Адвокати защитиха предложението си да имат повече права

Представители на гилдията твърдят, че промените в закона ще донесат качество, а не монопол

Според Ралица Негенцова, която е председател на Висшия адвокатски съвет, е проблем, когато неспециалист върши правна дейност като професия
Според Ралица Негенцова, която е председател на Висшия адвокатски съвет, е проблем, когато неспециалист върши правна дейност като професия    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Според Ралица Негенцова, която е председател на Висшия адвокатски съвет, е проблем, когато неспециалист върши правна дейност като професия
Според Ралица Негенцова, която е председател на Висшия адвокатски съвет, е проблем, когато неспециалист върши правна дейност като професия    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ

Притесненията на счетоводители и юрисконсулти, че ще им бъдат забранени голяма част от обичайните дейности и ще бъдат глобявани за това, са неоснователни, заяви пред журналисти ръководството на Висшия адвокатски съвет. Повод за тях е проектът за изменение на Закона за адвокатурата, в който се изброява списък на услугите, за които ще се налагат санкции, в случай че се извършват от лица, които не са адвокати. От съвета, който е и автор на промените, твърдят, че с тях няма да се наложат забрани или монополи, а както и досега, гражданите ще продължат да имат избор към кого да се обърнат за консултации или услуги, които не са регламентирана правна дейност. "С промените ще излязат на светло част от юридическите услуги. В момента всеки може да върши всичко и оттам произтичат множество проблеми. Целта на законопроекта е да повиши качеството на правните услуги и да защити обществения интерес", заяви Ралица Негенцова, председател на Висшия адвокатски съвет.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  wellington avatar :-|
  Wellington

  Адвокат съм, но не мисля, че предложените промени са необходими. А изложените по-горе аргументи за общините и юрисконсултите е меко казано несериозен.

 • 2
  non_party avatar :-P
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ

  Но регистрирането на акционерно дружество, преобразуване на дружество или изготвянето на договори по Кодекса на труда е типична правна работа"
  Хехехе, юнакът който е изтърсил тази глупост, се е взел много насериозно! Повечето адвокати нямат и хабер от търговско право,за трудовото да не говорим. Я да си гледат бракоразводните казуси и дребните имотни спорове! Ако имаха необходимата квалификация,нямаше гилдията им да се мъчи да им намира работа по административен начин!

 • 3
  apollo avatar :-|
  apollo

  От снимката личи ,че доста са преяли с права и формата трябва да се поддържа.

 • 4
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Ето пример как се върви към затворена система, която закостенява и загнива. Докъде се стига може да се види във Франция, Италия, Гърция...

 • 5
  harivasilev avatar :-|
  HariVasilev

  Не съм съгласен с твърдението на адвокат Крънчев, че регистрацията на дружества и изготвянето на документи за вписване на промени по партидите им, както и изготвянето на трудови договори трябва да се извършва само от адвокати и счетоводители не могат да я извършват. Да не говорим, че на по-старите бланки на трудовите договори пишеше "изготвил проекта на договора, завеждащ личен състав". Всички счетоводители сме учили търговско и трудово право и би следвало да можем да извършваме тези дейности. Затова ликвидатори и синдици могат да бъдат юристи и икономисти, а не само юристи, но този факт много удобно се премълчава. Например мен лично са ме изпитвали преподаватели от юридическия факултет на ПУ - в бакалавърската си степен съм държал изпити по основи на правото, търговско право, трудово право, международно право и право на ЕС. В магистърската степен съм държал изпит по данъчен контрол и е съвсем естествено да дам становище или консултация по данъчен закон. Никой счетоводител няма да тръгне да се занимава със сложни дела и ако е със всичкия си, ще работи заедно с адвокат по тях - особено по делата срещу НАП за ревизионни актове, с които са определени някакви невероятни задължения. Нека се дадат някои права на адвокатите, щом имат нужда от тях за да си вършат работата, но не е справедливо да се отнемат такива от нас и/или от други съсловия, тъй като ние сме държали същите изпити, в много случаи и при същите преподаватели. Вероятно е необходимо да се въведе някаква форма на контрол, защото съществуват лица без каквото и да е образование - икономическо или юридическо, които не са учили никакъв вид право, правят каквото си искат, представят се за всякакви /имам предвид, че лъжат относно квалификацията си/, но нека не е за сметка на тези които сме учили и също сме дали значителна част от живота си за това.

 • 6
  bgcolors avatar :-|
  bgcolors

  Изготвянето на дружествен договор е твърдо журидическа работа. Търговското право е стопроцентова журидическа работа.
  Счетоводителите трябва да осчетоводяват - да водят архивите за операциите. Дори съветите за данъчното законодателство не са тяхна работа. Това е работа на журист - той, ако от своя страна е прудентен, може да се консултира със експерт счетоводител. Изготвянето на нотариален акт е твърдо журидическа работа - а не на някой полуграмотен имотен агент, който взема пари при 'подписване' и няма никакъв интерес да спре сделката ако има нередност в титула. Нито пък може да разбере дали има такава нередност.
  Защо се внушава на хората, че това е лесна и елементарна работа аз не мога да разбера. Всичко е много просто - докато не се стигне до спор и не влезе в съд - след това на всички им е виновен съдът.
  Може да кажете - има некадърни в занаята. Има - обаче Пазарът ги отсява.

 • 7
  lokes avatar :-|
  lokes

  Ти таковам и реформата ако това се приеме .
  Значи министърът на Правосъдието сме го избрали за цялостна чистка и промяна , с този закон се доказва за пореден път че съдебната ни система е кон с капаци , мисли единствено за себе си .

 • 8
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  До коментар [#5] от "HariVasilev":

  Подкрепям становището Ви! Трудовите договори са по образци(само отговорностите са обект на промяна) и се съблюдават от държавата, достатъчно ясни са и за двете страни, че да няма нужда от адвокат. Създаването на такава нужда е поредната пречка пред бизнеса, тъй като в момента тази услуга е напълно безплатна. А относно регистрацията на фирми, то това е напълно абсурдно, тъй като има практика адвокати при регистрацията на фирми да не вписват като дейност на предприятието"..и всяка друга дейност, незабранена от закона.", с което си изпросват 2-ра такса за документите при разрастване на бизнеса. Достатъчно некоректност все още има сред адвокатската колегия, за да се дават такива еднолични права....

 • 9
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  А аз имам въпрос какво общо имат адвокатите със осигурителният институт или пък със статистическия институт? При промяна в Търговският регистър се изисква нотариално заверено пълномощно или подпис на собственика на търговското дружество(същото е и за вписване). Общо взето адвокатите се обаждат не на място, тъй като това няма да им даде повече сила във държавните служби и агенции, както твърдят, че искат, а просто ще отнеме правата на едни и ще ги даде на тях. Замислете се какви права получават от тази реформа и дали ще бъдат третирани по- добре след предлаганите промени!

 • 10
  elines avatar :-|
  Байчо

  Става въпрос за едни алчни самозабравили се некадърници. Как си представят във всяка малка фирма адвокат да назначава и уволнява, щото само те разбирали от трудовото законодателство?

  Тези не са и чували, че има ТРЗ специалисти, които не са адвокати? Има пайрол фирми!

  Лобизъм, некадърност и наглост. Това е този законопроект.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход