КФН предлага мащабни промени в пенсионните фондове

Най-остро противоречие с дружествата имаше около идеята за гаранционен фонд за осигурените

Най-остър дебат по предложените от оглавяваната от Стоян Мавродиев комисия се заформи около идеята за въвеждане на общ гаранционен фонд, в който първоначално пенсионните дружества да внесат 1% от активите на универсалните и професионалните си схеми, а впоследствие ще се удържат такси от всяка вноска, която първоначално също се предвижда да е 1%.
Най-остър дебат по предложените от оглавяваната от Стоян Мавродиев комисия се заформи около идеята за въвеждане на общ гаранционен фонд, в който първоначално пенсионните дружества да внесат 1% от активите на универсалните и професионалните си схеми, а впоследствие ще се удържат такси от всяка вноска, която първоначално също се предвижда да е 1%.
Най-остър дебат по предложените от оглавяваната от Стоян Мавродиев комисия се заформи около идеята за въвеждане на общ гаранционен фонд, в който първоначално пенсионните дружества да внесат 1% от активите на универсалните и професионалните си схеми, а впоследствие ще се удържат такси от всяка вноска, която първоначално също се предвижда да е 1%.    ©  Надежда Чипева
Най-остър дебат по предложените от оглавяваната от Стоян Мавродиев комисия се заформи около идеята за въвеждане на общ гаранционен фонд, в който първоначално пенсионните дружества да внесат 1% от активите на универсалните и професионалните си схеми, а впоследствие ще се удържат такси от всяка вноска, която първоначално също се предвижда да е 1%.    ©  Надежда Чипева

По искане на депутатите Комисията за финансов надзор (КФН) представи пакет от радикални предложения за законови промени в сектора на допълнителното пенсионно осигуряване. Повечето от тях са отдавна дискутирани и вече внасяни от регулатора текстове като въвеждане на мултифондовете, дефиниране на фазата на изплащане на пенсиите, разширяване на понятията за свързаните лица, в които е забранено фондовете да инвестират, и намаляване на таксите, които дружествата събират от осигурените. Въпреки това според пенсионните фондове все още има детайли, които трябва да се уточнят и прецизират.

Най-остър дебат обаче се заформи около идеята за въвеждане на общ гаранционен фонд, в който първоначално пенсионните дружества да внесат 1% от активите на универсалните и професионалните си схеми, а впоследствие ще се удържат такси от всяка вноска, която първоначално също се предвижда да е 1%. Това на база последни данни към края на 2014 г. прави над 70 млн. лв. да се преведат еднократно и ежегодно да се превеждат по близо 10 млн. лв. Идеята е така да се гарантира нетният размер на постъпилите вноски, като ако някой фонд е натрупал загуба от инвестиции и отрицателната доходност е изяла, вместо да увеличи средствата, това да се компенсира с общите средства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
42 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • - 10
  • + 25

  Т.е. държавата иска още да спадне доходността,като източва фондовете с нови такси.

  Нередност?
 • 2
  mammita avatar :-?
  mammita
  • + 23

  "въвеждане на мултифондовете" това от години трябваше да стане. Има няма едни 7-8 г., че и повече. Още Дянков щеше да ги въвежда, защото ги забавиха страшно много в глупави дискусии. Да видим дали сега ще видим поредното разговаряне по темата, добри намерения и окуражителни приказки или истински действия и още тази година ще имаме истинска революция (за България де) в пенсионната ни система.

  Нередност?
 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 26

  След като сме тръгнали в тази посока, аз имам съшо градивно предложение, точно в тази посока.
  Нали си спомняме, че след като години наред по всеобщото мнение на всички регулатори и останалите по- и най-големи капацитети, И ТО ЕДИНОДУШНО, КТБ бе най-проспериращата и бързо и супешно развиваща се банка тя взе, че потъна с над 4 милиарда лева и напълно опоска Фонда, с който се гарантираха кредитите до 100,000 евро?
  Ами сега като Мавродиев предлага "въвеждане на общ гаранционен фонд за да се гарантира нетният размер на постъпилите вноски, като ако някой фонд е натрупал загуба от инвестиции и отрицателната доходност е изяла, вместо да увеличи средствата, това да се компенсира с общите средства",
  ТО АЗ ПРЕДЛАГАМ СЛЕД ТОВА ДА СЕ НАПРАВИ И ДРУГ ФОНД С ОТЧИСЛЕНИЯТА НА ПЕНСИИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ, С КОЙТО ДА СЕ ГАРАНТИРА ... ГАРАНЦИОННИЯ ФОНД, защото нали посочих горе какво стана около КТБ!
  И след това може да продължим с иновациите и новите финансови продукти, и да създадем след това и още един фонд, който да гарантира фонда, който гарантира гаранционния фонд!
  И така с пенсиите на българите може да създадем верига от фондове, като всеки да гарантира предния!
  ТОГАВА ЩЕ СМЕ ЖЕЛЕЗНО ГАРАНТИРАНИ!
  БЪЛГАРИ МОЖЕ И ДА НЕ ОСТАНАТ, ВКЛ. И ПЕНСИИ И ПЕНСИОНЕРИ, НО ГАРАНЦИОННИ ФОНДОВЕ И ГАРАНЦИИ ЩЕ ИМАМЕ ПО ДВЕ НА КАЛПАК!

  Ако ня някого е харесала иновационната ми интерпретация на предложението на Мавродиев, да ме окуражи и мога да се напъна и да предложа и още такива. Все пак това са си нови, и хем иновационни, хем комплексни финансови продукти и инструменти, шъ знаете! А и колко работни места за мениджъри и финансови специалисти само ще се отворят, ако се замислите!
  После можем - подобно на ДПС световно признатата им етническа методология - можем да завладеем и Европа и света с гаранционните си фондов еи гаранции, даже и Швейцария ще ни завижда и диша прахта.
  Така в един момент и планетата ше ни стане тясна, и можем да влезем във връзка и с извънземни, ако имат нужда от гаранции и на техните пенсии и пенсионери!

  (Така навремето започна една надпревара и еуфория с мортгиджи и субрпайм мортгиджи, и на тяхна база се създаваха какви ли не иновационни продукти и се продаваха и купуваха, разпарчетосваха или комбинираха, и им даваха рейтинги, и си създаваха и нови инструменти на база ГАРАНЦИЯ с тези дългове...И ВСИЧКО БЕШЕ ЦВЕТА И РОЗИ, ВСИЧКИ БЯХА МНОГО ХЕПИ, ОСОБЕНО БАНКЕРИТЕ И РЕГУЛАТОРИТЕ КОИТО НАЙ-МНОГО СЕ ОБЛАЖИХА,...само сето един прост изедниук и провокатор запита АМИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО БЕЗРАБОТНИ ИЛИ С ПО-МАЛКИ И НИКАКВИ ДОХОДИ СПРАТ ДА СИ ПЛАЩАТ НЕПОСИЛНИТЕ МОРТГИДЖИ, С ЦЯЛАТА ПИРАМИДА, ПОСТРОЕНА НА БАЗА НА ТЕХНИТЕ ПАРИ? И ... ВСИЧКО ВЗС, ЧЕ РУХНА!

  Така че никой да не посмее да попита И ОТ КЪДЕ БЪЛГАРСКИЯТ ПЕНСИОНЕР ЩЕ ИМА ПАРИ ЗА ДА ПЛАЩА ГАРАНЦИЯТА ЗА СЛАДКИЯ И БЕЗХАБЕРЕН ЖИВОТ НА НАЩИТЕ ОЛИГАРСИ, УПРАВЛЕНЦИ, ПОЛИТИЦИ, РЕГУЛАТОРИ,...И ТЕХНИТЕ ДЕЧИЦА, СЕМЕЙСТВА, ЛЮБОВНИЦИ И ПР. ФЛОРА И ФАУНА!

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 22

  След въвеждане на мултифондове аз предлагам после да се въведат и сикфондове и висфондове, а после и тимфондове, доганфоднове, сергейфондове, боленфондове и т.н.
  А също и полифондове, метафондове и т.н.
  ПРОСТО ТОВА И ЛИПСВА НА БЪЛГАРИЯ И НУЖДАТА Е ЖИЗНЕНА - ФОНДОВЕ, И ТО С НЕЖНИ, СОЛИДНИ И АВТОРИТЕТНИ ИМЕНА СА СПАСЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ! ВЪВ ФОНДОВЕТЕ - НЕ ВЪВ ВИНОТО - Е ИСТИНАТА!
  И понеже става дума за България, не е зле да си имаме и КОНТРАфондове, ай така, за да не нарушаваме традицията...
  Вижте как сега първите мъже в държавата са се впрегнали да обясняват, как да се вземат 16 милиарда лева заеми всъшност не е взимане на 16 милиарда, а на много по-малко, и че нови заеми ще гарантират старите, по-малки...та така и с фондовете де - от моно към поли и мултифондове! ТОВА МУ Е МАЙКАТА!

  Нередност?
 • 10
  stanislav_yankov avatar :-|
  Станислав Янков
  • - 6
  • + 9

  Аз не мога да разбера, защо просто не се дадат на хората три възможности за избор:

  1) парите им да са в частен фонд;

  2) парите им да са на сметка в сребърния фонд и да могат да се върнат към частен фонд, ако искат;

  3) онези, които не искат парите им да се връщат към фонд - да могат да ги преместят към НОИ за изплащането на пенсиите на актуалните пенсионери и някога, при пенсиониране, да си получават пълна, 100-процентова пенсия.

  Така няма никаква нужда от контроли, гаранции и всички други видимо неработещи глупости, които се измислят сега. Защото това с контролирането, поне при хора като Искров (БНБ) и Мавродиев (КФН) начело на контролните органи, е чист бош лаф (инсинуация и реално несъществуващ контрол) и провалите с КТБ и частните пенсионни фондове са чистото доказателство за верността на това твърдение. Даде ли се възможност на хората да избират те лично, какво да става със собствените им пари - нещата ще си дойдат по местата от само себе си, без нужда от контроли и резерви, контроли на контролите и резерви на резервите и т.н. и т.н. други подобни чисти извращения с хората и с техните доходи.

  Нередност?
Нов коментар