Анкетната комисия за пенсионните фондове няма да проверява КФН
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Анкетната комисия за пенсионните фондове няма да проверява КФН

Корнелия Нинова оглави анкетната комисия

Анкетната комисия за пенсионните фондове няма да проверява КФН

Комисията, начело с Корнелия Нинова от БСП, има един месец да провери добре ли се управляват пенсионните фондове

4120 прочитания

Корнелия Нинова оглави анкетната комисия

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


По предложение на БСП и Реформаторския блок и със съгласието на ГЕРБ Народното събрание създаде временна анкетна комисия, която да провери работата на пенсионноосигурителните дружества, управляваните от тях фондове и надзора над тях.

Комисията ще има един месец, за да проучи как работят пенсионоосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални фондове и как се прилага регулаторната рамка. От предмета на работата на комисията обаче отпадна изричният текст, че тя ще се занимава и с ефективността на контрола над фондовете, упражняван от Комисията за финансов надзор (КФН). 

Това стана след консултация между парламентарните групи. Първи предложи да отпадне текстът депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според него дали КФН си е свършила работата, ще стане ясно, след като се изследва състоянието на фондовете, които контролира. Подобно мнение изрази и Йордан Цонев от ДПС, според когото проучването на регулаторната рамка включва и проверка на КФН. 

БСП поема комисията

Предложението за създаването на комисията и за състава й беше прието със 155 гласа "за", двама депутати се въздържаха и двама гласуваха против. Всички политически сили подкрепиха временната структура, въпреки че от ГЕРБ и ДПС обявиха, че тя е излишна.Председател на новото звено ще е Корнелия Нинова от БСП, а неин заместник ще е Настимир Ананиев от РБ. Редови членове са представителите на останалите парламентарни групи - Владислав Николов - ГЕРБ, Йордан Цонев - ДПС, Димитър Байрактаров - Патриотичен фронт,  Чавдар Пейчев - БДЦ, Любомир Владимиров  - "Атака", Мариана Тодорова - АБВ.

"Вот на недоверие"

Представители на БСП заявиха, че създаването на новата структура е своеобразен вот на недоверие към председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. "Политическият чадър, който е сложен над банковата система в България - Иван Искров, назначен от ГЕРБ и пазен от ГЕРБ, загуби 3.7 млрд. лв. с КТБ", каза Георги Кадиев. Самата Стоянова отвърна, че ГЕРБ подкрепя новото звено, за да няма заглавия във вестниците, че "ГЕРБ се опитва да прави чадър над КФН". 

Мартин Димитров от Б нарече грешка това, че ГЕРБ не се е подписала под предложението, но не се и съгласи с тезата на БСП. 

Йордан Цонев (ДПС) пък посочи, че смисъл от подобна подкомисия няма, защото и сега в бюджетната комисия тече процедура за контрол на фондовете и над финансовия регулатор. "Смятаме, че бюджетната комисия си върши акуратно работата, позволява (въпроси) дори на определени медии и един икономико-политически кръг, чиито ментори сте вие от РБ", каза той. Цонев изрази съмнение, че членовете на бъдещата комисия ще могат да определят каква е ефективността на финансовия надзор, защото е неясно как ще бъде измерена тя. Той изрази учудването си от хода на ГЕРБ и напомни, че през 2010 г. воденото от тях мнозинство смени тогавашния председател на надзора Петър Чобанов - сега депутат от ДПС, със Стоян Мавродиев от ГЕРБ. 

По предложение на БСП и Реформаторския блок и със съгласието на ГЕРБ Народното събрание създаде временна анкетна комисия, която да провери работата на пенсионноосигурителните дружества, управляваните от тях фондове и надзора над тях.

Комисията ще има един месец, за да проучи как работят пенсионоосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални фондове и как се прилага регулаторната рамка. От предмета на работата на комисията обаче отпадна изричният текст, че тя ще се занимава и с ефективността на контрола над фондовете, упражняван от Комисията за финансов надзор (КФН). 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Какви могат да бъдат очакванията към парламентарна комисия, която за един месец (!) се трябва да ревизира десет ПОД ?
  Никакви.
  Какъв е експертният капацитет на Корнелия и Со?
  Никакъв.
  Защо няма да се занимава с ефективността на КФН?
  Защото са се уговорили да не намерят нищо...

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Кога една комисия ще разследва и престъпленията в "Булгартабак" и ще си свърши поне един път работата докрай, и ще информира обществото за истината и фактите там?

  „Булгартабак“ - триумвират* между Пеевски, Борисов и Доган?

  |17.02.2015

  Цигареният холдинг остава невидимият трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ, който все повече се откроява като истинския управляващ страната. Чували ли сте лихтенщайнските фондации Sedona и Panim? А за Grand Investors Ltd, Inter Projects Group и Vitality Invest Limited? Не сте и никога нямаше да ги чуете. Те са по-голяма тайна и от “Червеи”. Тайна са, защото ако знаехте за тях, щяхте да знаете и КОЙ притежава „Булгартабак холдинг“.

  А това е въпрос без отговор вече три години след приватизацията на цигарения холдинг.

  Ето и малко отговори

  Според запознати със сделката зад цялото ято офшорки стоят, освен вече свързваният с „Булгартабак“ ДПС депутат Делян Пеевски, двукратен премиер, котарак-културист, който е и личен приятел на премиера, и почетен председател на етническа партия. Героите със сигурност са разпознаваеми.

  Това, което остава скрито, години след раздържавяването на цигарения холдинг, е как „Булгартабак“ успява да играе ролята на невидимия трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ. Тандем, който все повече се откроява като реално управляващ страната за сметка на широко прокламираната голяма колалиция.

  Сделката по приватизацията и последващата смяна на собствеността в мажоритарния акционер в „Булгартабак холдинг“ е описвана и разказвана може би десетки пъти. За да е ясно мястото на нашите политико-физкултурни герои, е редно да я опиша пак.

  Въртележката „Булгартабак“ - началото


  През февруари 2014 г. контролът над мажоритарния собственик на „Булгартабак“ – австрийското дружество BT Invest се смени. Компанията беше придобита от лихтенщайнската фондация Livero Establishment. Нататък официалната версия е ясна - Livero Establishment се притежава от две дружествa, регистрирани в Дубай - TGI Middle East и Prest Trade. А те пък се притежават от митично физическо лице.

  Но никоя институция така и не се постара да проучи Кой е реалният собственик и най-важното - ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ Му.

  Нещо повече - все още ли собственици в Livero Establishment са същите лица.
  Предварителният план за сделката е начертан от адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов от „Авиора Консулт“. Ангелов си комуникира по сделката с основния свидетел на прокуратурата по делото КТБ Бисер Лазов. По това време Лазов е сред приближените на Цветан Василев, но е спорно дали към момента на сделката вече не е сменил курса към Пеевски.


  Малко след официалното встъпване на Livero Establishment в собственост на BT Invest е трябвало да бъде извършена смяна в самите сосбтвеници на Livero. Там влизат Sedona Foundation, регистрирана в Лихтенщайн и Panim Foundation отново от същата държава.

  Лихтенщайн е известна с това, че собствеността на компаниите там е практически неразкриваема. Освен ако искането не дойде от държавна институция като прокуратура и ако е достатъчно конкретно. Нещо, за което само можем да си мечтаем, ако съдим по действията на прокуратурата по случая Христо Бисеров.

  Пеевски и неговата майка също

  Според източник, участвал в конструирането на сделката, зад Sedona стоят интересите на голям български производител на алкохол и цигари, базиран в Пловдив. Реален държател на правата в Panim е трябвало да бъдат Ирена Кръстева и Цветан Василев. Атаката на Пеевски по Василев е имала измеримост и в това, че банкерът е загубил каквато и да е възможност да контролира Panim и то е останало изцяло в ръцете на майката на Пеевски.


  По-любопитно е обаче следващото ниво на собственост, до което достигнах аз и което по план е трябвало да води до крайните бенефициенти на резултатите на „Булгартабак“.

  Според предварителната договорка Sedona Foundation се отказва от 10% от собствеността си в Livero в полза на Grand Investors ltd. Сделката е безвъзмездна и е практически подарък. След този странен „дар“ Grand Investors ltd. се оказва с косвен дял от 8% в „Булгартабак холдинг“.

  В същата пропорция са и подаръците към Inter Projects Group и Vitality Invest Limited, които обаче са били задължение на Panim.

  Всичките тези подаръци са прекалено странни за бизнес отношения и са типичен пример за сделки с открит корупционен елемент. Зад тях обикновено се крият реверанси към политици или хора, от които „зависи нещо“.

  Още малко връзки

  Една от лихтенщайнските фондации – Sedona се представлява от адвокатската кантора Walch & Schurti, помещаваща се на адрес Zollstrasse 2, Vaduz. На същият адрес е регистрирано и дружеството Carano Establishment. През октомври 2014 г. тази лихтенщайнска компания придобива чрез регистрираното в България дружество "Карано пропъртис - България" сградата на Полиграфическия комбинат. Kупувачът - "Карано пропъртис - България" плаща на собствениците "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" 15 млн. евро. От тях 7 млн. са собствени средства, а останалите 8 млн. EUR са отпуснати като заем от Търговска банка Д. Банката е известна като обслужваща ДПС.

  Справка на „Капитал“ показва, че още в деня на сделката ипотеките на сградата, които бяха наложени в полза на фирмата на Венелина Гочева "Нюз Про", са били вдигнати и е била учредена нова – в полза на новата финансираща институция. Тази експресна смяна на собствеността съвпада с изнасянето на данни, че компании, контролирани от Венелина Гочева, са получили огромни кредити от финансирани от КТБ фирми. Кредити, които не са обслужвани и заради които бяха заведени дела. Дела, забавили се достатъчно дълго, за да може най-важният актив да замине в посока Пеевски.

  А че зад лихтенщайнското дружество стои именно Пеевски сочи фактът, че веднага след придобиването на сградата тя е отдадена под наем на „Благоевград БТ“. Това е едното от двете основни производствени предприятия от групата на „Булгартабак“.

  След цялото това преструктуриране на „Булгартабак“ стоят повече въпроси, отколкото отговори.

  Като например дали някой изобщо си направи труда да проследи собствеността на компания, която се рекламира заедно с държавни институции като Министерство на финансите и Агенция Митници. Случайно или не, все институции, които са под контрола на кафе партньора на Делян Пеевски – министъра на финансите Владислав Горанов.

  Едно обаче е ясно – дори и в момента цигареният холдинг е невидим участник в управлението на страната ни.

  А ето и някои не много удобни въпроси, които остават:

  Ще направи ли най-сетне прокуратурата цялостна проверка кой притежава и кой контролира „Булгартабак холдинг“? Предприятие, което е структуроопределящо и което заради обема на акцизите има голямо влияние върху бюджета на България.

  Кои са собствениците на Grand Investors ltd, Inter Projects Group и Vitality Invest Limited? На Panim и Sedona?

  Вярнo ли e, че зад една от тези фирми по план за преструктуриране на цигарения холдинг са стояли интересите на настоящия премиер Бойко Борисов, министър-председател и по времето на приватизацията на „Булгартабак“, а зад друга на почетния председател на ДПС Ахмед Доган?

  Има ли сигнали в ДАНС, получени от партньорски служби, че през сделки с цигари, произведени от „Булгартабак холдинг“ и търгувани в Сирия и Ирак, в зони, контролирани от Ислямска държава, се финансира дейността на нелегални ислямски организации?

  Какви мерки са предприети да спре този контрабанден износ?

  Мирослав Иванов
  miroivanov.com

  П.П. Заглавието е на редакцията.

  * Триумвират - (от лат. tres — три + vir — мъж: съюз на трима мъже) — политически съюз между влиятелни политически дейци или пълководци, възникнал първо в Рим през I век пр.н.е. Изразява се в пълно обсебване на държавната власт по време на криза. Характерна черта е отстраняването на конкуренцията с всички средства и установяване на авторитарен режим. Тези съглашения рядко издържат дълго време. Често завършват с убийството на един от тройката.Ю

  Фрогнюз


  http://frognews.bg/news_86229/Bulgartabak---triumvirat*-mejdu-Peevski-Borisov-i-Dogan


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK