Aдвокати искат цензура на сайтове заради критики

Причината са забележки към изготвените от Висшия адвокатски съвет спорни предложения за промени в закона за адвокатурата

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че това, че промените са внесени в парламента, не означава, че ГЕРБ подкрепя всички текстове, по думите му ще се търси компромис
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че това, че промените са внесени в парламента, не означава, че ГЕРБ подкрепя всички текстове, по думите му ще се търси компромис    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че това, че промените са внесени в парламента, не означава, че ГЕРБ подкрепя всички текстове, по думите му ще се търси компромис
Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че това, че промените са внесени в парламента, не означава, че ГЕРБ подкрепя всички текстове, по думите му ще се търси компромис    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Софийският адвокатски съвет е приел декларация в началото на февруари, като едно от исканията й е "при необходимост" да бъдат закрити сайтове, в които се критикуват внесените предложения за промени в закона за адвокатурата.

В текста, качен на сайта на Софийската адвокатска колегия, подписан от председателя й Петър Китанов и отправен до Висшия адвокатски съвет (ВАС), пише, че юристите настояват съветът "да се противопостави остро на жалните писания в интернет пространството, в това число на сайта на notarius.bg, §22 Седмичник и други подобни". Според декларацията тези сайтове проповядват "плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл. 134 от Конституцията и чл. 2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата".

Адвокатите твърдят, че следят с нарастваща тревога развитието на внесения законопроект в комисията по правни въпроси. Те искат по-голяма подкрепа от председателя  на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и я обвиняват в "пълно бездействие". Според юристите е учудващо как "ВАС неглижира атаките от страна на организираните общности на нотариусите, юрисконсултите и други юристи, които не са адвокати".

Според софийските адвокати ВАС не е извършил "необходимото лобиране" за спешното приемане на законопроекта.

Както "Капитал Daily" вече писа, законопроектът, изготвен от Висшия адвокатски съвет по предложения на регионалните адвокатски колегии, предлага единствено адвокати, вписани в колегията, да могат да подават заявления, жалби и молби от името на клиенти до административни институции като НАП, НОИ, НСИ, Търговския и Имотния регистър и др. Mотивът е, че трябва да се повиши качеството на предлаганите услуги, както и да има възможност да се търси отговорност от лицата, които ги предоставят.

Една от критиките срещу промените е, че с тях сериозно ще бъдат ограничени специалистите в редица професии и ще се натовари бизнеса с допълнителни разходи. Срещу текстовете застанаха нотариуси и юрисконсулти. 

Предложенията бяха внесени от народни представители от ГЕРБ, ПФ, РБ и ДПС, сред които и председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Пред "Капитал" той заяви, че след като има крайни позиции, ще се наложи да се търси компромис по време на четенията. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  bzm avatar :-(
  bzm

  Не се наядоха,бре! Вампири!

 • 2
  kol4o_7 avatar :-P
  kol4o_7

  Е не обиждай така вампирите де!

  Адвокатите са на мушката

 • 3
  apollo avatar :-|
  apollo

  Според декларацията тези сайтове проповядват "плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл. 134 от Конституцията и чл. 2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата".

  Щеше да е смешно ,ако не беше трагично.Да се позовават на Конституцията, че само те имат право да пишат Жалби.Така ще е като всяка паланка има Юридически факултет и произвежда брак.

 • 4
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  "Mотивът е, че трябва да се повиши качеството на предлаганите услуги, както и да има възможност да се търси отговорност от лицата, които ги предоставят."

  Обикновено се ограничават правата на цели съсловия, когато стават големи проблеми. В момента в държавата няма такива публично изнесени данни за големи проблеми. Нека адвокатите премахнат безплатното започване и прекратяване на работа(регистрация в НАП) и ще видят какво се е случило на някои техни колеги след 9-ти септември 44-та. Нека адвокатите премахнат безплатните проверки за задълженията(НАП) и ще видят същото. Нека адвокатите започнат да регистрират болнични, майчини и безработни(НОИ) срещу такса и ще видят същото. Нека адвокатите поискат от бизнеса, проверките за задълженията(НАП) да бъде пак със адвокатска такса. Нека адвокатите поискат бизнес декларациите и уведомленията да бъдат естествено със платена адвокатска такса.

  Всичко това в момента счетоводителите го правят безплатно(ако е назначен на трудов договор към предприятието) или в зависимост от политиката на счетоводната къща(за счетоводните къщи). Тук е въпросът реално какво се цели, тъй като повечето смятат, че става дума за пари.

 • 5
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  ЗАКОН ЗА АДВОКАТУРАТА
  Чл. 24. (1) Упражняването на адвокатската професия включва:
  1. устни и писмени консултации и становища по въпроси на правото;
  2. изготвяне на всякакви книжа - молби, тъжби, заявления, жалби и други, свързани с възложената от клиента работа;
  3. представителство на доверителите и подзащитните и защита на правата и законните им интереси пред органите на съдебната власт, административните органи и служби, както и пред физически и юридически лица.

  "свързани с възложена от клиента работа" и "представителство на доверителите и подзащитните"

  С други думи пълното право да представляват лицата пред държавните органи включва само и единствено техните клиенти, но не и клиентите на счетоводители, юрист и неюристи. Както някои се пробват да ни обяснят в ал.2 и ал.3 от този закон.

 • 6
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  За накрая!

  Погледнете законопроекта. Не трябва да си юрист, че да видиш, че във проекто- закона в изменение на чл. 24 ал. 1, т. 1 и т.2 са изключително лобистки написани. Това е така тъй като тези закони дават правомощия на адвокатското лице, а стоящето в края на двете точки " и др."(и други), означава, че задължението им да ни представляват и да попълват документи са отворени за интерпретации и нямат реален ограничител. Ако това е модерната адвокатура, то аз да се изнасям за 3-тия свят....

 • 7
  stf avatar :-|
  Стефанов

  Наглост безмерна!

 • 8
  aaa avatar :-|
  aaa

  До коментар [#7] от "Стефанов":

  Напълно сте прав. Предложените законодателни промени са отявлено абсурдни! Това което впечатлява повече е че толкова са си повярвали, че да имат претенции да посредничат, тоест да се обогатяват неправомерно от рутинни дейности свързани с изпълнението на задълженията на граждани и фирми към държавата. Накратко, твърдят, че всеки който не е вписан в адвокатска колегия е малоумен или поне полуобразован.

  Да не говорим, че всеки добър счетоводител разбира доста повече от законодателството свързано с данъчно облагане и практиките при прилагането му от средностатистически адвокат. Подобно е положението и в останалите области, където се опитват да измъкнат хляба от ръцете на собствените си колеги юристи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход