ГЕРБ и агонията на регулаторите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ГЕРБ и агонията на регулаторите

Въпреки привидните критики ГЕРБ засега не оказва натиск нито върху управителя на БНБ Иван Искров (в средата), нито върху председателя на КФН Стоян Мавродиев (вдясно)

ГЕРБ и агонията на регулаторите

Статуквото в БНБ и КФН се поразклати след като управляващата партия беше принудена да направи крачки назад от опитите си да го бетонира

4286 прочитания

Въпреки привидните критики ГЕРБ засега не оказва натиск нито върху управителя на БНБ Иван Искров (в средата), нито върху председателя на КФН Стоян Мавродиев (вдясно)

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


В един момент изглеждаше като че ли ГЕРБ ще успее да нареди сложния пасианс с финансовите регулатори - БНБ и Комисията за финансов надзор, по свой вкус: без сътресения, без виновници, без оставки и с козметични размествания.

С изплащането на гарантираните влогове в КТБ напрежението стихна и натискът да се  търси отговорност намаля. Беше намерена добра изкупителна жертва в лицето на  обвинения и отстранен подуправител, отговарящ за "Банков надзор", Цветан Гунев. Сценки от театъра с периодично поискваната оставка на гуверньора Иван Искров можеше безболезнено да се разиграва от време на време. А критиките към работата на КФН вече започваха да се брандират чрез приятелски медии като лична вендета срещу председателя й Стоян Мавродиев.

Както обаче често се случва в такъв момент, картите изведнъж се разбъркаха. Само в рамките на ден ГЕРБ се принуди да направи тежки отстъпки и по двата фронта. След отказа на Реформаторския блок и БСП да подкрепят издигнатата от Искров кандидатура на шефа на управление "Банково" Димитър Костов за преместването му на поста на Гунев премиерът Бойко Борисов се принуди да оттегли подкрепата на партията за него. А под натиска на почти всички парламентарни сили (без ГЕРБ и ДПС) вече изглежда сигурно и че ще се сформира анкетна комисия, която да проучи финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях от страна на КФН.

Така изведнъж опитът регулаторните провали да се заметат под килима завърши с вдигането на кълбо прахоляк. Нещо, което може и да се окаже полезно, ако този път се реши натрупаните проблеми да започнат да се изчистват наистина.

Отказаната рокада

В началото на седмицата поне за пред широката публика изборът на Костов изглеждаше като формалност - експерт, подкрепен от банкерите, и единствен кандидат. Насоченото за сряда изслушване на бившия финансов министър от кабинета "Виденов" за горещото кресло на банковия надзор обаче беше отложено заради проточилите се дебати по Закона за МВР. А в четвъртък точката изненадващо беше оттеглена от дневния ред на бюджетна комисия.

Причината за отказа на ГЕРБ да започне процедурата за избора на подуправител на ключовия пост беше изтънялата подкрепа за Костов. Решението на Реформаторския блок е било взето още миналия вторник, но от партията не са го обявили официално, защото единият от съпредседателите – Радан Кънев, е бил натоварен да съобщи първо на коалиционните партньори от ГЕРБ несъгласието с внесеното от управителя на централната банка Иван Искров предложение.

Основният аргумент на депутатите от РБ за решението е биографичен, а не професионален. "Не може човек, който е бил финансов министър по време на най-голямата банкова криза през 1996 г., да бъде избран на този пост, още повече че изборът му става след обявяването на КТБ в несъстоятелност", казват депутати от блока.

Социалистите нямаха окончателно решение как да гласуват. Пред "Капитал" от ръководството на парламентарната група заявиха, че "по-скоро биха подкрепили Костов", независимо че депутатът от БСП Георги Кадиев се изказа срещу номинацията му и обяви, че партията няма да го подкрепи въпреки миналото му свързано с нея. "Нищо лично, но според мен целият УС на БНБ носи солидарна вина за безобразията около липсващия надзор над КТБ. Гунев безспорно е пряко отговорен, но косвената отговорност на Искров & Ко. е огромна. И тук няма близък до БСП, близък до ГЕРБ. Има единствено справяш се - не се справяш", обобщи Кадиев във Facebook страницата си.

