Растежът на българската икономика се забави

През четвъртото тримесечие на 2014 г. реалният растеж на БВП е 1.2% на годишна и 0.3% на месечна база

   ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Реалният годишен ръст на БВП за цялата 2014 г. ще бъде между 1.4% и 1.5%, прогнозира "Индъстри уоч".

Българската икономика продължава да се забавя, показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ). За периода октомври-декември на 2014 г. реалният растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) е 1.2% на годишна и 0.3% на тримесечна база. Статистиката сочи, че след второто тримесечие, когато бе отчетен и най-бързият темп на прираст – 1.8%, следва постепенно забавяне.

Данните по компоненти показват, че основната причина за малкия растеж на икономиката се крие в отслабения принос на инвестициите и на търговското салдo – ръстът на износа и вноса изостава спрямо 2013 г., като забавянето е по-осезаемо при експорта. В края на годината има и оптимизъм. Ръстът на крайното потребление и подобрената събираемост на косвените данъци донякъде компенсират негативните фактори.

На база експресните данни се вижда, че номиналната стойност на БВП за цялата 2014 г. надхвърля 82 млрд. лв., което е с 1.75 млрд. лв. повече от 2013 г. Постигнатият резултат е над заложените в бюджета за 2014 г. 81.6 млрд. лв. При представянето на първия вариант на актуализацията на бюджета за миналата година Министерството на финансите беше предвидило размерът на БВП да падне под 80 млрд. лв. Тази прогноза се базираше на изоставането в приходите от косвени данъци, както и заради поевтиняването на суровините на световните пазари. Данните на НСИ подлежат на ревизия, но в повечето случаи тя е леко нагоре.

Изчезналите инвестиции

Изминалата 2014 г. може да бъде определена като една от най-тежките години за България за последните 15 години. Освен почти перманентната икономическа криза в страната ни се развиха още няколко – политическа, банкова и социална, а заради кратките срокове и трудното мнозинство в парламента бяхме на косъм и от фискална криза. Липсата на стабилност и предвидимост неминуемо се отразява върху един от най-важните компоненти, които могат да предизвикат по-голям икономически растеж – инвестициите.

През четвъртото тримесечие инвестициите в основен капитал растат с 3.1% спрямо съпоставимия период на 2013 г. От статистиката за БВП се вижда, че след второто тримесечие и тук темпът намалява. Данните на БНБ за единадесетте месеца на 2014 г. показаха, че преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България изостават с над 20% спрямо същия период на предходната година. Към края на ноември общата им стойност се оценява на 1.224 млрд. евро.

По-активни потребители

Добрата новина тази година е, че вътрешното потребление расте през всички четири тримесечия за разлика от 2013 г., когато тенденцията беше коренно различна. През последния период е отчетен реален растеж на потреблението от 1.2% до 18.6 млрд. лв. от БВП. Относителният дял на крайното потребление в БВП е най-голям – 82.4%, затова и влиянието му върху крайния резултат е толкова съществено. В голяма степен потреблението през тази година бе стимулирано от дефлационните процеси в България. Падащите цени на горивата също освободиха ресурс у домакинствата и бизнеса, които в някаква степен се пренасочва към потребление на други стоки и услуги. Влияние оказа и кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), тъй като по данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките 2% от разпоредените досега 3.5 млрд. лв. в КТБ са изтеглени в брой. Тези около 70 млн. лв. също може да са пренасочени към потребление.

Друга положителна новина е, че в последното тримесечие износът отново расте – с 4.5% на годишна база. През третото тримесечие статистиката отчете свиване с 2.8%. Така наречените корективи (косвените данъци и цената на услугите на финансовите посредници) също растат през последния отчетен период. Относителният дял на корективите в БВП се увеличава до 13.2%, показват експресните данни.

Прогноза за влошаване

На база експресните данни (без сезонно изглаждане) се вижда, че брутният вътрешен продукт на България нараства с 2.2% спрямо 2013 г. При изчистване на сезонните колебания, които са характерни за различните тримесечия, се вижда, че за деветте месеца на 2014 г. икономиката отчита реален ръст от 1.6%. Сравнение за цялата година ще може да се направи едва след като НСИ обяви изгладените данни за четвъртото тримесечие.

На база експресните данни консултантската компания "Индъстри уоч" прогнозира, че реалният годишен ръст на БВП за цялата 2014 г. ще бъде между 1.4% и 1.5%. Тази прогноза съвпада с очаквания от Министерството на финансите и Европейската комисия.

За тази година обаче прогнозите не са никак добри. Правителството очаква растежът на икономиката да се свие до 0.8%, колкото е прогнозата и на ЕК, и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В последния доклад на комисията се посочва, че "след възстановяването през 2014 г. частното потребление ще загуби скорост през 2015/16 г. заради очаквания слаб ръст на разполагаемия доход". Прогнозите са дефлацията в България, която се задържа в икономиката вече година и половина (виж другия текст), да остане фактор и през тази година. Това според анализаторите на комисията ще има положителен ефект върху потреблението на домакинствата. Намаляването на населението в трудоспособна възраст обаче вече е в тежест на разполагаемия доход на домакинствата и на потреблението, а в допълнение на това затягането на фискалната политика вероятно ще помрачи перспективите пред потребителските разходи през 2015 г., смятат от ЕК.

В доклада се посочва още, че брутното образуване на основен капитал ще достигне отрицателни стойности, а в резултат на затягащите се фискални условия компаниите ще замразяват или отлагат инвестиционните си планове, вследствие на което частните инвестиции ще останат слаби през 2015/16 г. Експортно ориентираните сектори обаче ще могат да се възползват от подобряването на външното търсене в следващите две години, се посочва в прогнозата.

Дефлация за 18-и пореден месец в България 

Дефлацията в България се задържа за 18 пореден месец, като регистрираната през януари е най-високата в процентно изражение от юни 2014 г. насам. Предварителните данни на НСИ отчитат годишна дефлация от 1% през януари 2015 г. и месечна от 0.4%. Ниските петролни цени през януари остават главният дефлационен фактор. Въпреки че през първата половина на февруари цената на петрола започна да се движи нагоре отново, а в петък суровият петрол сорт брент достигна 60.35 долара за барел, остава неясно дали цените на международните пазари ще продължат във възходяща посока. Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, заяви за "Капитал Daily", че е трудно да се правят прогнози за петролните цени поради доста непредвидими фактори, но би трябвало да се задържат между 65 и 75 долара за барел в близките шест месеца или година. "Ако цените на горивата на международните пазари се покачат с още 5 до 10 долара на барел, цените им и у нас ще се повишат с няколко стотинки, но ще останат доста по-евтини, отколкото бяха преди 6-7 месеца", коментира Делчев.

6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  elviejo avatar :-|
  elviejo
  • - 11
  • + 1

  Има ли наивници да вярват в комуноидните мантри на "антикомуниста" ББ, че ще има стабилност и развитие?! Как може да има растеж на икономиката, като няма икономика - тя беше убита и нова икономика още не се е родила или дори да се е родила вече, тя е много хилава и анемична - много баби, хилаво дете. За да се роди здрава българска икономика, трябва акушер като Волен Сидеров и Атака, досегашните баби изродиха хилаво дете, ако не и мъртвородено. Никаккъв растеж не може да има и дори тези скромни цифри са козметика и стъкмистика.

  Нередност?
 • 2
  sultana avatar :-|
  султана глаушева
  • - 3
  • + 1

  Добрата навина е, че имаме икономика, която даже и расте, макар и със забавени темпове. Ще спя спокойно тази нощ!

  Нередност?
 • 3
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Аз пък мисля, че през 2015 ще има над 2% ръст - причината - ПЧИ, които ще скочат заради увеличената политическа сигурност, както и ръст в износа, в следствие на освободените пазари от държавите въвлечени в конфликти.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 4
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Не може да има нормален ръст в условията на супер рестриктивана парична политика.

  П.П.
  Правителството няма никакво отношение към паричната политика.

  Нередност?
 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "Батков-вън":

  Всички ръстове са временни, при положение, че в обществото и икономиката ни дебнат поне 5 кризи - енергийна, демографска, социална (при реформи), политическа - правителството може да бъде стабилно само на база общи корупционни практики, банкова и осигурителна - все още има кредитори със скандални портфейли.

  Единствената надежда е в предприемачите, които в условия на спадащи цени на горивата би трябвало да се стабилизират масово за първи път след кризата.

  Нередност?
 • 6
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  До коментар [#5] от "Георги Георгиев":

  Тези кризи ги има почти навсякъде в Европа и въобще проблеми винаги има.

  Нередност?
Нов коментар