Черната дупка на службите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Черната дупка на службите

Черната дупка на службите

"Червеи" може да се окаже и най-големият теч на информация от МВР

19776 прочитания

Черна дупка, през която нито е ясно какво е минало, нито къде е отишло. Това е най-краткият отговор на въпроса какво точно представлява разработката "Червеи", която ангажира вниманието на трите власти и на обществото през последната седмица.

Сюжетът показва първо, че службите не са еволюирали и на милиметър през последните 15 години – едни ченгета хвърлят солиден държавен ресурс и прегазват целия Наказателен кодекс, за да се преборят с други ченгета.

Второ, че темата СРС-та продължава да е все така проблемна и никакви институции не могат да гарантират, че с нея няма да се правят злоупотреби.

По мащаб "Червеи" най-вероятно надхвърля многократно сходните сюжети, които властта скроява през прехода - от "Филчевгейт" до спукания балон на Цветановите кечъри за мобилно подслушване. Разработката показа нагледно, че държавата е превзета и когато има злоумишлен консенсус по върховете й, дори и най-пазените тайни, които следва да гарантират националната сигурност, могат да бъдат изнесени като щайга буркани от мазето. И така от няколко месеца държавата не е съвсем сигурна дали някой някъде - в парк-хотел "Москва" или в германската столица Берлин, няма достъп до личните данни на всички български граждани, оперативната информация и агентите на МВР от последните 20 години или пък дори до движението на патрулните автомобили.

Червеите на параноята

За да разберем какво стои зад разработката, трябва да се върнем през лятото на 2013 г. - първите дни на кабинета "Орешарски". От два месеца държавата дъвче скандала, в чийто епицентър бяха т.нар. кечъри – ванове крайслер, оборудвани с мобилна техника за подслушване, с която безконтролно са били следени стотици важни хора в държавата под давлението на вътрешния министър Цветан Цветанов. Сюжетът, започнал с анонимен сигнал и чийто основен рупор беше прокуратурата, съвсем удобно пасна на всеобщото усещане в обществото за полицейщина, белязало мандата на ГЕРБ. Някой нарисува извънредна ситуация, за решаването на която вече разполагаше с извънредни мерки.

Именно тогава, в края на май, бившият шеф на "руския" сектор в контраразузнаването Цветлин Йовчев влиза като вътрешен министър в сградата на МВР на ул. "Шести септември" в София. До него е началникът на кабинета му Георги Великов - бивш агент  на ДС, а после началник в ДАНС, който през следващите месеци ще се превърне в сивия кардинал на МВР.

Екипът включва още Цветан Китов – началник на отдел "Специални операции" в ДАНС (бутиково звено за подслушване и проследяване, което е оборудвано с модерни технологии), и Тодор Костадинов – млад агент от ДАНС, някога подчинен на Йовчев.

По това време БСП и ДПС, макар и на власт с помощта на "Атака", си даваха сметка, че конфигурацията, която ги крепи, е нестабилна. Стратезите зад Орешарски бяха готови да отидат на предсрочни избори в първия момент, в който ГЕРБ бъде отслабен. Тяхното обяснение за сериозна част от успехите на Бойко Борисов беше, че той заедно с Цветан Цветанов имат изключително силни позиции в службите, което им дава достъп до информация и други ресурси. Страховете на БСП и ДПС бяха, че ГЕРБ могат да използват контактите си в МВР и да саботират отвътре тяхното управление. Според тях, ако Бойко Борисов бъдеше изолиран от службите (а Цветан Цветанов смачкан със съдебни дела), успехът на нови избори би бил гарантиран. Това е само по-видимата част от стратегията за овладяване на службите. Какво друго се е целяло можем само да се досещаме по избора на Пеевски.

Служители в министерството разказват, че още в първия ден Йовчев е имал ясен план за налагане на пълен контрол над смятаната за най-мощна цитадела на ГЕРБ.

С вътрешна реорганизация и бързи назначения още в първите дни Йовчев и екипът му поемат управлението на дирекциите "Комуникационни и информационни системи" (информационните системи на МВР), "Вътрешна сигурност", "Информация и архив" (досиетата), "Човешки ресурси". През заобикаляне на законовите изисквания за стаж и опит в МВР кадрите на ДАНС са назначени на ръководни позиции в ключови дирекции и така за две седмици са сменени всички началници в централната администрация.

"Ами нямах му доверие. И взех човек, на когото имам вяра, защото смятам, че това е една много важна област. За да може да се направи нещо, трябва да има екип." С тези думи Цветлин Йовчев щеше да мотивира смяната на шефа на вътрешна сигурност и налагането на Тодор Костадинов на поста.

Под съвсем законен претекст – защита от теч на информация, се взимат мерки за сигурност, граничещи с параноя, които всъщност имат една-единствена цел – пълен контрол над комуникацията на служителите и насаждането на страх. Служителите се страхуват не от това дали ще извършат престъпление, а дали няма да бъдат разобличени в контакти с "предходните".

Високопоставен служител на министерството, който е бил свидетел на случващото се, разказва как на абордаж са били взети контролът над охраната на сградата на "Шести септември" (кой влиза и при кого отива), телефонната комуникация, т.нар. журнали (използвания интернет), контролът над класифицираната информация. Инсталирана е нова система за контрол на достъпа по кабинетите на първия етаж, където са големите началници. По това време половината служители, заемали ръководни постове, споделят, че са били обект на подслушване и следене.

Всъщност цял един отдел във "Вътрешна сигурност" е бил ангажиран в това не да разкрива корупция, а да следи за лоялност към новото ръководство. Тази несвойствена дейност, изцяло в духа на ДС, обяснява защо през първата половина на мандата на Цветлин Йовчев няма никакви резултати и разработки по линия на борбата с корупцията в министерството.

"Със санкцията на Йовчев ДАНС влиза в МВР и прави одит на всички информационни системи на министерството, което може и да звучи напълно ОК, но всъщност от проверката няма абсолютно никаква следа. Параноята стига дотам, че за известен период от време заедно с чистачките по кабинетите са влизали служители, които са ги наблюдавали какво правят", разказва източникът ни.

През следващите седмици действията на Цветлин Йовчев са обезпечени законодателно – подслушването е изнесено в държавна агенция (поета от Цветан Китов), а пък назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС показва нагледно кои икономически и политически кръгове стоят зад цялата операция.

Силата на две анонимки

Ето в този контекст на базата на два анонимни сигнала е изготвено предложение за образуването на оперативното дело "Червеи" в отдел "Вътрешна сигурност" на МВР.

В едната анонимка се твърди, че "неизвестни лица, служители на МВР, предоставят информация на неизвестни лица от криминалния контингент", а другият, че служител на ДАТО от областен град поддържа връзка с криминалния контингент.

Това е достатъчно основание за началника на отдел "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов да утвърди започвaнето на делото, техническата работа по което е възложена на ДАНС.  Под операцията, която се реализира в три областни града, се подписват вътрешният министър Цветлин Йовчев и зам.-директорката на ДАНС Ваня Стефанова. Според вътрешната организация на агенцията тя подписва СРС-тата. Последният факт е важен, защото приближената до зам.-ръководителя на държавното обвинение Борислав Сарафов прокурорка беше назначена в агенцията именно с обяснението, че като юрист тя може да подпомогне с правните си познания ДАНС, която току-що беше получила и разследващи правомощия (а малко преди това тя работеше по разследването на аферата "Костинброд").

В рамките на делото "Червеи" е поискано и получено разрешение от председателя на Софийския градски съд Владимира Янева за "подслушването" на "автоматизирана информационна система" на МВР за срок от 60 дни.

Още на този етап са и първите нарушения, които бюрото за контрол на СРС ще установи – от данните по оперативното дело трудно може да се направи извод, че има основание за предоставяне на разрешение, а пък Янева е иззела местната подсъдност (операцията се провежда в градове, различни от София, и според проверяващите разрешението е трябвало да се иска от председателите на окръжните съдилища там).

Този срок е продължаван още няколко пъти и достига рекордните 300 дни при положение, че законът ясно казва, че по едно дело не може да има подслушване, по-дълго от три месеца. ДАНС, които по закон са били задължени да прекратят прилагането на СРС след изтичането на срока, са "пропуснали" да го направят.

От използването на СРС няма абсолютно никаква следа – нито ред от придобитата информация. Директори на регионално ниво ще разкажат, че са получавали нареждания от Цветлин Йовчев да окажат пълно съдействие на агентите. Имало е случаи, при които полицейски началници са сигнализирали за странното поведение на ДАНС-аджиите, но без резултат.  Докладвано е било и на главния секретар Светлозар Лазаров, който през седмицата се опитваше да обясни, че не е знаел за разработката.

Какво точно е станало в рамките на прилагането на т.нар. СРС не е ясно на този етап, но обоснованите подозрения са, че мероприятието е използвано като параван за нерегламентиран достъп до инфраструктурата на информационните системи на МВР.

"Става дума за байпас, през който може да се осигури пълен достъп до масивите на МВР. Те могат да се източат, може и да се направи дистанционен достъп", коментира високопоставен източник от сектора за сигурност. Тъй като в разрешението за СРС не е посочено за коя система на МВР става дума, се предполага, че са засегнати всички.

Това означава, че нерегламентиран достъп или източване може да е имало до данните от "безобидна информация" като тази в масивите на българските документи за самоличност, регистрацията на автомобили, граничните пунктове, криминалните регистрации и разрешителните за оръжие до изключително чувствителни данни, събирани през последните 20 години, като агентурната мрежа, разработките, оперативната информация или, ако щете, дори местоположението на патрулните автомобили, които са снабдени с GPS.

Накратко, това значи, че всичката информация в МВР - от тази за подозрителните лица до това например кога (и с кого) сте пътували със самолет, е била достъпна абсолютно безконтролно за кръговете, които контролират ДАНС. По това време хората протестираха на улицата срещу избора на Делян Пеевски за шеф на агенцията, но оттеглянето му очевидно не е променило нищо в плановете - в службите е била незаконно пробита огромна дупка, от която е можело да изтича всичко.

Червеи – темата на 2015

За разработката "Червеи" става ясно по времето на служебния министър Йордан Бакалов, когато е сменено ръководството на  дирекция "Сигурност". Тодор Костадинов, който утвърждава делото, е "прибран" в ДАНС, а пък Георги Великов става съветник на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Информацията към бюрото за контрол на СРС на Бойко Рашков, което извършва проверката, констатирала нарушенията, се подава от настоящия вътрешен министър Веселин Вучков. Източници от службите за сигурност разказаха, че започналото през ноември от отдел "Специализиран" към Софийската градска прокуратура разследване на случая е повече от закъсняло и бяха скептични за това дали ще успее да отиде отвъд процедурните нарушения и ще установи по реда на процесуалния кодекс какво точно се е случило.

В четвъртък вътрешният министър Веселин Вучков изрази притеснение не само от конкретни нарушения, които са констатирани, но и от доклада, който е получил сутринта, защото в него се описват проблеми по отношение на нарушения на Закона за СРС: "Да не говорим за евентуална наказателна отговорност, недостоверни мотиви, изключително дълъг срок, който прекрачва границите, позволени от закона, НПК и Закона за СРС в случая. Има липса на каквато и да било информация, която да показва някакъв прогрес в разследването в конкретното оперативно дело. Кое е налагало тогава да се продължава непрекъснато срокът на СРС? Обект на СРС е автоматизираната информационна система на МВР."

От изказванията на премиера Бойко Борисов става ясно, че основна мишена на бъдещите проверки ще бъде председателката на СГС Владимира Янева, която според бюрото за контрол на СРС е извършила редица нарушения при разрешаването на "подслушването" на масивите. Тук на ход ще бъде ВСС, който съвсем скоро ще получи "декласифицирана" версия на доклада на бюрото.

Първият въпрос е дали освен Владимира Янева ще има и други високопоставени служители, които могат да бъдат "ударени" от червеите. Запознати с казуса определят като потенциални обекти председателя на ДАНС Владимир Писанчев, негов заместник, както и част от екипа на Цветлин Йовчев, подслонен в ДАНС в момента.

Но голямата картина показва проблеми, без решаването на които трудно можем да сме сигурни, че след няколко месеца пак няма да изскочи някой червей. "Контролът на СРС-тата продължава да не е добре обезпечен", коментира зам. вътрешният министър Филип Гунев и допълва: "Не е ясно кой трябва да прави одит на сигурността на IT системите – не само на МВР, но и на останалите държавни институции. За пореден път видяхме, че структурите за вътрешен контрол не са добре развити. Няма система за взаимен контрол", допълва още той.

А иначе въпросът колко дълго ще продължи сюжетът "Червеи" е с най-лесен отговор:

"Ще има да се занимаваме с това поне половин година."

С тези думи, от които лъха опитна преценка, председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов излезе от заседанието, на което беше изслушан докладът на бюрото за контрол на СРС в четвъртък. Няма защо да не му вярваме.

И всъщност половин година ще се занимаваме само с конкретния случай. Принципният проблем вероятно ще остане доста по-дълго и за момента не се говори за неговото решаване - плащаме над един милиард лева на година на службите за сигурност, а в замяна не само не получаваме очакваната сигурност, но точно обратното - нахална злоупотреба със закона и с нашите права.

Черна дупка, през която нито е ясно какво е минало, нито къде е отишло. Това е най-краткият отговор на въпроса какво точно представлява разработката "Червеи", която ангажира вниманието на трите власти и на обществото през последната седмица.

Сюжетът показва първо, че службите не са еволюирали и на милиметър през последните 15 години – едни ченгета хвърлят солиден държавен ресурс и прегазват целия Наказателен кодекс, за да се преборят с други ченгета.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

55 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Сезон 2 на "четвърта власт". Право куме в очите!

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Много лепкави се оказаха тея "червеи".

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  "Черна дупка, през която НИТО Е ЯСНО КАКВО Е МИНАЛО, НИТО КЪДЕ Е ОТИШЛО.нито е ясно какво е минало, нито къде е отишло...

  Разработката показа нагледно, че ДЪРЖАВАТА Е ПРЕВЗЕТА и когато има злоумишлен консенсус по върховете й, ДОРИ И НАЙ-ПАЗЕНИТЕ ТАЙНИ, КОИТО СЛЕДВА ДА ГАРАНТИРАТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, МОГАТ ДА БЪДАТ ИЗНЕСЕБИ като щайга буркани от мазето..."


  Ами добър ден:) Нали това припомням, потретвам и попетвам години наред! Нали точно затова станах досаден, задавайки риторичния въпрос "Що за държава е всъщност наистина България сега и през последния четвърт век?
  Че имаме ясно дефинирана диктатура на червената проруска ДС-КГБ мафия, която отдавна е разпростряла пипалата си навсякъде в България, и най-вече по високите етажи на всички власти, ОСОБЕНО ПРОКУРАТУРАТА, СЛУЖБИТЕ, МВР...

  Но конкретно за статията - дали не е добре да се взрем по-сериозно за да преценим НАИСТИНА ЛИ НЕ СЕ ЗНАЕ КАКВА ИНФОРМАЦИЯ Е ОТКРАДНАТА И ОТ КОГО, ПО-ТОЧНО ОТ КОИ?

  Една статия по темата:  "Фрог научи: Таен център за рекет e създаден с информацията от “Червеи”

  Петък, 13 Февруари 2015,

  автор: frognews.bg

  Благодарение на скандалната разработка „Червеи” е копиран целият информационен масив на МВР и то без да се остави следа. Това означава, че на практика вече е създаден таен център за влияние, изнудване и рекет, съобщиха пред Фрогнюз разследващи.
  Според тях това много наподобява копирането на досиетата на бившата ДС, с цел след това тези документи да се използват в безпощадни компроматни войни, на която сме свидетели през последните години. С „Червеи”, в ръцете на задкулисни играчи са попаднали не само лични данни за неограничен брой хора. Предполага се, че най-голям интерес за авторите на разработката е представлявал оперативния отчет и анализ, до който безпроблемно са се докопали. Там има данни не само за криминални лица, но и за техните взаимовръзки. В масивите се намират и много сведения за фирми, които се подозират за данъчни и финансови престъпления. Това ще даде възможност за последващ рекет и изнудване, категорични са криминалистите. Не се изключва вероятността с придобитата информация не само да се рекетира, но и да се търгува на висока цена. С кражбата на секретни данни ще се открие възможност да се тласкат политическите и обществени процеси в една или друга посока, предричат експерти по сигурност.

  Друга възможност, от която може да са се възползвали организаторите на „Червеи” според тях, е да са заличили криминалната регистрация на определени хора. Събуждат се една сутрин отявлени кримки и „разбират” срещу определено заплащане, че вече са чисти като момина сълза, признаха притеснени ченгета. Обратният процес също е възможен т.е. някой, който не е имал взимане даване с органите на реда, набързо да се е сдобил с престъпно минало. Най-малкото това няма да даде възможност на „късметлиите” да работят в службите за сигурност, където задължително се иска безупречно CV.

  Полицаите недоумяват защо по дело, което е тръгнало по инициатива на „Вътрешна сигурност” в МВР, е трябвало да се приложат СРС-та, но от ДАНС. Предполага се, че хората, които стоят зад пъкления план да се проникне в цяла система, са имал повече доверие на агентите от родното ФБР. Вероятно са се опасявали, че някой от ДАТО може и да издъни работата и да се разчуе много бързо за безпрецедентното подслушване на неодушевен предмет, каквато е Автоматизираната информационна система. Идентични въпроси валят и към съдията, допуснал да се следи и подслушва предмет, но и това да стане в продължение на 300 дни."

 • 4
  tanas avatar :-P
  Танас

  Много лепкави се оказаха тея "червеи".
  До коментар [#2] от "xalikarans":

  Значи не са червеи а са глисти.

 • 5
  dimko avatar :-|
  dimko

  Държавната ни машина е от малка е "червясала" - реч е за евфемизъм на корупция и краденце, още от пръкването на третата ни държавност...

 • 6
  chichka avatar :-|
  chichka

  Постулата ми:
  "България не е държава- България е географско понятие", явно има нужда от доработка.

 • 7
  dun avatar :-P
  dun

  търсете кукловодите от КГБ - сигурно са се разтреперили яко покрай Украйна да не ги нападне НАТО от българска територия

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Николай Радулов за прочистването на досиетата

  И така - да видим дали пък наистина не "СЕ ЗНАЕ", или Е ТОЛКОВА ТРУДНО да се разбере КОЙ И КОИ НАИСТИНА СА АВТОРИТЕ НА ПОРЕДНОТО ТЕЖКО ТОЛКОВА ОРГАНИЗИРАНО, и то по върховете на ред уж независими служби и институции?
  Да съм аз, или ти, семействата ни, родителите или децата ни - едва ли.
  Съседи, колеги, приятели - също, ТЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С ИЗНУДВАНЕ И РЕКЕТ, НЯМАТ ГОЛЕМИ ОХРАНИ, НЕОБЯСНИМИ ДОХОДИ И ХАРЧОВЕ, ..., НЕ НАЗНАЧАВАТ И СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВА И ПАРЛАМЕНТИ, ГЛАВНИ ПРОКУРОРИ, МАГИСТРАТИ, ШЕФОВЕ НА СЛУЖБИ И МВР,...Не разпределят и порции, не претендират да решават етнически конфликти, провокирайки ги,...
  Следователно кръгът всъщност много силно се стеснява. Да добавим към необходимия профил, характеристики на въпросната ОПГ и други необходими елементи, вкл. от психологическия им профил - трябва очевидно да са с необходимите познания и нагласа, да имат опит в този и подобни измами и престъпления, да имат много аргументирано (понеже не са глупави) убеждение ЗА БЕЗНАКАЗАНОСТ И КУЛТИВИРАНИ УСЕЩАНЕ, ЧЕ СА НАД ЗАКОНИТЕ, ДА НЯМАТ НИКАКВИ СКРУПУЛИ И ДЕ ФАКТО ДА УПРАЖНЯВАТ ВЛАСТТА, ДИКТАТУРАТА НА Т.Н. КУКЛОВОДИ В БЪЛГАРИЯ!

  Имайки всичко това предвид, да видим ваъщност КОИ СА ТЕ И ЗА КАКВО СЕ БОРЯТ (тоест воюват в една жестока и планомерна дългогодишна тотална, макар и скрита доскоро, ВОЙНА СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД:


  "Н. Радулов пред Фрог: Екземпляри от прочистените досиета бяха изнесени в СССР

  Вторник, 10 Февруари 2015,

  автор: frognews.bg

  Н. Радулов пред Фрог: Екземпляри от прочистените досиета бяха изнесени в СССР Все още не е много ясно, кого касае разработка "Червеи". Но една разработка не се състои само от СРС-та. Става дума част за искане за разрешения за следене на трафик, трафични данни или може би за работа с база данни. Това каза пред Фрогнюз бившият секретар на МВР Николай Радулов.

  ========================================

  Относно подхвърлените части от досието на агент Павел в шкафчето на депутата от ГЕРБ Методи Андреев, Радулов обясни: Съмнявам се, че в България има центрове, които пазят досиета на агенти от бившата ДС. Има, обаче отделни лица, които притежават по някой и друг документ, но не и архив. През 2008 г. публикувах статия, в която обясних какво се случи с архива на МВР. ВСЪЩНОСТ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДОСИЕТАТА БЯХА УНИЩОЖЕНИ, НО ПРЕДИ ТОВА ТЕ БЯХА ПРЕСНИМАНИ. ТОВА Е СМЕШНА ТАЙНА, ЗАЩОТО ЦЯЛОТО МИНИСТЕРСТВО ЗНАЕШЕ, ЧЕ ТАЗИ ДЕЙНОСТ СЕ ИЗВЪРШВА НА ОПРЕДЕЛЕН ЕТАЖ И СЕ ПРАВЯТ ПО НЯКОЛКО ЕКЗЕМПЛЯРА. ЕДИНИЯТ СЕ ИЗЧАКВАШЕ ДА СТАНЕ ГОТОВ И СЕ КАЧВАШЕ НА САМОЛЕТ ЗА СССР. ТАКА, ЧЕ ЦЕНТЪРЪТ, КОЙТО ПРИТЕЖАВА ТАКИВА ДОКУМЕНТИ НАЙ-ВЕРОЯТНО НЕ Е В България, обясни Радулов.

  =======================================

  По думите му тепърва ще избухват още скандали, защото тези документи съществуват някъде на фото ленти и на други специални носители. Делата на няколко хиляди от най-сериозните агенти на службите за сигурност бяха прочистени напълно. Не остана следа, въпреки, че се твърди, че това е невъзможно. Това е възможно, разбира се, защото всеки документ се размножава в определен брой екземпляри и всеки от тях се знае точно къде отива. Трудно е да се заличат следите на едно дело, но не е невъзможно. Сигурен съм, че е направена чистка на сравнително малка част секретни сътрудници на много високо ниво. И виждате, че материали излизат от време на време. .."

  Да си спомним и други фрапиращи афери за подобни крещящи престъпления срещу националната сигурност на България, демокрацията, както и правата и свободите на българския народ, като "Оня списък", "Галерия" и пр.

 • Чарли Мишкин

  Милицията и ДАНС се разформироват.
  Всички се уволняват.
  Всичко се прави наново с нови "не служили" в тези "кочини".
  Аз не съм съгласен да им се плащат пари от моите данъци.
  Писета, мисета, лазаровци и т.н. - при бай Стари в ЦСЗ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.