Критиките отдясно и отляво изигра ролята на катализатор за промяната на мнението на ГЕРБ. Теоретично те имаха добър шанс да прокарат кандидатурата му в пленарната зала. Тогава обаче щяха първо да понесат негативи, че са приели предложението на Искров. Второ, при евентуални нови трусове щяха да станат боксова круша за обвинения, че са взели човек, който е бил в управлението на БНБ последните десет години при целия възход и падение на КТБ. И трето, изборът трябваше да стане с гласовете на БСП или ДПС, което отново щеше да вкара формацията на Борисов в режим на обяснение защо прибягва до гласовете на опозицията при ключови гласувания. Депутатите от ГЕРБ вече веднъж бяха в такава ситуация, когато финансовият министър Владислав Горанов силово прокара предложенията за промяна в кодекса за социално осигуряване. Тогава поправките за пенсионните фондове бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и трима депутати от партията на бизнесмена Христо Ковачки.

Оттук за ГЕРБ отстъплението изглежда като най-малкото зло и Борисов не скри, че го прави с раздразнение: "Искам ясно да кажа, че почва да ми омръзва популизмът на гърба на моята партия ГЕРБ. Прекрасно знаят и реформаторите и Патриотичният фронт и ДПС и БСП, че само Иван Искров по сегашния закон може да предложи подуправител. Никой не може със сила да го накара, нито премиер, нито президент, нито който и да било. Вече половин година и повече БНБ стои без най-важния си ресорен началник – подуправителя по банковия надзор", заяви той пред журналисти в Брюксел.

Защитата на двата офицера

Същевременно на заседанието, на което трябваше да се изслушва и Костов, стана ясно, че все пак въпреки нежеланието на ГЕРБ ще се сформира временна анкетна комисия, която ще изследва дейността на другия ключов финансов регулатор - КФН. Проверка в детайли на финансовото състояние на пенсионните фондове и качеството на надзора над тях става все по-наложителна, след като сигнал от четири пенсионни компании до комисията предизвика проверка от КФН за манипулиране на финансови инструменти и обявяваната от някои фондове доходност. А темата за инвестициите на пенсионни фондове в свързани лица придобива конкретни измерения.

КФН не намира съществени проблеми и по двете линии. На въпроси на "Капитал", зададени през бюджетната комисия, КФН отговори (пълният текст на отговорите), че не вижда системен риск от визираните евентуални манипулации. По отношение на инвестициите в свързани лица е описана законовата рамка и е дадена статистика за наказателни постановления по години, но така и не се говори за фундаменталния проблем - че има фондове, които в определени моменти влагат огромна част от активите си в свързани лица.

Желанието за парламентарен контрол също се приема хладно от регулатора. "За мен е малко странно да се искат чрезвичайни комисии, конвенти и т.н. за изслушване на независими регулатори. Финансовите регулатори трябва да бъдат свободни от политически натиск", каза Мавродиев, който видя и във въпросите на "Капитал" опит за натиск.

Всъщност двата политически удара, които получи ГЕРБ покрай регулаторите, са положителни защото показват съпротивителни сили и памет в обществото. Не е ясно точно какво провали опитът надзорната отговорност да се замаже зад политически консенсус. Вероятно роля е изиграло и натрупването на гафове и разкрития - санкции спрямо медии от КФН, изтеглените пари ден преди КТБ да затвори от главния директор "Банков надзор" Нели Кордовска, липсата на адекватна реакция на разкрития за кредитиране и инвестиране в свързани лица...

Анкетните комисии може и да не са синоним на добре свършена работа, но със сигурност детайлното и целенасочено изслушване по конкретни казуси като КТБ и пенсионните фондове ще държи темата за качеството на регулаторите будна.

За Мавродиев предстоят още отговори и обяснения и ще е важно при изслушванията депутатите да вникнат в детайлите, а не да се оставят да бъдат носени по пистата с формални обяснения, законови основания и статистика. А за Искров ръкавицата е хвърлена. Ако той номинира друг за ключовия заместнически пост, ще му е още по-трудно да събере желаната широка подкрепа, освен ако не е наистина безспорна личност. Ако не го направи и остави поста вакантен, рискува да затормози работата на надзора и поема сам отговорност за евентуални нови сътресения, което очевидно не е силната му страна от характера. А това отваря още по-широко вратата за пълно пренареждане на картите - нещо, което на думи всички искат.

В един момент изглеждаше като че ли ГЕРБ ще успее да нареди сложния пасианс с финансовите регулатори - БНБ и Комисията за финансов надзор, по свой вкус: без сътресения, без виновници, без оставки и с козметични размествания.

С изплащането на гарантираните влогове в КТБ напрежението стихна и натискът да се  търси отговорност намаля. Беше намерена добра изкупителна жертва в лицето на  обвинения и отстранен подуправител, отговарящ за "Банков надзор", Цветан Гунев. Сценки от театъра с периодично поискваната оставка на гуверньора Иван Искров можеше безболезнено да се разиграва от време на време. А критиките към работата на КФН вече започваха да се брандират чрез приятелски медии като лична вендета срещу председателя й Стоян Мавродиев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  marto76 avatar :-|
  marto76

  Злобеете ли? Радвайте се докато можете! Цялата работа е, че Герб не искат да сложат някоя от удобните пионки на Прокопи за шеф на Бнб и Кфн, нали?

 • 2
  Varnenchik avatar :-|
  Варненчик

  До коментар [#1] от "marto76":

  "Радвайте се докато можете!"
  Ще им спираш тока ли какво?

 • 3
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  До коментар [#1] от "marto76":

  Ама то Костов е един як пич, дето като го питаха за КТБ разправяше, че няма проблеми. Аман от кадрите на герб, дето са като калинки.

 • 4
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#1] от "marto76":

  Ние, дето злобеем, не сме се набутали са пари нито в КТБ, нито в пенсионните фондове. Щото знаем що за стока са Искров и Мавродиев.

 • 5
  greenday avatar :-P
  greenday

  Сега Искров ще предложи за шеф на банковия надзор близкия си приятел Сашо Чакалски, когото намести в Общинска банка. А за управление "Банково" - Радослав Миленков, пак от Общинска банка. Може и да ги размени. То разлика в резултата няма да има.

 • adenauer

  България си е чисто комунистическа държава ,където всичко е фарс. и имитация.По времето на Брежнев клатеха влака ,за да имитират движение...У нас е съшото .Съпротивата срещу статуквото е жестока и всичко останало е имитация на движение.Ако не се приложи Германския модел на тотална декомунизация,Лустрация ,Национализация на заграбеното и Народен съд по модела на Германия всичко е загубено.Чистка в обществото без сантименти -всички комуняги вън от управлението за срок от 40 год.под комуняги да се разбират всички партиици влезли в определението комунистически престъпници според Закона приет от 38-то НС за обявяване на комунистческия режим за престъпен д.в.37 от 6 май 2000 год.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#6] от "adenauer":

  Тези неща се правят в началото на прехода. След революция. В момента в парламента има много хора, които нямат нищо общо със старата власт и това не им пречи да са корумпирани. Икономическите зависимости се управляват по различен начин и с различни инструменти, защото изпълнителната власт често е зависима, а този, който и казва какво да прави, не е обект на регулации, защото седи в сянка.

 • 8
  nia.nemtur avatar :-|
  Ния

  Доньо, Доньо, кам ги твоите трима, Доньо, те поне ни веселяха....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK