Новият брой: Магистрален грабеж

Коментари Daily 18 февруари - Прогноза: Гответе се за много евтин петрол

Възможно е цените да паднат и до нива от 10-20 долара за барел

Коментари Daily 18 февруари - Прогноза: Гответе се за много евтин петрол

И още: "Стратегическо търпение" към Русия, или шансовете на хладилника срещу телевизора; Дългът без реформи

11160 прочитания

Възможно е цените да паднат и до нива от 10-20 долара за барел

© Heinz-Peter Bader


Прогноза

Гответе се за много евтин петрол

От коментар на А. Гари Шилинг за агенция "Блумбърг"

Днешните цени на суровия петрол от около 50 долара за барел са с над 50% по-ниски спрямо юнския максимум от 107 долара. А могат да паднат още повече, достигайки до 10-20 долара за барел. Причините са няколко.

Откакто през 2009 г. САЩ започнаха да се възстановяват от кризата, отчитаният икономически ръст е средно 2.3% годишно, почти наполовина по-нисък спрямо годините след рецесията през 30-те години на миналия век. В същото време китайският ръст се забавя, в еврозоната е незначителен, а в Япония - отрицателен. Като се добави и ориентацията към икономичност на колите на бензин и дизел, както и мерките за опазване на околната среда, става по-ясно защо намалялото търсене на петрол може да намалее още.

На този фон добивът се увеличава - най-вече заради рязко нарасналото американско производство. Според последните данни през ноември ръстът му е с 15% на годишна база, а вносът е спаднал с 4% за същия период.

Сред причините за поевтиняването на нефта е тактиката на лидера Саудитска Арабия. Тя намали собственото си производство за да "вразуми" други износителки, мамещи с превишаване на квотите си заради поддържаните високи цени над пазарните. Саудитска Арабия се нуждае от над 90 долара за барел за целите на бюджета си, но разполага с немислимите за другите 726 млрд. долара резерви, твърди, че може да устои две години при цени под 40 долара за барел.

Каквато и да е цената, която би стреснала и накарала другите да намалят добива си, със сигурност ще е много по-ниска от необходимите на Венецуела например 125 долара за барел, за да крепи лошо управляваната си икономика. Уплахата идва с цената, при която приходите от допълнителен барел спадад до нула.

Скорошно изследване на компанията Wood Mackenzie заключи, че от проучените 2222 петролни находища в света само 1.6% биха имали отрицателен паричен поток при 40 долара за барел. Това означава, че достигането на тази цена няма да предизвика паника.

Страни като Венецуела и Русия са изправени пред предизвикателство, разбира се, защото с петролния износ почти изцяло финансират бюджетите им, както и вносът, и обслужват външните си задължения. И ще трябва да компенсират поевтиняването на суровината с още по-голямо производство.

Като цяло прогнозите са за увеличение на петролния добив в света, което ще засили още натиска надолу върху цените. От американското производство се очакват 300 000 барела повече дневно още догодина, а сделката на Ирак с кюрдите предполага на пазара да излязат още 550 000 барела на ден.

Търсенето пък отслабва - самата ОПЕК прогнозира 14-годишен минимум през 2017 г., а Международна агенция за енергията очаква предлагането да превиши търсенето с 400 000 барела на ден през тази година.

Забавянето на растежа в Китай също влияе в тази посока - през последните години именно той генерираше две трети от увеличеното търсене.

"Стратегическо търпение" към Русия,

Или шансовете на хладилника срещу телевизора

От анализ във "Файненшъл таймс"

Едно от остроумните определения на ситуацията, в която се намират руснаците по отношения на войната в Украйна, е  "състезание между телевизора и хладилника". Телевизията повдига духа им с внушенията за новата Велика отечествена война срещу "фашистка" Украйна и западните интриганти, а хладилникът го понижава - с все по-оскъдното си, но все по-скъпо съдържание.

Неотдавнашни проучвания дават актуални резултати от състезанието. Руснаците, които  смятат американците за врагове, са се увеличили с 4% от началото на конфликта - до 44 на сто. В същото време драстично е спаднал броят на тези, които смятат, че Украйна трябва да е част от Русия - от 50 на сто преди година до едва 19% сега.  Битката за умовете на руснаците ще се възобнови заедно с евентуалното възобновяване на конфликта в Украйна след споразумението в Минск за прекратяване на огъня, на което никой не възлага големи надежди.

Но дори при военно преимущество на Русия в конфликта празните руски хладилници отслабват позициите на Кремъл, защото са и пряко свидетелство за дълбоките икономически проблеми на страната. И точно това би могло да обърка сметките на руското ръководство, особено ако са базирани на убеждението, че както по време на Великата отечествена, народът отново ще е готов да понесе всякакви лишения и несгоди в името на победата. Путин много добре знае, че голяма част от неговата популярност сред руснаците се дължи именно на обещанията му да подобри стандарта им на живот.

Както казва един руснак: "Хората, които помнят Съветския съюз, знаят какво е да караш на картофи. Младите обаче не знаят". Недостигът на хранителни стоки, който започва да проличава дори в московските магазини, е и резултат от ответните санкции на Русия, която забрани голяма част от вноса на продукти от Запада. А вече нараства и тревогата от недостиг на лекарства по същата причина.

Оттук произтича и интересът на Путин конфликтът в Украйна да продължи като военен - руското преимущество в него не може да бъде компенсирано дори със западни военни доставки за Киев. Затова по-разумно е Западът да се прицели в слабото място на Русия - икономиката, и да обяви готовност да въведе нови пакети с икономически санкции, ако Москва наруши примирието.

Една от крайните мерки би било отрязването на Русия от системата за международни банкови разплащания Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT). Такава беше приложена спрямо Иран и имаше унищожителен ефект. Но преди да се стигне до нея, трябва да продължи притискането най-вече на руския елит. Това означава разрастване на обсега на визовите забрани и по-твърдо прилагане на западните регулации срещу корупцията и прането на пари.

Санкциите едва ли ще доведат до бърза промяна в политиката на Кремъл, но едва ли би имало и по-подходящ случай за прилагане на доктрината на президента Обама за "стратегическото търпение".

FACEBOOK

Дългът без реформи

@Julyan Voinov: Реформата не е просто някакво изменение на процедури или закони, а същностна промяна на статуквото с цел обществена и икономическа ефективност. Смисълът на реформата е да се промени крайният резултат, който управляващите считат, че трябва да се постигне. За да се случи това обаче, управляващите трябва да имат кристална представа какво искат да постигнат и как.

Реформата е непрекъснато задаване на въпроса защо едно нещо не работи и как да се промени, в каква взаимообвързаност и каква е крайната цел. Това е отдаденост на каузата да промениш нещата, за да се подобри цялостното състояние на обществото, а не само на отделни негови членове.

За съжаление в България всичко се прави на парче, без визия и без особена мисъл. В резултат на това разходите на държавата растат непрекъснато. И се теглят нови заеми, за да се запълват непрекъснато зейващите дупки. Докога обаче е възможно да се управлява по този начин?

@Nikolay Slatinski: Струва ми се, че има поне четири доста сходни неща в Гърция и в България

1. Желание да се изяждат (профукват) милиарди наготово - непроизведени, незаработени, незаслужени пари, а после друг да плаща (е, в Гърция плащат европейските граждани, а в България - българските граждани плюс техните деца и внуци). 2. Население, което вярва в приказки, илюзии, популистки обещания и лесни решения, но не се чувства виновно за състоянието и за безумните политици, които избира (е, гърците си отживяха безхаберно в мързел и веселие, а българите си го изстрадват в мизерия и хаос).

3. Рекет, упражняван от министър-председателя (е, в Гърция спрямо европейските институции, в България спрямо българските институции).

4. Това, до което води този начин на управление (е, в Гърция Европа ще се намеси и ще им плати масрафа в името на еврозоната, а в България ще изручаме още веднъж жабетатата и ще продължим да дълбаем дъното, за да видим колко още има под него).

Прогноза

Гответе се за много евтин петрол


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  today avatar :-P
  today

  Аз съм напълно готов нефта да е 20$, даже и до 10$ да падне, пак ще издържа. Абе и без пари да го дават, пак няма да се оплаквам :-)
  Обаче Близкия Изток и Северния Изток много яко го закъсват при ниски цени, особено втория в съчетание със санкциите заради действията на Путлер вече сериозно гълта вода.

 • 2
  fred avatar :-|
  Fred

  Тези не познаха когато предвиждаха, че нефта ще е по $100 не виждам защо ще познаят че ще е $20. Ако приемем, че главната опасност за арабите е шистовият газ и петрол, при цена от $54 под която добива е на загуба значи някъде около тази граница ще се върти за да ги откажат от такъв добив. Може и по-ниска за да са по-убедителни но тогава губят приходи, пък и Америка ще пусне в действие протекционистичните мерки.

  Е, наистина има вероятността стреснати от намаляващите приходи някои страни да отворят кранчето с цел с повече добив да получават същите пари и това е основният момент. Ако го направят наистина цените ще се срутят, но засега балансират на цената която определих, $55 за барел. Иначе при $20 на пазара ще остане само Саудитска Арабия, единствена тя има такава себестойност, всички останали ще фалират.

 • 3
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  лично аз съм минал на супер икономични японски коли Тоьоти , като на дълъг път ми горят под 5 на сто ,следващата ще е задължително на ток и до 100 км да ми е без гориво ,така в месеца веднъж ще ползвам горива да отида по надалеч ,та не ми пука изобщо вече колко ще е петрола и цената му на колонките в България където ни мушкат руснаците

 • 4
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала

  За евтин петрол вече може да се говори в минало време.
  Лошото е че цените на горивата скоро ще се върнат на старите си нива,когато барелът бе около 110 долара.

 • 5
  gost22 avatar :-?
  gost22

  До коментар [#3] от "ivan ivanov":

  Правилно, винаги по-икономичната технология печели, независимо от цената на консуматива. То и с икономиката е така, по-енергийно независимата ще издържи по-дълго на ниските цени на енергоизточниците... Сега въпроса е, колко дълго руснаците ще продават оръжие срещу "твърда валута" и колко дълго купувачите им ще имат петродолари да си го плащат. ;)

 • 6
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Ма то и аз съм да далавера от евтиния бензин, но той взе да поскъпва. А обещаха, че ще е евтин поне до края на годината.

 • 7
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Не бих се кахърил толкова за големите икономики, по чиято телесна температура обичат да се произнася експерти от икономически джуджета. Това, което нас ни засяга е цената на тръбопроводния газ от страните-производители при относително ниските цени на нефта в краткосрочен период. След само няколко години те отново ще се доближат към нивата, към които е настроена световната икономика с дериватната ценова квота на въглеводородите в нейната продукция - около стотачката за барел. Няма икономически смисъл в региона да се появи тръбен газ под 300 долара на 1000 куба. Дори азерите продават на приятелите си турци по 330. Друго може да се случи само заради специфични политически отношения и специални бонуси. Турският руски газ съответно ще бъде още по-скъп, щото няма да има варненски хъб. Ще има неминуемо български макарон към турския хъб и ще се появи въпрос относно битието на Балканския тръбопровод, които е с капацитет от 14 млрд куб м /год. Може би тогава ще снабдяваме с газ Украйна? Е, най-сетне може частично сбъдване на мечтата на ББ и България да почне да транзитира природен газ. Щото производител на значимо количество конвенционален природен газ страната ни би станала само най-рано след 10 години или Господ придобие български паспорт.

 • 8
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  Русия и Мадуро се "оттекоха" с евтиния петрол.
  Нека онези форумни мурзилки, които прогнозират $110 за барел да обяснват, защо го правят.
  Имат интерес в петролния бизнес или са им мили пу и мъ?

  Според мен за мен, семейството ми и България е добре цената да не е по-висока от 50$. Ако е възможно да е под 30$ ще бъде супер.
  Нали другари?

 • 9
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  Цитат: "...Както казва един руснак: "Хората, които помнят Съветския съюз, знаят какво е да караш на картофи. Младите обаче не знаят"."!

  Проблема е, че тези дето знаят как се кара само на картофи, явно им харесва и си гласуват за Путин! Като си го харесват, вероятно скоро и картофи няма да имат! Явно могат да я карат, само на филми за войната! На руснаците, първата им жизнена необходимост е да има враг! Дори и да го няма - те ще го намерят!
  Младите, като не знаят ще се научат! Както е известно - комунизма е болест, която се предава и по наследство!
  Агонията на Путин ще е бавна и мъчителна! Както и на цяла Русия! Но по всичко личи, че те самите го искат! Повече ме плаши това, че някои и в България, продължават да го искат!

 • 10
  kabico avatar :-P
  kabico

  След мрънкането за липса на икономически прогнози под статията за абонамента на Капитал, се появи такава още на следващия ден.

  На Блумбърг.

  Браво Капитал :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход