Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Aдвокати искат цензура на сайтове заради критики

Причината са забележки към изготвените от Висшия адвокатски съвет спорни предложения за промени в закона за адвокатурата

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че това, че промените са внесени в парламента, не означава, че ГЕРБ подкрепя всички текстове, по думите му ще се търси компромис
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че това, че промените са внесени в парламента, не означава, че ГЕРБ подкрепя всички текстове, по думите му ще се търси компромис
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че това, че промените са внесени в парламента, не означава, че ГЕРБ подкрепя всички текстове, по думите му ще се търси компромис    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че това, че промените са внесени в парламента, не означава, че ГЕРБ подкрепя всички текстове, по думите му ще се търси компромис    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийският адвокатски съвет е приел декларация в началото на февруари, като едно от исканията й е "при необходимост" да бъдат закрити сайтове, в които се критикуват внесените предложения за промени в закона за адвокатурата.

В текста, качен на сайта на Софийската адвокатска колегия, подписан от председателя й Петър Китанов и отправен до Висшия адвокатски съвет (ВАС), пише, че юристите настояват съветът "да се противопостави остро на жалните писания в интернет пространството, в това число на сайта на notarius.bg, §22 Седмичник и други подобни". Според декларацията тези сайтове проповядват "плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл. 134 от Конституцията и чл. 2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bzm avatar :-(
  bzm
  • - 1
  • + 21

  Не се наядоха,бре! Вампири!

  Нередност?
 • 2
  kol4o_7 avatar :-P
  kol4o_7
  • + 12

  Е не обиждай така вампирите де!

  Адвокатите са на мушката

  Нередност?
 • 3
  apollo avatar :-|
  apollo
  • + 15

  Според декларацията тези сайтове проповядват "плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл. 134 от Конституцията и чл. 2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата".

  Щеше да е смешно ,ако не беше трагично.Да се позовават на Конституцията, че само те имат право да пишат Жалби.Така ще е като всяка паланка има Юридически факултет и произвежда брак.

  Нередност?
 • 4
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov
  • + 7

  "Mотивът е, че трябва да се повиши качеството на предлаганите услуги, както и да има възможност да се търси отговорност от лицата, които ги предоставят."

  Обикновено се ограничават правата на цели съсловия, когато стават големи проблеми. В момента в държавата няма такива публично изнесени данни за големи проблеми. Нека адвокатите премахнат безплатното започване и прекратяване на работа(регистрация в НАП) и ще видят какво се е случило на някои техни колеги след 9-ти септември 44-та. Нека адвокатите премахнат безплатните проверки за задълженията(НАП) и ще видят същото. Нека адвокатите започнат да регистрират болнични, майчини и безработни(НОИ) срещу такса и ще видят същото. Нека адвокатите поискат от бизнеса, проверките за задълженията(НАП) да бъде пак със адвокатска такса. Нека адвокатите поискат бизнес декларациите и уведомленията да бъдат естествено със платена адвокатска такса.

  Всичко това в момента счетоводителите го правят безплатно(ако е назначен на трудов договор към предприятието) или в зависимост от политиката на счетоводната къща(за счетоводните къщи). Тук е въпросът реално какво се цели, тъй като повечето смятат, че става дума за пари.

  Нередност?
 • 5
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov
  • + 2

  ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА
  Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва:
  1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото;
  2. изготвяне на всякакви книжа - молби, тъжби, заявления, жалби и други, свързани с възложената от клиента работа;
  3. представителство на доверителите и подзащитните и защита на правата и законните им интереси пред органите на съдебната власт, административните органи и служби, както и пред физически и юридически лица.

  "свързани с възложена от клиента работа" и "представителство на доверителите и подзащитните"

  С други думи пълното право да представляват лицата пред държавните органи включва само и единствено техните клиенти, но не и клиентите на счетоводители, юрист и неюристи. Както някои се пробват да ни обяснят в ал.2 и ал.3 от този закон.

  Нередност?
 • 6
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov
  • + 2

  За накрая!

  Погледнете законопроекта. Не трябва да си юрист, че да видиш, че във проекто- закона в изменение на чл. 24 ал. 1, т. 1 и т.2 са изключително лобистки написани. Това е така тъй като тези закони дават правомощия на адвокатското лице, а стоящето в края на двете точки " и др."(и други), означава, че задължението им да ни представляват и да попълват документи са отворени за интерпретации и нямат реален ограничител. Ако това е модерната адвокатура, то аз да се изнасям за 3-тия свят....

  Нередност?
 • 7
  stf avatar :-|
  Стефанов
  • + 7

  Наглост безмерна!

  Нередност?
 • 8
  aaa avatar :-|
  aaa

  До коментар [#7] от "Стефанов":

  Напълно сте прав. Предложените законодателни промени са отявлено абсурдни! Това което впечатлява повече е че толкова са си повярвали, че да имат претенции да посредничат, тоест да се обогатяват неправомерно от рутинни дейности свързани с изпълнението на задълженията на граждани и фирми към държавата. Накратко, твърдят, че всеки който не е вписан в адвокатска колегия е малоумен или поне полуобразован.

  Да не говорим, че всеки добър счетоводител разбира доста повече от законодателството свързано с данъчно облагане и практиките при прилагането му от средностатистически адвокат. Подобно е положението и в останалите области, където се опитват да измъкнат хляба от ръцете на собствените си колеги юристи.

  Нередност?
Нов коментар