Машината за избори Янко Станев
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Машината за избори Янко Станев

Янко Станев (в ляво на снимката)

Машината за избори Янко Станев

Класическа историята за един политически номад, след когото винаги остават лоши спомени

Спас Спасов
15565 прочитания

Янко Станев (в ляво на снимката)

© Спас Спасов


Казусът със съмнителния избор на бившия член на СДС Янко Станев, впоследствие активист на ДПС, отново за лидер на варненската организация на СДС предизвика брожение и сред членовeте на ръководството на синята партия. 

След редакционното приключване на броя на "Капитал" в петък, на свое заседание във Велико Търново НИС на СДС единодушно реши да се проведе нова конференция за избор на председател на градската организация във Варна с аргумента "да се избегнат всякакви съмнения относно прозрачността на избония форум". Повторния вот за местен лидер трябва да стане до 2 месеца. Насрочването на нов избор по същество означава непризнаване на вота за Янко Станев, казаха от "Раковски" 134.

От партийната централа уточниха, че в решението не е записано, че изборът на Станев е касиран, защото според устава това може да стане само, ако контролния съвет на партията се поризнесе за нарушения при избора на Станев за общински лидер на СДС-Варна. Част от старото ръководство на варненската организация вече е сезирало контролния орган с искане да установи дали са допуснати нарушения за начина на свикване на конференцията и при избора на Станев.    

Десет години след като бе изключен от СДС, някогашният лидер на партията във Варна Янко Станев отново оглави градското й ръководство. "Никога не съм напускал СДС", каза той след избирането му. Deja vu-то обаче не беше само личността. Т.нар. отчетно-изборна конференция, на която това се случи, приличаше по-скоро на провинциален пуч и върна спомените за началото на необратимия разпад в СДС, започнал от Варна. В него Станев беше активен участник.

Той беше изключен от СДС през 2004 г. Формалната причина за това станаха съмнения във финансови нередности по времето, когато той оглавяваше партията във Варна. Но за печалната съдба на града много по-важни се оказаха две други събития.

Като кандидат за кмет на Варна през лятото на 2003 г. централното ръководство на СДС наложи неизбираемата кандидатура на Ванухи Аракелян. Станев, който по това време беше председател на СДС - Варна, не възрази и размени мълчанието си срещу правото сам да подреди листата на кандидатите за общински съветници в града. Пораженията от тази договорка бяха тежки – след първия си мандат Кирил Йорданов спечели втори, след него трети и дори започна четвърти.

СДС се разцепи, а след изключването на Янко Станев от партията през декември 2005 г. той набързо прехвърли "активите" си в ДПС и оглави градската организация на партията. Но не си тръгна сам! Последваха го седем от общо 10 общински съветници на СДС и така дясната опозиция в съвета беше ликвидирана. В друг трансфер заедно със Станев "от СДС си тръгнаха" и трите цигански гета във Варна с около 3 хил. избиратели. С тяхна помощ още на следващите общински избори през 2007г. ДПС успя без усилия да удвои броя на съветниците си във Варна.

Без дъх

Повратна точка в политическата биография на Янко Станев беше пролетта на 2010 г. Тогава, на 31 март, в акция "Медузите" във Варна бяха арестувани тогавашният председател на ОбС и лидер на местните социалисти Борислав Гуцанов и бизнесменът Даниел Славов–Дънката. Двамата бяха обвинени в източване на общинското дружество "Градски транспорт".

До този момент Станев бе считан за особено близък до Гуцанов. Години наред след напускането на СДС той бе осигурявал превеса на социалистите в управлението на "синя Варна". Затова и случилото се на извънредната сесия на общинския съвет в града след ареста на председателя му остави зрителите на спектакъла без дъх. По време на гласуването за отнемане на правомощията на арестувания Гуцанов тримата съветници от ДПС, предвождани от Станев, гласуваха два пъти "за". С тези гласове той бе свален от поста му, а след това на негово място беше избран кандидатът на ГЕРБ Николай Апостолов.

Фондацията

В перпетуум-мобилето на Станев влиянието върху ромските гласове е пряка функция от участието му във властта. И обратното.

Той е основател и първи председател на фондация "Владиславово", работеща в сферата на ромската интеграция. Една от дейностите на фондацията - Центърът за социална рехабилитация и адаптация на деца от ромски произход, поне доскоро се ръководеше от съпругата му Радостина Петрова. Центърът има три бази – по една в големите ромски махали на Варна, а дейността им се финансира от местния бюджет.

На 11 май 2011 г. в града бе проведена полицейска акция, в която според официалната информация на МВР беше проверявана документация за средствата, отпускани "на фондация, работещата по проблемите на ромската общност в града". Резултати от разпитите на Станев и цели ромски фамилии така и не бяха оповестени, а досъдебното производство, започнало след това, бе тихомълком прекратено. Според източници от прокуратурата то е било насочено именно към свързаната фондация "Владиславово". Каква е била същинската цел на акцията стана ясно няколко месеца по-късно.

Двойната игра

На 21 септември 2011 г., в разгара на предизборната кампания за провелите се тогава общински избори във Варна, пристигна Йордан Цонев. Като зам.-председател на парламентарната група на ДПС той съобщи за важно решение на движението: ДПС трябваше да подкрепи кандидата за кмет на БСП... Борислав Гуцанов. Но Станев не го чу.

Кирил Йорданов спечели четвърти мандат, този път като кандидат на ГЕРБ. Анализът на подадените гласове показа, че в 10 изборни секции във Варна, където гласуват основно или само роми, Йорданов е спечелил 92.6% от подадените гласове. Почти никой във въпросните секции не бе гласувал за кандидата на БСП Борислав Гуцанов. Но иронията на резултатите от паралелното преброяване на гласовете се оказа още по-цинична. В изборите за президент и вицепрезидент, проведени успоредно с общинските, същите гласоподаватели в същите секции бяха подкрепили двойката на социалистите Калфин – Данаилов. Въпросните 10 секции се намират в райони, известни като "машината за избори" на Янко Станев.

Заради тази двойна игра след втория тур на изборите ДПС отстрани Станев от лидерското място в градската организация на партията.

В същото време по предложение лично на Кирил Йорданов с гласовете на доминираното от ГЕРБ т.нар. дясно мнозинство в ОбС на Варна Янко Станев бе награден с председателското място в общинска комисия - "Бюджет и финанси". Но победата му се оказа пирова. Даже по-зле, оказа се начало на "черна серия".

През февруари 2012 г. заради двойната си игра с ДПС и по решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Станев загуби наградата си. А няколко месеца по-късно беше изключен и от ДПС. В отговор той регистрира нова група в общинския съвет на Варна, наречена "СДС – демократична алтернатива". От партията не последва никаква реакция, а мълчанието беше необяснимо, защото в групата влезе и братът на Станев Йордан, член на Националния изпълнителен съвет на СДС.

На коня със сабя

Последния си политически трик Станев изигра преди седмица. Новината за избирането му като председател на СДС – Варна, безспорно е странна. Но в началото на седмицата тя така и не беше долетяла до Азербайджан, където председателят на СДС Божидар Лукарски и главният секретар на партията Филип Кирев бяха на посещение в момента на избора. По-лошата новина е, че списъкът на допуснатите до гласуване за избора на Станев се оказа изготвен тайно, без в него да фигурират имената на председателя на партията във Варна Цанко Цветанов и други ключови фигури в местната организация. Но независимо от това, съвсем по Устава на партията, той е заверен с подпис и печат на "Раковски" 134. Подписът, разбира се, не може да бъде разчетен.

Всичко това дава основание на членове на националната ръководство на СДС да смятат, че изборът на Станев е станал със знанието както на Лукарски, така и на Кирев. По договорка – най-вероятно с ГЕРБ, за поредния продаден мач на предстоящите местни избори във Варна.

"Това съм аз - 22 години в политиката на коня със сабя, опитите ми да сляза са неуспешни", признава в едно свое интервю Янко Станев. И вероятно е искрен. Доказва го провинциалната политическа драма, която разиграва и сега. Новият й сезон ще е римейк на разказа от началото на този текст. Но с повече и нови герои.

В него голямото семейство, което ще страда от опасния си роднина, ще е Реформаторският блок. А Янко Станев няма да излезе от кадър. Дори и ако отново бъде изключен от СДС.

Казусът със съмнителния избор на бившия член на СДС Янко Станев, впоследствие активист на ДПС, отново за лидер на варненската организация на СДС предизвика брожение и сред членовeте на ръководството на синята партия. 

След редакционното приключване на броя на "Капитал" в петък, на свое заседание във Велико Търново НИС на СДС единодушно реши да се проведе нова конференция за избор на председател на градската организация във Варна с аргумента "да се избегнат всякакви съмнения относно прозрачността на избония форум". Повторния вот за местен лидер трябва да стане до 2 месеца. Насрочването на нов избор по същество означава непризнаване на вота за Янко Станев, казаха от "Раковски" 134.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  deputat241 avatar :-P
  Депутат 241

  От тоя "син"активист вони на червено...

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Този дори и редови член на СДС не заслужава да бъде,камо ли председател.Заради такива клиентелисти като него,И.Костов създаде ДСБ,заради такива,като него, СДС е на път да загине.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Преди време СДС се напълни с такива мошеници, и Костов мълчеше, докато накрая СДС се разпадна тотално. Христо Бисеров и Йордан Цонев също бяха от СДС, после се прехвърлиха в ДПС, така и Станев. В общи линии който може да осигури гласове, е добре дошъл в ДПС, пък бил той и бат Сали или пазарджишките имами с радикалния ислям.

 • 4
  tatamata avatar :-|
  Tata Mata

  На тоя като му видя крадливата муцуна и ми се повдига. Няма друг такъв неприятен индивид в цяла Варна. Чудя се кога ще му дойде реда да го разкарат от общината?

 • 5
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Аз пък имам усещането, че ГЕРБ ще го приюти...! Както е правил с бившите ДС-кадри! 3 хил. гласа, са си 3 хил. гласа! За бате Бойко няма значение, какъв и кой ще е кмета! Издънката с Кирил Йорданов го доказа! Важното е да се перчим в ноща след изборите! Това, че хората са отвратени от купените и все по-явно манипулирани избори, не е никакъв проблем за ГЕРБ!

 • 6
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Разкараха го вече.

 • 7
  apollo avatar :-|
  apollo
 • 8
  zdra4 avatar :-|
  zdra4

  "От тоя "син"активист вони на червено..."
  Т-цъ, парите не миришат.

 • 9
  fred avatar :-|
  Fred

  "....Заради такива клиентелисти като него,И.Костов създаде ДСБ,заради такива,като него, СДС е на път да загине."
  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Да ти напомня, че Костов съвсем спокойно си работеше 1997-99г с Данчо Ментата въпреки че той спечели изборите в Бургас с гласовете на проститутките и че от местната организация сигнализираха за това. И че напусна СДС не заради отвращението си от такива хора там а понеже щеше да загуби изборите за председател срещу Надежда Михайлова. Две седмици преди изборите водеше активна изборна кампания но когато разбра, че няма да спечели изведнъж "прогледна" колко лошо е СДС.

  Относно "моралният Костов" мога много да говоря, да напомня само за троловете на ДСБ на които е плащал, парите на ДСБ в КТБ и странните влогове общо за милион на фамилията Костови пак в КТБ. За което излъга че няма пари там. Да не говоря за опитите му да натовари държавата за спасяването и, опити от които смърди на конфликт на интереси. Така че тези хвалби си ги говорете на събранията на сектата, останалите помним.

 • 10
  naydenman avatar :-|
  naydenman

  Най-добрият в "печеленето" на избори във Варна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK