Коментари Daily 17 февруари - Време е Западът да си отвори очите за Путин
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Коментари Daily 17 февруари - Време е Западът да си отвори очите за Путин

Посещението на руския президент в Унгария беше предшествано от протестна демонстрация в Будапеща в понеделник под наслов "Не на Путин, да на Европа!"

Коментари Daily 17 февруари - Време е Западът да си отвори очите за Путин

И още: Седем посланици от ЕС: Управлението на съдебната власт е спешен въпрос ; Дончева: Кръговете около Пеевски бранят Лазаров и Писанчев

4695 прочитания

Посещението на руския президент в Унгария беше предшествано от протестна демонстрация в Будапеща в понеделник под наслов "Не на Путин, да на Европа!"

© LASZLO BALOGH


Позиция

Време е Западът да си отвори очите за Путин

От анализ в британското списание "Икономист"

Очевидно е, че днешната политика на Путин е да предизвика раздор между САЩ и Европа, както и между европейските държави. Но при всички случаи хвърлената от него ръкавица към Запада не може повече да бъде пренебрегвана. За да спечелят това състезание, на западните лидери ще им трябва много повече характер, отколкото сега демонстрират. 

След като си взе Крим миналата година със сила, Путин, изглежда, е сигурен, че отново ще получи каквото иска - територията на Донбас в Източна Украйна, откъдето да влияе на процесите в страната. За него най-добрите съседи са слабите и само съзнателно затваряне на очите би сложило граници пред реваншисткия му апетит. Рано или късно Путин ще погледне и към балтийските страни, независимо че са членове на НАТО и ЕС. И аргументът му ще е същият - руските малцинства, които се нуждаят от неговата "защита".

Това, което би увенчало плановете на руския президент, са потъпканите западни ценности, на които той гледа като на по-опасен враг от армиите. Путин цели именно тяхното уязвяване чрез уязвяването на единството в ЕС и НАТО. Ако националните държави станат по-важен фактор от общите принципи на съюзите, задачата му се улеснява, защото националните елити могат много по-лесно да бъдат подкупени. 

От Франция до Гърция и от България до Унгария Путин си отглежда подкрепящи го партии - и крайнолеви, и крайнодесни, които биха послужили на целта му да дискредитира общата сигурност. Достатъчно е НАТО да откаже намеса при провокирано проруско въстание в балтийска страна примерно и със Северноатлантическия пакт ще е свършено. 

Ясно е, че Путин няма проблем да жертва интересите на руснаците - социални и икономически, без значение дали заради облагодетелстването на личните си приятели или заради геополитическите си амбиции. Пропагандната му машина се грижи национализмът да измести решаването на всекидневните проблеми на хората.

Най-важното е Западът да си даде реална сметка за това, което се случва, защото, ако перифразираме Троцки, западните лидери може и да не се интересуват от Путин, но Путин се интересува от тях. 

Ако Западът иска да избегне въоръжаването на Украйна, единственото, което остава, е спешно да предостави необходимата на страната помощ за икономическото й стабилизиране. И споразумението с МВФ трябва да е само началото. Щом Путин използва Украйна като пример за вредите от прозападната ориентация, Западът трябва да се погрижи тя да стане пример за ползите.

Разполагането на части на НАТО в балтийските страни също е задължително. Западните лидери трябва да изпратят ясно послание на руския президент, че ще защитят съюзниците си безкомпромисно.

Дори след споразумението в Минск санкциите трябва още да се затягат, а не да бъдат отслабени. Повечето руски депутати и високопоставени държавни служители впрочем отдавна са заслужили мястото си в списъка на санкционираните. И накрая - Западът трябва да помогне на обикновените руснаци да научат цялата истина за Путин.

Седем посланици от ЕС:

Управлението на съдебната власт е спешен въпрос

Съвместно изявление на посланиците на Франция, Нидерландия, Белгия, Австрия, Дания, Финландия и на временно изпълняващата длъжността посланик на Великобритания

Като група от единомислещи посланици на страни от Европейския съюз ние следим отблизо и с активна подкрепа към усилията за реформи в България напредъка на страната при покриване на критериите, заложени в Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). След доклада на ЕК от януари 2015 г. отново бихме желали да подчертаем политическия консенсус, показан от българския парламент при приемането на актуализираната стратегия за продължаване на реформите в съдебната система.

Очакваме този консенсус да се превърне в конкретни законодателни стъпки, гарантиращи прилагането на стратегията, особено с оглед на структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет (ВСС) и засилването на борбата с корупцията на най-високо ниво.

Подобряване на управлението на съдебната власт е спешен въпрос. Самият ВСС може да демонстрира водеща роля с ефективното решаване на проблемите с разпределението на делата, провалите в интегритета и неправомерното политическо или друго влияние върху магистратите.

Очакваме да бъдат изпълнени намеренията за реорганизация на прокуратурата, както и на сектора на сигурността, така че скоро да има видими резултати в работата по нови и висящи дела, водещи до присъди. Необходими са специфични действия от съответните институции по отношение на делата с висок обществен интерес, като например случая с КТБ.

От решаващо значение е качественият скок в борбата с корупцията. Необходима е нова силна и ефективна институционална рамка, която да включва елементи от реални и ориентирани към резултат проверки на интегритета и достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение.

Осъществяването на съдебната реформа е национален приоритет, припознат от българските политици, правната общност и структурите на гражданското общество. Примери от други страни в региона показват, че реална и съществена промяна е възможна. Като приятели и партньори искаме да споделим нашето очакване, че България ще постигне съществен напредък до лятото на 2015 г

Ксавие Лапер дьо Кабан, Том ван Оорсхот, Аник ван Калстър, Роланд Хаузер, Кристиан Кьонигсфелд, Хари Салми, Сара Райли

На глас

Кръговете около Пеевски бранят Лазаров и Писанчев

Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", пред Дарик радио

Кабинетът на Бойко Борисов показа, че за 100 дни управление няма да прави реформи, а иска да запази статуквото. Разработката с кодово название "Червеи" не е единствената през годините, но за разлика от други скандали, където все пак е излизала част от информацията, сега се прави опит още в начална фаза да се спре ровенето.

В случая очевидно е събирана информация в големи мащаби и за широк кръг лица. За всяко от тях би трябвало да има отделно разрешение и отделна законова предпоставка, каквато очевидно е нямало. Начинът, по който Владимира Янева е продължила срока до 300 дни, е също незаконен. Това е направено, за да се отчете, че е използвано едно СРС, и да се намали статистиката.

Материалите в ДАНС са унищожени - става ясно, че е направена една комбинация между ДАНС и МВР. Залогът са главите на Писанчев и Лазаров, които очевидно се бранят от премиера. Мисля, че той е наясно и е поел риска тези хора да му сервират нови гафове и все по-трудно ще му бъде да ги обяснява.

Кръговете, свързани с Пеевски, които назначиха Цветлин Йовчев, Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, не позволяват на премиера да направи най-простото - да ги отстрани. Борисов прави всичко възможно да добута до президентски избори, смятайки, че без гласовете на ДПС не може да стане президент, поради което е склонен да направи всякакви компромиси и да изглежда като добър и обединител на нацията. В моите очи обединителят на нацията е водачът, който води, а не човекът, който иска да се хареса на всички.

България има ясни задачи в сферата на икономиката, образованието, здравеопазването, защото не може с болна и глупава нация да ходим някъде. Затова не искам да казвам дали сме леви или десни. Важно е котката да лови мишки, а не дали е лява или дясна.


10 коментара
 • 1
  xyha avatar :-P
  xyha

  "Време е Западът да си отвори очите"

  Време е Запъдът да си отпвори очите за вътрешните си проблеми, а не да обвинява Путин за всичко. Спомняте ли си преди 90 та - партията обвиняваше за всичко Западния империализъм а се оказа , че проблемите са повечето вътрешни. Ако запъдът е силен икономически и социялно - Путин може много малко . Но вижте , да не е България - Гърция например . Проблемите са повече от колкота са били преди да се присъедини към ЕС. Путин като си има проблеми с Крим си го решава. А ЕС като си има проблеми с Гърция го задълбочава.

 • 2
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991

  Болната и глупава нация е плод на целенасоченото оскотяване и унижаване на българите,за което и партията,и Дончева имат заслуги.Ама как излизат и се правят на света вода ненапита,без коментар.

 • 3
  futurika avatar :-|
  futurika

  Неприятно ми е ,но няма как да не се съглася с Дончева.

 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  "От Франция до Гърция и от България до Унгария Путин си отглежда подкрепящи го партии - и крайнолеви, и крайнодесни, които биха послужили на целта му да дискредитира общата сигурност."
  Ние сме на първо място.Готови сме да продадем собствената си родина за обезценените рубли на Путин.Това вече е държавна измяна и за нея трябва да отива в затвора.

 • 5
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev

  Запада отдавна си е отворили очите, и то не само очите!
  Сега е време изтока да си ги отвори!

 • 6
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Глупости! Западна Европа вече спи с отворени очи. Но хората прозряха стремежа на американците отново до има противопоставяне и война в Европа. А те да наблюдават от страни, да помогнат в подходящия момент и да събират облаги. Хората искат сътрудничество в Европа, вкл. с Русия. И нещат амеликанците. Казаха го на Меркел, директно на изборите в Хамбург. Тя не че не го знае, но досега си правеше оглушки. Умна жена и и разбира ситуацията. Трябва да решава, щото може и без нея.Немците два пъти сбъркаха фатално, трети път няма да има.

 • 7
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Статията ми напомня за един силен анализ на Илиян Василев. Той обосновано предвижда силни предстоящи трусове у нас заради борбата между проруското и проевропейски течения в различните политически партии. Защото наистина сме разкъсвани от противоречието технически да бъдем в ЕС и НАТО, "но ментално мнозина българи останаха в СССР", както пише той. И тук изложеното от посланиците за съдебната реформа, както и от Дончева за нежеланието на Борисов да прави реформи са заложник именно на това противоречие в обществото. За това навсякъде и във всичко ние българите трябва да показваме, че държим на европейските ценности и решително се разграничаваме от руското влияние, целящо разединението в ЕС и между ЕС и САЩ.

 • 8
  igla avatar :-|
  Дилема

  Путин докара на власт СИРИЗА, за да хулиганстват сега срещу Европа и Германия в частност. Изобразяването на Шойбле в нацистка униформа и приказките за "сапун" и "прах" само трябва да ни покажат кафявия цвят на партиите, които КГБ пръсна из цяла Европа и които имат близо 30 на сто от гласовете в ЕП. Ако към тях се прибавят и червените от бившия "соц", може да се окаже, не дай Бог!, че Путлер скоро ще управлява от Брюксел. "Икономист" не са прави да твърдят, че "щом Путин използва Украйна като пример за вредите от прозападната ориентация, Западът трябва да се погрижи тя да стане пример за ползите". Ако Европа и САЩ изсипят парите там, те със сигурност ще влязат в гушата на Кремъл. Почвам да се питам каква е тази украинска армия, която може да позволи на руските "трактористи и миньори" да ги обградят в "котел", след като имат цялата държава, ЕС и САЩ зад себе си. Вместо това, Джуджето има възможност да потрива ръце в Минск и да лее крокодилски сълзи, говорейки за тяхното "спасение - обща грижа".
  Освен това, ако някой все още храни заблуди, че превратаджиите в 42-то НС (БСП, ДПС и Атака) не са на пряко подчинение на Кремъл, то той е глупак и наивник, защото Сидеров има наглостта на Варуфакис и го заяви открито в декларации, написани на езика на господарите му от КГБ. Развяването на знамена на т.н. "ДНР" от страна на "Миков и банда" е доказателство, че няколко партии, включително ДПС, трябва да бъдат забранени като терористични организации, а лидерите им - вкарани в затвора подобно на тези от "Златна зора".

 • 9
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev

  До коментар [#8] от "Black Ice":
  Прочетох внимателно коментара!
  Ако допусна ,че е истина писаното, то изникват няколко въпроса!
  --Гърция!,
  ако Русия/Путин/ наистина имат възможност и са успели да убедят гърците да изберат Сириза , то или гърците са изиграните или спечелилите за сметка на Русия!
  Руснаците да излъжат гърците-някой да допусне това!
  А обратното не се вижда ,няма руски пари за Гърция!
  А за надигането на антиислямската нагласа и националистите от ЕС няма как да се свързва с Русия!
  Защото ЕС приема ислямистите и едва ли ислямистите се командват от вън! Те не се поставят под шапка,дори и САЩ ,Русия или която да е друга суперсила!
  За Украйна съм съгласен!
  Ако искат да докажат ,че изпълняват обещанията си, да подготвят Украйна за влизане в ЕС.
  Това се изразява в даването на много пари за преструктурирането на икономиката на Украйна! И то много пари за 46 милиона! Минимум по 5000 евро на човек-или 250 милиарда!
  То тогава войната ще спре разбира се .
  Но да се оправдават в липсата на организация и държавност в Украйна , или да се казва да се почва на парче . То означава да се влезе неподготвен ,при което има българския вариант на квадрат при тях. Ние сами бяхме изкрали икономиката си , докато в Украйна все още има големи и добре работещи предприятия!
  Или влизането на Украйна в ЕС ще остави без препитания огромна маса. Която ще се насочи в ЕС.
  Дори и да използват християните в ЕС да изтласкат ислямистите , пак ще има над 10 милиона нови европейци !
  Неприемлив вариант за ЕС.
  И за какъв интерес тогава са в Украйна!
  Само не казвай от хуманитарен! Виж на колко места в света се водят войни и на колко места се убиват християни!
  Някой от ЕС да се възмути от последните 21 убити християни в Либия!
  25 ХРИСТИЯНИ ИЗБИХА В ЛИБИЯ И НИТО ЕДНА СТРАНА ОТ ЕС НЕ ПРОТЕСТИРА!
  Това какво е! Всеки християнин вече не е член на обществото ,което би следвало да го защити ,като свой член.
  Ами ние не сме вече християни!
  За Б-я. Добре -БСП ,ДПС и АТАКА казваш са на руска ясла! Така е!!
  Но защо не казваш на каква ясла са останалите!!!
  ГЕРБ- къде ходи на консултация Б Борисов!
  АМи сините комунисти - сега с новото си партизанско име= Реформатори ,само какво подвеждащо име са им дали! Нали не е случайно . Ами предишните -СДС , НДСВ и разни блокове!
  Кой от тези изразява интереса на българина с две деца и работа в Б-я!
  Виждаш ,че една малка част от обществото ни е на власт, която е подържана от вън! И за това са такива резултатите!


 • 10
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev

  До коментар [#4] от "rosiraycheva50._":
  От всички държави, само ние попадаме в графа корумпирани!
  При нас е доказуемо, а при другите имат корупция в допустими граници!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK