Защо присъдата на Цветанов оставя лош вкус

Преди близо две години прокуратурата обвини бившия вътрешен министър, че е подслушвал незаконно. Но той не беше осъден за това.

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Едва ли има нещо по-иронично от това, че Цветан Цветанов, който преди близо две години прокуратурата обяви за злия гений на незаконното подслушване, беше признат за виновен по едно-единствено дело - за това, че е предотвратил подслушване.

Във вторник Софийският апелативен съд (САС) потвърди четиригодишната ефективна присъда на бившия вътрешен министър и вицепремиер Цветан Цветанов по делото за постановените от него шест отказа да разпореди подслушване. Мотивите на апелативните съдии обаче не издават непредубеденост.

Цветанов с големите уши

По време на първия кабинет на Бойко Борисов поведението на Цветан Цветанов беше нагледен пример за това как се мачка независимостта на българския съд. С постоянните и персонални критики, които той отправяше към отделни съдии заради техни решения или позици, зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов погазваше концепцията за разделението на властите, а конфликтът му с председателката на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова доведе до нейното показно уволнение от поставения под контрола на управляващите бивш състав на ВСС.

Пак по времето на ГЕРБ управляващите успяха да направят ключови назначения в съдебната система, каквото беше например инсталирането на семейната приятелка на вътрешния министър Владимира Янева за председател на СГС (между другото от два източника "Капитал" научи, че Янева и Цветанов са в, меко казано, обтегнати отношения от повече от една година).

Два месеца преди Бойко Борисов да подаде оставка, Цветан Цветанов успява да влезе в тежък конфликт с назначения с протекциите на ГЕРБ главен прокурор Сотир Цацаров. Именно това според запознати е основната причина за последвалата два месеца по-късно офанзива срещу Цветанов, започнала след анонимен сигнал, преподписан от лидера на БСП Сергей Станишев и твърдящ безконтролното подслушване по времето на Цветан Цветанов. Прокуратурата влиза на акция в МВР и подобно на казуса с Костинброд обявява шумно: имало е подслушване, открити са 800 номера, за които няма разрешение, били са унищожени доказателства. Впоследствие разследването зацикли и прокуратурата спря да говори за случая.

В крайна сметка Цветан Цветанов беше предаден на съд по три дела. Едното е за това, че подписвайки оставката на обвинен в корупция полицай, вместо да го уволни за дисциплинарни нарушения, е присвоил 50 хил. лв. (размерът на обезщетенията, които e трябвало да бъдат изплатени при напускане на системата). По това дело дясната ръка на Бойко Борисов беше оправдан на първа инстанция, но прокуратурата протестира.

Второто дело беше освен срещу Цветанов и срещу началници и служители в Дирекция "Оперативни и технически операции" и беше за т.нар. допустителство по служба, а именно, че не са създали необходимата организация за боравене с мобилната техника. По това дело прокуратурата отказа да поддържа обвинението, позовавайки се на промени в Наказателния кодекс, които декриминализират действията на бившия вътрешен министър. При оправдаването на подсъдимите обаче съдия Петър Гунчев обясни, че това не е единствената причина за решението му.

Третото дело – за отказано подслушване

Цветан Цветанов беше предаден на съд за това, че шест пъти е сложил резолюция "НЕ" върху поискани от прокуратурата и разрешени от съда искания за подслушване на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров и още двама души. Той е обвинен по чл.288 от Наказателния кодекс, който предвижда, че "орган на властта, който пропусне да изпълни своевременно длъжностите, които му налага службата относно наказателно преследване, или по друг начин осуети такова преследване с цел да избави другиго от наказание, което му се следва по закон", се предвижда максимално наказание от шест години лишаване от свобода.

Именно по него той беше осъден на две инстанции на четири години.

"Обществото има очаквания, а законът изисква безупречно изпълнение на задълженията на този пост, който е изключителен по своя характер и се ползва с изключително също така обществено доверие, тъй като на него се очаква спазване на закона и защита правата на гражданите. Вместо това е проявено поведение, което е във висша степен нетърпимо и което показва, че степента на обществена опасност на подсъдимия е твърде висока, като се е оказал не на висотата на заемания пост и на законовите изисквания, неумеещ и  неготов за законопослушание. Колкото по-високо в йерархията е един държавен служител 

(като общо понятие), представител на една от трите власти в държавата, с толкова по- големи правомощия и отговорности е натоварена неговата длъжност. Разбира се, и вредните последици от неспазването на закона са много по-големи и най-вече се разрушава общественото доверие, нещо много необходимо при спазване на обществения договор при функционирането на демократичната държава. Деецът е проявил престъпна упоритост с пълното съзнание за последиците от своето поведение, демонстрирайки всесилност и всепозволеност, прекрачвайки границите на закона и на морала, в крещящо противоречие със собствените, установени от закона задължения. Тази демонстрация прави дееца особено общественоопасен, тъй като вместо да бъде слуга на народа при изпълнение на упражняваната и предоставена от обществото представителна власт, той си присвоява чужди компетенции и еднолично потъпква закона", приемат в мотивите си апелативните съдии Спас Иванчев, Елена Каракашева и Петър Михайлов.

