Коментари Daily 22 февруари - Гръцкият симптом, или открийте разликите

И още: "Комуникационни грешки" с милиарди; Нагоре по спиралата, която води надолу; Индулгенции за контрабанда

С избора на СИРИЗА гърците се разбунтуваха срещу безразличието към безнаказаността и лишенията. Подобен гняв срещу върхушките се е събрал в голяма част от Европа
С избора на СИРИЗА гърците се разбунтуваха срещу безразличието към безнаказаността и лишенията. Подобен гняв срещу върхушките се е събрал в голяма част от Европа    ©  YANNIS BEHRAKIS
С избора на СИРИЗА гърците се разбунтуваха срещу безразличието към безнаказаността и лишенията. Подобен гняв срещу върхушките се е събрал в голяма част от Европа
С избора на СИРИЗА гърците се разбунтуваха срещу безразличието към безнаказаността и лишенията. Подобен гняв срещу върхушките се е събрал в голяма част от Европа    ©  YANNIS BEHRAKIS

Открийте разликите

Гръцкият симптом

От коментар на Грегъри Маниатис, старши съветник в ООН, в "Ню Йорк таймс"

За да разреши гръцката криза, Европа трябва да се фокусира по-малко върху дълга на страната и повече върху правовия й ред. Атина не просто прахоса милиарди евро: голяма част от тях бяха окрадени. ЕС не прави почти нищо, за да застави страната да пречупи корупцията по високите етажи. И възможното обяснение за това не вещае добро за бъдещето на съюза.

Оправдаването на избора на крайнолявата СИРИЗА с лишенията е по-малката част от истината. Това, което гърците искат най-много, е справедливост и работа. ЕС обаче, обсебен от темата за дълга, не обръща внимание на тези въжделения.

В основата на успеха на СИРИЗА е фактът, че корумпираните елити източиха неизброими милиарди евро. Значителна част от парите за всяка поръчка - от лекарства, през строителството на магистрали до оръжейните доставки, отиваше в определени ръце. Банките отпускаха кредити за десетки милиарди без достатъчно обезпечение. В резултат монополите и олигополите, управлявани от няколко фамилии с политически връзки, задушиха конкуренцията и поеха контрола над по-голямата част от банкови, медийния, енергийния, строителния и други икономически сектори.

Всичко това не беше тайна за никого. През декември "Прозрачност без граница" класира Гърция на дъното на ЕС, първо място по корумпираност (следвана плътно от България, Италия и Румъния), и това място страната заема от няколко години.  И докато всеки в Гърция може да ви даде някой забележителен пример за корупция, присъдите за рушвети и незаконни печалби са изключително редки.

Схемите често са византийски, като сред най-прилаганите е посредничеството. При военните сделки и продажба на оръжие например така се прибират милиони комисиони, които не са незаконни, но със съмнителна целесъобразност. Но никой не поставя под въпрос тази практика.

И гръцките медии, притежавани предимно от олигарси, не са склонни да се занимават с корупцията. Миналата седмица "Репортери без граници" постави Гърция на 91-во място по свобода на медиите редом с Киргизстан, Либерия и Кувейт. ( За сравнение България зае 106-о място - с още 6 надолу до по-лошо положение от това в Гвинея, Тимор, Бутан и Непал - бел. ред.).

Именно корупцията на високо равнище генерира огромните загуби -  през 2010 г. Brookings Institution ги изчисли на 20 млрд. евро годишно. Гръцката клептокрация зададе и стандарта на безнаказаност, от който се ползват и по-ниските управленски равнища. Цикълът стана самовъзпроизвеждащ се, когато олигарсите затегнаха възела си около политическата система.

Къде бяха европейските партньори на Гърция, когато тази безнаказаност се установяваше? Защо Брюксел не се занимаваше и с корупцията наравно с дълга? И ако отсъствието на ЕС на този фронт преди кризата беше печално, днес вече е непростимо.

С провала си да адресира този проблем ЕС заби нож в собствения си гръб. Ако върховенството на закона не е ядрото на съюза, тогава кое е? С избора на СИРИЗА гърците се разбунтуваха срещу безразличието към безнаказаността и лишенията. Подобен гняв срещу върхушките се е събрал в голяма част от Европа. Ако надигането на тези "антиестаблишмънт" сили продължи, това може да изяде подкрепата за традиционните партии в централната за ЕС на френско-германска територия.

Причина за безразличието на ЕС може да е и замесването на централни банки в корупция. Вместо внимателно да следи за качеството на отпусканите кредити, гръцката, изглежда, е "проспала" милиардите, раздадени на "близки до сърцето" получатели. Разследването на такива случаи би подкопало авторитета на централните банки и заплашило допълнително проекта на общата европейска валута.

Гърция е симптом на по-голям проблем. И за ЕС е съдбовно да обърне поглед към реалния си дефицит - правосъдието. Дължи го на бъдещите поколения.

Истините за дълга

"Комуникационни грешки" с милиарди

Като чух, че министърът на финансите Чобанов каза, че тези над 3 милиарда, които взимат, щели да ги харчат и за текущи нужди, това означава, че ще фалира държавата, с тях ще плащат измислените социални придобивки, за да си купят изборите. Но след това държавата ще фалира – това мога да ви го гарантирам, по-бързо трябва да си отиват.

Бойко Борисов като лидер на ГЕРБ на 29 март 2014 г. при откриването на зала "Арена Ботевград"

Да видим, като не го приемат 6 милиарда до края на годината - ако някой ми покаже откъде да ги вземем, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност, и то още днеска...

Бойко Борисов като премиер през февруари 2015

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че е направил "комуникационна грешка". Но я повтори, като в рамките на ден и половина допусна да се вземе заем от 12 млрд. лв., а след това се заинати за 16-те - 12 млрд. лв. ще са за падежи по стари дългове, а останалите 4 млрд. - за покриване на бюджетния дефицит до 2017 г.

Други обаче извадиха калкулаторите и обясниха, че в сметката се губят между 3 и 5 млрд. лв., ако фондът за гарантиране на влоговете върне дадените му назаем от държавата до 2 млрд. за изплащането на гарантираните депозити в КТБ. В и без това неясната сметка на Горанов се добавят непрекъснато нови и нови неизвестни, което прави разписката все по-трудна и неразбираема. 

От коментар на Никола Цветанов в webcafe.bg

Нагоре по спиралата, която води надолу

Необходимият дълг, за да бъде страната стабилна финансово, не е 16, а 19 млрд. лева. Три четвърти от парите са нужни за обслужване на падежи по стари дългове, а около 4 млрд. лева - за дефицит, който ще бъде покриван през 2015, 2016 и 2017

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок, пред Дарик радио

Правителствена ВИП сергия

Индулгенции за контрабанда

Ако някой се притеснява, че прави контрабанда, съм готов да дам логото на Министерството на финансите на всяка компания, търгуваща с акцизни стоки, и да направим рекламни послания срещу контрабандата. Ако някой от операторите иска да не се съмняваме, да не го упрекваме, че участва в контрабандни схеми, да бъде добър да си направи и да участва в кампания срещу контрабандата.

Владислав Горанов, министър на финансите, от трибуната на парламента в петък

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Помня истерията на Б.Б. /на миналото правителство/ относно дълга, оттам се създаде истерия около банките...
  което означава че безотговорността на плямпащите политици се отразява в катастрофални полседици върху икономиката. Имам чувството че следващото правителство ще иска 20 млд. да вземе, за да покрие старите "борчове" на предходните... и така до кога?

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "naffoo":

  Така в геометрична прогресия задължаваха държавата си и редуващите се във времето правителства на ПАСОК и Неа Демократия в Гърция, докато дългът удари 350 млрд Е и вече никой не може да го изплаща...

  Дефицит, дефицит, ама накрая идва инкасаторът...

  А на политическия бояджия Зеленогорски - много му здраве на сметките, ако си ги плаща сам.

 • 3
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Инкасаторът за световния дефицит, който се е натрупал е вероятно нова световна война.

  Хубавото е, че света още пази спомените от последните две.

  Лошото е, че технически нововъведения и свръхпроизводство (основно на електроника) глезят новите поколения и те не разбират изобщо за какво става дума.

  Да пази Господ, така ги виждам аз нещата.

  Не, че се надявам на друго, освен да не стане по мое време.

 • 4
  tukashen avatar :-|
  tukashen

  Няма разлики,само вместо Гърция следва да се чете България в коментара на г-н Г. Маниатис.За подробности-БУМЕРАНГ ,автор, М.Луис

 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Сега пък ЕС излезе виновен,че не следял корупцията и съдебната система в Гърция.Те гърците акъл не искат,те искат пари.

 • 6
  cap_shakespeare avatar :-|
  Captain Shakespeare

  До коментар [#3] от "Боби Колев":

  Чул те Господ!

 • 7
  cap_shakespeare avatar :-|
  Captain Shakespeare

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":

  Същото важи и за целокупното Бг.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход