Депутатите на Ковачки опитват да спасят топлофикациите му
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Депутатите на Ковачки опитват да спасят топлофикациите му

Вносителите на текстовете в защита на централите на Христо Ковачки са депутатите от "Лидер" Георги Недев, Стефан Кенов, Кънчо Филипов, Петър Петров, Христо Тодоров, както и Росен Петров, който наскоро се отдели от "България без цензура"

Депутатите на Ковачки опитват да спасят топлофикациите му

Съпротивата е срещу предложението на ГЕРБ с в Закона за енергетиката да се отрежат преференциалните цени за някои централи

9081 прочитания

Вносителите на текстовете в защита на централите на Христо Ковачки са депутатите от "Лидер" Георги Недев, Стефан Кенов, Кънчо Филипов, Петър Петров, Христо Тодоров, както и Росен Петров, който наскоро се отдели от "България без цензура"

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


ГЕРБ предложи НЕК да не плаща около 100 млн. лв. годишно на част от топлофикациите и заводските централи.

Закърпването на дупките в енергетиката неизбежно ще ореже приходите на някои от дружествата в сектора. В тази посока са част от внесените предложения на ГЕРБ за промени в Закона за енергетиката, според които задължението на НЕК да изкупува и неефективната енергия от когенерации ще отпадне. Така дружеството ще бъде разтоварено от над 100 млн. лв. разход годишно.

Мярката ще засегне някои заводски централи и топлофикации, които не произвеждат само високоефективна електроенергия, сред които заводската централа на "Видахим" АД, която заедно с ТЕЦ "Свилоза" има едни и същи собственици, "Лукойл енергия и газ България", както и топлофикациите, които все още са на въглища в Русе, Перник и Сливен, контролирани от Христо Ковачки.

Самозащита

Ответният удар на собствениците на тези централи не закъсня, като за целта в действие влязоха депутатите на партия "Лидер", чийто неформален лидер е Ковачки. Така сред поправките в Закона за енергетиката се появиха предложения на Георги Недев, Стефан Кенов, Кънчо Филипов, Петър Петров, Христо Тодоров, както и на Росен Петров, който наскоро се отдели от "България без цензура".

Според едно от предложенията НЕК или съответното ЕРП трябва да изкупуват задължително не само високоефективната електроенергия, а и тази, която е необходима за експлоатацията на съоръженията, но не е високоефективна. Текстът гласи: "Общественият доставчик, съответно крайните снабдители, са длъжни да изкупят от производители, присъединени към съответната мрежа, цялото количество електрическа енергия... включително и количеството некомбинирана електрическа енергия, необходимо за осигуряване на експлоатационната надеждност на основните съоръжения, по преференциални цени". Това на практика означава запазване на статуквото и е напълно противоположно на предложеното от ГЕРБ.

Кой ще подкрепи

Засега не е ясно на каква подкрепа се надяват вносителите на предложението, при положение че тяхната парламентарна група видимо няма мнозинство в енергийната комисия, в която ще се гласуват законодателните промени, още по-малко в пленарната зала.

Вариантите са няколко. Една от възможностите е депутатите на "Лидер" да са привлекли подкрепата на някоя от другите парламентарни сили, която да им осигури гласуването на поправката. За да може това да стане обаче, ще са нужни гласовете на "БСП лява България, ДПС и "Патриотичния фронт", което ще е доста трудно осъществимо.

Показателно ще е и гласуването на ГЕРБ. Веднъж вече депутатите на Ковачки показаха, че могат да подкрепят партията на Борисов. През декември, когато заедно с бюджета се гласуваха и промени в модела на осигуряването, трима негови представители неочаквано действаха синхронно с ГЕРБ и ДПС. Същата седмица контролираната от Ковачки централа "ТЕЦ Бобов дол" получи екоразрешително и лиценз. От друга страна, той е свързан и с пенсионен фонд - "Топлина", и прочитът беше, че може да се търси национализация на проблемите му.

НЕК изплаща задълженията си към "Видахим"

Националната електрическа компания е изплатила почти всичките си задължения към заводската централа ТЕЦ "Видахим". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол.

По искане на дружеството НЕК е превела 8 млн. лв. на фирмата за търговия с електроенергия "Ритъм 4 ТБ", която притежава акции в "Захарни заводи", към която "Видахим" е имала задължения.

През ноември "Видахим" обявиха, че спират дейността си заради неизплатените задължения от страна на НЕК. От справката на министерство на енергетиката обаче става ясно, че именно към това дружество НЕК е направила най-големи плащания. На практика "Видахим", чиято основна дейност е производството на гуми, формира печалба не от нея, а от продажбата на електроенергия. Според отчета за дейността на дружеството за 2013 г. става ясно, че приходите от продажба на електроенергия на НЕК са в размер на близо 51 млн. лв., а общо постъпленията от оперативна дейност са малко под 54 млн. лв.

В справката си министър Петкова посочи, че към останалите си доставчици на електроенергия НЕК има неизплатени задължения за 1.199 млрд. лв. Тя също така посочи, че в момента дефицитът на държавната компания е 3.3. млрд. лв., а текущите задължения за 2014 г. са 598 млн. лв.
ГЕРБ предложи НЕК да не плаща около 100 млн. лв. годишно на част от топлофикациите и заводските централи.

Закърпването на дупките в енергетиката неизбежно ще ореже приходите на някои от дружествата в сектора. В тази посока са част от внесените предложения на ГЕРБ за промени в Закона за енергетиката, според които задължението на НЕК да изкупува и неефективната енергия от когенерации ще отпадне. Така дружеството ще бъде разтоварено от над 100 млн. лв. разход годишно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  daskal1 avatar :-P
  daskal1

  Защо не, платил си е човекът и е време да си отработят парите.

 • 2
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  НИЕ пък плащаме на Ковачки, всички ние. Токът му е над 2 пъти по-скъп от тока на "вражеските" американски централи....... Но няма протестиращи пред офисите на Ковачки, а и той е не-досегаем за съдебната система, най-вече Прикриватурата !!!!!!!!

 • 3
  nuzzo avatar :-|

  И ако поправките в полза на Ковачки не минат(чрез ГЕРБ разбира се), то последният ще извади традиционният си коз срещу властта - шантаж на властта чрез работниците, и тъй като за Борисов народната любов е по важна от вземането на непопулярни, но пък с дългосрочен икономически ефект решения, то очаквам в името на "стабилността на управлението, спокойствието (му) и социалният мир", да клекне за пореден път пред Ковачки.

  п.п.Дано не съм прав...и този път

 • 4
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Въпросното предложение на ГЕРБ за ПРОМЕНИ в ЗЕ, е ПРАВИЛНО. Като обосновка ще припомня т.7, ал.2 от ПРЕПОРЪКИТЕ на ЕК за ЕНЕРГЕТИКАТА: "Да се ОГРАНИЧАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на НЕК за ИЗКУПУВАНЕ на ЕЛ. ЕНЕРГИЯТА, ПРОИЗВЕДЕНА от ИНДУСТРИАЛНИТЕ ИНСТАЛАЦИИ за КОМБИНИРАНО ПРОИЗВОДСТВО, до размера на НЕТНОТО ПРОИЗВОДСТВО - тоест, КОЛИЧЕСТВОТО ПРОИЗВЕДЕНА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ МИНУС КОЛИЧЕСТВОТО СОБСТВЕНО ПОТРЕБЛЕНИЕ на ЕЛ. ЕНЕРГИЯ от съответната ИНСТАЛАЦИЯ".
  Обезпокоителен е фактът, че именно членове на КОМИСИЯТА по ЕНЕРГЕТИКА в НС, предлагат по СЪЩЕСТВО "запазване на статуквото", при това финансово състояние на НЕК. Мисля, че ОПОЗИЦИЯТА от "БСП лява България", ще подкрепи предложението на ГЕРБ по този проблем.

 • 5
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Общественият доставчик, съответно крайните снабдители, са длъжни да изкупят от производители, присъединени към съответната мрежа, цялото количество електрическа енергия... включително и количеството некомбинирана електрическа енергия, необходимо за осигуряване на експлоатационната надеждност на основните съоръжения, по преференциални цени".

  Да живее кръстосаното субсидиране - узаконената форма на дране на български граждани!

 • 6
  ss avatar :-?
  SS

  Докога тоя измекяр ще се разхожда свободно ?

 • 7
  today avatar :-|
  today

  Тока от вятърните перки го изкупуват на 140 лева, и реват, че бил много скъп, а тока от топлофикациите го изкупуват на 280 и гък не казват.

 • 8
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  Дано някой от управляващата коалиция намери сили да се бори със Ковачки, защото нямаме право да се съдим американските централи, докато хора като Ковачки източват НЕК и нас...


  П.П. Да не отваряме темата със ВЕИ-тата...

 • 9
  kostadinn avatar :-|
  kostadinn

  Токът на цитираните топлофикации които са на въглища се изкупува межди 105 и 120 лв/мвт всеки може да провери в решенията на ДКЕВР. 280 лв./мвт е изкупната цена от топлофикациите които са на газ /няма да ви казвам кой са, само се сещате(ТФ София)/. НЕК продава тока на високо напрежение около 125 лв./мвт за енергия без мрежовите услуги. в същото време течат постоянно търгове на НЕК за енергия от порядъка на 75-80 лв/мвт за енергия. да не говорим за балансиращият пазар където нек ежедневно ощетява производителите с около 200 мвт/ч за няколко часа в денонощието, при което освен че продава тази енергия, производителите плащат на НЕК че са я произвели.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Тези Видахим са големи факири. Основната им дейност няма 10% от приходите на фирмата... Представете си колко мощен човек седи зад нея...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK