Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Стефан Попов: Трябва да знаем за какво служи МВР в институционален план

"Ако се приеме по-радикален път на реформа, ще се стигне до структура с минимален брой дирекции – това са криминална, охранителна и гранична полиция."
"Ако се приеме по-радикален път на реформа, ще се стигне до структура с минимален брой дирекции – това са криминална, охранителна и гранична полиция."
"Ако се приеме по-радикален път на реформа, ще се стигне до структура с минимален брой дирекции – това са криминална, охранителна и гранична полиция."    ©  Надежда Чипева
"Ако се приеме по-радикален път на реформа, ще се стигне до структура с минимален брой дирекции – това са криминална, охранителна и гранична полиция."    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стефан Попов е изпълнителен директор на фондация "Риск Монитор".
"Преди всичко нужно е радикално изчистване на МВР от всички тези несвойствени функции. Самата полиция няма нужда и няма интерес от тях. Нейният профил на полиция се замъглява."

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • ivanivanovv
  • + 1

  Да дам анализ на анализа, дето някои по навик го хвалят. Щом е публикувано, значи трябва да се вика ура.
  Та така:
  Твърдение: Стефан Попов - Много добра стъпка на новото ръководство на МВР е окончателното разсекретяване на данните за състава на министерството. Подобно разкриване на данни бе направено от ГЕРБ преди 3-4 години, но не бе
  достатъчно и не бе ясно.
  В действителност твърдението е дълбоко невярно. През тези години непрекъснато в нета има информация за текущото състояние с подробности. Вероятно е извъртяна една нескопосана герберска баданарка.
  Твърдение: че МВР сякаш се управлява като фирмена организация, а не като архаична армейска група или милиционерска служба. Тази посока е много добра, заслужава да бъде подкрепяна и наблюдавана.
  В действителност и това твърдение е дълбоко невярно. сМЕШНО Е ДА СЕ СРАВНЯВА ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ С ФИРМА. Крайното десничарство от примитивен тип може да води към такива сравнения, но все пак фирмите и държавните институции са подчинени на различно законодателство и преследват различни цели. Фирмата преследва частен интерес, а институцията обществен интерес.
  Твърдение: Една
  основна и радикална първа стъпка е изясняване на големия въпрос за какво изобщо служи в обществен, държавен, общо институционален контекст МВР.
  В действителност съветникът явно не си е направил труда да прочете законите, въд основа на които въпросната иституция функционира - устройствен закон, Закон за движение по пътищата, закон за оръжейните там работи, мобилизационните разпоредби, за спез разузнавателната дейност и вероятно много други.
  Твърдение:извънредно архаична структура, която се нужда е истински дълбоко преобразуване, от преосноваване. Това нещо липсва в подхода на настоящото управление.
  В действителност за 25 години едва ли има правителство, което да не е променяло неща и в тая институция. Погледнах колко изменения са извъртяни на устройствения закон. Е няма как да работи нещо което е обект на непрекъснати експрименти и на целенасочено търсене на политически НЕконсенсус. На всичко отгоре МВР при война заедно с армията подлежи на 100% мобилизация и трябва да осигурява националната ни сигурност. Явно от НАТО още не са натрили неции соросоидни носови да не досъсипват и МВР както армията. хихихи
  тВЪРДЕНИЕ: дАЛИ мвр ВЪОБЩЕ ДА Е МИНИСТРЕСТВО.
  В действителност - колко министерства се нароиха в кабинета - 19 ако не се лъжа. А в Гърция 8. Ха кажете има ли държава без министерство на вътрешните работи? Ами вижте министерството на спорта, или пък министерство на правосъдието при наличие на независима съдебна власт, тук някой взел да закрива МВР... смешно.
  Твърдение:Защо? Защото всички функции, които са разпределени в държавната администрация, присъстват там дублирани. И това превръща МВР в

  гигантско административно чудовище,
  бегемот
  В действителност оставям настрана проблема че отново десните трубадури показват комунистическата си етимология с русизми обагатяваще тяхния речников фонд - бегемот не е най-удачния лаф. Значи докалкото ни е известно, МВР от 74 хиляди души, като е съкращавано, и в него са вкарани Минестерството на авариите, телефон 112, и други служби в момента е 45 хиляди души. Тоест и то върви към затриване с темповете на армията, която от 150000 в момента е един стадион хора. Та и МВР като се махнат още 10 хиляди става един стадион хора. От друга страна и да се извади някоя структура от МВР, то пак тя трябва да си върши работата. Пари няма да се спестят, а на фона на 24 милиарда заеми, мижавите спестени порици от пишман реформи изглеждат смешно и популистко лъжене на хората.
  Дублирани функции с държавната администрация, ами погледнах службите в МВР но не виждам някой да дублира телефон 112, или да дублира КАТ или косаджиите... пак голословие.
  Твърдение: Преосноваване - ами да при съкращения и преосновавания тея честните дето нямат парици да дадат подкуп заминават и така МВР а и всяка държавна структура 25 години се чисти от политиците, като резултатът е че честните ги изритват а схемаджиите остават. Всеки от вас сигурно пазнава ако не полицай, то някой друг държавен сружител, който е почтени и е изритан а на негово място е дошло някое протеженце или някое корумпенце.
  Като гледам след като реформатора Йовчев опука СОД - охранителите и дейността им която е носела 20-30 милиона приход на държавата сега носи приход на мутренските охранителни фирми, значи сега зорът е да речем издаването на лични карти също да стане частно или пък КОС частен или регистрацията на коли да е частна. Кеф! Типични пера на печалба на родните припартийни бизнескръгове. Защо им е МВР, друго са си чисти печалби и 10% данъче.
  Твърдение: Академията и други служби да се закрият.
  В действителност като всеки ВУЗ тази академия е акридитирана институция по научното законодателство и в нея преподават преподаватели от други ВУЗове. Искането криминалистиката да се махне от МВР е подчинено на замисъла експертизите да се правят от хора-свободни електрони като този с тефтерчетата на Златанов и спуканата гума.
  Е оливате се в мераците за разсипия на държавата. Авторите на тези изказвания са вредни за националната сигурност. А некемпетентността им при най-бегъл прочит се набива яко на очи. На няколкото други твърдения няма да се спирам и те са в общото русло на деградация и вероятно нямат някокви логични основания освен частни интереси да се АУТСОРСНАТ държавни дейности от частни фирми, като държавата повече да губи отколкото да печели. Представям си как пластики на лични карти ще захранват организираната престъпност много по-лесно отколкото ако са в държавни ръце. Поне досега не съм чул да има такъв проблем.

  Нередност?
Нов коментар