Производителите на плодове и зеленчуци ще получат 35 млн. лв. субсидии
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Производителите на плодове и зеленчуци ще получат 35 млн. лв. субсидии

Най-много одобрени кандидати за финансиране има сред производителите на череши

Производителите на плодове и зеленчуци ще получат 35 млн. лв. субсидии

Средствата се отпускат за качествено производство

Деница Ватева
7903 прочитания

Най-много одобрени кандидати за финансиране има сред производителите на череши

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


За трета поредна година производителите на 10 вида плодове и зеленчуци ще получат средства за качество от националния бюджет. През тази година сумата е най-високата досега - 35.2 млн. лв., като от сряда фонд "Земеделие" е започнал да превежда субсидиите. Средствата ще отидат при над 2 хил. производители, които са кандидатствали по схемата и са получили сертификация на продукцията си, става ясно от информация на фонда.

Финансиране от държавния бюджет

В предходните две години, когато също имаше подобно финансиране, средствата бяха по 15 млн. лв. Парите се отпускат само за качествено производство, като кандидатите трябва да получат сертификати от агенцията по храните за продукцията си. Финансирането важи за 10 вида плодове и зеленчуци, сред които домати, краставици, пипер, ябълки, череши, праскови и др. Субсидията за един тон продукция е 160.38 лв. (82 евро), става ясно от заповед на земеделския министър Десислава Танева, която беше публикувана във вторник на сайта на агроминистерството.

Повече кандидати

От данните на фонд "Земеделие" за тазгодишната кампания се вижда, че има драстичен ръст на одобрените за финансиране. В следващите дни средствата ще бъдат преведени на над 2 хил. фирми от сектора, което е сериозно увеличение спрямо миналата година, когато кандидатите бяха около 1500. За сравнение - по време на първата кампания финансиране са получили малко над 400 компании.

Според информацията от фонд "Земеделие" през тази година ще бъдат подпомогнати производството на близо 220 хил. тона продукция. Около три четвърти от получателите на субсидии са производители на череши, праскови и полски пипер. Миналата година обаче беше лоша за сектора заради дъждовете и градушките, които нанесоха сериозни поражения върху земеделската продукция.

В новия програмен период за производителите на плодове и зеленчуци се предвижда финансиране и от европейските фондове. Определеното годишно подпомагане до 2020 г. е за 39.7 млн. евро. В последните месеци браншовите организации от сектора на няколко пъти изразяваха несъгласието си с агроминистерството заради предложената сума, тъй като тя представлява 30% от парите по схемите за т.нар. специфично подпомагане. Останалите 70% са предвидените за животновъдството, като производителите на плодове и зеленчуци настояват средствата да бъдат разпределени поравно между двата сектора.

За трета поредна година производителите на 10 вида плодове и зеленчуци ще получат средства за качество от националния бюджет. През тази година сумата е най-високата досега - 35.2 млн. лв., като от сряда фонд "Земеделие" е започнал да превежда субсидиите. Средствата ще отидат при над 2 хил. производители, които са кандидатствали по схемата и са получили сертификация на продукцията си, става ясно от информация на фонда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    По принцип всяка субсидия е порочна, но ако се дават субсидии за селско-стопанство по-добре да се подпомагат трудоемки култури понеже така се защитават работни места. А сега лъвския дял отива за житни култури, които не са трудоемки - там един тракторист може да изоре огромен масив, а един комбайнер да го ожъне. Затова субсидиите за житни култури отиват за джипове и бентлита. При плодовете и зеленчуците автоматизацията е много по-слаба и така се създава възможност поне за сезонна заетост - т.е. субсидията ще бъде разпределена върху по-голям брой хора.

  • 2
    kikoleppard avatar :-|
    kikoleppard


    За съжаление е само отчитане на дейност. Този процес представлява едно замазване на очите, че се върши нещо. Няма как да има качествено сертифициране на продукцията, а контролът дали тя наистина отговаря на критериите за качество е нулев. Всичко е само по-документи като тук-там може някой да изгори, че е подал лъжливи данни, но отново се прави за отчитане на дейност.

  • 3
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси

    Честито.А къде са българските плодове и зеленчуци,за които ще получат субсидии?

  • 4
    kikoleppard avatar :-|
    kikoleppard

    До коментар [#3] от "rosiraycheva50._":

    Споко! Има ги, но по документи. :)

  • 5
    kikoleppard avatar :-|
    kikoleppard

    До коментар [#1] от "Николай Николов":

    Коментарът ти принципно е правилен, но не се засягай, е наивен относно сектора Плодове и Зеленчуци в България. Добро пожелание е субсидиите да се разпределят между повече хора!

    Мисля, че има около 50-100 представителя, които УСВОЯВАТ над 60% от субсидията. За овощарството съм сигурен, но предполагам че и при зеленчукопроизводството е същото.

  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#5] от "kikoleppard": Нямах предвид, че субсидията ще отиде у малки фермери, а че за да се произведе въпросната зеленчукова или плодова продукция ще е нужна повече работна ръка, отколкото ако същата площ беше засята с жито.

  • 7
    kikoleppard avatar :-|
    kikoleppard

    До коментар [#6] от "Николай Николов":

    Да в този смисъл си абсолютно прав! Само, че нали се досещаш, какъв тип е работната ръка? И тук ситуацията е порочна и изкривена.

    Предимно от циганското население и повечето искат да работят на черно, защото ще им спрат помощите. За сектор плодове мога да кажа, че е пълна трагедия. Надали някой може да има устойчиво професионално развитие ако реши да работи дългосрочно в подобен тип стопанство. Заплащането е мизерно и "кел файда", че субсидират самите производители.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK