ВСС отстрани председателката на СГС заради "Червеи"


Съдя Владимира Янева.

ВСС отстрани председателката на СГС заради "Червеи"


Лозан Панов призова цялото ръководство на съда да подаде оставка и заедно с Христо Иванов внесе предложение за дисциплинарни производства срещу Янева и Желявска


7379 прочитания

Съдя Владимира Янева.

© Анелия Николова


Единодушно Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност председателя на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева. Предложението беше внесено сутринта от главния прокурор Сотир Цацаров с мотив, че срещу Янева има образувано наказателно производство във връзка с разписаните от нея разрешения за специални разузнавателни средства по делото "Червеи". Тя е разследвана за престъпление по чл. 284в от НК (длъжностно лице, което противозаконно разреши [...] да се използват специални разузнавателни средства [...] се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба до пет хиляди лева).Миналата седмица стана ясно, че има множество данни, че Владимира Янева е допуснала редица нарушения при разрешаването на СРС-тата по делото "Червеи" - нарушаване на местната подсъдност, правното основание за отпускане на СРС, техния срок и др.

Преди да отстрани Владимира Янева, ВСС взе безпрецедентното решение да я изслуша – жест, който не е предприемал към нито един магистрат. Това стана по настояване на председателя на ВАС Георги Колев.

 Тя обаче не уважи поканата на съвета и изпрати писмено становище.

Междувременно стана ясно, че председателят на Върховния касационен съд (ВКС) и правосъдният министър са внесли в съвета предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу Владимира Янева и нейната заместничка Богдана Желявска. Става дума за двете предложения, които бяха изготвени от члена на съвета Калин Калпакчиев, за които не се събраха подписите на петима от кадровиците на Темида.

Предложенията се базират на събраните данни от няколко проверки в СГС, които показаха нарушения на случайното разпределение на делата, липса на адекватни управленски решения и хаос в информационните мрежи на съда. Проблемите бяха потвърдени при изслушването в началото на декември на съдиите от СГС и Софийския районен съд, които бяха изслушани в началото на декември пред кадровия орган на съдебната власт. Тогава магистратите разкриха  различни порочни практики от управлението на съда.Председателят на ВКС Лозан Панов призова цялото ръководство на СГС "ако има съвест", да си подаде оставката, за да запази авторитета на Софийски градски съд. Панов коментира, че щом дори и дипломат си е позволил да наруши дипломатическия протокол, а съдии са излезли с позиции "най-почтено" ще бъде ръководството да подаде оставка. Панов обяви, че аргументацията в предложенията за образуване на дисциплинарни производства срещу Владимира Янева и Богдана Желявска е "много сериозна". 

В края на заседанието стана ясно, че ВСС тактически е забавило предложенията за дисциплинарни производства срещу Янева и Желявска, като тази тема и въпросът кой ще стане и.д. председател на съда е оставена за следващата седмица. Нежеланието на ВСС да вземе отношение към въпроса има като резултат, че и.д. председател на съда остава Богдана Желявска, която се ползва с противоречива репутация в съдебната система.

 

Как бе избрана Янева

Владимира Янева бе избрана от ВСС за председател на най-големия съд в страната през май 2011 г. след шумен скандал, който разтърси съдебната система. Тогава Янева имаше едва четири години стаж като съдия и сама призна, че е семейна приятелка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Двама от членовете на ВСС - Капка Костова и Галя Захарова, дори подадоха оставки в знак на протест срещу кандидатурата на Янева. След това от Съюза на съдиите в България призоваха членовете на съдебния съвет да подадат оставки, защото вече са напълно дискредитирани. Назначението й вкара в задочен спор Цветанов и сегашния вицепрезидент - тогава правосъден министър, Маргарита Попова, която обяви, че ако е била на мястото на Янева, е щяла да се оттегли.

Оказа се също, че Янева е бавила необосновано дълго делото срещу шефовете на "Софийски имоти", от които баща й е купувал имоти през 2002 г. Съдийката е участвала като търговски пълномощник в сделките, въпреки че по това време е била младши съдия и е нямала право да представлява фирмата на баща си. Янева бе оневинена от комисията за конфликт на интереси, а прокуратурата реши да не се занимава с казуса.

 

ВСС възстанови Петър Сантиров като съдия

Висшият съдебен съвет възстанови на длъжност съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров, който бе подсъдим заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и финансиста Тенчо Попов по дело за получаване на подкуп. Миналата седмица Върховният касационен съд окончателно ги оправда, като обяви, че процесът е пример за провокация към взимане на подкуп.

Първоначално Сантиров ще бъде възстановен на работа в Софийския районен съд, а ВСС му даде едномесечен срок, в който да встъпи в длъжност като съдия в градския съд. Причината е, че магистратът е спечелил конкурс за назначаване в градския съд, но процедурата е била обжалвана от други кандидати, а междувременно той бе арестуван.

По време на делото за подкупа, докато Сантиров бе временно отстранен от длъжност, Върховният административен съд отхвърли жалбите срещу конкурса. Така повишаването на магистрата се запазва, без той реално да е успял да встъпи в длъжност.

Затова и сега кадровият орган на съдебната власт определи едномесечния срок, за да се завърши формално процедурата за започване на работа в Софийския градски съд.

Единодушно Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност председателя на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева. Предложението беше внесено сутринта от главния прокурор Сотир Цацаров с мотив, че срещу Янева има образувано наказателно производство във връзка с разписаните от нея разрешения за специални разузнавателни средства по делото "Червеи". Тя е разследвана за престъпление по чл. 284в от НК (длъжностно лице, което противозаконно разреши [...] да се използват специални разузнавателни средства [...] се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба до пет хиляди лева).Миналата седмица стана ясно, че има множество данни, че Владимира Янева е допуснала редица нарушения при разрешаването на СРС-тата по делото "Червеи" - нарушаване на местната подсъдност, правното основание за отпускане на СРС, техния срок и др.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


27 коментара
 • 1
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Браво, най сетне добри новини от БСС. Владимира Янева има толкова нагъл и високомерен поглед. Не мога да я гледам в лицето.

 • 2
  citana avatar :-|
  citana

  Определено много добри новини!

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Само заради Червеи ли?
  А останалите и нарушения??? Кога магистратите ще започнат да носят отговорност за действията и бездействията, при това в двоен размер? Та те не само трябва да познават идеално закона, ами и да следят за спазването му, затова техните действия трябва да се следят внимателно, всичко да е максимално прозрачно, и нарушенията да се наказват максимално строго.

 • 4
  alex_yordanov avatar :-|
  alex_yordanov

  Не се отавяйте на еуфорията да ви завземе. Поредното "НИЩО" се случи. И Цв. Цв. е с присъда ........... но нека незабравяме и кой сега е премиер. Колкото и гръмки интервюта да има от сега нататък нищо няма да се промени. Всичко това е жалко и гадно, но така работи системата. Случайни събития няма.

 • 5
  balyk avatar :-P
  batak

  Малее кога стана 1ви април :)

 • 6
  subaru avatar :-|
  subaru

  "Единодушно Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност председателя на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева. Предложението беше внесено сутринта от главния прокурор Сотир Цацаров с мотив, че срещу Янева има образувано наказателно производство във връзка с разписаните от нея разрешения за специални разузнавателни средства по делото "Червеи"."
  Всички решения в болшевишка Русия са се приемали "единодушно".
  Това досъдебно/"наказателно"/ производство е образувано от прокуратурата и нищо не означава, докато лицето, срещу което е образувано не получи окончателно влязла в сила присъда.
  Конституция на Република България - Чл. 31. (1) Всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок.
  (3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
  Ето още един цитат, касаещ образуването на досъдебни/"наказателни"/ производства : - “За съжаление, познавам лекотата, с която едно лице може да бъде привлечено към наказателна отговорност. Въпреки увереността ми, че това не може да става системно, в отделни случаи може да стане и поръчково. Бизнес конкуренти могат да разчистят сметката чрез “услугата“ на някой прокурор да започне наказателно преследване и скоро след това да го прекрати поради необоснованост“, пише през 2012 г. в книгата си “Проблеми на наказателната политика в република България“, не кой да е, а бившият главен прокурор Борис Велчев. С тази книга Велчев стана професор.
  Очевидно няКОЙ много иска да прикрие това, което е извършил със съдията, като му припише собствените си грехове. Искащият разрешение от съдията, за използване на СРС е длъжен /по ЗСРС/ да мотивира писмено искането си. Ако мотивите му са законосъобразни в 99% от случаите съдиите подписват разрешението. Но не са длъжни. Могат и да откажат и отказът им е необжалваем. Съдията не може да влияе на заявителя и на прилагащата СРС структура как да изпълнят даденото Разрешение. Преднполага се, че те трябва да го направят спазвайки закона. Разрешението за прилагане на СРС/в което е включен и срокът за прилагането му/ подписано от съдията, се изпълнява от прилагащата СРС структура. Ако съдията е подписал еднократно Разрешение за прилагане на СРС за срок от З00 дни/което е малко вероятно, едва ли има толкова глупав председател или зам - председател на Окръжен съд, в случая СГС/ тогава не само ВСС но и прокуратурата трябва да се занимава с него. По вероятно в случая обаче е съдията да е разписвал няколко разрешения едно след друго, на който общият срок е 300 дни. Тогава от гледна точка на закона нарушение няма.
  ЗСРС: ето само част от видовете СРС:
  Чл. 6. При подслушването - чрез използване на технически средства, слухово или по друг начин се усвоява устна, телефонна или електронна комуникация на контролирани лица.
  Чл. 7. При проследяването - зрително и чрез използване на технически средства, се установява, разкрива и документира движението на контролирани лица.
  Чл. 8. При проникването чрез използване на технически средства се установяват фактически данни, намиращи се в помещения, и вещи, ползвани от контролирани лица.
  "Обект на СРС е била автоматизираната информационна система, като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни – над срока по закон", се посочва в съобщение на прокуратурата."
  Навсякъде в закона, когато се говори за проследяване и подслушване става дума за "лица" - за да стане още по - ясно това са физически лица, индивиди, човеци, хора, а не "системи". Не може да се подслушва и проследява "система". Щом няма разписани от съдия разрешения за прилагане на СРС срещу лица, а в същото време има разрешение за прилагане на СРС, вероятно срещу обект/ЗСРС има предвид - сграда, помещение, автомобил, някакво затворено пространство, в което се влиза и от което се излиза, но не и "система"/, което няма как да е само "наблюдение", без подслушване и проследяване има нагло заобикаляне на закона, който се е явявал пречка. Възможно е заявителят да е убедил далият разрешението за прилагане на СРС съдия, че "системата" е обект/по смисъла на ЗСРС/ с пълното съзнание, че преследва други резултати, за което съдията няма как да знае. С други думи мрежата съвсем законно е хвърлена за камъни, но тези които са я поръчали са знаели че в нея неизбежно, ще се улови и риба, което вероятно е било и целта.
  Скандалът наистина е грандиозен. Но разрешението на съдията е най - несъществената му част. • 7
  teacherphd avatar :-P
  teacherphd

  Другарката Янева ... (другарска критика, която се изслушва с наведена глава). За това предлагам, да наложим на другарката Янева сурово наказание: порицание. или дори мъмрене. Моля да гласуваме. Който е ЗА другарката Янева да бъде порицана - моля да си вдигне ръката. Приема се. Преминаваме към следващата точка от Дневния Ред.

 • 8
  apollo avatar :-|
  apollo

  Дано това да е началото на нормалността в съдебната система и да не спре дотук.

 • 9
  trentatre avatar :-|
  Андонов

  В тази държава безнаказаностт и липсата на отговорност са повсеместни и хронични. В случая с "Червеи" грубо е погазен закона. Закон, който е писан в полза на едно общество, но излиза, че се чете и прилага според нуждите и трактовката на една малка недосегаема общност от политици, магистрати и икономически свързани лица...

 • 10
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Бушончето гръмна.Почват от най-глупавия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход