🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Свободният ресурс във фискалния резерв е само 550 млн. лв.

Общата му стойност по думите на финансовия министър е около 6.6 млрд. лв., но 90% от парите са недостъпни за използване

Владислав Горанов слага в сметките за падежиращите дългове и емисията, погасена в средата на януари
Владислав Горанов слага в сметките за падежиращите дългове и емисията, погасена в средата на януари
Владислав Горанов слага в сметките за падежиращите дългове и емисията, погасена в средата на януари    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Владислав Горанов слага в сметките за падежиращите дългове и емисията, погасена в средата на януари    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свободният ресурс от фискалния резерв, с който държавата може да оперира, е 550 млн. лв. към 19 февруари. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в понеделник. Според оповестените от него данни общата стойност на резерва към средата на този месец трябва да е около 6.6 млрд. лв., но над 90% от тези пари реално не могат да се използват (виж графиката).

Горанов беше принуден да обяви данните заради повдигнатите от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) по време на заседанието въпроси, свързани със състоянието на резерва и какви суми се очаква да се възстановят в него от дадени заеми на Фонда за гарантиране на влоговете и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Работодателската организация изрази съмнение относно общата стойност на дълга, която правителството възнамерява да вземе през следващите три години. Според Васил Велев, председател на АИКБ, не е необходимо да се взимат всички 18.2 млрд. лв. заем през следващите три години, с които да се покриват падежиращи дългове и заложени бюджетни дефицити.

Неразбирателство около дълга

"Става ясно, че 3 млрд. лв. се броят два пъти. Защото в обявения от Министерството на финансите план падежиращият дълг за трите години е 11.7 млрд. лв. И в него влизат погашенията на дълг, който все още не е емитиран", смята Велев. Той говори за 6-месечния мостов заем на стойност 2.54 млрд. лв., който кабинетът взе в края на годината и трябва да върне на четирите банки - Citibank, HSBC, Societe Genеrale и Unicredit, през май тази година. Също така според Велев падежът на голямата емисия доларови облигации (1.87 млрд. лв.), който беше в средата на януари 2015 г., също трябва да бъде изваден от предвидения за погашение дълг.

Според финансовия министър обаче "януарското падежиране е част от лимита на дълга за 2015 г. и част от лимитите, гласувани в закона за бюджета за 2015 г.". "Тези 11.7 млрд. лв. падежи включват всяка сума, падежираща в периода от януари 2015 г. до 31 декември 2017 г.", каза Горанов. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се опита да доизясни нещата, като добави, че плащането през януари е било с мостов заем, теглен в края на миналата година. "Не трябва да се счита, че той вече е погасен през януари и е изваден от сметката. Трябва да гледаме какво се плаща в рамките на календарната година, така е прието и в закона за бюдежета за 2015 г.", добави министърът.

Несъответствие в цифрите

Въпреки опитите за обяснение на първо четене сметките за размера на падежиращите задължения не излизат. Именно по линия на падежиралата на 15 януари доларова емисия. Причината е, че за нейното погасяване правителството на Пламен Орешарски осигури пари още през юни 2014 г. Тогава на международните пазари бяха пласирани 10-годишни държавни облигации на стойност 2.92 млрд. лв. Приблизително 1.6 млрд. лв. бяха за плащане на предстоящото голямо задължение, а 1.3 млрд. лв. за планирания бюджетен дефицит. Евентуална причина за набавянето на по-голяма сума от необходимата е желанието на правителството да попълни фискалния резерв, който е на санитарния минимум. Свободният ресурс в резерва като правило се използва за покриване на текущи разходи, които впоследствие се възстановяват.

Относно парите в ПИБ Горанов обяви, че не бива да се оказва натиск върху банката да връща дадените й от бюджета средства. "Не смятам, че в момента е редно да оказваме натиск върху банката да ги връща. Дори съм забранил на ПИБ да връща средства на правителството в момента. Като мине малко време и се успокоят нещата, ще си влезем в графика на възстановяване", обясни Горанов. Той каза още, че ПИБ иска да върне оставащите около 800 млн. лв. на правителството, но финансовият министър не иска да ги вземе.

17 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  primaxm avatar :-|
  primaxm
  • - 4
  • + 11

  Нещо започна да се пропуква. Не били 13 милиарда за връщане и 3 за харчене май, май. :-)

  Нередност?
 • 2
  chichka avatar :-|
  chichka
  • - 4
  • + 44

  ПИБ искала да върне парите, но фин.мина не ги искал!!! Аман от хуморески, демек вижте колко стабилна е ПИБ, че има излишни 800 млн!
  Тези ни взеха за препарирани канарчета! щото живите нямаше и те да се вържат!

  Нередност?
 • 3
  ivanpetrof80 avatar :-|
  Йосиф Давыдович
  • - 2
  • + 37

  "Дори съм забранил на ПИБ да връща средства на правителството в момента. Като мине малко време и се успокоят нещата, ще си влезем в графика на възстановяване", обясни Горанов. Той каза още, че ПИБ иска да върне оставащите около 800 млн. лв. на правителството, но финансовият министър не иска да ги вземе" Тоя вече ме стъписа напълно. ПИБ получи държавна помощ от 1.2млр лв през юни и по план трябваше да ги върне през ноември, обаче през ноември върна само 300 млн. лв. т.е е остатъка от 900 мнл са вече просрочени, а финансовият министър не давал да се върнат. Много ларж министъра, ще има с кво да си храни децата завалията...

  Нередност?
 • 4
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин
  • - 2
  • + 26

  Този е престъпник - "ПИБ иска да върне парите", но Влади не дава, защото с тях по нареждане на Пеевски ПИБ ще рефинансира БТК и така ще я открадне. С помощта на братята Велчеви /приятелчета на Влади/ и разбира се, с подкрепата на Бойко - той и Сталийски още могат да намажат от фалита на КТБ. Дано им приседне. Има ли още за крадене - да ги информираме, че да се свършва.
  Влади Горанов е новият Велчев - абсолютен ппрестъпник, нагло момченце , което изпълнява мръсни поръчки.

  Нередност?
 • 5
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин
  • + 8

  Не купувай??? - не! не гледай КОНТРАБАНДА клипа и не участвай в него! Остави Влади Горанов в каузата редом с престъпника Пеевски. Нагло или абсурдно? МФ крепи мафията. Много мат'риал за Кафка. Но и двамата не са го чели, а им иде отвътре.

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 18

  Вчера Горанов изплю камъчето , че нямат пари за да продължат и драматично обясняваше как на всяка цена трябвало парламента д аподпише договора "за консултация", който иначе "нямал никакви реални последствия към момента".

  Днес пък е автор на нов "бисер":

  "Дори съм забранил на ПИБ да връща средства на правителството в момента..."

  Да влезе убитият! Само аз ли си мисля, че е време за някои промени в това правителство?

  Защо, бе Влади, си забранил на ПИБ да си връща заемите, след като толкова се натискат и са цтъфнали и вързали, за да има повечко за дебелия Бебчо, ли?
  Обаче когато ставаще вума за едни 500 милиона, които КТБ искаха за подкрепа наликвидността им, там направо хуните атакуваха банката!?!

  Смешници!

  И този явно е затънал до ушите в зависимости със сарайско-библиотекарските обръчи!

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 9

  Стана ясно, че преди време Горанов приплакал на барко си Бойко, че връстниците му вече направили милиони, а той завалията на една депутатска (или министерска) заплата я карал, да го оплаче човек... И след това - отново се съгласи да поеме държавен пост!?!

  Аз обаче, като невежа, но малко мнителен, везх да се чудя - и за какво Владко е плакал на рамото на Боко и какво точно всъщност е искал да му каже (особено след като след това пак се съгласява да е на държавен пост...).

  Я да се размислим! След като Влади е казал, че всичките му връстници са направили вече милион(и), значи първото, което казва - да допуснем, че не лъже и не е много преувеличил в израза си - значи на Владко приятелите му са българчета на негова възраст и вече направили милиони, тоест от специфична И НЕ МНОГО ГОЛЯМА ПРОСЛОЙКА НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, нали така!
  И въпреки че знаем, че в тази държава едрите и много средни бизнесмени бяха де факто назначени от червената ДС-КГБ мафия, и те основно са наччело в небивалото и варварско разграбване на държавата - над 120 миоиарда долара за 25 години..., да предположим, че въпросните приятели на Владко са от малцината младежи, които са сред честно и почтено забогателите и натрупали милиони, с честен труд, познания и работа! Естествено в ЧАСТНИЯ СЕКТОР, ЗАЩОТО В ДЪРЖАВНИЯ НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ (а май и на всяка) НЯМА КАК ДА СПЕСТИШ МИЛИОН ОТ ЗАПЛАТИ!

  И тогава възниква съвсем простият въпрос - АМИ ЗАЩО ВЛАДКО, СЛЕД КАТО ВСИЧКИТЕ МИУ ВРЪСТНИЦИ ВЕЧЕ СА НАПРАВИЛИ НА НЕГОВАТА ВЪЗРАСТ МИЛИОНИ, ТОЙ Е ИЗОСТАНАЛ ТОЛКОВА МНОГО, ЗАВАЛИЯТА!?! И защо ги реди тези неща и плаче на рамото на батко си Бойко - качества ли няма, като техните, не му ли се труди толкова, акъл ли му липсва достатъчно!?!

  От всичко това излиза, че МАЙ НА ВЛАДКО ГОРАНОВ НЯ"КОЙ" МУ Е КАЗАЛ И ОБЕЩАЛ НЕЩО ПОДОБНО:

  "АБЕ СПОКОЙНО, БЕ МЛАДЕЖ, ИДИ И ПОЕМИ ТОЗИ ВИСОК ПОСТ НА ФИНАНСОВ МИНИСТЪР, САМО СЛУШАЙ КАКВО ТИ КАЗВАМЕ И КАК ДА ГО НАПРАВИШ, И ТВОИТЕ МИЛИОНИ ЩЕ ДОЙДАТ, КАКТО НА МНОГО ДРУГИ ПРЕДИ И КАТО ТЕБЕ!?!?!? ТИ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИШ ЗА НАС И ЩЕ НИ СЛУШКАШ, ЩЕ ИДВАШ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ДА ИЗПИЕМЕ ПО ЕДНО КАФЕ, А НИЕ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ТЕБ!

  Ако някой има някакво друго обяснение на тази умолителна изповед-молба на Горанов, ще съм любопитен да го разбера...

  Нередност?
 • 8
  opetkov50 avatar :-|
  Oggie Petkov
  • - 2
  • + 9

  Колкото по-бързо ГЕРБ се отърве от Горанов, толкова по-добре. Единственият достоен за министър на финансите в момента намирам М. Радев.

  Нередност?
 • 9
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho
  • + 6

  До коментар [#3] от "Йосиф Давидович":

  Защо да не е ларж-нали има балъци,от които ще вземе 16 милярда лева (сметни само колко са комисионните) и ще си харчи колкото си иска .
  И защо да се правят реформи и да се съкращават разходи,след като има балъци,от които ще плащат взетия заем ?
  Тези 16 милярда са за 3 години,а за 4-та ?А Ако тиковни спечели още един мандат,там колко пари ще тегли ?

  Нередност?
 • 10
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho
  • + 5

  До коментар [#4] от "глупав българин":

  Има за крадене-част от заема ще отиде за запушване на дупките в Енергетиката т.е другарите почват далаверите наново и след 3-4 години пак ще бъде на същото състояние(ако не и по зле).

  Нередност?
Нов коментар