Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 22 фев 2015, 18:37, 9190 прочитания

Какво да чака България от енергийния съюз

Няма радикални предложения, но страната ще трябва да ускори въвеждането на повече пазарни инструменти на енергийния пазар

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Идеята за енергиен съюз в ЕС, която първоначално беше издигната преди две години от тогавашния полски премиер Доналд Туск (сегашен председател на Европейския съвет), беше посрещната с много надежди в Източна Европа. Особено по-радикалното предложение за общо закупуване на газ, така че страни като България или Естония да се възползват от по-добрите цени на Германия. За последните няколко месеца надеждите се поохладиха. Първо, отпадна възможността за единна покупка на газ, тъй като тя би нарушила европейското антимонополно законодателство. Но и защото Германия, точно както и при идеята за общи евробондове, се страхува, че подобрявайки условията за София и Талин, по-трудно ще постига изгодни условия за себе си. Миналата седмица пък унгарският премиер Виктор Орбан по време на посещението на руския президент Владимир Путин директно се противопостави на съюза. Формално, защото ограничавал суверенитета на Будапеща, но реално заради по-добри условия за търговия с Русия. С това пропада и идеята за общо противопоставяне на опита на "Газпром" да премести транзитните коридори за газ от Украйна към Турция.

На този фон предстоящото на 25 февруари обявяване на пътната карта към Европейския енергиен съюз (ЕЕС) вече не се очаква като кой знае колко голямо събитие. Въпреки това последната чернова на документа, който ще бъде приет (и изтекъл в euractiv), показва, че Европейската комисия все пак се старае да начертае някаква ясна визия. И да замести някой от пропадналите идеи с нещо работещо. Например общото закупуване на газ ще бъде заменено от платформа за прозрачност - с цени и обеми, така че например България да бъде наясно колко от излишния газ на Словакия може да си поръча вместо този по нейния договор с "Газпром".


Голяма част от останалите предложения в ЕЕС не са новост, те са част и от сега действащото европейско законодателство. Те обаче са приоритизирани по различен начин и на някои от тях се дава допълнителна тежест. Например и досега ЕС изискваше сигурност на доставките, но без да е казано, че трябва да има поне три алтернативни източника на газ.

По-долу ви предлагаме проекта, който вероятно ще залегне в основата на приетия в сряда документ.

Енергийният съюз в петнадесет точки1. Точка

Действия: Пълно прилагане и стриктното спазване на съществуващото законодателство

Какво означава: Европейската комисия (ЕК) ще използва всички инструменти, за да гарантира, че държавите-членки прилагат изцяло третия пакет за вътрешния енергиен пазар и стриктно следват правилата за конкуренция.

Как засяга България: България все още не изпълнява изцяло изискванията за либерализация на пазара, за което срещу страната има няколко процедури за нарушение. Може да се очакват проблеми за държавните дружества, тъй като те ще се изправят пред повече конкуренция.

2. Точка

Действия: Засилване на сигурността на доставките на електроенергия и по-добро управление на европейско ниво.

Какво означава: ЕК ще предложи законодателство в областта на сигурността на доставките на електроенергия през 2016 г. Например всяка страна трябва да осигурява свързаност със електропреносните система на съседните страни равна на 10% от капацитета на собствената си мрежа.

Как засяга България: България изпълнява изискването, но се предвиждат допълнителни електропроводи към Гърция и Турция

3. Точка

Действия: Разнообразяване на доставки от газ. .

Какво означава: ЕК ще предложи законодателство за гъвкавост и диверсификация в газовата сфера. Всяка страна трябва да има поне три алтернативни доставчика. ЕК ще изготви цялостна стратегия за втечнен природен газ и неговото съхранение. ЕК ще работи за достъп до алтернативни доставчици, включително и по маршрута на Южния газов коридор, Средиземноморието и Алжир.

Как засяга България: На практика България и в момента има три източника на газ – Румъния (с румънски и руски газ), местен добив и ограничени доставки от Гърция. ЕК няма да въведе изисквания за обем – примерно най-големият доставчик да има не по-вече от 50% от пазара и срок за изпълнение. Засега няма яснота на къде ще се насочи европейската политика в областта. Гърция например предлагаше да се създаде стратегически резерв от втечнен газ.
България може да получи изискване да има достъп до пазара на втечнен газ, за да разнообрази доставките си.

4. Точка

Действия: Междуправителствените споразумения следва да са съобразени изцяло със законодателството на ЕС и да бъдат по-прозрачни.

Какво означава: Комисията ще предложи преразглеждане на начина на сключване на междуправителствени споразумения, за да се гарантира тяхната съвместимост със законодателството на ЕС. Ще разработи стандартни договорни клаузи, които да обхващат правилата на ЕС.
ЕК ще направи договорите за доставка на газ по-прозрачни.

Как засяга България: При сключването на споразумението за "Южен поток" България се оказа, че нарушава законодателството на ЕС в седем области. Предвижда се да се изгради обща платформа, в което да са видими цените. Тя заменя по-радикалната идея за общо закупуване на газ.

5. Точка

Действия: Подобряване на инфраструктура.

Какво означава: ЕК ще подкрепи изпълнението на големи инфраструктурни проекти, особено на тези от общ интерес, чрез наличните финансови инструменти, напр. Механизма за свързана Европа, европейските структурни фондове и бъдещия Европейски фонд за стратегически инвестиции.
ЕК ще събере информация за финансираните от ЕС инфраструктурни проекти, за да се внесе повече съгласуваност и максимално въздействие. През 2015 г. ЕК ще създаде форум, посветен на инфраструктурата. 

Как засяга България: Засега България е получила финансиране за проучване на няколко обекта по списъка с Приоритетни проекти от общ интерес, като Българо-турската газова връзка. Няма обаче финансирани обекти за изграждане

6. Точка

Действия: Интегриране на възобновяемите енергийни източници на пазара и координация на механизмите за  капацитет в държавите членки.

Какво означава: Комисията ще предложи нов дизайн на пазара на електроенергия през 2015 г., което ще бъде последвано от законодателни предложения през 2016.

Как засяга България: Европейската комисия се опитва да премахне нетарифните бариери пред търговията между страните членки и да създаде общ пазар за капацитети. Например, вместо България да поддържа мощности за 1000 МВтч. студен резерв, той може да е споделен с Румъния и Гърция. България може да бъде принудена да отвори още пазара си на електроенергия, така че ЕСО да закупува допълнителни услуги и от други страни. Същевременно за българските производители също ще се отвори пазарът на балансиращи услуги в съседните страни.

7. Точка

Действия: Подобряване на регулаторната рамка на третия пакет за вътрешния енергиен пазар.

Какво означава: Комисията ще направи преглед на регулаторната рамка, по-специално за функционирането на ACER и ENTSO и ще предложи подходящи действия за укрепване на европейската регулаторна рамка.

Как засяга България: Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори (ACER) най-вероятно ще има надзорни функции над националните регулатори като ДКЕВР.

8. Точка

Действия: Засилване на регионалният подход към интеграцията на енергийния пазар.

Какво означава: Комисията ще разработи насоки относно регионалното сътрудничество.

Как засяга България: Ще има повече натиск за отварянето на газовия и електроенергийният пазар. В момента България на практика не позволява свободна търговия с газ.

9. Точка

Действия: По-голямата прозрачност за енергийните разходи и цени, както и на степента на обществена подкрепа, ще засили пазарната интеграция.

Какво означава: Комисията ще изготви двугодишни доклади за цените на енергията, ще анализира в дълбочина ролята на данъците и субсидиите и ще потърси начини за постепенното премахване на регулираните цени под себестойност. На национално и местно ниво ще се вземат мерки за защита на уязвимите клиенти чрез социалните политики.

Как засяга България: Ефектът върху България може да по-бързото либерализиране на енергийния пазара. Също така ще има натиск за премахването на кръстосаното субсидиране (например на топлофикациите през цената на произвежданата от тях електроенергия). До момента обаче тези усилия на ЕК не са особено ефикасни, не само в България.

10. Точка

Действия: ЕС си постави за цел да постигне най-малко 27% икономия на енергия до 2030 г.

Какво означава: Комисията ще направи преглед на цялото законодателство за енергийна ефективност и ще предложи изменения, когато е необходимо, за да се подкрепи целта 2030.

Как засяга България: Държавите-членки следва да използват повече европейските фондове за обновяване на жилища. Ще се засили натиска за въвеждане на по-високи стандарти за енергийна ефективност на сградите в България.

11. Точка

Действия: Обновяването на съществуващи сгради и пълноценно използване на устойчиво отопление и охлаждане ще намали разходите за внос на енергия в ЕС, ще укрепи енергийната сигурност и ще намали сметките на домакинствата и фирмите.

Какво означава: Комисията ще разработи инициатива  "Умни финанси за умни сгради". Тя ще цели да направи съществуващите сгради по-енергийно ефективни и да улесни достъпа до съществуващите инструменти за финансиране.

Как засяга България: ЕК ще предложи стратегия за улесняване на инвестициите в отопление и охлаждане.

12. Точка

Действия: Подобряване на енергийната ефективност и намаляването на въглеродните емисии в транспортния сектор, постепенното му преминаване към алтернативни горива.

Какво означава: Комисията ще предложи цялостен пакет за насърчаване на по-ефективно ценообразуване на пътната инфраструктурата, повишаване на енергийната ефективност и създаване на подходящи пазарни условия за ускорено внедряване на алтернативни горива.

Как засяга България: България ще трябва да инвестира повече в ЖП и воден транспорт, ще трябва да се модернизират системите за обществен транспорт. Ще трябва да се обърне повече внимание на електрическия транспорт.

13. Точка

Действия: Рамката за климата и енергетиката до 2030 г. тя трябва да бъде приложена. ЕС ще внесе амбициозен принос към международните преговори за климата.

Какво означава: Комисията ще предложи законодателство за постигане на целта за намаляване на емисиите на парникови газове, договорени на Европейския съвет през октомври 2014, както в системата за търговия с емисии, така и в секторите извън тази система.

Как засяга България: Може да доведе до по-високи цени на електроенергията от фосилни горива.

14. Точка

Действия: Потребление на най-малко 27% възобновяема енергия до 2030 г.

Какво означава: Комисията ще предложи нов енергиен пакет възобновяема в 2016-2017. Това ще включва нова политика за устойчива биомаса и биогорива, както и законодателството, за да се гарантира, че целта на ЕС 2030 е изпълнено по икономически ефективен начин.

Как засяга България: Като част от плана ще бъде предложена и система за по-справедливо разпределение на усилията. И досега на теория страни, в които беше по-скъпо да се прилагат мерки за борба за климатичните промени, трябваше да плащат на тези, в които това е по-евтино да бъде направено. Ако най-сетне се приеме ефективна система за споделяне на усилията, България може само да спечели от това.

15. Точка

Действия: Разработване на модерна стратегия за изследване и развитие в областта на енергията и климата

Какво означава: ЕК ще предложи обновен Стратегически план за енергийни технологии.
ЕК ще предложи инициатива за глобално лидерство в технологиите за енергията и климата, която ще доведе до растеж и работно места.

Как засяга България: България ще трябва да насочи собствените си оскъдни средства натам, на където са приоритетите на ЕС. От това обаче родната наука може само да спечели, тъй като ще има достъп до европейско финансиране.

 
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

България е в челото по неизпълнение на водещи решения на Съда в Страсбург България е в челото по неизпълнение на водещи решения на Съда в Страсбург

През 2019 г. страната е платила обезщетения за общо 414 990 евро, докато през 2018 г. те са 794 968 евро

2 апр 2020, 740 прочитания

Вечерни новини: Безработните и болничните растат; Еврокомисията отпуска 100 млрд. евро за справяне с кризата Вечерни новини: Безработните и болничните растат; Еврокомисията отпуска 100 млрд. евро за справяне с кризата

И още: Седмичен рекорд от 6.6 млн. без работа в САЩ; Матурите отложени с 10 дни

2 апр 2020, 1265 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Вечерни новини 22 февруари

Осем общински болници пред фалит заради запорирани сметки; Над 160 хил. абонати на ЧЕЗ са се отказали от хартиена фактура; Съвместно заседание на правителствата на България и Румъния се планира за края на април в Крайова

Още от Капитал
Банките: Истинският стрес тест

За банките предстоят трудни месеци, но секторът влиза в кризата с добри буфери от капитал и ликвидност

Ваксина срещу комуникационна криза

6 съвета как компаниите да адаптират комуникационните си стратегии към новата реалност

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

Кино: "Двамата папи"

Дуел на възгледи за ценностите във време на изпитание

Голямото гледане 2

Отлични адаптации, талантлива актьорска игра, увлекателни сюжети и великолепно чувство за хумор – някои от сериалите, които си струва да изгледате (ако сте пропуснали)

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10