🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Законът за земя удари борсови дружества, оценени на над 1.5 млрд. лв.

Срещу жестоките глоби се обединиха бизнес организации, БФБ и работодатели

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Публични компании с обща пазарна капитализация от над 1.5 млрд. лв. ще бъдат засегнати от приетите от парламента санкции за притежаване на земеделска земя от чужденци. Това е изчислението на изпълнителния директор на Българската фондова борса (БФБ) Иван Такев по повод приетите от парламента законови промени преди седмица.

Извадката включва около 15 големи дружества, които са и собственици на повече от 500 хил. дка земя. Пазарната им стойност формира над 20% от капитализацията на борсата, която е около 7.1 млрд. лв. Сред тях има както фондове за земя, така и фирми от секторите на земеделието, козметиката, химическата промишленост, фармацията, недвижимите имоти...

Всички те ще дължат 100 лв. глоба за всеки притежаван декар, ако сред акционерите им има дори един чужд (извън ЕС).

Публичните компании няма как да контролират това, тъй като по закон акциите им се търгуват свободно на капиталовия пазар.

Според Иван Такев мярката ще е удар по цялостната дейност на борсата и ще откаже много потенциални инвеститори в новата процедура за приватизация на БФБ.

От своя страна организации на бизнеса и на публични дружества окачествиха промените като лобистки и не изключиха те да са насочени срещу конкретни компании. Според тях ударът е както срещу капиталовия пазар, така и срещу този на земеделска земя.

Без вина виновни

Забраната за притежаване на земя от граждани и фирми с регистрация извън ЕС или в офшорна зона влезе в сила с промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи миналата година. С текстовете те бяха лишени от тази възможност не само пряко, но и косвено – през участието си в местни компании.

Преди седмица пък депутатите приеха глоби за въпросните компании, ако допуснат "забранени" акционери или съдружници сред собствениците си – 100 лв./дка при първо нарушение и 300 лв./дка при повторно. Те влизат в сила от 1 май, т.е. засегнатите дружества имат по-малко от три месеца да реагират.

От асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел (БАДСИЦ) коментират, че в случая техните членове ще бъдат санкционирани, без да носят вина, тъй като с поведението си не нарушават закона. Това ще предизвика съдебни дела, включително и в международни съдилища, и твърде вероятно много от санкциите ще паднат.

Въпреки това заплахата за бизнеса на много публични дружества и на техните акционери са сериозни. Председателят на БАДСИЦ Маню Моравенов изчисли, че фирма със 100 000 дка земя може да бъде глобена последователно с 10 млн. лв. и с 30 млн. лв. Така за броени месеци тя може да бъде докарана до фалит.

Под най-силен натиск ще са търгуваните на борсата фондове за земеделска земя, но големи собственици на обработваеми площи са и земеделски компании, също производители на козметика като "Българска роза", "Лавена" и др.

За част от тези дружества изходът ще е да преструктурират бизнеса си, но фондовете за земя са тласкани директно към разпродажба на портфейлите си.

"Няма компания, чието ръководство да допусне фалит, и ще се наложи бърза продажба на земи. Това бяха лобистки поправки и вероятно целяха именно това", коментира Камен Колчев, изпълнителен директор на "Елана холдинг" и член на ръководството на КРИБ.

По думите му обаче с подобни законови текстове се съсипват най-светлите и най-добре работещи дружества в България.

Председателят на БАЛИП Любомир Бояджиев вижда негативния ефект в две посоки – спад в цените на акциите и в цените на земеделската земя.

В първия случай щетите ще са не само пряко за компаниите, които притежават земя, но и за техните акционери. Сред най-големите са пенсионните фондове, които също сигнализираха, че са сред най-засегнати инвеститори на БФБ от законовите промени. "Очевидно при гласуваните промени в закона за земеделската земя аграрният подход е надделял над правните аргументи", коментира председателят на инвестиционния комитет на асоциацията на пенсионните фондове Милен Марков.

На пазара на земеделска земя щетите също ще са сериозни. Като се има предвид, че годишният му оборот е от 1-1.2 млн. дка, дори половината от посочените по-горе 500 хил. дка да бъдат пуснати за продажба, те ще го наводнят с предлагане. Освен това прехвърлянето на такова количество обработваеми площи е процедурно невъзможно за два-три месеца, тъй като за всеки отделен парцел са необходими скица, нотариален акт и набор от документи.

Реакциите

Първата реакция на бизнес и работодателските организации след промените в закона за земеделска земя е изпращането на писмо до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и всички заинтересовани институции.

По темата работи и Деница Ватева

89 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ceneto avatar :-|
  ceneto
  • - 4
  • + 36

  реакцията на депутатите вяла, явно им трябва време да разберат какво л-но са изсрали

  Нередност?
 • 2
  mrvip avatar :-|
  mrvip
  • - 3
  • + 38

  То бива да приемаш деструктивни закони в нечий интерес, или за голия популизъм, но тука депутатите са по-зле от цигани, разфасоващи работещ АЕЦ за скрап, за да изкарат пари за джип и златни обеци за жената.

  Нередност?
 • 3
  comandante avatar :-|

  Всички те ще дължат 100 лв. глоба за всеки притежаван декар, ако сред акционерите им има дори един чужд (извън ЕС).
  _______
  Супер , всички финансови анархисти които си изпраха парите у нас няма да е лошо да се ужилят !(става въпрос основно за американски , турски и катарски офшорковци приближени до наши политици) !


  Нередност?
 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 2
  • + 43

  В България,понеже всеки неграмотник може да стане депутат,стига да е верен на партията,първо приемат законите,после мислят какви глупости са сътворили.

  Нередност?
 • 5
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не
  • - 2
  • + 26

  Големите "реформатори" да излизат с откровено идиотски и лобистски закон, правете си изводите...Дъртофелниците от някогошното СДС не знаят в кой век живеем, смешно е да се надяваме да има оценка на въздействието. Не стига, че в сектор "Земеделие" има толково много дисбаланси- от неадекватни субсидии без стратегия, до налагане на хегемонията на зърнопроизводителите за сметка на други, ами само един такъв закон липсва, за да стане екшъна пълен. Евала Христов, или трябва да кажа аферим аркадаш будала чугун

  Нередност?
 • 6
  meppps avatar :-|
  Rapala
  • + 31

  "....пловдивския депутат Венцислав Каймаканов с аргумента, че по-дългият срок за действие е в услуга на "три-четири български компании, публични дружества". Каймаканов смята, че тези компании имат повече от два месеца да се пререгистрират, а удължаването на срока за влизане в сила на санкциите до 1 октомври ще е "проява от страна на Народното събрание на недопустима толерантност"...
  Ако може тоя Каймак на българския циничен тъпизъм да разясни на обществеността как се пререгистрира един АДСИЦ за два месеца и с какво вреди на капиталовия пазар ще съм му много благодарен. И в какво трябва да се пререгистрира - в ЕТ "Плод и зеленчук" ли? Излиза, че публичните дружества са като едни червеи, които пречат на свободния пазар и трябва да бъдат стъпкани. Народната власт проявява изключителна толерантност към подобни гнили образувания, които с правото си да бъдат търгувани на регулиран пазар позволяват на мръсни офшорки да откупуват на безценица плодородната земя на отрудения и мизерващ български земеделец. Време е да се сложи край на това....
  Не случайно България е на последно място по свобода на словото според класацията на "репортери без граници". Нито една национална телевизия не счете за нужно да огласи пресконференцията на редица организации, асоциации, БФБ и др., на която алармираха за опита с новия Закон за земеделските земи да се унищощат няколко публични дружества и да бъдат принудени да продават земя на безценица. В противен случай глобите ще ги довършат за точно 3 месеца, защото няам как едно публично дружество да спре акциите си от търговия и във всеки едни момент някое чуждестранно лице може да си купи 100 акции. По този начин се ощетяват и ограбват останалите акционери, които с нищо не са виновни.

  Нередност?
 • 7
  sheldoncooper avatar :-|
  sheldoncooper
  • - 1
  • + 12

  Има ли планове за всенародни протести във връзка с тази глупост?

  Няма ли възможност да се сезира някакъв европейски съд и да ни осъдят да го махним това недоразумение?

  Нередност?
 • 8
  ceneto avatar :-|
  ceneto
  • + 10

  законът противоречи на конституцията и други закони,
  ако се стигне до съд и той не реши справедливо - взимам си загубата/печалбата и пазари по света колкото щеш

  Нередност?
 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 26

  До коментар [#6] от "mepps":

  Това наистина е една жалка гледка. Идеята на фанатизирания до предел депутатин за "пререгистрация" на борсово търгувано акционерно дружество и липсата на всякаква реакция у колегите му, включително тези от правната комисия, показва мозъчно-клетъчния капацитет на "най-достойните, които българският народ е изпратил да го представляват".

  Още по-жалки са т.нар. "десни и про-европейски партии", които в случая се чудеха как да преварят на трибуната Волен Сидеров и Мая Манолова, за да "опънат" и те по една реч срещу пришълците.

  Нередност?
 • 10
  kandilarovi avatar :-|
  Александър Кандиларов
  • + 15

  "В България законите се приемат без оценка за въздействието."
  ...
  " "Този въпрос подлежи на обществено обсъждане", коментира депутатът и член на земеделската комисия Мария Белова (ГЕРБ), която е съавтор на поправките в закона. Тя каза още, че ще се запознае с аргументите на организациите, след което ще изрази становището си."

  Защото българската политическа "класа" няма интелектуалния капацитет да управлява държава.

  Нередност?
Нов коментар