Хранилището за радиоактивни отпадъци получи зелена светлина от МОСВ

Проектът за погребване на опасните елементи трябваше да е готов до 2015 г.

Тъй като в България липсва съоръжение за съхранение на високорадиоактивни отпадъци, отработеното ядрено гориво се изнася за Русия
Тъй като в България липсва съоръжение за съхранение на високорадиоактивни отпадъци, отработеното ядрено гориво се изнася за Русия
Тъй като в България липсва съоръжение за съхранение на високорадиоактивни отпадъци, отработеното ядрено гориво се изнася за Русия    ©  Капитал
Тъй като в България липсва съоръжение за съхранение на високорадиоактивни отпадъци, отработеното ядрено гориво се изнася за Русия    ©  Капитал

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е дало положително становище на доклада за оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за изграждане на националното ядрено хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Това съобщи Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО). Изпълнителният директор на предприятието Дилян Петров е бил уведомен за положителното решение с писмо от 9 февруари 2015 г. на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Хранилището ще даде възможност ядрените отпадъци да бъдат погребвани, като досега се стигаше само до фаза съхранение. Проектът на практика ще даде възможност да се затвори кръгът, като след погребването на радиоактивните отпадъци те ще бъдат наблюдавани няколко столетия.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  xyha avatar :-|
  xyha
  • - 20
  • + 9

  "България липсва съоръжение за съхранение на високорадиоактивни отпадъци, отработеното ядрено гориво се изнася за Русия."

  Това е заради американския реактор , който ще строят - щото американците си нямат технология за рециклиране и не си щат боклуците .

  Нередност?
 • 2
  realistka avatar :-|
  Realistka
  • + 7

  Това е нещо изключително отговорно.
  Имаше едно съвещание в М-во на енергетиката по този въпрос, на което присъствах. Ето становището ми:
  СТАНОВИЩЕ
  На Екологично сдружение За Земята
  Относно:
  Проект за Стратегия за управление на отработеното ядрено гориво и на радиоактивните отпадъци до 2030 година
  на Министерски съвет на Република България...............................2010 година

  Проектът, публикуван на страницата на МИЕТ съдържа 62 стандартни страници и се състои от 9 раздела.
  Прочитането на този документ и сравняването му с един подобен по обем и насоченост чуждестранен материал (Managing Nuclear Waste from Power Plants by Ralph E. Kenney and Detlof von Winterfeldt – Risk Analysis, Vol.14 N 1, 1994) оставя впечатление за сериозно отношение на авторите към обсъжданата материя,
  Разработките по тези въпроси в света представляват толкова огромен масив от данни и анализи, че сериозният им преглед само предполага ангажимента на един сериозен екип от платени и доброволни сътрудници, с какъвто нашата организация за съжаление, не можем да се похвали.
  Що се отнася до предоставеният за информация Проект за Стратегия бихме искали да отбележим няколко момента, в тази стратегия, които са пропуснати или чиято значимост, не е достатъчно силно подчертана.

  1 Документът няма авторство т.е. не са изписани имената на авторите и липсва кратко CV на всеки автор. По наше мнение, ако това беше сторено, всеки читател на този материал щеше да бъде улеснен да се ориентира кой стои зад написаното, което е особено актуално в духа на последните, събития свързани с фалшивата диплома на една държавна служителка Анонимността в подобни документи може да е практика в нашата държавна администрация, но аз мисля, че това е лоша и остаряла практика, която не натоварва авторите с каквато и да е отговорност за евентуалните пропуски в документа, както и за евентуална тяхна небрежност при написването му. А отговорност трябва да има. Винаги. Особено, ако нашият труд се заплаща от българския данъкоплатец.

  2. Никъде не е намерило място в стратегията отражението, което ще имат демографските изменения в нашето общество, чиито тенденции тревожно се констатират от редица социологически агенции и отделни учени още от сега.
  Ако тези тенденции не прекъснат посоката и знака си, страната ни ще бъде изправена пред невъзможността да осигури високообразовани кадри за управлението на такива съоръжения, каквото е хранилището за отработеното ядрено гориво и високо радиоактивни отпадъци. Това би означавало внос на необходимите кадри от чужбина, което би натоварило бюджета с допълнителни разходи, а освен това би създало и редица организационни трудности..

  3. Би било много полезно ако в стратегията се намери место, за да се определят конкретниге мерки, необходими за гарантиране на висока технологична култура не само във висшия ешелон на управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци, но и на средния и нисшия персонал, свързан с това. Тази привидно лесна задача може да се окаже една от най-трудните, защото ниската битова култура на един народа , каквато впрочем е нашият народ (надявам се да не обидя никого с това признание) генерира ниска технологична култура. А знаете каква е цената на една грешка, когато става дума за радиоактивност.

  4. В документа се казва, че трябва да се възстанови преподаването по радиохимия н СУ. Ако нещата в тази насока се разглеждат с нужната им сериозност, а те трябва да се разглеждат, то много спешно трябва да се извършат подготвителните работи, за да може Курсът по радиохимия (лекции и упражнения) да започне от учебната 2011/2012 година в Химическия факултет на СУ.

  5. В Стратегията отсъства думата тероризъм. Тази дума обаче отдавна е напуснала страниците на речниците и се е настанила в нашия живот. Ето защо би било уместно възможностите за терористични атаки, кражбата и използването на радиоактивни материали за заплахи и шантаж, както и противодействието на подобни събития да намерят сериозно място в текста при няколко възможни сценария.

  6. Независимо, че стратегията е ограничена в рамките на следващите двадесет години всеки от нас знае, че въпросът със съхраняването и управлението на отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци остават като проблем и за следващите десетилетия и векове. Ето защо още отсега трябва да се започне работа по избор на площадка за Хранилище за погребване на отработеното гориво за вечни времена. За тази цел най-подходящо би било да се определят няколко места, сметнати в страната дза подходящи и да започне интензивна ескпертна работа успоредно със широк обществен дебат.

  7. Последният раздел (№ 9) е списък на приложенията към основния текст от Стратегията. За съжаление пълните текстове на тези приложения не са публикувани на страницата на Министерството. Според нас тяхното присъствие би било много полезно за всеки, който би искал да се включи сериозно в обсъждането на един толкова важен за страната ни въпрос. Защото, съдейки по заглавията на тези приложения в тях би трябвало да се съдържат подробности , свързани със техническите възможности за управлението на РАО, създаването на национална инфраструктура за управлението на отработеното ядрено гориво и различни радиоактивни отпадъци, както и план графика за построяването на Национално хранилище за погребване на РАО. Всички тези въпроси са въпроси от изключително значение за нашето общество и перспективата за неговия живот и развитие на тази територия и това се отнася не само за днешните български данъкоплатци, но и за няколко десетки поколения напред

  На хората от нашето поколение, които вземат решения по тези въпроси лежи огромната отговорност да направят такива преценки и да вземат такива решения, които да не водят до тежки последствия в живота на бъдните поколения български граждани – наши общи наследници, които ще получат от нас тази страна, тази територия с нейните хубости и проблеми. Нека да се опитаме да им я оставим чиста, като едно място приятно за живеене, а не само за обитаване

  София, 10 декември 2010 г Подпис


  Нередност?
 • 3
  historama avatar :-|
  historama
  • - 5
  • + 12

  До коментар [#1] от "xyha":

  Долнопробна пропаганда на долнопробно същество.
  Въпросният проект е от 2010г., когато никой хал-хабер си нямаше от нови, при това американски реактори.
  Наистина няма нищо по-вредно от русофилите и 5-тата колона.
  Тепърва ще си доплащаме към т. нар. "евтина еленергия".

  Нередност?
 • 4
  ceckobg avatar :-|
  Logicbg
  • - 1
  • + 3

  " Тепърва ще си доплащаме към т. нар. "евтина еленергия"." Не е чиста енергия, но дори Бил Гейтс каза, че няна алтернатива за сега. Идеята му е страхотна: Ядрени реактири, които ползват вече отработено гориво. Дано успее. http://www.ted.com/talks
  /bill_gates
  http://terrapower.com/

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 1

  До коментар [#2] от "Realistka":

  И какво по конкретно предлагаш? Да се приеме ОВОС или не?

  Нередност?
 • 6
  realistka avatar :-|
  Realistka
  • + 1

  До коментар [#5] от "boby1945":

  [quote#5:"boby1945"]И какво по конкретно предлагаш? Да се приеме ОВОС или не? [/quote]

  Трябва да отбележа:
  1. Че от всички участници в това съвещание, единствено аз представих горното писмено становище.
  2. Ако аз решавам какво да се прави, то министърката и всичките и зам. министри и целият щаб от чиновници, които са на хранилка в това министерство за какво са?!
  3. Моето становище е достатъчно компетентно и може да послужи като основа за сериозен дебат. Но не се е направило досега. Това не е мой проблем. Проблемът е на българския данъкоплатец и той се състои в това, че в България не се използват знанията и компетентността на съответните специалисти , за което проспиване точно този данъкоплатец ще плаща огромни суми...

  Нередност?
 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 1

  До коментар [#6] от "Realistka":

  Няма как да се използват знанията на специалисти, които не изразяват мнение по същността на темата.... просто говорят "наоколо".... за ланшния сняг..... щото знанията им, ако ги има по дадена проблем, остават скрити за околните......

  Нередност?
 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 1

  "...... че в България не се използват знанията и компетентността на съответните специалисти , за което проспиване точно този данъкоплатец ще плаща огромни суми... "

  Коткретно в случая на хранилището за което е ОВОС, Данъкоплатецът няма нищо специално да плаща , извън реалната цена, защото реализацията на проекта е в ръцете на сериозна банка - ЕБВР, която е доказала в десетки проекта досега че знае да си прави есапа и не пилее парета...

  Нередност?
 • 9
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#1] от "xyha":

  не, политиката в ЕС е, че отработеното гориво се складира в държавата, която го е използвала и не се изнася в трети страни. Направо се чудя, че още не са ни наказали от Брюксел за износа.
  Германците специално нямат хранилище за крайно складиране и са опукали бая пари в търсенето, а и в строежа на възможни такива, но най-голямото се е оказало проблематично. Просто където и да решат в Германия наблизо ще има населено място и хората се вдигат на нож.

  Нередност?
 • 10
  xyha avatar :-|
  xyha
  • - 1

  До коментар [#9] от "alabalko":
  "политиката в ЕС е, че отработеното гориво се складира в държавата ..."

  А защо , да си тровим природата при положение , че Русия си го взима обратно и рециклира ?
  Или ще правим мръсни бомби, да тровим враговете на демокрацията .

  http://rt.com/news/188332-mox-nuclear-fuel-production/

  Нередност?
Нов коментар