Как Мавродиев се размина с фактите. Отново
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как Мавродиев се размина с фактите. Отново

Как Мавродиев се размина с фактите. Отново

Председателят на КФН пак използва телевизионния ефир, за да лансира противоречащи си тези

7401 прочитания

© Надежда Чипева


След вече три заседания на парламентарната бюджетна комисия, на които се изслушва Комисията за финансов надзор за това как регулира пенсионните фондове, и доста произведени от институцията отговори на въпроси и контра въпроси, вчера председателят й Стоян Мавродиев възобнови и медийните си изяви. В интервю на живо по bTV, той отново очаквано не видя нито един пропуск в дейността на оглавяваната от него институция. А аргументацията му за пореден път се оплете в противоречия и, както й месец по-рано, се размина с фактите. Ето къде:

За инвестициите на пенсионните фондове

Водещ: Искате да кажете, че вашата работа е само да следите стриктно спазен ли е законът…

Стоян Мавродиев: Точно така.
Водещ: … а как се управляват нашите пари… Стоян Мавродиев: Това е особено важно да се подчертае, защото има неразбиране за функциите на държавните регулатори. Водещ: Има, аз самата се надявах вие да ми кажете как се управляват парите ни, наистина.

Стоян Мавродиев: Няма такъв регулатор в света, който да обследва начина, по който се инвестират средства. Ние не сме инвестиционни консултанти и не е наша работа да се занимаваме с тази материя.

Фактите:

Ненамесата на регулаторът в инвестициите на поднадзорните лица със сигурност е добра заявка - "каквото не е забранено от закона е позволено" е добро мото. За съжаление обаче предишната практика на регулатора противоречи с нея. През 2013 г. в отговори на запитване от БГНЕС комисията е отговорила, че със свои заповеди от март и април 2013 г. заместник-председателят на КФН, ръководещ управление "Осигурителен надзор", е издал задължителни предписания на ПОК "Доверие" и ПОД "Алианц България" техните фондове да не сключват нови договори за обратно репо с акции на "Каолин", както и да не продължават срока на действие на сключените договори.

По това време "Каолин" е под контрола на "Алфа финанс холдинг", където основен акционер е създателят на "Капитал" Иво Прокопиев. Аналогична забрана е издадена и за вложения в обезпечени облигации на друга компания от структурите на същата група - "Алфа енерджи холдинг". За тях предписанието е инвестициите да бъдат продадени като пенсионните компании положат изискуемата от закона грижа на добър търговец и защитят в максимална степен интересите на осигурените лица.

Тогава от двете пенсионни компании остро протестираха срещу публикациите на БГНЕС и обжалваха актовете (тук и тук). "Доверие" заяви, че е завело иск срещу информационната агенция. Така сегашните думи на Мавродиев влизат в противоречие с действията на КФН в миналото и говорят за двоен стандарт.

За инвестициите в свързани лица

Водещ: Много често ли правят опит да нарушат закона и вие казахте, че има много глоби. Аз ви слушах в някои от изказванията. Често ли се правят фондовете опити да нарушат закона, така че да спечелят за наша сметка?

Стоян Мавродиев: Вижте, аз не бих искал да класифицирам това като умишлени нарушения. Много пъти нарушенията се случват и от незнание, и от недобро прилагане на закона. Затова се наричат административни нарушения, а не престъпления. И затова за такива нарушения има глоби. Искам обаче да успокоя всички наши граждани, че надзорната дейност е изключително тежка. Само за последните четири години КФН общо дейността ни по административно-наказателна дейност, размерът на глобите възлиза на над 14 милиона лева. Това е общо за всички пазари, надзиравани от нас.

Фактите:

Във всеки случаи твърдението за нарушения от незнание, звучат абсурдно предвид на дейността на пенсионните компании с техните ресурси и юридически екипи. За някои от компаниите има достатъчно ясни данни и дори и медийни публикации показващи, че инвестициите в свързани лица системно превишават заложените в закона лимити, като чисто юридически е заобиколена буквата на закона, така че формално да няма нарушение. Това е публична тайна и мениджъри на компании публично са признавали нееднократно, че се заобикаля духът на закона. Самата комисия също индиректно е намеквала, че има проблем, като още през 2009 г. тогавашният зам.председател, отговарящ за осигурителен надзор, Бисер Петков признава проблема и казва: "Нито една дефиниция не може да покрие изцяло всички случаи на конфликт на интереси при инвестиции в свързани лица". Проблемът според него е в ограничения брой хипотези за свързаност, изброени в кодекса и във възможността юридически да се избегне свързаност, въпреки че на практика има такава. Петков смята, че има нужда от нормативни промени, които да разширят дефиницията за свързани лица. От години в предложенията си за законови промени КФН иска точно това, включително и във внесените миналата седмица предложения.

Така думите на Мавродиев са крачка назад от признаването, че въобще има проблем - нещо за което и политици, и дори премиерът Бойко Борисов открито говорят. Изказването показва чисто формален поглед и априорно правят опит да оневинят мениджърите на компании, инвестиращи в свързани лица, като премахне хипотезата за умисъл.

За инвеститорите в КТБ

Водещ: С да или не – ще си подадете ли оставката?

Стоян Мавродиев: Аз многократно казвам – трябва да се подкрепят добре работещите институции, когато те вършат работа да бъдат подкрепяни от политиците, а не да се искат оставки за измислени аргументи като тези или като например несъществуващи отговорности, които ние имаме по, както твърдят, по КТБ. Имаше цяло изслушване в парламента, няколко часа говорихме по тази тема. Бяха предоставени стотици страници анализи, от които се вижда, че няма нито един лев загубен на инвеститорите, повтарям, не на депозантите. Ние отговаряме за инвеститорите в акции, нито един лев загубен и нито един лев, платен от фонда за гарантиране на инвеститорите. Т.е. в резултат от нашата работа, няма загуба за инвеститорите.

Фактите:

КТБ е публична компания и акциите й продължават да се търгуват на фондовата борса. Преди да бъде затворена сделки се сключваха на 86.5 лв. за акция, което оценяваше цялата банка на 566 млн. лв. След като търговията с акциите беше възобновена, сега последните сделки са на 2.50 лв., което съответства на 16 млн. лв. Или досега акционерите са загубили над 97% от вложените суми. Предвид отнетия лиценз, вероятната несъстоятелност и капиталовата дупка е възможно при ликвидацията да не остане нищо за акционерите. Така, ако броим и мажоритарният собственик за инвеститор, загубите само по тази линия са за над половин милиард лева. Освен това КТБ не изплати на падеж и емисия облигации, пласирани чрез специалното инвестиционно дружество Northern Lights Bulgaria на ирландслата фондова борса, но в която имаше и български инвеститори. Емисията беше 150 млн. долара като около половината беше изкупена обратно, което обаче прави още близо 100 млн. лв. загуби за инвеститори.

Извън това, свързани с групата КТБ дружества, също имат облигационни емисии. При едно от тях - ТЦ-ИМЕ, което вече е в процедура по несъстоятелност, има пропуснати плащания и сериозен риск инвеститори да отчетат загуби.

След вече три заседания на парламентарната бюджетна комисия, на които се изслушва Комисията за финансов надзор за това как регулира пенсионните фондове, и доста произведени от институцията отговори на въпроси и контра въпроси, вчера председателят й Стоян Мавродиев възобнови и медийните си изяви. В интервю на живо по bTV, той отново очаквано не видя нито един пропуск в дейността на оглавяваната от него институция. А аргументацията му за пореден път се оплете в противоречия и, както й месец по-рано, се размина с фактите. Ето къде:


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Тоя Мавродиев лъже като социалист!

 • 2
  dow_jones avatar :-P
  dow_jones

  Когнитивен дисонанс...

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Това вече е върхът.Мавродиев даже задълженията си не знае.

 • 4
  yxw52311939 avatar :-|
  superix

  Плазмодийев

 • 5
  alex_yordanov avatar :-|
  alex_yordanov

  Стига с този гол охлюв. Борисов няма да го пипне. Това е положението.

 • 6
  teodeo avatar :-|
  teodeo

  Явлението Мавродиев е добър пример за безгръбначен неграмотен опортюнист и заедно с това - кариерист - който добре се закрепва за всяка партия и всяка ситуация. Явлението почна като юрист в Прайсуотърхауз, откъдето биде изхвърлено скоро за кражба на клиенти. После залепна в структурите на СДС, но дори Костов се усети и го изхвърли бързо-бързо. Направи бизнес с един известен предишен прехвъркващ между партии депутат за данъчни "консултации", но го прекара и, него, Митко, и се разделиха с лошо. После яхна герберската вълна и ги убеди, че е голям експерт. Докладът му за престъпленията на тройната коалиция, който му възложиха, бе куриозен в много отношения, дори и поради това, че не беше сменил шрифта на статиите, които беше копирал от пресата- целият доклад беше копи-пейст от статии... Явлението олекна лека-полека, и ББ го разкара, а то се съгласи да вземе доходната позиция на първи небанков финансов надзорник. Оттогава стрига яко поднадзорните овце

 • 7
  teodeo avatar :-|
  teodeo

  Взе яко да даде да се вземе най-големият фонд, добре, че не стана. На мустакатия човек свиреше много години на флейтата Му, а след като ги низвергнаха - стана виден прасешки застъпник и борец срещу всякакви банкови пирамиди, и гадни критикуващи медии. Сега герберистите не знаят точно как деликатно да махнат творението си, и правят разни извънредни комисии... Що ли не съм оптимист, че следващият нямя да е като Явлението Мавродиев???

 • 8
  heyco avatar :-|
  heyco

  Патологичен лъжец е този Мавродиев. Следващото, което ще каже е, че никога не е чувал за КТБ

 • 9
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  Мавродиев е "по-мазен" от селски пехливанин.
  Върти, сучи ама по гръб не пада.
  Мислех да използвам една дума за неизмит човек, но сигурно ще ме изтрият модераторите, та за това ще пропусна.

 • 10
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov

  И как го е "разкарал" Боко като стойчо си стана шеф на КФН по негово време...И още е. Напротив, той е силно човек на боко.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK