България получава 701 млн. евро за наука и образование
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

България получава 701 млн. евро за наука и образование

Сред целите на програмата са намаляване на процента на преждевременно напусналите училище до 11 % и увеличаване процента на завършилите висше образование до 36 % от хората между 30 и 34 - годишна възраст.

България получава 701 млн. евро за наука и образование

ЕК одобри програмата, която трябва да реши някои от най-големите проблеми в българските системи за образование и научни изследвания

8171 прочитания

Сред целите на програмата са намаляване на процента на преждевременно напусналите училище до 11 % и увеличаване процента на завършилите висше образование до 36 % от хората между 30 и 34 - годишна възраст.

© Цветелина Белутова


Европейската комисия одобри днес оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която ще бъде финансирана със средства от Европейския съюз в програмния период 2014 - 2020 г. Тя е на стойност 701 млн. евро и целта й е да работи за решаването на някои от най-големите проблеми на българското образование. Подобна програма ще действа за първи път в България, тъй като в миналия период такава не беше отделена. 

По-качествено образование

По отношение на училищното и висшето образование оперативната програма ще включва две приоритни оси - "Образование и учене през целия живот" на стойност 504,6 млн. лева и "Образователна среда за активно социално приобщаване" за 252 млн. лева. Основните им цели са намаляване на процента на преждевременно напусналите училище до 11 % и увеличаване процента на завършилите висше образование до 36 % от хората между 30 и 34 - годишна възраст.

Сред мерките по тези приоритети са стажантски програми и стипендии за студенти в тези професии, от които икономиката на страната има голяма нужда. Ще се инвестира и в извънкласни дейности и такива, свързани с надарени деца и олимпийски отбори. Важен акцент са и мерките за квалификация и кариерно развитие на педагогическия персонал, като целта е преподавателите да вървят в крак с новите тенденции. Планира се въвеждането на информационни и комуникационни технологии в обучението и по-добри условия за учене през целия живот. ОП НОИР ще финансира и проекти за адекватна образователна среда за ученици от уязвими групи, програми в детските градини и подготвителните групи за деца в неравностойно положение и подкрепа за продължаване на образованието във висшите училища.

Наука в крак с времето

560 млн. лева по програмата са отделени за научни изследвания и технологично развитие. Най-големите проекти, които ще се финансират по тази ос, са центровете за върхови постижения и центровете за компетентност. Те трябва да осигурят необходимата научна инфраструктура за качествени научни изследвания и иновации, както и за подготовка на висококвалифицирани кадри за развитието на икономиката. За да бъдат подкрепени, центровете за върхови постижения трябва да имат дългосрочни програми за развитие на научните изследвания в допълнение с мерки за развитие на предприемачеството, защита на интелектуална собственост, обучение на студенти и докторанти и съвместна работа с бизнеса. Центровете за компетентност пък трябва да имат приложен фокус в някое от приоритетните за България направления.

Висшите училища и научните организации, които не покриват изискванията за центровете, също ще могат да кандидатстват за закупуване на научно оборудване или за работа по научно-приложни проекти, като финансирането им ще зависи от оценката им, която образователното министерство им е дала.  

Освен ОП НИОР, днес ЕК одобри и ОП "Добро управление" (виж повече в карето), след като в края на миналата година положителна оценка получиха "Развитие на човешките ресурси" и "Транспорт и транспортна инфраструктура". Следващата програма, която чака одобрение, е "Иновации и конкурентоспособност".

 
Електронното "Добро управление"

България ще получи 336 млн. евро от ЕС за подпомагане на модернизирането на публичната администрация и прозрачността на съдебната власт, след като ЕК одобри и оперативната програма "Добро управление" до 2020 г. От тях 286 млн. лв. са безвъзмездна помощ от Европейския социален фонд, а останалите средства трябва да се осигурят под формата на национално съфинансиране от държавния бюджет.  

Основната част от средствата са за модернизиране на публичната администрация - 118 млн. евро. Акцентите са върху електронното управление, въвеждането на секторни системи - за електронни обществени поръчки, електронно здравеопазване и електронни митници. С други 30 млн. евро ще бъдат финансирани административни и организационни реформи в съдебната система и въвеждането на електронно правосъдие. Част от средствата ще отидат и за обучения на работещите в съдебната система.

Още 62 млн. евро ще бъдат отпуснати за финансиране на структури, които отговарят за управлението на европейските структурни и инвестиционни фондове.

Очаква се по програмата да бъдат обучени около 175 000 държавни служители и 25 000 магистрати, съдебни служители и служители на разследващите органи.

Европейската комисия одобри днес оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", която ще бъде финансирана със средства от Европейския съюз в програмния период 2014 - 2020 г. Тя е на стойност 701 млн. евро и целта й е да работи за решаването на някои от най-големите проблеми на българското образование. Подобна програма ще действа за първи път в България, тъй като в миналия период такава не беше отделена. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Ще изхарчат парите,а образованието няма да е мръднало в посока към по-добро.

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Наблюдавах как полските колеги обновиха и модернизираха учебните корпуси и научно-изследователската база с подобно финансиране. Сигурен съм че и там са печелили определени хора, но поне 85% оставаше за ползване от всички (а не обратното съотношение).
  Главното е да се определят приоритетните направления и средствата се концентрират за да имаме поне нещо на ниво, та ако ще да е и Държавната Консерватория.

 • 3
  comandante avatar :-|

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":
  На кой му пука качествено ли е или не образованието ? Важното е да се усвоява за него !


 • 4
  tsonkooo avatar :-P
  Тsonkooo

  Във всеки град - университет, на всеки университет - евросубсидия.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "Тsonkooo":

  Загрявката я имаме. Малко ли шивашки фабрики с по 500 работнички изкарха по 3-4 уикенда в хотелите на неслучайни собственици, обучавайки се по "техника на комуникации" , "корпоративни стратегии" и пр.

 • 6
  gost22 avatar :-P
  gost22

  Ех, ако тези пари се налеят само и единствено в стипендии според показаните резултати по ПИЗА... За една учебна година, ще наваксаме поне три учебни години проспани в класните стаи за всички в училищата...

 • 7
  djourdjin avatar :-|
  djourdjin

  И в крайна сметка - 700 млн. евро или лева? Има значителна разлика.

 • 8
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  да видим къде ще се усвоят. че ФНИ попарата е пословично кисела.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Няма как и да мръдне, щом совобдните места в университетите са с 11 000 повече от завършващите "среднисти".......

 • 10
  bobyys avatar :-|
  Димитър Мачев

  Получава ги КОЙ или някой друг,или както е казал Мечо пух,колкото повече,толкова повече.Честито на печелившите!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK