абсолютна подигравка. В същото време глобяват и в-к Капитал, който пръв посочи какво се случва в КТБ, със 160 000.

 • 8
  chichka avatar :-|
  chichka

  Влязох в темата, защото не бива да обиждаме името на уважавана световна компания. Това нашенското франчайзче е за затвора, не само глоба..но нищо няма да им направят защото са част от сценария, а Каролевмен ще продължи да ни ограмотява!
  А КФН и Мавродиев няма нужда да коментираме, това е поредното облечено във власт крадливо недоразумение.

 • 9
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Е, те КПМГ и в Москва работят без отдих и всичко е в ажур. Някой да си спомня голямата Артър Андерсен?

 • 10
  marto76 avatar :-|
  marto76

  До коментар [#3] от "lefkovitz":

  Е то понеже останалите одитори са цвете за мирисане? Само ще спомена за Делойт, които също правят одита на доста банки в България и тяхната шефка Силвия Пенева, която имаше любопитен казус с КТБ!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход