Закон ще регламентира доброволчеството
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Закон ще регламентира доброволчеството

В момента не е ясно кой гражданин е доброволец, какви са правата и задълженията му, от каква подготовка се нуждае. Не е гарантирана и сигурността им - кой ги застрахова, кой плаща разноските по обучението им, сключват ли договор или не и т.н.

Закон ще регламентира доброволчеството

Неправителственият сектор приветства идеята, но се опасява от прекалено администриране

Мара Георгиева
12375 прочитания

В момента не е ясно кой гражданин е доброволец, какви са правата и задълженията му, от каква подготовка се нуждае. Не е гарантирана и сигурността им - кой ги застрахова, кой плаща разноските по обучението им, сключват ли договор или не и т.н.

© Спас Спасов


България е сред малкото държави в Европа, които нямат законова рамка за доброволчеството.

Npoterminator: Според мен няма нужда от този закон. Тази свръхрегулация убива свободната инициатива. Ако вие ме накарате да прочета някакъв закон, пък бил той и за доброволчеството, то със сигурност ще ме отегчите, ще отблъснете желанието ми и ще ме превърнете в един апаратчик, лишен от воля и инициатива. Нека спрем правния наивизъм!

Алекс: Аз мисля, че закон трябва да има. Знам за доста случаи, в които инспекцията по труда глобява организации, които имат доброволци, твърдейки, че се нарушава Кодексът на труда, като не се плаща. Мисля, че всеки сам за себе си решава дали ще дава труда си срещу пари, или ще го подарява. Един такъв закон се надявам да постави ясни граници, така че хем доброволците да си доброволстват, без това да води до глоби, хем работодателите да нямат вратичка, с която да извиват ръцете на хората да им работят за без пари.

Това е част от дискусията, която се води в онлайн платформата "Гласът ни" (https://glasatni.bg) по повод проектозакона за доброволчеството, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на младежта и спорта.

Защо е нужно

Факт е, че България е сред малкото държави в Европа, които нямат законова рамка за доброволчеството. "В същото време държавата ползва труда на доброволците, а те даряват най-ценното, което имат – своя труд, знания, опит, време", коментира  Павлета Алексиева, програмен директор в Българския център за нестопанско право.

"Важно е да има закон, защото в България в момента не е ясно кой гражданин е доброволец, какви са му правата и задълженията, от каква подготовка се нуждае, за да бъде качествена работата му", казва Ренета Венева, председател на управителния съвет на Националния алианс за работа с доброволци - мрежа от 60 организации, работещи с доброволци. "Не е гарантирана сигурността на доброволците - кой ги застрахова, кой плаща разноските по инструктажа и обучението им, кой им осигурява достъпа до местата за работа, сключват ли договор или не. Не е ясно също непълнолетните имат ли право да бъдат доброволци. Кои са организациите, имащи право да извършват организирано доброволчество. С какви ангажименти се натоварват, за да гарантират подкрепа на доброволците", обобщава Венева.

"Липсата на регламентация води до несигурност", категоричен е и Емануил Паташев, генерален секретар на "Каритас България". Организацията предоставя социални услуги за хора в затруднение с квалифициран персонал, подкрепен от около 250 доброволци целогодишно. Паташев е убеден, че законът ще даде възможност на повече хора да се включат в повече дейности. А участието на доброволци прави социалните услуги по-евтини, от което държавата може само да спечели.

Д-р Славита Джамбазова, зам. генерален директор на Българския червен кръст, също смята, че законът ще даде сигурност и гаранция на тези, които искат да работят "без заплати и с много висока отдаденост за каузата на изпаднали в беда хора". "За много хора доброволчеството е въпрос на добра воля и е безплатно, но това е много сериозна професионална дейност, която в момента не е регламентирана", казва д-р Джамбазова.

Проектът и изискванията към него

"Един закон за доброволчеството трябва да създава благоприятна среда за неговото развитие, а не да бюрократизира и утежнява процеса или пък да предвижда условия, които на практика ще "забранят" и сега съществуващи доброволчески инициативи", убедена е Яна Бюрер Тавание, председател на фондация "Герои на времето", която поддържа платформата за доброволчество TimeHeroes.org.

Опитите за създаване на такъв закон са от няколко години. В началото на декември 2014 г. е представен проект, който обаче според гражданския сектор съдържа тревожни текстове, водещи до задушаване на доброволчеството вместо до подкрепата му. Следва поредно обсъждане и сега публикуваният проект е подобрен и съобразен в голяма степен с направените предложения.

"Освен основните параметри на извършване на доброволческа работа и договорните отношения между двете страни в него се уреждат и особено чувствителните въпроси за сигурността, застраховката срещу злополука по време на работа, покриване на разходите на доброволеца, отговорността", коментира Людмила Атанасова, директор "Програми за НПО" във фондация "Помощ за благотворителността в България".

По предложение на фондацията в проекта е вписан и текст, уреждащ корпоративното доброволчество. "След приемането му България ще се присъедини към държавите, в които е нормално и редно фирмите да инвестират в полза на обществото, като насърчават служителите си да извършват доброволческа дейност в рамките на работното им време. Ние сме пионери в този тип доброволчество - вече 8-ма поредна година организираме два пъти годишно дни на доброволчеството с участието на десетки фирми", казва Атанасова.

Неясноти

Не всичко записано в закона обаче среща одобрение. Изисква се например издаване на идентификационна карта за дългосрочните доброволци. "В много случаи това е напълно безсмислено – да вземем например каузата на "Кан академи", където десетки дългосрочни доброволци превеждат уроци онлайн. Защо трябва на всеки от тях да му бъде издадена идентификационна карта със снимка, къде ще се легитимира? Според нас картата не трябва да бъде задължителна, а да се издава по преценка на организатора на доброволческата инициатива тогава, когато е необходима", коментира Яна Бюрер Тавание.

Проектозаконът предвижда също задължителна застраховка за злополука при мисии в опасни и вредни за здравето условия. "Смятаме, че тя също не трябва да е задължителна – заради финансовата тежест за по-малките неправителствени организации и времевите ограничения при спешни случаи, но доброволецът трябва да е ясно и предварително информиран дали застраховката ще е предоставена или не", казва Яна Бюрер Тавание.

Изискването за създаване и поддържане на публичен регистър на организациите, които организират доброволци, също среща възражения. "Целта на подобен регистър е неясна. Статистическата информация за доброволчеството и сега се събира от Националния статистически институт", посочва  Павлета Алексиева.

Законопроектът предвижда и водене на регистър на доброволците. Според Емануил Паташев това означава прекалено администриране, което изисква много сериозна организация и ресурс от неправителствените организации. Д-р Славита Джамбазова намира за смущаващо изискването за сключването на договори с доброволците. "Българският червен кръст има 20 хиляди доброволци. Това означава, че трябва да разкрием служба за перманентна подготовка на договори и да инвестираме дългосрочно в тази дейност", отбелязва тя.

Обсъждането на проектозакона продължава на онлайн платформата "Гласът ни". Екипът на Българския център за нестопанско право - инициатор за създаването й, обещава да обобщи мненията и да ги представи на вносителите.

България е сред малкото държави в Европа, които нямат законова рамка за доброволчеството.

Npoterminator: Според мен няма нужда от този закон. Тази свръхрегулация убива свободната инициатива. Ако вие ме накарате да прочета някакъв закон, пък бил той и за доброволчеството, то със сигурност ще ме отегчите, ще отблъснете желанието ми и ще ме превърнете в един апаратчик, лишен от воля и инициатива. Нека спрем правния наивизъм!


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  pavlin_kralev avatar :-|
  Павлин Кралев

  Естествено. В цял свят го има и е регламентирано. Така държават се освобождава от сума разходи.

 • 2
  elviejo avatar :-|
  elviejo

  Чудя се как комуноидите все още не са казали, че такъв закон ще върне комунистическото бригадирско движение. Вероятно чакат какво ще кажат от амбасадата на САЩ и тогава ще изригнат или пък си мълчат, защото и в САЩ има доброволчество и се страхуват да не засегнат господарите си?!

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  Доброволчеството посредством закон се легитимира.Дано се приеме като трудова дейност.

 • Tihomir Iliev

  До коментар [#3] от "xalikarans":

  Че е труд, труд е.
  Ама да не поискате и пенсия после.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Значи край на доброволчеството, както и с всичко друго, облечено с регулативна принуда. Регулацията води след себе си номенклатура, номенклатурата - привилегиите, а привилегированите - гнева на простосмъртните

 • 6
  longin avatar :-|
  longin

  държавата това , държавата онова ...


  "They constantly try to escape
  From the darkness outside and within
  By dreaming of systems so perfect that no one will need to be good."

  T S Eliot

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Това е голяма глупост. Всичките проблеми в страната решихме, че се захванахме с регулация на доброволчеството? И понеже явно всичко вече сме решили защо да не подложим на регулация и дишането?

  Олигофренски прояви като тази ми напомнят колко правилно съм направил като съм напуснал България. Тази страна и след 20 години няма да се оправи.

 • 8
  clutch avatar :-P
  clutch

  До коментар [#3] от "xalikarans":
  Вие сте уникално куха лейка!

 • 9
  clutch avatar :-|
  clutch

  За частта. касаеща застраховките, си мисля, че има просто решение: Доброволните формирования/ или самостоятелното помагане/ при бедствия и аварии да бъдат застраховани към "Гражданска защита" или сектор "Пожарна безопасност и защита". За останалите доброволчески дейности какво пречи организациите, ползващи доброволен труд да ги организират сами застраховането? При преференциални условия?
  Необходимо е и задължително минимално обучение за доброволците при аварии и бедствия. При пожарите на Бистрица, Кладница, при наводнението в Мизия видях как голяма част от доброволците, в желанието си да помогнат, създаваха допълнителни рискове.
  И ДА, на мнение съм, че има нужда от регламентиране на правила. Не съм сигурен дали трябва да са закон, в България законът е предпоставка за заобикаляне и частна употреба, не за спазване.

 • 10
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  "Знам за доста случаи, в които инспекцията по труда глобява организации, които имат доброволци, твърдейки, че се нарушава Кодексът на труда, като не се плаща."

  Проблема явно е в инспекцията по труда. Има нужда от премахване на някаква същестуваща регулация, а не от създаване на нова.

  Винаги е по-добро да се реши подобен проблем с примахване на съществуваща регуалция, отколкото с добавяне на нова.

  За да се правят регулации трябва ясно да се назове какви проблеми се цели да се решат. В случая въобще не е ясно какви проблеми решават с тази регулация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.