Съдиите отхвърлят тезата на защитата на Цветанов, че и други вътрешни министри са отказвали подслушване. "Относно субекта на престъплението се прави възражението за установена "административна" практика на предишни министри от това ведомство, което се явява изцяло неоснователно. Без отново да се повтаря натрапчиво доводът за личната отговорност по наказателни дела, ще е необходимо да се отбележи, че е без всякакво правно значение каква е дейността на други министри на вътрешните работи. От тяхната дейност не може да се прави оценка за действията на конкретния подсъдим, нито пък обратното. С други думи, това, че в хилядолетната човешка история са се извършвали убийства, не е аргумент срещу наказателното преследване на това престъпление, а дори напротив. Съдът се занимава, той е сезиран само с наказуемата дейност на този подсъдим съгласно обвинението и не може да изследва твърдения за подобна или идентична дейност на други евентуални извършители."

"Подсъдимият Цветанов е с висше образование, както се посочи вече, с базови правни познания, поне със сигурност с такива, достъпни за всеки вменяем български гражданин", пишат още в решението си апелативните магистрати и това ги кара да приемат, че той е "осъзнавал, че с отказа си по същество да изпълни искането за прилагане на специално разузнавателно средство, без законът при това да му я дава, той осуетява наказателното преследване".

Юристи, с които "Капитал" разговаря, коментираха, че логиката на съда по това дело не е съвсем плътна, най-малкото защото по делото не е станало ясно, че Цветан Цветанов умишлено е целял да спаси разследваните от наказателно преследване, каквото е изискването на закона. Така например съдът мотивира умисъла на Цветанов с факта, че след резолюцията "НЕ" той е поставил шест удивителни.

В петък ГЕРБ се опитаха да защитят зам.-председателя си, като излязоха с остра декларация в негова защита, която предизвика оправданото възмущение на Съюза на съдиите, които напомниха, че подобни изказвания са опит за влияние в работата на независимия съд.

Делото, по което Цветанов е осъден, предстои да бъде разгледано от ВКС. Ако върховните магистрати потвърдят присъдата, Цветанов може да се окаже най-високопоставеният български политик, който влиза в затвора от 1945 г. насам.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


74 коментара
 • 1
  sephiroth avatar :-|
  Oberyn

  Някой има ли съмнения, че Цеетанов е виновен и че ще бъде оправдан по абсолютно всички дела?

 • 2
  g0nzi avatar :-?
  Моди трий нищо да не остане!

  Това опит за изпиране имиджа му ли е?

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • -23
  • +150

  Цветанов е виновен,но сега, както върви това дело,изглежда на отмъщение.Трябваше да му повдигнат обвинение,докато беше министър.Тогава щяхме да повярваме на правосъдито,сега всички се съмняваме.

 • 4
  danid avatar :-|
  danid

  Незнам дали Цацаров мрази Цветанов или не, и кой кого мрази или не, но присъдата по последното дело ми се иска да не бъде отменена от по- горната инстанция.
  Винаги оправдаван въпреки основанителните обвинения- ето това оставя много лош вкус....
  Иначе, макар и иронично да звучи, двете дела за подслушване имат своя смисъл. На мен лично ми е болно, че по първото нещата се замазаха и беше прекратено. Продължавам да мисля, че подслушването трябва да бъде строго регламентирано и контролирано.
  Тази статия трябва да ни убеди, че Цв. Цветанов е жертва на заговор, а той самият е чист и невинен като снежинка???? По- скоро прокуратурата би трябвало да бърне внимание и на други заслужили деятели по висшите етажи. Липсата на токав- ето това също оставя лош вкус.

 • 5
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • -14
  • +128

  Нямам представа от каква гледна точка върви този процес.
  Съда го осъжда за отказ за прилагане на мярката подслушване, но тук поне у мен възниква следния въпрос.
  Ако аз трябва да подпиша въпросната бланка и ако по силата на моята длъжност, аз имам данни, че няма необходимост от това подслушване или нещо повече, знам че това подслушване няма нищо общо с мотивите в съответната бележка, а напротив, има съвсем други мотиви и дори може да нанесе вреди, трябва ли да подпиша или имам право да кажа "Не", с или без удивителни:).
  Също така, ако има пресичащи се оперативни разработки и има по-важни в момента обстоятелства и действия, които влизат в противоречие с въпросното искане, какво трябва да прави министъра.
  Но ако се погледне от тази страна, това означяава ВКС да гледа случая по същество и да се убеди, че е трябвало или напротив, че е бил прав да пише "Не". Иначе, формално погледнато, след като министъра е изрично длъжен, подписаните от съдия искания, да казва само "Да", какъв е смисъла коскоджами ти министър, да подписва формално някакви хартийки.

 • 6
  danid avatar :-|
  danid

  До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

  Изглежда на отмъщение, защото няма и други известни властимащи подведени под отговорност. Да не говорим за осъдени. А има такива "заслужили" през годините.
  Мисля, затова никой не вярва на правосъдието ни. Оставя впечатление на зависимо и избирателно. Силно напомнящо за едни по- стари времена.

 • 7
  subaru avatar :-|
  subaru

  ЗСРС - действалият текст от закона, към момента на отказа да се даде разпореждане за прилагане на СРС. - Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2009 г.) (1) След получаване на писменото разрешение по чл. 15 министърът на вътрешните работи или писмено оправомощеният от него заместник-министър на вътрешните работи дава писмено разпореждане за прилагане на специалните разузнавателни средства от дирекциите по чл. 20, ал. 1, които ги осигуряват.

  Текстът на закона не дава възможност за преценка на даващия разпореждането дали да го направи или да не го направи. Трябва да го направи. Когато не го направи има нарушение на действащ закон. Дали това е административно нарушение или престъпление ще реши съда. Прокуратурата е преценила, че тава е състав на престъпление, предуявила е обвинение срещу дееца и е внесла досъдебното производство в съда. Как се е произнесъл съдът на първите две инстанции е известно. Важно е обаче как по случая ще се произнесе третата - последна инстанция, чието решение ще бъде окончателно.

 • 8
  comandante avatar :-|

  Добре де, осъден министър си е нещо съвсем демократично , нали така?
  Освен това го обвиняваха и в съвсем други неща ...така ,че прокуратурата няма ли да си довърши работата по Цветанов?

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Защо присъдата на Цветанов оставя лош вкус?

  1) Защото формата на управление в България е ДИКТАТУРА, олигархо-монополистична диктатура, но прикрита под фасадата на УЖ законова, демократична европейска държава!

  2) Защото в България има дълголетна традиция УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИКОГА ДА НЕ БЪДАТ ПОДВЕЖДАНИ ПОД ОТГОВОРНОСТ, НИКОГА ДА НЕ ИМ Е ПОТЪРСЕНА РЕАЛНА ОТГОВОРНОСТ, ВКЛ. В СЪДА ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ИМ! Тяхното издигане и сваляне,вкл. наказания стават реално САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ МАФИЯТА, ОТ ЗАДКУЛИСНАТА ВЛАСТ, по нейните закони, обичаи, адети и маниер, ОБИКНОВЕНО ДАЛЕЧ ОТ ХОРСКИТЕ ОЧИ, като понякога се използват за тази цел и държаните институции, и най-вече репресивните, тоест МВР, службите, прокуратурата, съдът!

  3) Защото огромната по числеността и разходите си система на МВР, на службите, И НА ТОТАЛНО ЗАВИСИМАТА, ДОКАЗАНО, СЪДЕБНА СИСТЕМА са изцяло под контрола на господарите си от задкулисието, като основна база на властта им, на диктатурата им - така стават назначенията на удобните, така стават и отстраняванията на вече неудобните там!

  4) Защото доверието в съдебната система е на нива, близки до нулата. Защото според всички - над 90% от българите, както и ЕС - докладите му - БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА НЕ Е НЕЗАВИСИМА, а има много корупция, престъпни обвързаности и зависимости с некегитимни и престъпни лица и групи!

  5) Защото и прокуратурата в България, вкл. институцията на главния прокурор е тотално компроментирана и доказано зависима!

  6) Защото в резултат на горното НЯМА ДОСЕГА РЕАЛНО И АДЕКВАТНО ОСЪДЕН ПО-ГОЛЯМ ПРЕСТЪПНИК, УПРАВЛЯВАЩ, ПОЛИТИК, БАНДИТ!

  Ето това са някои от основните причини НЕ САМО ТОВА ДЕЛО, А НА ВСЯКО ДЕЛО И ЗАВЪРШЕКА МУ ДА СЕ ГЛЕДА С ОГРОМНО НЕДОВЕРИЕ, ПОДОЗРЕНИЕ И СКЕПТИЦИЗЪМ!
  Особено ако се вземе предвид и КАКВА Е СЪДБАТА И НА ВСЕ ПАК МАЛЦИНАТА ЕФЕКТИВНО ОСЪДЕНИ ПО-ГОЛЕМИ, ВКЛ. ОЧЕБИЙНИ ПРЕСТЪПНИЦИ - на тях, за разлика от белите държави, след "окончателните" присъди ИМ СЕ ДАВА ВСЕ ПАК ПОСЛЕДНАТА ДУМА, ПРАВО НА ОЩЕ ЕДИН ИЗБОР, КОЙТО НИКЪДЕ НЕ Е РЕГЛАМЕНТИРАН В ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА НА НИКОЯ ДЪРЖАВА - ИЗБОРЪТ ДА ИЗТЪРПЯТ НАКАЗАНИЕТО СИ, ИЛИ ... ДА НЕ ГО ИЗТЪРПЯВАТ, КАТО ПРОСТО СИ ТРЪГНАТ С КАКВОТО СА УСПЯЛИ ДА ОТКРАДНАТ, НАЙ-ЧЕСТО С ДИСКРЕТНАТА ПОМОЩ НА СЪЩАТА ТАЗИ ПОЛИЦИЯ, СЪДЕБНА СИСТЕМА И ДЪРЖАВА!!!

  Има, разбира се, и някои конкретни характерни за това дело причини за недоверие към присъдата.

  7) Както в статията се посочва - Цветанов бе обект на синхронизирана тотална атака, идваща от определен сарайски библиотекарски кръг, който напълно е поставил под контрол и правителството (предното, марионетното на Олигарски - ВЕЧЕ ДОКАЗАНО!), МВР НА Йочев и Лазаров, ДАНС на Писанчев (и забележете - все отбор юнаци, които уплашеният от това какво тези могат да извадят за него Борисов, на когото Цветанов е дясната ръка!?! брани до дупка!), вкл. със серия типични за прокуратурата нелепи и недоказуеми обвинения!
  В тази атмосфера, при това положение тези дори и да повдигнат коректно обвинение, ТО ПО ПРЕЗУМЦИЯ, ПРЕДВАРИТЕЛНО Е ПОДОЗРИТЕЛНО И КОМПРОМЕНТИРАНО, ДОРИ И САМО ОТ ФАКТА, ЧЕ ТЕ ГО ПОВДИГАТ!

  В заключение - това, че обаче точно тези са повдигнали и това, поредното обвинение, и че дори и само заради това се оставя един "лош привкус" - А ТОЙ НЕИЗБЕЖНО ВЪРВИ С ТЯХ И СЛЕД ТЯХ, СЛЕД ВСИЧКО, КАКВОТО СА НАПРАВИЛИ И ПРАВЯТ НЕИЗБЕЖНО - не винаги и не непременно означава, че ... ОБВИНЕНИЯТ И ОСЪДЕНИЯТ НЕ Е ВИНОВЕН!

  А просто, че за пореден път НЕ СТАВА ДУМА САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗА ОБВИНЕНИЕ И ПРАВОРАЗДАВАНЕ, А ПО-СКОРО ЗА ПОРЕДНАТА СХЕМА И ИГРА ЗАД КУЛИСИТЕ НА Т.Н. КУКЛОВОДИ!

  Впрочем ако Цветан Цветанов бъде оправдан в крайна сметка от по-горната инстанция, от ВКС, това ще означава ли, че той е невинен - пак според всички, в които е останал този "лош вкус"?
  И ако стане така все пак - ТОВА ПЪК КАКВО ГОВОРИ ЗА ПРЕДНИТЕ ДВЕ ИНСТАНЦИИ НА СЪДА? Каква оценка (ще) е това за съда от ... самият съд, де факто?


 • 10
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Той е имал властта да разрешава и да не разрешава! И в двата случая има опция за влияние - тоест за наш човек няма да дава разрешение /да не би да хванат всички по веригата/, а за другите е без значение...
  Щом най-висшият орган при Демократичната Държава - Съдът го е осъдил, не виждам проблем. Крайно време е името да не е от значение за изхода на едно ндело... дали ще е Цветан, Драган, Пенка е без значение!
  Просто сега се използва фактът, че става въпрос за политик, а според мен още доста полити следва да бъдат обвиняеми за действията или бездействията си нанесли вреда на Държавата!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход