Закон създава адвокатски монопол върху бизнес услуги

Внесените в парламента промени изземват голяма част от дейностите, които вършат счетоводители, юрисконсулти и консултанти

Закон може да изземе бизнес от счетоводния и консултантски сектор и да създаде монопол на адвокатите върху дейности, които в момента не изискват специфичен правен ценз. Текстовете засягат и нотариуси, юрисконсулти и частни съдебни изпълнители. Предложените промени от Висшия адвокатски съвет в Закона за адвокатурата предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията - т.е. ограниченията биха засегнали и юристи. 

В момента адвокатите предлагат такива услуги, но основна част от тях се поема от експерти с общо юридическо или икономическо образование. Мотивите, с които се предлагат промените, са да се повиши качеството на предлаганите услуги и да се даде възможност за търсене на отговорност от лицата, които ги предоставят. Проблемът е, че това сериозно ще ограничи специалистите в редица професии и ще натовари бизнеса с допълнителни разходи и административни тежести. Така например, ако в момента една фирма плаща на счетоводител за цялостно обслужване, което включва и комуникация с институции и регистри, то след влизане в сила на промените за тези услуги ще трябва да се заплаща на адвокат. Единствено собственикът или управляващият ще може да подава тези документи, но ако иска друг да извърши услугата, трябва да ползва адвокат.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


108 коментара
 • hypercube
  • -22
  • +219

  При толкова много избълвани адвокати от ВУЗ-ове и толкова много от тях вписани в колегията.... очаква се, че ще си пробутат някое и друго законче лобистко да си гарантират папото дори и при пренаситен с предлагащи такива услуги пазар.

  А се ползват с доста интересни права:
  1. Нямат касови апарати и никой не знае какви пари получават и отчитат /или поне реалните суми какви са/
  2. Имат минимални фиксирани цени със ЗАКОН ?!?. Това ако го направят фирми за кифли вафли или който и да е друг КЗК ще го изтърбуши от проверки.
  3. Доста други права и привилегии, които са си извоювали предполагам поради силните си лобита и познания в законовата система ..

  Ако някой не вярва колко много са - да отвори "Жълти страници" или сходен градски каталог и да види колко страници са за лекари и колко повече за адвокати. Скоро даже една позната с подобна дейност след брака се записа - Иванова-Димитрова , че само с Иванова или Димитрова се получавали доста дублажи и хората се бъркали кой търсят.

 • Чарли
  • -13
  • +176

  Аман от лобиски закони.
  Нашите (управляващите) още не са направили 100 дена и почнаха с глупостите. Ама и адвокатите много лакоми станаха. Ще вземат да се самоизядат.

 • 3
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic
  • -15
  • +267

  Ъъъъ. Колко изпита по право трябва да си взел, за да подадеш финансов отчет в ТР?

  Да не говорим, че адвокатите нямайки ни най малка представа от счетоводство и данъци, толкова често забъркват юридически каши. Защото счетоводителите учат 2-3 семестъра право. Но адвокатите не учат нито един семестър счетоводство.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  primaxm avatar :-|
  primaxm
  • -12
  • +214

  Адвокат да представлява фирмата пред НАП?!? Какво "правно" има в случая? Това е обикновена работа с документи! Да не говорим, че примерно за попълване на данъчна декларация не се изисква юридическо образования, а за носене физически до НАП дори не се изсква никакво. хахах :-) Отдавна съм на мнение, че със закон трябва да е забранено на адвокати и полицаи да предлагат закони. Това са хора, които пряко работят с тази материя и са пристрастни. В случая това стърчи от 100 километра, че е лобистки текст в закона и се надявам да не мине в никакъв случай.

 • 5
  selofia avatar :-P
  Селофия

  Един адвокат умрял и другите му събират пари за погребение.
  Отива един такъв правист при Марк Твен и го моли за долар.
  - Защо ви е нужен този долар?
  - Ами за погребение на един адвокат.
  - ... ето ви 10$, погребете 10...

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Добре, обаче примерно аз както съм поддръжка на компютри, искам абсолютно да се забрани на адвокатите да пипат каквото и да било по компютрите си, за всяко нещо да ме викат и да ми плащат по 100 лева на час, но не по-малко от 400 на посещение.
  Искал да принтира документ? Няма проблем, отивам, принтираме, плаща си и всичко точно!
  Хайде стига са създавали напълно ненужни, усложняващи и оскъпяващи изисквания.

 • 7
  elines avatar :-|
  Байчо

  Някой да ми обясни как адвокат ще ходи в НАП по ревизии да обяснява счетоводни и данъчни за фирма, на която не е водил счетоводството?

 • 8
  daskal1 avatar :-P
  daskal1

  До коментар [#5] от "Селофия":

  Вицове за адвокати колкото искате. Реалността е още по-жестока, 92% от Конгреса на САЩ са юристи по образование.

 • 9
  jessie... avatar :-|
  Jessika

  Нещо много сбъркано има в тези предложени промени
  Не разбирам, защо само адвокати???
  Дано народните ни избранници дадат отпор.

 • 10
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Но дори в САЩ никой освен лицензиран счетоводител със СРА не може да подписва аудитни баланси и данъчни сведения, като лицензиите се подновяват периодично (например за Калифорния на всеки две години). Адвокат може да извършва тази дейност само ако е СРА (например изискване за данъчните адвокати). В някои щати, като Джорджия например, всички сделки по недвижимости задължително минават през адвокат в задълженията на който влиза изясняване и гаранция на собствеността, границите на имота, съответствие с градски, общински и т.н. нормативни документи. Затова се изисква тези лица да имат застраховка която да покрие евентуални щети от грешки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал