Законът за земя удари борсови дружества, оценени на над 1.5 млрд. лв.

Срещу жестоките глоби се обединиха бизнес организации, БФБ и работодатели

Публични компании с обща пазарна капитализация от над 1.5 млрд. лв. ще бъдат засегнати от приетите от парламента санкции за притежаване на земеделска земя от чужденци. Това е изчислението на изпълнителния директор на Българската фондова борса (БФБ) Иван Такев по повод приетите от парламента законови промени преди седмица.

Извадката включва около 15 големи дружества, които са и собственици на повече от 500 хил. дка земя. Пазарната им стойност формира над 20% от капитализацията на борсата, която е около 7.1 млрд. лв. Сред тях има както фондове за земя, така и фирми от секторите на земеделието, козметиката, химическата промишленост, фармацията, недвижимите имоти...


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


89 коментара
 • 1
  ceneto avatar :-|
  ceneto

  реакцията на депутатите вяла, явно им трябва време да разберат какво л-но са изсрали

 • 2
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  То бива да приемаш деструктивни закони в нечий интерес, или за голия популизъм, но тука депутатите са по-зле от цигани, разфасоващи работещ АЕЦ за скрап, за да изкарат пари за джип и златни обеци за жената.

 • 3
  comandante avatar :-|

  Всички те ще дължат 100 лв. глоба за всеки притежаван декар, ако сред акционерите им има дори един чужд (извън ЕС).
  _______
  Супер , всички финансови анархисти които си изпраха парите у нас няма да е лошо да се ужилят !(става въпрос основно за американски , турски и катарски офшорковци приближени до наши политици) !


 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  В България,понеже всеки неграмотник може да стане депутат,стига да е верен на партията,първо приемат законите,после мислят какви глупости са сътворили.

 • 5
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Големите "реформатори" да излизат с откровено идиотски и лобистски закон, правете си изводите...Дъртофелниците от някогошното СДС не знаят в кой век живеем, смешно е да се надяваме да има оценка на въздействието. Не стига, че в сектор "Земеделие" има толково много дисбаланси- от неадекватни субсидии без стратегия, до налагане на хегемонията на зърнопроизводителите за сметка на други, ами само един такъв закон липсва, за да стане екшъна пълен. Евала Христов, или трябва да кажа аферим аркадаш будала чугун

 • 6
  meppps avatar :-|
  Rapala

  "....пловдивския депутат Венцислав Каймаканов с аргумента, че по-дългият срок за действие е в услуга на "три-четири български компании, публични дружества". Каймаканов смята, че тези компании имат повече от два месеца да се пререгистрират, а удължаването на срока за влизане в сила на санкциите до 1 октомври ще е "проява от страна на Народното събрание на недопустима толерантност"...
  Ако може тоя Каймак на българския циничен тъпизъм да разясни на обществеността как се пререгистрира един АДСИЦ за два месеца и с какво вреди на капиталовия пазар ще съм му много благодарен. И в какво трябва да се пререгистрира - в ЕТ "Плод и зеленчук" ли? Излиза, че публичните дружества са като едни червеи, които пречат на свободния пазар и трябва да бъдат стъпкани. Народната власт проявява изключителна толерантност към подобни гнили образувания, които с правото си да бъдат търгувани на регулиран пазар позволяват на мръсни офшорки да откупуват на безценица плодородната земя на отрудения и мизерващ български земеделец. Време е да се сложи край на това....
  Не случайно България е на последно място по свобода на словото според класацията на "репортери без граници". Нито една национална телевизия не счете за нужно да огласи пресконференцията на редица организации, асоциации, БФБ и др., на която алармираха за опита с новия Закон за земеделските земи да се унищощат няколко публични дружества и да бъдат принудени да продават земя на безценица. В противен случай глобите ще ги довършат за точно 3 месеца, защото няам как едно публично дружество да спре акциите си от търговия и във всеки едни момент някое чуждестранно лице може да си купи 100 акции. По този начин се ощетяват и ограбват останалите акционери, които с нищо не са виновни.

 • 7
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper

  Има ли планове за всенародни протести във връзка с тази глупост?

  Няма ли възможност да се сезира някакъв европейски съд и да ни осъдят да го махним това недоразумение?

 • 8
  ceneto avatar :-|
  ceneto

  законът противоречи на конституцията и други закони,
  ако се стигне до съд и той не реши справедливо - взимам си загубата/печалбата и пазари по света колкото щеш

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#6] от "mepps":

  Това наистина е една жалка гледка. Идеята на фанатизирания до предел депутатин за "пререгистрация" на борсово търгувано акционерно дружество и липсата на всякаква реакция у колегите му, включително тези от правната комисия, показва мозъчно-клетъчния капацитет на "най-достойните, които българският народ е изпратил да го представляват".

  Още по-жалки са т.нар. "десни и про-европейски партии", които в случая се чудеха как да преварят на трибуната Волен Сидеров и Мая Манолова, за да "опънат" и те по една реч срещу пришълците.

 • 10
  kandilarovi avatar :-|
  Александър Кандиларов

  "В България законите се приемат без оценка за въздействието."
  ...
  " "Този въпрос подлежи на обществено обсъждане", коментира депутатът и член на земеделската комисия Мария Белова (ГЕРБ), която е съавтор на поправките в закона. Тя каза още, че ще се запознае с аргументите на организациите, след което ще изрази становището си."

  Защото българската политическа "класа" няма интелектуалния капацитет да управлява държава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата