Патоанатомът на посткомунизма

Оттеглянето на д-р Константин Тренчев от синдиката "Подкрепа" формализира края на т.нар. "преход"

Д-р Тренчев: "Страхът е невероятен по тази географска ширина... Ние сме толкова безпомощни,
че даже в това е нашият чар"
Д-р Тренчев: "Страхът е невероятен по тази географска ширина... Ние сме толкова безпомощни, че даже в това е нашият чар"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Д-р Тренчев: "Страхът е невероятен по тази географска ширина... Ние сме толкова безпомощни,
че даже в това е нашият чар"
Д-р Тренчев: "Страхът е невероятен по тази географска ширина... Ние сме толкова безпомощни, че даже в това е нашият чар"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Датата 10 ноември 1989 г. официално се приема за началото на прехода от тоталитаризъм към демокрация и пазарна икономика в България. Доста по-дискусионен обаче е въпросът кога можем да обявим този процес за приключил.

За "края на прехода" говори още бившият лидер на СДС Иван Костов към края на своето управление през 2001 г., свързвайки го с промяната на собствеността от държавна в частна. Скептиците пък опонират, че това не се е случило и до момента, тъй като цели сектори от държавното управление трудно могат да се нарекат реформирани.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


36 коментара
 • 1
  berillo avatar :-|
  Simeon Borissov

  Да е жив и здрав.
  Той е цяла, отделна и много интересна глава от така наречения "преход"....

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Да се занимаваш, не да работиш 25 години с политика, която "...не е била нещо, с което искам да се занимавам от сърце" и хора които не уважаваш в доста мазохистично занятие, особено като се има предвид самооценката "... в политиката аз съм бледо копие на това, което бях в медицината." Но нека други да коментират ролята на "патологоанатома" и дейността му зяа страната през тези години, аз не познавам неговата дейност добре...

 • 3
  tanas avatar :-?
  Танас

  Самият Тренчев също е бил обвиняван, че има конкретни бизнес интереси. Например в последно време като консултант на "Подкрепа" в областта на енергетиката се озова енергийният търговец Ангел Божилов (станал популярен около "изчезването" на Петко Сертов), който определено търсеше по-добро представителство за собствените си интереси, използвайки синдикалния гръб.
  ==============

  Дали изчезването на П. Сертов и оттеглянето на д-р Тренчев няма някаква взаимна връзка с някоя голяма международна афера както изчезна от сцената Хр. Бисеров !

 • 4
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Противен тип... възплозва се от момента да си осигури спокойно бъдеще...
  Какво направиха Синдикатите, за да спасят икономиката? Нищо! А можеха да напраят много!

 • 5
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Според Тренчев най-добрият вариант за смяната на собствеността е бил "открит, ясен модел през борсата"

  Тогава кого щеше да рекетира този айдук?!
  За 25г. С какво по-конкретно "Подкрепа" помогна за защита на синдикалните права на членовете си? Напр. в мините на Ковачки?

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Айде Тренчев да не се прави на толкова чист и честен Бая золуми натвори през годините.Беше се взел много насериозно и искаше и той да участва в голямата политика.

 • 7
  nxo44693674 avatar :-P
  nxo44693674

  Поздравления за: "настоящият лидер на русофилската формация АТАКА Волен Сидеров" - да, това не е патриотична, нежели националистическа или народна партия - това е русофилска партия. Не само - Сидеров е национален предател, и то рецидивист!

 • 8
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Самият факт 25 години начело говори за изкривяване. Не виждам логика с това подаване на оставка в този момент, ако не е външна намеса или сериозен проблем с ДЗПО, така наречените категорийни работници. Показателно и за двата синдиката е, че там където има силни синдикати хората са с лоши условия на труд, най-ниски заплати, неплатени изцяло, невнесени осигуровки и огромни задължения към публичните финанси. Тогава си задаваш въпроса, синдикатите кого защитават.

 • 9
  grancharovl avatar :-(
  grancharovl

  Не бяха минали няколко месеца и Тренчев изкара работниците от военните заводи срещу Филип Димитров. Той участва в разбиването на СДС, като побърза да окепази Берона - имаше къде-къде по ефикасни решения. Той подкокороса Желю за Боянските ливади. За него се знаеше и се доказа, че е доносник от малък и е клепал съучениците си. Накрая - Костов му виновен. Патоанатомът беше една обикновена пачавра-не казвам съществително от мъжки род (парцал, например), защото ми се вижда много слабо в случая. Дано изчезне завинаги от публичното пространство - мястото му е там, откъдето се вмъкна в политиката...

 • 10
  comandante avatar :-|

  Оттеглянето на д-р Константин Тренчев от синдиката "Подкрепа" формализира края на т.нар. "преход"
  _________
  От бункера в южния парк колко пенсии му дадоха на куп за вярната служба?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход