Лек превес на подкрепящите дълга от 8 млрд. евро депутати

ДПС и АБВ се обявиха против. Колебаещите се ПФ и БДЦ, както и кворумът, ще определят резултата

Финансовият министър Владислав Горанов във вторник още не знаеше може ли да разчита на подкрепа от Патриотичния фронт
Финансовият министър Владислав Горанов във вторник още не знаеше може ли да разчита на подкрепа от Патриотичния фронт
Финансовият министър Владислав Горанов във вторник още не знаеше може ли да разчита на подкрепа от Патриотичния фронт    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Финансовият министър Владислав Горанов във вторник още не знаеше може ли да разчита на подкрепа от Патриотичния фронт    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

След седмици на мълчание от ДПС официално обявиха във вторник, че ще гласуват против в планирания за сряда вот за ратификацията на договора между правителството и четирите банки за посредничество при теглене на нов външен дълг от 8 млрд. евро за три години. От партията на Лютви Местан смятат, че той ще доведе до дългова криза и е "признание за липса на реформи".

Твърда позиция против заема потвърди във вторник и лидера на АБВ Георги Първанов, въпреки че финансовият министър положи усилия през отминалата седмица да убеди партньорите си в управлението. Според Първанов в предложението липсват предпоставки за растеж и развитие.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 4
  • + 9

  Твърда позиция против заема потвърди във вторник и лидера на АБВ

  >>> Да не би да имахте предвид лидерЪТ, защото както е написано, позицията е потвърдила Първанов, не той нея.

  Нередност?
 • 2
  doroteus avatar :-|
  doroteus
  • - 12
  • + 12

  Възражда се отново безпринципната Тройна коалиция - БСП,ДПС,Атака - не подкрепят проекта!
  АБВ са си комунисти и ако парите се изразходваха за Големия шлем - детската мечта на Първанов,сигурно щяха да са ЗА !
  ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ,НО НРАВЪТ НИКОГА!

  Нередност?
 • 3
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev
  • - 2
  • + 8

  До коментар [#2] от "doroteus":

  Не безпринципна, а грабителска коалиция!

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 5

  Горанов се показа като много сбъркано същество, което с някаква пуберитетска надменност *която не е чужда и на Борисов, но при него обикновено е по-добре прикрита, особено в тозу, "улргналия" му период), явно крие някакви дълбоки комплекси, вкл, и за непълноценност (всичките му връзтници вече са си направили милионите, само той не е...)

  (Това ми напомня онази съпруга, дето отишла при мъжа си и му изплакала:
  "Трябва веднага да ми купиш кожено палто - всички курви имат, само аз - не!)

  Добре, наречете ме предубеден, но нека някой да ми обясни как може човек - този, Владислав Горанов, да претендира, че изобщо е умен и знае за какво говори и за какво става дума в предложенията МУ, при следното:

  1) Той самият многократно заяви, че ... ПРОБЛЕМИТЕ МУ, НА ГЕРБ с партньорите им ... БИЛ НЕ В КОМУНИКАЦИИТЕ, А В РАЗБИРАНЕТО!!!

  2) Че според Горанов - и за тов свидетелстват не само думите и действията на министъра, НО И ПРИЗНАНИЯТА НА ВСИЧКИ ОТ ПАРТНЬОРИТЕ НА ГЕРБ В УПРАВЛЕНИЕТО - "ТОВА Е СЛОЖНА ФИНАНСОВА МАТЕРИЯ, КОЯТО ХОРАТА НЕ РАЗБИРАТ И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕТУПАНА НАБЪРЗО"!!!!

  И горните две неща СА БЕЗСПОРЕН ФАКТ!
  Добре, да оставим дразнещото му и категорично неконструктивно поведение на Горанов (ако си спомняте още при първите му дървени изяви и поведение аз споменах, че този не се държи като експерт финансист, като финансов министър, и подобни "дребни неща" понякога са доста показателни и какво може да се очаква от него занапред...), да го отдадем на късен пуберитет, вътрешна незадоволеност, избиване на някакви комплекси,...и да застанем над тези неща (въпреки че това повдига други сериозни въпроси за онзи, който му е предоставил подобен висок пост...)

  И да коментираме по същество - ЗНАЧИ ТОЗИ ГОРАНОВ ХЕМ ДИРЕКТНО УПРЕКВА, ДАЖЕ С ЛЕКО ПОДИГРАВАТЕЛЕН И СИЛНО ТОН НЕ САМО ХОРАТА, НО И ПАРТНОЬРИТЕ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОИТО С ЕКРЕПИ И КОАЛИЦИЯТА, И ЗАДНИКА МУ НА ТОЗИ ПОСТ, ЧЕ НЕ РАЗБИРАЛИ, ХЕМ ... ЧЕ МАТЕРИЯТА БИЛА ТВЪРДЕ СЛОЖНА ЗА ДА ИМ Я ОБЯСНЯВА!?!?!?

  Значи този дори и не иска да даде шанс на партньорите им дори и да опитат да разберат какво и защо точно прави (ят), и то когато става дума за 16 милиарда лева - заеми, или разчети, или както искат да ги окачествяват "ЕКСПЕРТИТЕ ОТ ЕКИПА НА ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО"!

  Този и вождът му Борисов дават ли си сметка какво казва народът с приказката: "Волът рита, но пада на гърба му!", и че ако продължват да поставят партньрите си в подобни неудобни и дори унизитални ситуации и положения, в един момент те ще се оттеглят и тогава ще трябва да разчитат- но не скрито, а откровено на ПОДКРЕПАТА НА ДОГАН И останалите им генно-политически образования в парламента, което означава, че хората малко след това ще ги изхвърлят от властта?

  С две думи имаме едно момче с комплекси, което се опитва да имитира "пичовското" гаменско и надменно поведение на Борисов, Доган, Пеевски, ... но без все още да има и контролира пачките им с милиони по офшорни компании и обръчи и кръгове от офшорни и други фирми, както и сарайско-библиотекарски центрове...и да им се докаже и да им свърши работата, за да "застигне връстниците си", но не може да намери точния баланс, защото обстановката в България силно се промени през последните няколко години и подобно пведение може и да се котира, върви и цени там в техните среди и кръгове, НО ШИРОКАТА БЪЛГАРСКА ОБЩЕСВЕНОСТ ВЕЧЕ НЕ Е СКЛОННА ДА ТЪРПИ И ТОЛЕРИРА!
  Не е само и просто до това, че АБВ, ПФ и РБ не приемат и толерират - напротив - и Радан Кънев, и Валери Симеонов (а за Гоце пък да не говорим) БЕЗ ПРОБЛЕМИ БИХА СИ СЕ РАЗБРАЛИ И ДОГОВОРИЛИ НАБЪРЗО С БОРИСОВ ЗА ПОДКРЕПАТА БЕЗ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ, НО ВСИЧКИ ТЕ ОТЛИЧНО ЗНАЯТ И РАЗБИРАТ, ЧЕ ВЕЧЕ СА МНОГО ВНИМАТЕЛНО И ИЗКЪСО НАБЛЮДАВАНИ ОТ ХОРАТА И ЕДНА ГРЕШНА СТЪПКА ОТ ТЯХНА СТРАНА, И ЕДНА ОЩЕ ЛЪЖА, ИЗМАМА И МАНКИРАНЕ - И СА ВЪН ОТ БОРДА И ПОЛИТИКАТА, И ТО ЗАВИНАГИ!
  Така мисля аз, така виждам нещата...

  РБ и Радан Кънев трябва много да внимават, според мен, защото Борисов и ГЕРБ ако продължават така имат огромен потенциал да ги завлекат и тях надолу! Освен ако това не ецелта на някого и някои, и става въпрос само НА СПАЗАРЕНА ЦЕНА!

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 4

  Аз отивам при шефа си, собственик на фирмата, и му казвам - "Слушай, трябва веднага да вземем двойно по-големи заеми от тези, по които изпитваш и сега затруднения да изплащаш, защото аз трябва да ти изшлащам и старите, и новите задължения, които ще се натрупат за следващите три години напред от фимаата ти, и аз вече съм наместил парирте.
  Работата е много спешна - нямаме пари да оперира фирмата, но не ме карай да ти обяснявам, защотио е много сложно за да разбереш. Просто подписвай - и то веднага ис ега, и то без никакви възражения и корекции!!! Аз вече съм договорил ВСИЧКО, но не мога да ти обясня НИЩО!"

  Е, какво мислите, че ше ми каже шефът при тази хипотетична ситуация? Вероятно нео за майка ми, или роднините ми - ако не на глас, то със сигурност на ум!

  Или ако искате погледнете нешата от другата гледна точка - ако аз съм шефът и ми дойде някой да ми дроби подоби просотии, че дори и да ми се надува, след колко време ще е на регистрацията на трудиовата борса, според вас?

  Това е е.ати безумието - да ти дойде някой и да ти каже: "Слушай, разписвай веднага тук без много да четеш и гледаш, и без изобшо да променяш нишо за едни големи пари, които яз съм уредил да взема иу харча от твое име, но не ме карай нишо да ти обяснявам, зашото си много прост за да разбереш нешо, каквото и да е!!!
  И после да се врътнеш и да започнеш да разправяш на ляво и надясно, че ... ШЕФЪТ ТИ ИМА ПРОБЛЕМИ С ГЛАВАТА, ТОЕСТ "С РАЗБИРАНЕТО"!?!?!
  Това е все едно да идеш при жена си и да и кажеш да я обвиниш и да и се подиграеш публично, четя е много проста, защото не е разбрала нещо, КОЕТО АЗ САМИЯТ НОКОГА НЕ СЪМ И КАЗАЛ И ПОЖЕЛАЛ ДА ОБЯСНЯ!!!

  Много са прави хората, когато казват колко са важни първите 7 години на човека, но в България по познато ни до болка причини простащината и простотията излезе като мода и отличителна характеристика на т.н.'елит".
  И догонвашите гладни вълчета се опитват, имитирайки "вторичните белези" на "батковците" да им засвидетелстват, ЧЕ ТЕ СА КАТО ТЯХ, ИЛИ ЧЕ ТЕ ИСКАТ ДА СА ДОСУШ КАТО ТЯХ, ЧЕ СА ЧАСТ ОТ ТЯХ!
  Това е голата истина!

  Нередност?
 • 6
  igla avatar :-P
  Златната акула
  • - 2
  • + 2

  Местан тази сутрин даде реверс и поиска допълнителни "кабинетни" консултации, а Горанов направо го уби като му каза, че мястото на консултациите е в залата на НС.

  Нередност?
 • 7
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)
  • - 1
  • + 4

  Въпреки че съм заслепен от ненормално компетентните коментари на някои колеги тук, издаващи потенциала не на един човек, а на цял творчески колектив от профанизирани професори, ще си позволя да споделя скромното си впечатление от истерията по предложението на Министерството на Финансите.
  В конкретната ситуация никой от Капитал не коментира очевидните смущаващи факти рисуващи ситуацията вътре в управляващата коалиция.
  А именно:
  Когато въпросното предложение се предлага и обсъжда на заседание на Министерският съвет, вицепремиер Калфин накрая го одобрява, полагайки подпис под документа за внасяне в Народното Събрание. Той не е изразил отрицателно отношение в изказванията си после, нито по време на Министерските заседания. Това е нормално, защото все пак той е един от хората, които най-добре разбират и се нуждаят от въпросният финансов комфорт, за който се бори цялото правителство в момента. На противоположният полюс е позицията на началникът му Гоце, а и на останалото АБВ, изказващо се по медиите. Имало няколко милиарда, за които не се знаело точно за какво са и за това, те не можели да ги приемат!? Щели да гласуват категорично против, като парламентарна група? Как така!? Вицепремиерът ви гласува ЗА, парламентарнта ви група гласува ПРОТИВ! С това си решение вие бламирате правителството. Как е възможно такова безпринципно противоречие, доказвайки хаос вместо провеждането на принципни политики от такива опитни и с голям стаж играчи като АБВ?
  Значи или трябва Калфин да бъде изключен от АБВ или да подаде оставка като вицепремиер - няма друг принципен ход! Каква е ролята на АБВ - да бъде бомбата в правителството и да го клати с ръце и таз?
  Толкова ли си струва да бъде изпържен Калфин?
  Както само Коритаров в предаването си подчерта, за подобно нещо, Петър Дертлиев изключи Иван Пушкаров през 1990 г от партията си.

  Нередност?
 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 3

  До по-горния:

  И ти изненадан ли си от тази (поредна) сценка - при АБВ? Щото дори и такива некомпетентни като мен (ти) го написаха ОЩЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА:)

  Нередност?
 • 9
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 3

  Това е много хъбава възожност всеки да се убеди за какво точно става дума при българските партии, за лидрите им, И ЗА ИСТИНАТА В И ПРИ ТЯХ, тоест доколко са наистина партии, и наистина демократични, И КАК СЕ ВЗИМАТ РЕШЕНИЯТА, ВАЖНИТЕ РЕШЕНИЯ ТАМ!!!

  "Напрежение в групата на АБВ в парламента заради дълга

  25.02.2015 12:22; 24 часа онлайн; 1125; 3;

  Групата на АБВ в парламента иска да подкрепи изтеглянето на дълга от 16 млрд. лева, но има забрана лично от Георги Първанов, научи "24 часа" от депутати в парламента.

  Румен Петков се е опитал да убеди Първанов че гласуването е необходимо. В момента в стаята на АБВ в парламента се водят разговори по телефона с Първанов, който не отстъпва от позицията си. Дори е заплашвал да изгони депутати от групата, ако не се съобразят с решението му. От своя страна народни избраници от АБВ са заплашвали, че може да станат независими"

  Нередност?
Нов коментар