Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Капитал

Какво се случи през седмицата

Вицепремиерите отчетоха 100-те дни на правителството, Прокуратурата поиска отнемане на лиценза на KPMG, Природният газ ще поевтинее от април, Правителството в Македония бе обвинено в подслушване

9992 прочитания

Капитал

© Капитал


Цацаров представи предложенията за промени в НПК пред премиера

Мерките за неотклонение на обвиняеми и подсъдими по наказателни дела да бъдат затегнати сериозно чрез въвеждането на електронно наблюдение, периодично подписване в полицията, както и чрез временно отнемане на личните документи. Това са част от предложенията за законодателни промени, насочени срещу бегълците от правосъдието, представени в понеделник от главния прокурор Сотир Цацаров на премиера Бойко Борисов и на председателя на парламента Цецка Цачева. Прокуратурата настоява най-леката мярка за неотклонение – подписка, изрично да включва "забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на съответния орган. По отношение на домашния арест Цацаров предлага съдът да определя конкретния адрес, на който тази мярка да бъде изпълнявана, както и въвеждането на "контрол на забраната обвиняемият да напуска жилището си чрез средства за електронно наблюдение". Друго предложение е, когато на даден обвиняем или подсъдим бъде наложена забрана за напускане на страната, властите временно да конфискуват личните му документи за самоличност.

Вицепремиерите отчетоха 100-те дни на правителството

В правителството има единомислие и работа в действащ механизъм по стартиралите широк фронт от реформи. Това стана ясно от отчета на правителството за 100-те дни работа на кабинета, който беше представен от четиримата вицепремиери - Томислав Дончев (ГЕРБ), Румяна Бъчварова (ГЕРБ), Меглена Кунева (РБ) и Ивайло Калфин (АБВ). "Стартирахме много широк фронт от реформи в съдебната система, МВР, здравеопазването, промени в образованието с акцент върху висшето, пенсионната реформа, по която тече дебат в социалното министерство", заяви Румяна Бъчварова. Според Дончев реформите имат "лице и посока" и очакванията му са това да доведе до по-висок икономически растеж от заложения в бюджета. Най-важното според Меглена Кунева е, че само за три месеца страната ни е преодоляла международната изолация. Калфин посочи, че социалната политика е приоритет на правителството с акцент създаване на заетост и насочването на ресурс в райони с висока безработица.

Четири банки ще пласират 8 млрд. евро български дълг

Citigroup Global Markets, HSBC Bank, Societe Generale и Unicredit ще посредничат на България при пласирането на 8 млрд. евро външен дълг през следващите 3 години. На 6 февруари Министерството на финансите е подписало договор за дилърство с четирите финансови институции, който трябва да бъде ратифициран от парламента. В четвъртък споразумението мина на първо четене в бюджетна комисия - с 9 гласа "за" и 8 "против". В договорът е записано, че максималният матуритет е 30 години, а таванът на допустимата лихва – 10%. Колко ще са годишните тавани зависи от всеки бюджет.

Прокуратурата поиска отнемане на лиценза на KPMG

Софийската градска прокуратура е протестирала пред Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори санкцията й за KPMG България. Обвинението иска да се измени мярката на одиторското предприятие – глоба от 100 хил. лв., настоява Софийският градски съд да отмени санкцията и да наложи най-тежката мярка – отнемане на лиценза. Същото искане е постъпило и за глобите от общо 100 хил. на двамата одитори на КТБ - Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев. Това съобщи председателят на комисията Ваня Донева по време на изслушването пред парламентарната комисия за борба с корупцията. Тя заяви и че прокуратурата смята, че паричните санкции са несъотносими към нанесените щети с одитите на КТБ.

Преди повече от месец един глас не достигна на петчленната комисия да отнеме лицензите на одиторското предприятие и одиторите на КТБ. По време на изслушването депутатите от комисията по корупция настояха, че наказанието е пренебрежимо малко, и питаха Донева и членовете на комисията дали докладът им е дал достатъчно основания да наложат най-тежките наказания. "Или докладът е слаб, или постигнатото по съвест анонимно гласуване е било корумпирано", заяви Гроздан Караджов от Реформаторския блок. Методи Андреев от ГЕРБ изтъкна, че KPMG е одитор на 13 български банки и на предприятия, които засягат националната сигурност като "Лукойл" и БТК. "Това, че не е отнет лицензът на одитора в този скандален случай, означава ли, че комисията предполага, че ще има по-съществен случай с по-високи пропуски от КТБ", попита Андреев. Янко Янков от ДПС заяви, че за да има такова неадекватно поведение на един орган, трябва да са налице определени зависимости. Народните представители се обединиха около мнението, че законодателството трябва да бъде променено, санкциите да бъдат процент от оборота на одиторите, а решенията да бъдат гласувани явно и всеки от членовете да си носи отговорността. Андреев обяви, че е притеснително, че от 2006 до 2012 г. одитните доклади на БНБ не са с атрибутите съгласно чл. 13 от закона за независимия финансов одит, не са заверени, нямат подпис и печат, само на ръка е написано KPMG.

