Ген. Тонев все пак се оттегля от ГЕРБ и от здравната комисия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ген. Тонев все пак се оттегля от ГЕРБ и от здравната комисия

Ген. Тонев все пак се оттегля от ГЕРБ и от здравната комисия

Бившият директор на ВМА е взел решението след разговор с Бойко Борисов

Момчил Милев, Десислава Николова
8986 прочитания

© Юлия Лазарова


Бившият директор на ВМА ген. Стоян Тонев подаде оставка като депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента след разговор с премиера Бойко Борисов днес, съобщиха от пресцентъра на партията. В мотивите си той казва, че го прави, за да се гарантира независимото разследване. Вчера стана ясно, че ген. Тонев е проверяван от четири държавни органа за евентуални злоупотреби по време на управлението му в най-голямото лечебно заведение. Проверките се базират на вътрешен одит на Министерство на отбраната и констатират наличието на договори, ощетявали ведомствената болница с над 10 млн. лв. само в една от клиниките на здравното заведение.

Най-драстичният пример е свързан с клиниката по дерматология и фирма "ДЕРМА ПРИМ-МК" ООД, която ползва нейна апаратура и помещения. Според доклада на базата на договора клиниката е генерирала 2 млн. лв. приходи и 12 млн. лв. разходи. Публична тайна е, че въпросният модел, при който инвестиционните разходи стават за сметка на държавата, а печалбата отиват в паралелно създадени частни лечебни заведения, функционира на много места. Цитираният одитен доклад обаче е първото публично признание за съществуването му и то в най-голямата болница в страната.

От прокуратурата днес също потвърдиха, че са започнали разследване по случая. "На 21.01.2015 г. във Военно-окръжна прокуратура – София е образувано досъдебно производство, което към този момент се води за престъпление по чл. 219 НК (безстопанственост), извършено от длъжностни лица от ВМА – София. По делото към настоящия момент няма лица, привлечени като обвиняеми. Извършват се разпити на свидетели, като от здравното заведение се изисква относимата към разследването документация. Изискан е и доклад за извършена от органите на АДФИ финансова инспекция в клиниката.", съобщават днес от държавното обвинение.

Кой всъщност е ген. Стоян Тонев?

Скандалите около договорите за наем и съвместна работа с една от клиниките във ВМА, които костваха на ген. Тонев постовете в партията и могат да го направят обвиняем, започнаха едва след неговото оттегляне. Дотогава практически никой не беше артикулирал публично съмненията, че Тонев не е управлява болницата добре или че е сключвал неизгодни сделки в ущърб на българските данъкоплатци.

Възможността да помогнеш на болен човек, комбинирано с дълго задържане на поста, превръщат директорите на големите държавни и ведомствени болници в публични личности с огромен кръг влиятелни приятели, които са им задължени. Особено докато заемат въпросната престижна позиция. От всички директори на над 120-годишната Военномедицинска академия (ВМА), ген. проф. д-р Стоян Тонев се задържа на поста си най-дълго време – 12 години. Той оглавява институцията от 2002 г. до края на 2013 г.

Военният медик е роден през 1953 г. в Кърджали. Завършил е Медицинския институт в Пловдив през 1979 г. След това работи като началник на медицинската служба на авиополка в Чешнигирово. През 1981 г. вече е началник на кабинет по кожни болести във Военна болница – Пловдив, а след това става главен асистент и началник отделение в Клиниката по кожни и венерически заболявания към ВМА. До 1992 г. е заместник-началник, а следващите 10 години оглавява Клиниката по кожни и венерически болести при ВМА.

Ген. Тонев е с репутация на много добър дерматолог - има над 120 публикации, четири монографии и два наръчника. Редовен член на е Европейската и Американската асоциации по кожни и венерически болести, както и на Асоциацията по сексуално трансмисивни болести.

Въпреки подозренията, че може да е използвал позицията си за лично облагодетелстване, персоналът на военна болница по-скоро гледа с добро око на своя бивш директор. Като цяло подчинените му го описват като добър началник - търпелив, широко скроен, човечен. Помощ за лечение търсеха стотици хора и въпреки ограниченията, особено по времето, когато болницата беше затворена за цивилни, Тонев правеше всичко възможно да я получат, коментират медици от ВМА. "Когато човек е близо до страданието, става толерантен към всичко", казва в интервюта Тонев и почти винаги добавя, че винаги се е чувствал по-щастлив като лекар, отколкото като началник.

Вътрешното съперничество между клиниките на ВМА и недоволство срещу ръководството обикновено е идвало само по линия на това коя от тях е била ремонтирана първа, получила е високотехнологична апаратура или на коя пациентите имат по-удобни и реновирани стаи. Единственият публичен колегиален конфликт на ген. Тонев е бил с директора на Правителствена болница проф. Любомир Спасов. Всеизвестно беше желанието на Тонев да върне болница "Лозенец" под шапката на ВМА, където тя беше преди промените и в началото на прехода. Професионална ревност между двете клиники предизвикваше конкуренцията кой е по-добър в трансплантациите.

Частна практика под държавен покрив

Тонев твърди, че след като не е успял да се пребори с желанието на лекарите да практикуват частно в извънработно време, всъщност е станал първият, който е постигнал полза за болницата от това. Той обяви, че всеки лекар може да има частна практика, но трябва да плаща наем и да работи в болничната поликлиника с мотива, че така част от допълнителните средства остават за лечебното заведение. Вероятно по тази линия са се случили и договорите, цитирани в настоящия одитен доклад.

Иначе директорът на ВМА и самата болница са едни от най-награждаваните съответно за лекар и болница на годината. Тонев беше участник във всяка дискусия за здравеопазването, здравно събитие и на присъстваше на голяма част от светските събития. Клиниката, оглавявана от него, като цяло е една от най-посещаваните от депутати, министри, бизнесмени, заради високото качество на услугата и добрите специалисти. През ВМА са преминали повечето министри, начело с Бойко Борисов през първия му мандат. Потокът от пациенти, загрижеността на държавата за една от най-големите болници, безкритичното отношение на управляващите към ВМА и към директора й, както и дипломатичното поведение на ген. Тонев не позволиха през години да възникне голям скандал нито около лечението на пациенти, нито да се говори за проблеми в болницата.

"Много често се е налагало да преговарям с ген. Тонев по нашите договори, разсрочването на дълговете им и сроковете за плащане. Винаги това е ставало с пълно разбиране, получавали сме много точни обяснения и данни какво е състоянието на болницата и кога ще плати. Никога не сме били притискани или пък той да е злоупотребявал със силната позиция на много голям клиент", коментира един от най-големите дистрибутори на лекарства, който не иска името му да се споменава. Но предвид задлъжнялостта на заведението, от субективното мнение на директора на болницата е зависело на кои доставчици ще се плати веднага и на кои не.

След като се пенсионира от ВМА и армията, вероятно покрай близостта си с голяма част от политиците от ГЕРБ и лично с Бойко Борисов, ген. Тонев стана зам.-кмет на София, с което започна и политическата му кариера в ГЕРБ. Името му беше нееднократно спрягано както за министър на здравеопазването, така и на отбраната.

След като освободи поста си, дотогавашният му заместник и сегашен началник на болницата ген. Николай Петров изрази съмнение в изгодността на част от сключваните договори, но само на тези за почистване, пране и изхранване на болните, които съставляват малка част от разходите на болницата. Договорите, за които сега се говори във вътрешния одитен доклад на военното министерство, обаче се отнасят за ползване на помещения и апаратура от страна на частни фирми на занижени цени. В понеделник също така ген. Петров обяви, че част от неизгодните договори всъщност са изтекли и поетапно ще бъдат прекратени.

Всички те обаче едва ли са най-голямата причина за внезапното задлъжняване на ВМА преди осем години. Причината за това е спряната субсидия от Министерството на отбраната, с която се плащаше лечението на цивилни пациенти и прехвърлянето на този разход към здравната каса. Натрупаният в продължение на няколко години дълг е най-големият в болничния сектор и наистина ще бъде стопен трудно. Към момента ВМА има неизплатени задължения в размер на 103 млн. лв.

През последната година от управлението си ген. Тонев (2013 г.) военна болница получава двойно по-голям бюджет от предвиденото - той е увеличен от 74 на 150 млн. лв. Въпреки това обаче дълговете на лечебното заведение не само не намаляват, но и продължават да растат. "Одиторските констатации са, че в бюджета на Военномедицинска академия се утвърждават разходи за регулярни и повтарящи се дейности, които не са обвързани с необходимите ресурси", се казва в доклада на дирекция "Вътрешен одит" на военното министерство.

Според проверяващите при провеждането на процедурите за възлагане на обществени поръчки и определянето на изискванията към кандидатите се поставят дискриминационни условия, като се дава предимство на една предпочитана фирма, която се определя за изпълнител. "Възлагането на обществени поръчки на едни и същи изпълнители за продължителен период от време e рисков фактор за прозрачността на провежданите процедури и е индикатор за корупционна практика, тъй като към тях са насочени значителни по размер бюджетни средства. Негативният ефект от възлагането на обществени поръчки без осигурено финансиране е в акумулирането на значителен размер неразплатени задължения за реализирани доставки и услуги.", заключват проверяващите.

Бившият директор на ВМА ген. Стоян Тонев подаде оставка като депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента след разговор с премиера Бойко Борисов днес, съобщиха от пресцентъра на партията. В мотивите си той казва, че го прави, за да се гарантира независимото разследване. Вчера стана ясно, че ген. Тонев е проверяван от четири държавни органа за евентуални злоупотреби по време на управлението му в най-голямото лечебно заведение. Проверките се базират на вътрешен одит на Министерство на отбраната и констатират наличието на договори, ощетявали ведомствената болница с над 10 млн. лв. само в една от клиниките на здравното заведение.

Най-драстичният пример е свързан с клиниката по дерматология и фирма "ДЕРМА ПРИМ-МК" ООД, която ползва нейна апаратура и помещения. Според доклада на базата на договора клиниката е генерирала 2 млн. лв. приходи и 12 млн. лв. разходи. Публична тайна е, че въпросният модел, при който инвестиционните разходи стават за сметка на държавата, а печалбата отиват в паралелно създадени частни лечебни заведения, функционира на много места. Цитираният одитен доклад обаче е първото публично признание за съществуването му и то в най-голямата болница в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  alex_yordanov avatar :-|
  alex_yordanov

  Симпатяга. Що не стоя мирно, гледай сега чудо.

 • 2
  thesecondend avatar :-?
  Втора цетка

  Алчността и лакомията на този ген., му изгризкаха и положението, и пагоните...:)

 • 3
  antea avatar :-|
  antea

  очевидно е, че е "широко скроен" - щом няма проблем да разплаща 10 млн частни чужди разходи, което си е буквално 10 млн частни чужди приходи, погледнато от другата страна

  само че от гледна точка на простосмъртните и недепутати, които всеки път се дивят на автопарка на служебния паркинг на ВМА, собственост на генерали-шефове на клиники, не е много симпатично да прави така този човек

 • Маргарита Данчева

  дърт сладострастник! и сега частните центрове във вма перат пари! как може във сградата на вма да се ползват кабинети за частни центрове! и лекарите от отделенията да слизат да преглеждат в реално раб време на отделението и да взимат пари в частния център в тоя момент1 пример доктор СИРАКОВ!в център св георги софииски!така че метлата трябва да зайграе там!

 • 5
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  Някой говорят за "безстопанственост"! Било образувано някакво дело такова в някаква си прокуратура! Аз питам КАК ТАКА! Защото тогава на цялата държава трябва да и' обреазувате едно "дело за безстопанственост" . С 25 годишна давност! Поне!

 • 6
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Една от многото частни клиники във ВМА, направила 10 млн. лв. загуби за държавната болница! Господин Тонев не отрече, даже потвърди, че 80% от клиниките във ВМА са на загуба.

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  "Иначе директорът на ВМА и самата болница са едни от най-награждаваните съответно за лекар и болница на годината...."

  Основният акционер на КТБ и банката му бяха обявявани няколко пъти за банкер и банка на годината, а после се оказаха кражбата на века, за над 4 милиарда лееа.

  Някогашният собственик на Кремиковци - забравих му името, не ми се терси, едно от милиционерите на ДС, естествено - пък гордо бе обявен за най-големият данъкополатец на годината, после се разбра, че всъщност дължал огромни суми данъци и такси и всъщност бил най-големият длъжник на хазната.
  Е, човек не е необходимо да е велик експерт или доктор-библиотекар или хидромелиоратор за да разбере логиката и "кода" на тези.
  Просто когато направят подобно изявление или класация, или някакво твърдение, каквото и да е, особено ако много държат на него, вкл. чрез медиите, клакьорите и опирните си точки просто трябва да знаем, че истината е точно обратната, и няма да сбъркаме.

  Цацаров се води главен обвинител - значи той и подчинените му не обвиняват виновните, а невинните, и прикриват престъпниците, както и съдиите!

  МВР и службите не разкриват, а вършат престъпления.

  БНБ и КФН се грижат не за стабилността и спокойната работа, а за паниката и хаоса в банките и поднадзорните им банки и дружества, и там да си крадат и лъжат необезпокоявано.

  Банките вместо да пазят парите на хората и държавата, вкл. от крадците ги раздават на крадците и ги пазят от хората, вкл. и имената им и кой колко от парите им е откраднал.

  ДПС вместо да създава етнически мир, провокира етнически конфликти.

  БСП вместо да е партия на народа и работниците и бедните, е клика на най-богатите олигарси, разбойници и душмани на народа, които го ограбиха до шушка.

  Конституционният съд вместо да пази и защитава Конституцията, най-безобразно и нагло я нарушава!

  "Атака" като "патриотитична партия" Е ОТКРОВЕНО ЧУЖДА, РУСКА ОРГАНИЗАЦИЯ!

  И т. н., и т.н...

  Е наистина няма такава държава!

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#7] от "info111":

  Тук-таме някой "неориентиран" се престрашава да попита, извинете колеги, ама все пак, не подвеждаме ли хората по този начин? На което получават едни и същи, изллети като от калъп отговори:

  "Бате, на теб верно ли жел ти станА за тиа 7 милиона гниди (отрепки, хлебарки, сополи, боклуци, парцали, цървули...) ? За ткиа като тех - 100 п*шки в устата, още 200 в г*зъ, още 300 в ушите и аре чао, да си е*ът п*ката лелина!"

 • 9
  nia.nemtur avatar :-|
  Ния

  Доктор Тонев, извинявайте! Журналистчето Нанев се захвана с Вас, защото не му стиска да се захване с истинските безобразия в тази страна. А лекарите са удобни - кой ли не си изкарва безсилието върху тях! Но има хора в тази страна, които ценят труда Ви, благодарни са Ви и се възмущават от безобразното отношение към Вашето съсловие. Благодаря Ви, доктор Тонев, че останахте тук, като с Вашата квалификация можехте да работите навсякъде по света, за разлика от нападащите Ви, дето са се вкопчили в постчето си, защото толкова им е квалификацията и а го изтърваха, а останаха безработни. Моите искрени благодарности и извинения към Вас, както и огромното ми уважение, доктор Тонев (изпускам титлата "генерал", защото, както виждаме напоследък, такъв може да стане всеки, но потенциалът за добър лекар имат малцина).

 • 10
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Като си помисля как го величаеха.Непрекъснато награди,интервюта.Боклуци и далавераджии.Жалко за генералските му пагони.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.