Коментари Daily 12 февруари - Снишаване поне до местните избори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 12 февруари - Снишаване поне до местните избори

За разлика от предишния си премиерски мандат, в този Борисов е дистанциран, не реже ленти и не се изказва по всички въпроси в сутрешните блокове.

Коментари Daily 12 февруари - Снишаване поне до местните избори

И още: Идеалният реформаторски камуфлаж; Кой дълг е по-по-най: външният взима превес над вътрешния, вътрешният е нараствал с по милиард на година

2695 прочитания

За разлика от предишния си премиерски мандат, в този Борисов е дистанциран, не реже ленти и не се изказва по всички въпроси в сутрешните блокове.

© Мария Съботинова


Първите 100 дни на властта

Снишаване поне до местните избори

От интервю с Живко Георгиев, политолог, в "Медиапул"

Този кабинет има спокойствие за разлика от предишния. Не помня някой да е давал на Орешарски 100 дни толеранс. Времето, което измина сега, бе достатъчно спокойно, за да решат управляващите какво искат да правят – и с управлението, и със себе си, и с натрупаните проблеми.

Въпреки заклинанията и поетите ангажименти лично аз съм скептичен, че нещо ще се случи в достатъчно радикален вид. Защото е нужна такава реформа, а не палиативни мерки. Проблемите са толкова тежки, че те няма как да бъдат решени с кадрови разстановки и леки структурни експерименти. Навсякъде, където управляващите направиха предварителни заявки за реформи, аз не ги виждам.

Реформаторският блок малко се позагуби. Аз лично очаквах, че ще бъдат малко по-активни и натискащи, още повече че това е заявка и на самото им име. Общото впечатление е, че до управляващите няма да правят резки движения заради риска да не настроят някого срещу себе си. И затова не очаквам нещо решително да се случи поне до местните избори. Защото местният вот е важен почти колкото и парламентарният.

Този кабинет решава партийни задачи, не обществени или държавни. Но неправейки нищо съществено за реформи, а в същото време, трупайки външни дългове, ненамирайки адекватни средства да спре негативни тенденции в икономиката в цели региони или да неутрализира негативни тенденции в обществото, кабинетът работи за бъдещи трусове.

Защото в много обществени системи кризисните елементи се трупат кумулативно. Въпрос на време е кога ще гръмнат. Ние в България пристъпваме към реформа не тогава, когато има предпоставки това да се случи, а когато вече е достатъчно късно, а прогнозата за лечение е лоша.

ДПС със сигурност загуби част от онази приписвана му социално-политическа и икономическа мощ, но запази ключови позиции по регионите, където е силно, и навярно ще ги възпроизведе на местните избори, дори може да се очаква известно разширяване. Така са изтървани нещата, че просто не може да има друг развой на събитията в тези населени места. А дори да разчитаме на политтехнологии – другите са чираци в сравнение с ДПС.

БСП е в относително слаба позиция засега. Тя получи тежък шамар от избирателите по много причини – управленски провал, партньорство с ДПС, външнополитически реакции. БСП е на сух док с непосредствената задача да ремонтира себе си. Ако допусне да загуби много решаващи позиции в местната власт, това вече трудно би се възстановило.

Очевидно в електоралното пространство, ако има някаква недобре представена електорална група, тя преди всичко е вляво. Тези хора не приемат целия нов елит. Четат по вестниците, че най-богатите са станали още по-богати, а бедните още по-бедни. Но няма такъв политически продукт. БСП като част от прехода създаде част от управляващата класа. Не е убедително да играе друга лява роля.

Големи заплахи на изборите има за БСП - да загуби позиции в местната власт, а пред по-малките нови звезди на политическата сцена като РБ, ПФ, АБВ - и да не се докажат. ГЕРБ трябва да защитава своите крепости. И едва ли ще промени нещо в политиката си.

Коментар+

Идеалният реформаторски камуфлаж

От коментар на Полина Паунова за Deutsche Welle

Борисов продължава да изневерява на стила си. Спазва дистанция, не открива събития, не реже ленти и не участва в сутрешни блокове, от които да се изказва по всички държавни въпроси. Не сади кокичета, а и не води със себе си свита от министри, които да обясняват, както той самият казваше, "по-експертно някои теми". Дори членовете на Министерския съвет, излъчени от ГЕРБ, избягват медийни участия. Въпреки това според годишния доклад  на фондациите "Медийна демокрация" и "Конрад Аденауер" Борисов има огромно превъзходство в медиите пред останалите политици и отново е център на публикациите, свързани с властта, а те са почти изцяло позитивни.

В същото време правосъдният министър, който е от квотата на Реформаторския блок, е под непрекъснат кръстосан огън - не само от страна на опозицията, но и от средите на управляващите.

Към момента кабинетът не е извършил нито една знакова реформа. Нещо повече - обещаваните промени дори не са започнали. Но правителството се води за реформаторско. И основните сблъсъци (предимно вербални и с никакви реални последствия) се водят именно от представители на блока.

Мандатоносителят ГЕРБ изцяло е скрил обичайните си лица. Няма ги Цветан Цветанов, Десислава Атанасова, Цецка Цачева и т.н. Заменени са с депутати, които аудиториите почти не познават. Борисов пък е консенсусен, диалогичен, ненатрапчив. Дори нов, както твърдят някои политици и медии. Имаше и доста упражнения по темата, вариращи от "катарзиса на Борисов" до "разочарованието" му от факта, че не е получил цялата власт.

Но обяснението може да е далеч по-просто. Гладните за медийно (а и всякакво друго) внимание реформатори, изживяващи радостта от властта, са за ГЕРБ идеалната маскировъчна дреха. Защото отговорни за провалените ангажименти на управляващите ще се окажат именно онези, които са се набивали най-много в очите на широката публика - Кънев, Иванов, Лукарски...

От страна на ГЕРБ "виновни" ще са най-много Йорданова, Иванов, Андреев и Кирилов - споменатите депутати, които трудно се асоциират с Борисов, а отстраняването им в името на понесената отговорност ще е безпроблемно.

В този смисъл не че Борисов е нов, просто други ще платят политическата цена за неслучилото се светло бъдеще.

Кой дълг е по-по-най

Външният взима превес над вътрешния

От блога на Юлиян Войнов, икономист, jvoynov.com

Сумата от 8 млрд. евро се обяснява с погасяването на падежиращия през следващите 3 години държавен дълг, както и с осигуряване на средства за покриване на бюджетния дефицит през същия период. 

От разяснението на Министерството на финансите се вижда, че за трите години кумулативен размер на външния дълг е 3.8 млрд. евро, което е значително по-малко от планирания нов обем. Това от своя страна показва, че правителството е решило кардинално да смени структурата на дълга и преобладаваща част от него да направи външен за сметка на вътрешния.

В момента вътрешният и външният имат приблизително равен дял от по 50%. Каква е целта на това упражнение не е ясно, защото винаги е по-добре да управляваш вътрешен дълг, доколкото външният е подвластен на външните пазари и на начина, по който те възприемат България.

Ценните книжа ще бъдат емитирани при максимален лихвен процент 10% - абсурдно висок и абсолютно неясно защо, на фона на облигациите, които бяха емитирани миналата година за погасяване на глобалните облигации през януари - 2.95% при доходност от 3.055%.

Изненадващо дълъг максимален срок на бъдещите емисии - 30 години. Досега България не е емитирала облигации с толкова дълги матуритети и не е ясно какво ги налага. А трябва да се има предвид, че лихвите на финансовите пазари в момента са на рекордно ниски равнища и в бъдеще се

очаква единствено тяхното повишение.

Вътрешният е нараствал с по милиард на година

От коментар на Емил Петров в "Клуб Z"

Към края на 2009 г. вътрешният дълг е бил малко над 3 млрд. лв., а само за 5 години стойността му се е увеличила с повече от 5 млрд. лева.

2009 г. е интересна с това, че през нея, след няколко години на бюджетен излишък, започнаха дефицитите. Откъде иначе да се вземат пари за коледни добавки, увеличение на пенсиите, компенсации за ранно пенсионирали се, за здравната каса, за някои специални болници, за редовно отпусканите многомилионни траншове към МВР.  Така да се каже, изяждаме си паричките. Но хроничното увеличаване на вътрешния дълг не прави такова впечатление, както излизането на външните пазари с милиарди евро.

Само че в един момент инкасаторът идва и трябва да се плащат натрупаните сметки заедно с лихвите.

Луканов обяви мораториум за много по-малко

Николай Слатински във "Фейсбук"

За нула време като обмисляне и още по-малко - за решаване, хора, навлекли със закъснение сини политически фланелки, смятат, че е напълно нормално да стоварят върху плещите на обществото 8+16=24 милиарда лева (2014-2017 г.)!  Това по бегли сметки е много повече от дълга, за който Андрей Луканов обяви мораториум заради неспособността за обслужване.

Първите 100 дни на властта

Снишаване поне до местните избори


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Много точно, ГЕРБ носят вина за несъстоялите се реформи в Образованието, Здравеопазнването, Съда, Пенсионната реформа и Корупцията! Нали те поискаха властта... тя носи и отговорности, не само пълненето на партийната каса!

 • 2
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Коментарът на Полина Паунова е доста точен.

 • 3
  deaf avatar :-|
  deaf

  В последният "коментар" Слатински или е тотално заблуден,или най-вероятно лъже,като дърт циганин! Обявяването на мораториум по плащането на дълга от баш комунягата Андрей Луканов,беше част от плана за ограбването на българският народ,финалната част на който пък,беше "Виденовата зима"!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Поздравления и от мен за краткия и точен коментар на г-жа Паунова.

  Странно, но в държавата всичко е спокойно. Непрестанното говорене за реформи явно е достатъчно за публиката.
  Колегата Москов, например, обещава да осигури 600 линейки (откъде ще вземе толкова лекари в спешната?!), да закрие ТЕЛК-овете (джипита без специалност щели да освидетелстват нуждаещите се...) и от догодина да въведе електронни здравни досиета (а като липсват хартиени, откъде ще се вземат данните за електронните?).
  И това се смята за извършена реформа.

  В същото време болниците за половин година отново натрупаха 0,5 млрд лв. дълг. Министър Москов дума не обелва за него...

  Сега с дълг дълг се изплаща, ама ще стане като в приказката за клина: последният остава...
  Ей я Гърция за пример. • 5
  deaf avatar :-|
  deaf

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Ще увеличи заплатите на лекарите от Спешната,като вземе от фармацевтичната мафия. Вече МЗ ще провежда конкурсите за лекарства.

  Никъде в белият свят няма ТЕЛК-ове! Какво всъщност върши една ТЕЛК? Нищо! Просто изпраща пациента да го прегледат и освидетелстват ДРУГИ лекари-специалисти,след което взима техните диагнози и си казва тежката дума,като не забравя да го рекетира! Това може да го свърши и джипи-то,(без рекета,де). Даже по-добре,защото познава пациента.
  ТЕЛК-овете трябва да се закрият. Не е работа на лекаря да определя трудоспособността на инвалида. Това е работа на Социалните служби. И ако не могат на инвалида да му намерят работа,той получава безсрочна помощ като безработен,а не оксиморонът наречен инвалидна пенсия. Но държавата не иска да го направи,защото тази помощ ще излезе по-скъпа от инвалидната пенсия.

  Не знам точно какво искаш да питаш за дълга на болниците? Истинският въпрос е,защо здравеопазването харчи все повече пари,(и то с пъти повече),а то е все по-некачествено и вече буквално недостъпно. Не е нужно да си Айнщайн,за да си отговориш на този въпрос. Но вие лекарите ще обвините всички други,но не и себе си за това...

 • 6
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#5] от "deaf":

  Наивничко, но за сметка на това пък давате решение на всички въпроси...

  Онзи брилянтен руски виц: "ну, а гемороиды лечишь?" знаете ли го?

 • 7
  deaf avatar :-|
  deaf

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Не го знам.

 • 8
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#7] от "deaf":

  По съветско време в трансибирския експрес пътува на сватбено пътешествие млада двойка. На третото легло в купето някакъв чичо. Младите пазили поведение пред него, пазили, ама биологията... Накрая се сместили на най-горната койка и почнали любовната игра, като били сигурни, че чичото спи.
  -Мили, боли ме челцето...
  Звук от целувки:
  -Мина ли ти?
  -Мина ми.
  -Мили, боли ме нослето...
  Звук от целувки:
  -Мина ли ти?
  -Мина ми.
  -Мили, боли ме бузката...
  Звук от целувки:
  -Мина ли ти?
  -Мина ми.
  -Мили, боли ме брадичката...
  Звук от целувки:
  -Мина ли ти?
  -Мина ми.
  -Мили, боли ме шийката...
  Звук от целувки:
  -Мина ли ти?
  -Мина ми.
  И така все по-надолу...
  Внезапно в тъмното прозвучал сърдит глас:
  -Ну, а гемороиды лечишь?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK