Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
55 13 фев 2015, 17:10, 15783 прочитания

Черната дупка на службите

"Червеи" може да се окаже и най-големият теч на информация от МВР

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Скандал "Червей" и на летище София

Фирма на близкия до Цветлин Йовчев Николай Крушков е получила неправомерен достъп до информационните масиви на летището

2 май 2017

Кой кадрува в МВР

Някои от първите назначения на служебния вътрешен министър са пряко свързани с модела КОЙ

3 фев 2017

Делото "Червей": МВР за лична употреба при Йовчев

Бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР с обвинение, че е ползвал регистрите неправомерно, за да провери Иво Каменов

21 окт 2015

Какво ще представлява единният антикорупционен орган

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред "Капитал"

24 апр 2015

Конституционният съд обяви съхранението на трафични данни за незаконно

Решението бе очаквано, след като преди година и магистратите от Съда на ЕС поставиха европейската директива извън закона

12 мар 2015

Националната сигурност е в опасност

Агенцията за подслушване си поръча флашки, лента за пишеща машина...и 400 км тоалетна хартия.

27 фев 2015

Че какво им е на Лазаров и Писанчев?

Смяната на шефове на службите

20 фев 2015

Прегрупиране или пречупванеВладимира Янева беше отстранена. Зависимото правосъдие – остава

20 фев 2015

Съдът прекрати делото с фалшифицирания подпис на Борисов

Причината е, че прокуратурата се е забавила с един ден при внасянето на делото

19 фев 2015

ВСС е на път да провали ключови дисциплинарни производства

Делата срещу Румяна Ченалова, Камен Ситнилски и Петър Стоянов са пред провал

18 фев 2015

Коментари Daily 17 февруари - Време е Западът да си отвори очите за Путин

И още: Седем посланици от ЕС: Управлението на съдебната власт е спешен въпрос ; Дончева: Кръговете около Пеевски бранят Лазаров и Писанчев

17 фев 2015

Коментари Daily 16 февруари - Чии са службите за сигурност

И още: Държавата продължава да е в плен на същите зависимости; Това е задгробният живот на социализма; Ако до всеки инвеститор застане по един персонален проектен мениджър

16 фев 2015

Йовчев срещу Йовчев

Бившият вицепремиер противоречи на себе си. Или на истината.

6 фев 2015

Борбата с корупцията в МВР е спряла

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев пред "Капитал"

5 сеп 2014

Наследството на Йовчев

За една година кабинетът "Орешарски" успя да превърне службите в държава в държавата

29 авг 2014
Черна дупка, през която нито е ясно какво е минало, нито къде е отишло. Това е най-краткият отговор на въпроса какво точно представлява разработката "Червеи", която ангажира вниманието на трите власти и на обществото през последната седмица.

Сюжетът показва първо, че службите не са еволюирали и на милиметър през последните 15 години – едни ченгета хвърлят солиден държавен ресурс и прегазват целия Наказателен кодекс, за да се преборят с други ченгета.

Второ, че темата СРС-та продължава да е все така проблемна и никакви институции не могат да гарантират, че с нея няма да се правят злоупотреби.

По мащаб "Червеи" най-вероятно надхвърля многократно сходните сюжети, които властта скроява през прехода - от "Филчевгейт" до спукания балон на Цветановите кечъри за мобилно подслушване. Разработката показа нагледно, че държавата е превзета и когато има злоумишлен консенсус по върховете й, дори и най-пазените тайни, които следва да гарантират националната сигурност, могат да бъдат изнесени като щайга буркани от мазето. И така от няколко месеца държавата не е съвсем сигурна дали някой някъде - в парк-хотел "Москва" или в германската столица Берлин, няма достъп до личните данни на всички български граждани, оперативната информация и агентите на МВР от последните 20 години или пък дори до движението на патрулните автомобили.

Червеите на параноята
За да разберем какво стои зад разработката, трябва да се върнем през лятото на 2013 г. - първите дни на кабинета "Орешарски". От два месеца държавата дъвче скандала, в чийто епицентър бяха т.нар. кечъри – ванове крайслер, оборудвани с мобилна техника за подслушване, с която безконтролно са били следени стотици важни хора в държавата под давлението на вътрешния министър Цветан Цветанов. Сюжетът, започнал с анонимен сигнал и чийто основен рупор беше прокуратурата, съвсем удобно пасна на всеобщото усещане в обществото за полицейщина, белязало мандата на ГЕРБ. Някой нарисува извънредна ситуация, за решаването на която вече разполагаше с извънредни мерки.Именно тогава, в края на май, бившият шеф на "руския" сектор в контраразузнаването Цветлин Йовчев влиза като вътрешен министър в сградата на МВР на ул. "Шести септември" в София. До него е началникът на кабинета му Георги Великов - бивш агент  на ДС, а после началник в ДАНС, който през следващите месеци ще се превърне в сивия кардинал на МВР.

Екипът включва още Цветан Китов – началник на отдел "Специални операции" в ДАНС (бутиково звено за подслушване и проследяване, което е оборудвано с модерни технологии), и Тодор Костадинов – млад агент от ДАНС, някога подчинен на Йовчев.

По това време БСП и ДПС, макар и на власт с помощта на "Атака", си даваха сметка, че конфигурацията, която ги крепи, е нестабилна. Стратезите зад Орешарски бяха готови да отидат на предсрочни избори в първия момент, в който ГЕРБ бъде отслабен. Тяхното обяснение за сериозна част от успехите на Бойко Борисов беше, че той заедно с Цветан Цветанов имат изключително силни позиции в службите, което им дава достъп до информация и други ресурси. Страховете на БСП и ДПС бяха, че ГЕРБ могат да използват контактите си в МВР и да саботират отвътре тяхното управление. Според тях, ако Бойко Борисов бъдеше изолиран от службите (а Цветан Цветанов смачкан със съдебни дела), успехът на нови избори би бил гарантиран. Това е само по-видимата част от стратегията за овладяване на службите. Какво друго се е целяло можем само да се досещаме по избора на Пеевски.

Служители в министерството разказват, че още в първия ден Йовчев е имал ясен план за налагане на пълен контрол над смятаната за най-мощна цитадела на ГЕРБ.

С вътрешна реорганизация и бързи назначения още в първите дни Йовчев и екипът му поемат управлението на дирекциите "Комуникационни и информационни системи" (информационните системи на МВР), "Вътрешна сигурност", "Информация и архив" (досиетата), "Човешки ресурси". През заобикаляне на законовите изисквания за стаж и опит в МВР кадрите на ДАНС са назначени на ръководни позиции в ключови дирекции и така за две седмици са сменени всички началници в централната администрация.

"Ами нямах му доверие. И взех човек, на когото имам вяра, защото смятам, че това е една много важна област. За да може да се направи нещо, трябва да има екип." С тези думи Цветлин Йовчев щеше да мотивира смяната на шефа на вътрешна сигурност и налагането на Тодор Костадинов на поста.

Под съвсем законен претекст – защита от теч на информация, се взимат мерки за сигурност, граничещи с параноя, които всъщност имат една-единствена цел – пълен контрол над комуникацията на служителите и насаждането на страх. Служителите се страхуват не от това дали ще извършат престъпление, а дали няма да бъдат разобличени в контакти с "предходните".

Високопоставен служител на министерството, който е бил свидетел на случващото се, разказва как на абордаж са били взети контролът над охраната на сградата на "Шести септември" (кой влиза и при кого отива), телефонната комуникация, т.нар. журнали (използвания интернет), контролът над класифицираната информация. Инсталирана е нова система за контрол на достъпа по кабинетите на първия етаж, където са големите началници. По това време половината служители, заемали ръководни постове, споделят, че са били обект на подслушване и следене.

Всъщност цял един отдел във "Вътрешна сигурност" е бил ангажиран в това не да разкрива корупция, а да следи за лоялност към новото ръководство. Тази несвойствена дейност, изцяло в духа на ДС, обяснява защо през първата половина на мандата на Цветлин Йовчев няма никакви резултати и разработки по линия на борбата с корупцията в министерството.

"Със санкцията на Йовчев ДАНС влиза в МВР и прави одит на всички информационни системи на министерството, което може и да звучи напълно ОК, но всъщност от проверката няма абсолютно никаква следа. Параноята стига дотам, че за известен период от време заедно с чистачките по кабинетите са влизали служители, които са ги наблюдавали какво правят", разказва източникът ни.

През следващите седмици действията на Цветлин Йовчев са обезпечени законодателно – подслушването е изнесено в държавна агенция (поета от Цветан Китов), а пък назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС показва нагледно кои икономически и политически кръгове стоят зад цялата операция.

Силата на две анонимки

Ето в този контекст на базата на два анонимни сигнала е изготвено предложение за образуването на оперативното дело "Червеи" в отдел "Вътрешна сигурност" на МВР.

В едната анонимка се твърди, че "неизвестни лица, служители на МВР, предоставят информация на неизвестни лица от криминалния контингент", а другият, че служител на ДАТО от областен град поддържа връзка с криминалния контингент.

Това е достатъчно основание за началника на отдел "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов да утвърди започвaнето на делото, техническата работа по което е възложена на ДАНС.  Под операцията, която се реализира в три областни града, се подписват вътрешният министър Цветлин Йовчев и зам.-директорката на ДАНС Ваня Стефанова. Според вътрешната организация на агенцията тя подписва СРС-тата. Последният факт е важен, защото приближената до зам.-ръководителя на държавното обвинение Борислав Сарафов прокурорка беше назначена в агенцията именно с обяснението, че като юрист тя може да подпомогне с правните си познания ДАНС, която току-що беше получила и разследващи правомощия (а малко преди това тя работеше по разследването на аферата "Костинброд").

В рамките на делото "Червеи" е поискано и получено разрешение от председателя на Софийския градски съд Владимира Янева за "подслушването" на "автоматизирана информационна система" на МВР за срок от 60 дни.

Още на този етап са и първите нарушения, които бюрото за контрол на СРС ще установи – от данните по оперативното дело трудно може да се направи извод, че има основание за предоставяне на разрешение, а пък Янева е иззела местната подсъдност (операцията се провежда в градове, различни от София, и според проверяващите разрешението е трябвало да се иска от председателите на окръжните съдилища там).

Този срок е продължаван още няколко пъти и достига рекордните 300 дни при положение, че законът ясно казва, че по едно дело не може да има подслушване, по-дълго от три месеца. ДАНС, които по закон са били задължени да прекратят прилагането на СРС след изтичането на срока, са "пропуснали" да го направят.

От използването на СРС няма абсолютно никаква следа – нито ред от придобитата информация. Директори на регионално ниво ще разкажат, че са получавали нареждания от Цветлин Йовчев да окажат пълно съдействие на агентите. Имало е случаи, при които полицейски началници са сигнализирали за странното поведение на ДАНС-аджиите, но без резултат.  Докладвано е било и на главния секретар Светлозар Лазаров, който през седмицата се опитваше да обясни, че не е знаел за разработката.

Какво точно е станало в рамките на прилагането на т.нар. СРС не е ясно на този етап, но обоснованите подозрения са, че мероприятието е използвано като параван за нерегламентиран достъп до инфраструктурата на информационните системи на МВР.

"Става дума за байпас, през който може да се осигури пълен достъп до масивите на МВР. Те могат да се източат, може и да се направи дистанционен достъп", коментира високопоставен източник от сектора за сигурност. Тъй като в разрешението за СРС не е посочено за коя система на МВР става дума, се предполага, че са засегнати всички.

Това означава, че нерегламентиран достъп или източване може да е имало до данните от "безобидна информация" като тази в масивите на българските документи за самоличност, регистрацията на автомобили, граничните пунктове, криминалните регистрации и разрешителните за оръжие до изключително чувствителни данни, събирани през последните 20 години, като агентурната мрежа, разработките, оперативната информация или, ако щете, дори местоположението на патрулните автомобили, които са снабдени с GPS.

Накратко, това значи, че всичката информация в МВР - от тази за подозрителните лица до това например кога (и с кого) сте пътували със самолет, е била достъпна абсолютно безконтролно за кръговете, които контролират ДАНС. По това време хората протестираха на улицата срещу избора на Делян Пеевски за шеф на агенцията, но оттеглянето му очевидно не е променило нищо в плановете - в службите е била незаконно пробита огромна дупка, от която е можело да изтича всичко.

Червеи – темата на 2015
За разработката "Червеи" става ясно по времето на служебния министър Йордан Бакалов, когато е сменено ръководството на  дирекция "Сигурност". Тодор Костадинов, който утвърждава делото, е "прибран" в ДАНС, а пък Георги Великов става съветник на шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Информацията към бюрото за контрол на СРС на Бойко Рашков, което извършва проверката, констатирала нарушенията, се подава от настоящия вътрешен министър Веселин Вучков. Източници от службите за сигурност разказаха, че започналото през ноември от отдел "Специализиран" към Софийската градска прокуратура разследване на случая е повече от закъсняло и бяха скептични за това дали ще успее да отиде отвъд процедурните нарушения и ще установи по реда на процесуалния кодекс какво точно се е случило.

В четвъртък вътрешният министър Веселин Вучков изрази притеснение не само от конкретни нарушения, които са констатирани, но и от доклада, който е получил сутринта, защото в него се описват проблеми по отношение на нарушения на Закона за СРС: "Да не говорим за евентуална наказателна отговорност, недостоверни мотиви, изключително дълъг срок, който прекрачва границите, позволени от закона, НПК и Закона за СРС в случая. Има липса на каквато и да било информация, която да показва някакъв прогрес в разследването в конкретното оперативно дело. Кое е налагало тогава да се продължава непрекъснато срокът на СРС? Обект на СРС е автоматизираната информационна система на МВР."

От изказванията на премиера Бойко Борисов става ясно, че основна мишена на бъдещите проверки ще бъде председателката на СГС Владимира Янева, която според бюрото за контрол на СРС е извършила редица нарушения при разрешаването на "подслушването" на масивите. Тук на ход ще бъде ВСС, който съвсем скоро ще получи "декласифицирана" версия на доклада на бюрото.

Първият въпрос е дали освен Владимира Янева ще има и други високопоставени служители, които могат да бъдат "ударени" от червеите. Запознати с казуса определят като потенциални обекти председателя на ДАНС Владимир Писанчев, негов заместник, както и част от екипа на Цветлин Йовчев, подслонен в ДАНС в момента.

Но голямата картина показва проблеми, без решаването на които трудно можем да сме сигурни, че след няколко месеца пак няма да изскочи някой червей. "Контролът на СРС-тата продължава да не е добре обезпечен", коментира зам. вътрешният министър Филип Гунев и допълва: "Не е ясно кой трябва да прави одит на сигурността на IT системите – не само на МВР, но и на останалите държавни институции. За пореден път видяхме, че структурите за вътрешен контрол не са добре развити. Няма система за взаимен контрол", допълва още той.

А иначе въпросът колко дълго ще продължи сюжетът "Червеи" е с най-лесен отговор:

"Ще има да се занимаваме с това поне половин година."

С тези думи, от които лъха опитна преценка, председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ген. Атанас Атанасов излезе от заседанието, на което беше изслушан докладът на бюрото за контрол на СРС в четвъртък. Няма защо да не му вярваме.

И всъщност половин година ще се занимаваме само с конкретния случай. Принципният проблем вероятно ще остане доста по-дълго и за момента не се говори за неговото решаване - плащаме над един милиард лева на година на службите за сигурност, а в замяна не само не получаваме очакваната сигурност, но точно обратното - нахална злоупотреба със закона и с нашите права.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Меркел даде надежда за поетапно влизане на България в Шенген; Американското правителство ограничава дейността си; Григор Димитров е сред най-добрите осем на Australian Open; Предупреждения за силен сняг и вятър в понеделник в страната

21 яну 2018, 1695 прочитания

Чуждите инвестиции колебливо нарастват през ноември Чуждите инвестиции колебливо нарастват през ноември

Сумата достига 884 млн. евро от началото на 2017 г., което все още е малко под нивото от предходната година

21 яну 2018, 1735 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Добре дошли в миналото

Защо БСП и ДПС извадиха от нафталина антинатовската пропаганда и възродителния процес

Прозрачност с граници

Било по регулаторни причини или по желание на компаниите, не винаги се може да знаем в какво се инвестират парите ни

Върти ми се една муха

NASEKOMO превръща органичните отпадъци в храна за ларви, които са алтернативен източник на протеини за животни

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Кино: Формата на душата

Реалността е красив и страшен сън във "Формата на водата" на Гийермо дел Торо

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, "Биомашиностроене" ще удвои производството си с инвестиция за 10 млн. евро

Емисия

DAILY @7AM // 22.01.2018 Прочетете