Патоанатомът на посткомунизма
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Патоанатомът на посткомунизма

Д-р Тренчев: "Страхът е невероятен по тази географска ширина... Ние сме толкова безпомощни, че даже в това е нашият чар"

Патоанатомът на посткомунизма

Оттеглянето на д-р Константин Тренчев от синдиката "Подкрепа" формализира края на т.нар. "преход"

Момчил Милев
15271 прочитания

Д-р Тренчев: "Страхът е невероятен по тази географска ширина... Ние сме толкова безпомощни, че даже в това е нашият чар"

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Датата 10 ноември 1989 г. официално се приема за началото на прехода от тоталитаризъм към демокрация и пазарна икономика в България. Доста по-дискусионен обаче е въпросът кога можем да обявим този процес за приключил.

За "края на прехода" говори още бившият лидер на СДС Иван Костов към края на своето управление през 2001 г., свързвайки го с промяната на собствеността от държавна в частна. Скептиците пък опонират, че това не се е случило и до момента, тъй като цели сектори от държавното управление трудно могат да се нарекат реформирани.

Ако обаче условно приемем, че преходът завършва, когато всички силни властови фигури от тази бурна епоха напуснат обществената сцена, то краят му идва на... 8 февруари тази година. Това е рожденият ден на д-р Константин Тренчев – основател на синдиката КТ "Подкрепа" и един от съучредителите на първата демократична коалиция СДС. По традиция от 26 години насам точно на тази дата се провеждат конгресите на профсъюзната формация, които до момента неотменно са преизбирали бившия старозагорски патоанатом за лидер.

Тази година обаче синдикалният форум протече различно. Отбелязвайки своя 60-годишен юбилей, д-р Тренчев официално обяви, че няма да се кандидатира за президент на профсъюза и посочи за приемник дългогодишния си заместник Димитър Манолов. Така на практика последният мохикан на посттоталитарната политика (след оттеглянето на Ахмед Доган от председателския пост в ДПС преди 2 години) най-накрая реши да се отдаде на заслужен отдих, формално затваряйки последната страница от най-новата българска история.

Погнуса от политиката

Президентът на "Подкрепа" сподели пред "Капитал", че напуска активната сцена изчерпан и огорчен. "Общуването с хората в политическите среди ми донесе много разочарования, просто ме изтощи и до известна степен опустоши. Това е една много особена среда, в която трябва да си безкрайно внимателен. Зад думите се крие много подтекст, а интригите са страховити. Тази среда в огромната си част е все едно селекционирана от най-големите измамници и подлеци. Хора, които са абсолютно бездушни, хора, които ги движи само интересът. Тази среда те изсмуква като енергиен вампир. Винаги съм я ненавиждал, но позицията ми ме принуждаваше да общувам с нея", споделя д-р Тренчев. И добавя: "Аз съм най-дълго в българската политика – в продължение на 16 правителства. Ние сме и единствената организация, която оцеля от онова време – третата подред, създадена след независимото дружество и клубовете за гласност."

Политическата и обществената активност на Константин Тренчев започва в края на 1988 г., около година преди падането на Тодор Живков. Формалното й начало е няколко месеца по-късно, когато на 8 февруари 1989 г. в квартирата на медика в Стара Загора е основана "Подкрепа". Съдът обаче отказва да регистрира организацията, членовете й са подложени на гонения, а самият Тренчев е арестуван. Любопитен детайл е, че през септември 1989 г. секретар на софийската организация на "Подкрепа" се оказва не друг, а настоящият лидер на русофилската формация АТАКА Волен Сидеров. На 7 декември същата година, след свалянето на Живков от власт, Тренчев е и един от основните съучредители на Съюза на демократичните сили (СДС). През годините "Подкрепа" става нещо като острието и щурмовия отряд на демократичната опозиция, заставайки в авангарда на повечето големи стачки и протести. На практика всяко правителство се притесняваше от перспективата под прозорците му да се изсипят автобуси с гневни миньори, оглавявани от несменяемия синдикален лидер.

"Мисля че от началото на прехода досега политическата среда се влошава. По времето на Великото народно събрание, колкото и да бяха неопитни, в по-голямата си част хората бяха искрени", спомня си вече бившият лидер на "Подкрепа". От дистанцията на времето Тренчев отчита, че синдикалната дейност не е нещото, с което наистина би искал да се занимава и че тя му е попречила да се реализира пълноценно в медицинското поприще. "Моето ангажиране с политиката беше резултат от желанието ми да оспоря правото на комунистическия режим да ми налага как да мисля. И всъщност това промени живота ми. Иначе в личен план политиката никога не ми е била цел и не е била нещо, с което искам да се занимавам от сърце", разказва той. И добавя: "Знам, че ще прозвучи силно, но в политиката аз съм бледо копие на това, което бях в медицината."

Виновен е... Костов!