Свободата на словото у нас се влошава

Базираната в Париж репортерска организация "Репортери без граници" публикува годишния си индекс на свободата на пресата, в която България е вече на 106-о място от 180 страни. Страната пада с шест позиции спрямо миналата години и с цели 72 позиции в сравнение с най-доброто си представяне през 2003 г. Резултатът поставя България на последно място от страните в ЕС и в компанията на Конго и Непал. Миналия месец регионалният ръководител на организацията Антоан Ери прогнозира новия спад на България в класацията заради наложените финансови глоби на медии (сред които и "Капитал") от Комисията за финансов надзор. Според него комисията е превишила правата си и е потъпкала основни права. Индексът на организацията се гради на набор от критерии, които включват медийния плурализъм и независимостта на медиите, зачитането на сигурността и свободата на журналистите, както и законодателната и институционалната среда, в която медиите работят. Организацията отчита цялостен спад в свободата на информацията на световно ниво заради продължаващите политически кризи.

Кабинетът прекрати концесията на пристанище "Русе - запад"

Правителството прекрати договора за концесия на пристанище "Русе-запад", поради "неизпълнение на основно задължение на концесионера". Договорът беше подписан през септември 2013 г. с "Пристанищен терминал Русе-запад" АД, като компаниите в обединението се свързваха с банкера Цветан Василев. Конкурсът беше проведен при първото управление на ГЕРБ, като почти същият състав на транспортното министерство сега го разваля. В дружеството 65% от акциите се държат от "Шип инвест" АД, а останалите 35% - от "Фанти - Г", като сега втората компания е в процедура по несъстоятелност.

Природният газ ще поевтинее от април

"Булгаргаз" поиска намаление на цената на газа с 13.34% за второто тримесечие на 2015 г. Дружеството обяви предложението си месец преди внасянето на заявлението в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ако предложението на "Булгаргаз" бъде одобрено от регулатора, от началото на април природният газ ще струва 522.69 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Спадът е с 80.45 лв. за 1000 куб. метра в сравнение с цената за първото тримесечие. От "Булгаргаз" мотивират предложеното намаление с очакваните по-ниски доставни цени на природния газ за второто тримесечие на годината.

Кабинетът одобри европрограмата за земеделие

Субсидии Правителството одобри втори вариант на Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. Очаква се ЕК да одобри текста до средата на годината. Общият бюджет е над 2.9 млрд. евро, от които 2.3 млрд. евро са еврофинансиране. В програмата е предвидена с 10.4% по-малка сума от сегашната, но по-голям ресурс за инвестиции. Институтът за пазарна икономика представи анализ за сектора, според който за седем години членство в ЕС България е получила 6.9 млрд. лева помощ, но браншът не е станал по-конкурентен. Вместо това повече стопани се насочват към зърнопроизводството, където са най-големите субсидии, за сметка на животновъдството и растениевъдството.

Правителството ще приватизира фондовата борса

Правителството подготвя трети опит за приватизацията на Българската фондова борса (БФБ). Този път намерението е операторът да бъде продаден до края на годината, при това в пакет с Централния депозитар (ЦД). Първата стъпка е оценка на дружествата. Сделката има подкрепа на икономическия екип на правителството. Целта ще е малката местна борса да стане част от по-голям чужд пазар. През миналата година интерес имаше от германската Deutsche Boerse, каза източник от изпълнителната власт.

Закон създава адвокатски монопол върху услуги 

Закон може да изземе бизнес от счетоводния и консултантски сектор и да създаде монопол на адвокатите върху дейности, за които в момента не изискват специфичен правен ценз. Текстовете засягат и нотариуси, юрисконсулти и частни съдебни изпълнители. Предложените промени от Висшия адвокатски съвет в Закона за адвокатурата предвиждат заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, подаване на документи за вписване в Търговския и Имотния регистър и други да се правят само от адвокати, вписани в колегията. Текстовете са внесени в парламента от осем депутати от ГЕРБ, Патриотичния фронт, РБ и ДПС.

Сделки и проекти 

Националната електрическа компания (НЕК) обяви поръчка за 29.406 млн. лв. за охрана на част от съоръженията си в седем обособени позиции. Срокът на изпълнение е четири години. Сред обектите, които ще се охраняват, са основно ВЕЦ-ове и язовири, но е и площадката на АЕЦ "Белене". Крайният срок за подаване на оферти за участие в процедурата е 11 март.

Спедиторската компания Schenker заедно с автопревозвача на товари ПИМК откриха нова интермодална връзка между България и Германия. Това означава, че оператори и собственици на товари ще могат да се възползват от варианта те да се транспортират донякъде с влекач, а впоследствие - с влак, на който е качено ремаркето му. Блок-влакът свързва Русе с Нюрнберг и е в движение от края на януари. Двупосочният курс отнема седмица. Курсовете, спестяващи до 20% от разхода за транспорт, засега са веднъж седмично.

Петима кандидати са били допуснати до участие в процедурата за ремонт и модернизация на тягови подстанции Бургас, Карнобат и Ямбол. Проектът е на НКЖИ и е с прогнозна стойност 16 млн. лв. Най-ниската ценова оферта от 15.779 млн. е дадена от "Енергоремонт холдинг".

Австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) ще продаде поделенията си в Полша и Словения и ще свие международните си дейности. От банката обявиха, че освен това ще свият или ще преустановят част от по-малките си операции в Азия и в САЩ, като в допълнение значително ще ограничат експозицията си към Русия и към Украйна. Групата ще продаде и онлайн банката си в Словения – Zuno.

Средиземно море погълна нови 300 имигранти 

Над 300 имигранти, предимно от Субсахарска Африка, се издавиха, след като препълнените им надуваеми лодки потънаха в Средиземно море. "Това е неописуема трагедия и жестоко напомняне, че още животи може да бъдат изгубени, ако онези, които търсят сигурност, бъдат оставяни на милостта на морето", коментира директорът за Европа на Върховния комисариат на ООН за бежанците Венсан Коштел. Подробности за трагедията излязоха, след като девет имигранти от Африка бяха спасени в сряда от италиански патрул край южния остров Лампедуза. Спасените прекарали четири дни в открито море, след като двете лодки с плавали на тях общо 211 души потънали. Според ВКБООН от разказите на спасените става ясно, че над 300 души са потънали в общо четири лодки. Около 3500 души са загинали в опит да пресекат Средиземно море през 2014 г., смята ВКБООН. Тази седмица Италия прекрати операцията на военноморските си сили по издирване и спасяване на мигранти Mare Nostrum.

Унгария затяга контрола над банките 

Унгарското правителство предприема нови мерки с цел "премахване на чуждестранната доминация" в банковия сектор. Въпреки че унгарската OTP има най-голям пазарен дял, сред най-важните играчи на пазара са австрийските Erste и Raiffeisen, италианската UniCredit и белгийската KBC. Премиерът Орбан обяви, че правителството ще изкупи до 30% от дейността на Erste в страната по план, координиран с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Той ще позволи намаляването на най-високия банков данък в Европа. Прекратяването на "чуждестранното влияние" е сред целите на правителството на Орбан, което вече купи Budapest Bank и MKB Bank през 2014 г. Повече от половината банкови активи в страната са унгарска собственост. По силата на меморандум правителството се задължава да намали банковия данък през следващите три години и да се "въздържа от приемане на нови закони и правила, които да намаляват печалбите на банковия сектор". Будапеща пое задължение и да продаде мажоритарния си дял в няколко банки до 2019 г.

Правителството в Македония бе обвинено в подслушване

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев обвини правителството на Никола Груевски, че незаконно е подслушвало над 20 000 души, сред които политически противници, журналисти и религиозни ръководители. Практиката се осъществявала "поне от четири години". На пресконференция Заев заяви, че правителствената програма за следене е включвала и етнически албански политици, и поиска разследване на висши фигури, сред които и на директора на управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков. Заев твърди от месеци, че ще изнесе изобличаваща информация за правителството на Груевски. Премиерът пък го обвинява, че се опитва да го изнудва, за да проведе предсрочни избори. В края на януари полицията повдигна обвинения срещу Заев, че се опитва да извърши преврат срещу правителството с помощта на чуждестранна разузнавателна служба. На опозиционния лидер, който отхвърля обвиненията, бе отнет паспортът и му бе забранено да напуска страната.

Цацаров представи предложенията за промени в НПК пред премиера

Мерките за неотклонение на обвиняеми и подсъдими по наказателни дела да бъдат затегнати сериозно чрез въвеждането на електронно наблюдение, периодично подписване в полицията, както и чрез временно отнемане на личните документи. Това са част от предложенията за законодателни промени, насочени срещу бегълците от правосъдието, представени в понеделник от главния прокурор Сотир Цацаров на премиера Бойко Борисов и на председателя на парламента Цецка Цачева. Прокуратурата настоява най-леката мярка за неотклонение – подписка, изрично да включва "забрана за обвиняемия да напуска местоживеенето си без разрешението на съответния орган. По отношение на домашния арест Цацаров предлага съдът да определя конкретния адрес, на който тази мярка да бъде изпълнявана, както и въвеждането на "контрол на забраната обвиняемият да напуска жилището си чрез средства за електронно наблюдение". Друго предложение е, когато на даден обвиняем или подсъдим бъде наложена забрана за напускане на страната, властите временно да конфискуват личните му документи за самоличност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    Надявам се разумът да надделее над лобизма и промените в Закона за адвокатурата да не бъдат приети във вида, представен от Висшия адв. съвет.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.