Всъщност разочарованието на Тренчев от политическия елит, за което той открито говори в момента, има дългогодишни корени. Според него точката на пречупване в демократичната опозиция е била достигната доста рано, още през първите години на прехода. Синидкалистът смята, че прагматизмът е започнал да надделява в СДС още 1992-1993 г. "Явно другите сили, които бяха писали сценария как да се развие този преход, разбраха, че трябва да проникнат в СДС, да изместят идеалистите, да направят съюза една организация, която формално да се бори за демокрация, но всъщност да колаборира с тях", казва Тренчев. И веднага поименно назовава един от противниците си – Иван Костов. Тренчев признава, че още 1990-1991 г. е имал сблъсък с бъдещия син лидер. "Сега много хора казват: Иван беше човекът, който разсипа СДС. Аз го казах още 91-ва. Но когато хората не са подготвени за една истина, по-добре не им я казвай, защото ще ти издерат очите", споделя своята гледна точка синдикалистът. Според него българите са се поддали на своите илюзии и са олицетворили в образа на Костов надеждите си.

През годините обаче оглавяваният от д-р Тренчев синдикат също се оказва доста успешен инкубатор за властови кадри. Така например вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Радослав Ненов (бивш агент на ДС) израства до заместник на Илия Павлов в легендарната "Мултигруп". Конфедералният секретар Олег Чулев (също агент на ДС) пък достига до председател на Агенцията по заетостта, а в момента е част от ръководството на пенсионният фонд "Съгласие" от структурите на варненската група "Химимпорт". А конфедералният секретар Тотю Младенов се издигна до кмет на Враца и социален министър в първото правителство на Бойко Борисов. Самият Тренчев също е бил обвиняван, че има конкретни бизнес интереси. Например в последно време като консултант на "Подкрепа" в областта на енергетиката се озова енергийният търговец Ангел Божилов (станал популярен около "изчезването" на Петко Сертов), който определено търсеше по-добро представителство за собствените си интереси, използвайки синдикалния гръб.

Също така лидерът на "Подкрепа" нееднократно е обвиняван, че има принос за свалянето на правителството на Филип Димитров. Освен това синдикатът, заедно с наследника на казионните профсъюзи КНСБ, и до момента държат монопола в представителството на наемния труд в преговорите с правителство и работодатели по ключови за държавата въпроси. Така че едва ли ще е пресилено да се каже, че близкият контакт на "Подкрепа" с властта в някакви моменти е бил факт. През последните години обаче, особено след приватизацията на икономиката, хватът на синдикалните централи спрямо регионалните структури поотслабна, а ролята на ударни ядра в протестите постепенно бе иззета от футболните агитки.

"Първите седем" на прехода

Д-р Тренчев обрисува първите години на политическия живот у нас като идеологическа какофония. "В България употребата на термините ляво и дясно е много относителна. Още на Кръглата маса ние се разделихме на хора, които бяха за запазване на комунистическата система, и такива, които бяхме против. Едните се нарекоха леви, а другите - десни. Да бъдеш антикомунист безспорно е дясно, но не е единственото, с което да се характеризира десницата, защото това е преди всичко икономическа доктрина. Така всички, които искаха да скъсат с миналото, се определиха като десни. Ако обаче ги питаш какво точно означава това, 95% от тях нямаше да могат да отговорят", разказва за онова време синдикалистът. Според него също така е пълен идеологически нонсенс, че едни от най-богатите хора у нас са в левицата.

Президентът на "Подкрепа" разказва, че в началото СДС се е крепял основно на противопоставянето. "Който не харесваше комунизма, беше добре дошъл при нас. Разбира се, ние бяхме едно твърде странно обединение на много радикални хора и на такива, които бяха много компромисно настроени към старата система, като например д-р Желю Желев", допълва той. Поради тази причина съюзът не е имал по-изчистена политическа доктрина. "Махнаха се неща като първичните партийни организации, като жителството. Вече можеше да се пътува спокойно, нямаше корекоми, имаше западни стоки. Най-уродливото, което се получи, обаче беше ограбването на държавната собственост от конкретни хора", продължава основателят на "Подкрепа" по повод приватизацията в България. Според Тренчев най-добрият вариант за смяната на собствеността е бил "открит, ясен модел през борсата". Синдикалистът смята, че хората, които са придобили българската икономика, в голямата си част не са имали средствата да инвестират в нея и да я обновят. За сметка на това са съсипали предприятията, за да набавят средства за себе си и да удовлетворят своите комплекси. "До вчера е бил в плевнята при животните, днес е сложил смокинг. Това е смешно и жалко. Това са уродливи балкански парвенюта", гневно обобщава синдикалистът и определя нагласената промяна на собствеността като "едно от най-големите престъпления на прехода.

Тренчев също така е на мнение, че в момента в България има само заявки за дясно политическо представителство, но десница отсъства във варианта на класическата западна християндемокрация. Синдикалистът споделя своето огорчение, че хората в страната ни масово или не познават десните ценности, или не ги спазват. "В дясното център е човекът и добродетелите. А ние никога не сме били сериозно религиозен и вярващ народ. Ние винаги сме били едни недопокръстени езичници. А не можеш да бъдеш християнин от време на време", казва той. Тренчев определя най-голямата партия в момента – ГЕРБ, като "интересно и самобитно политическо формирование" и го сравнява с политическите движения в Италия, които са изместили традиционната десница.

Друга обществена трансформация, която лидерът на "Подкрепа" наблюдава, е промяната на мотивацията за протести. "Не можете да изкарате хората насила. Да им платиш е друга форма, но тогава протестиращият не е искрен, както беше на контрапротестите миналото лято", казва Тренчев. "В началото хората протестираха за идеи, искаха демокрация, макар че не им беше много ясно какво е това и не желаеха повече старото. След това мотивацията постепенно започна да става икономическа и по-локална, в конкретно предприятие. Така че нещо, което може да изведе хората сега на улицата, е някакъв голям трус в икономически план", допълва синдикалистът. Според него друго нещо, което може да изведе българите на протест, е държавата ни да се забърка в някаква международна авантюра. Това според Тренчев със сигурност ще раздели хората в страната и противниците ще са много повече. "Хората заради България няма да излязат да се бият, камо ли заради Украйна. И това навява голяма тъга. Страхът е невероятен по тази географска ширина", обобщава тоталното си разочарование Тренчев. И заключва с тъжа усмивка: "Ние сме толкова безпомощни, че даже в това е нашият чар."

Датата 10 ноември 1989 г. официално се приема за началото на прехода от тоталитаризъм към демокрация и пазарна икономика в България. Доста по-дискусионен обаче е въпросът кога можем да обявим този процес за приключил.

За "края на прехода" говори още бившият лидер на СДС Иван Костов към края на своето управление през 2001 г., свързвайки го с промяната на собствеността от държавна в частна. Скептиците пък опонират, че това не се е случило и до момента, тъй като цели сектори от държавното управление трудно могат да се нарекат реформирани.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  berillo avatar :-|
  berillo

  Да е жив и здрав.
  Той е цяла, отделна и много интересна глава от така наречения "преход"....

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Да се занимаваш, не да работиш 25 години с политика, която "...не е била нещо, с което искам да се занимавам от сърце" и хора които не уважаваш в доста мазохистично занятие, особено като се има предвид самооценката "... в политиката аз съм бледо копие на това, което бях в медицината." Но нека други да коментират ролята на "патологоанатома" и дейността му зяа страната през тези години, аз не познавам неговата дейност добре...

 • 3
  tanas avatar :-?
  Танас

  Самият Тренчев също е бил обвиняван, че има конкретни бизнес интереси. Например в последно време като консултант на "Подкрепа" в областта на енергетиката се озова енергийният търговец Ангел Божилов (станал популярен около "изчезването" на Петко Сертов), който определено търсеше по-добро представителство за собствените си интереси, използвайки синдикалния гръб.
  ==============

  Дали изчезването на П. Сертов и оттеглянето на д-р Тренчев няма някаква взаимна връзка с някоя голяма международна афера както изчезна от сцената Хр. Бисеров !

 • 4
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Противен тип... възплозва се от момента да си осигури спокойно бъдеще...
  Какво направиха Синдикатите, за да спасят икономиката? Нищо! А можеха да напраят много!

 • 5
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Според Тренчев най-добрият вариант за смяната на собствеността е бил "открит, ясен модел през борсата"

  Тогава кого щеше да рекетира този айдук?!
  За 25г. С какво по-конкретно "Подкрепа" помогна за защита на синдикалните права на членовете си? Напр. в мините на Ковачки?

 • 6
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Айде Тренчев да не се прави на толкова чист и честен Бая золуми натвори през годините.Беше се взел много насериозно и искаше и той да участва в голямата политика.

 • 7
  lrq00677938 avatar :-P
  lrq00677938

  Поздравления за: "настоящият лидер на русофилската формация АТАКА Волен Сидеров" - да, това не е патриотична, нежели националистическа или народна партия - това е русофилска партия. Не само - Сидеров е национален предател, и то рецидивист!

 • 8
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Самият факт 25 години начело говори за изкривяване. Не виждам логика с това подаване на оставка в този момент, ако не е външна намеса или сериозен проблем с ДЗПО, така наречените категорийни работници. Показателно и за двата синдиката е, че там където има силни синдикати хората са с лоши условия на труд, най-ниски заплати, неплатени изцяло, невнесени осигуровки и огромни задължения към публичните финанси. Тогава си задаваш въпроса, синдикатите кого защитават.

 • 9
  grancharovl avatar :-(
  grancharovl

  Не бяха минали няколко месеца и Тренчев изкара работниците от военните заводи срещу Филип Димитров. Той участва в разбиването на СДС, като побърза да окепази Берона - имаше къде-къде по ефикасни решения. Той подкокороса Желю за Боянските ливади. За него се знаеше и се доказа, че е доносник от малък и е клепал съучениците си. Накрая - Костов му виновен. Патоанатомът беше една обикновена пачавра-не казвам съществително от мъжки род (парцал, например), защото ми се вижда много слабо в случая. Дано изчезне завинаги от публичното пространство - мястото му е там, откъдето се вмъкна в политиката...

 • 10
  comandante avatar :-|

  Оттеглянето на д-р Константин Тренчев от синдиката "Подкрепа" формализира края на т.нар. "преход"
  _________
  От бункера в южния парк колко пенсии му дадоха на куп за вярната служба?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK