Новият брой:
Служебната президентска република

Държавата предлага нов фонд за помощ при бедствия

Идеята на финансовия министър е в него да влизат парите от данъка върху застраховките, който можел и да се увеличи

"Хипотетично има възможност данъкът върху застрахователните премии да се вдигне от 2 на 3%, но засега подобна мярка не е предлагана за дебат в кабинета", коментира Владислав Горанов
"Хипотетично има възможност данъкът върху застрахователните премии да се вдигне от 2 на 3%, но засега подобна мярка не е предлагана за дебат в кабинета", коментира Владислав Горанов
"Хипотетично има възможност данъкът върху застрахователните премии да се вдигне от 2 на 3%, но засега подобна мярка не е предлагана за дебат в кабинета", коментира Владислав Горанов    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
"Хипотетично има възможност данъкът върху застрахователните премии да се вдигне от 2 на 3%, но засега подобна мярка не е предлагана за дебат в кабинета", коментира Владислав Горанов    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Бъдещата схема ще плаща обезщетения по данъчна оценка на социално слабите, чиито жилища са пострадали от бедствия.

Специален фонд, който да изплаща обезщетения на социално слаби за имущество, пострадало от природни бедствия, ще бъде създаден от държавата. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по време на конференция за управлението на катастрофични рискове, проведена в София. Идеята е този фонд да се пълни с приходите от данъка върху застраховките, които по оценка на Горанов са около 25 млн. лв. годишно. Обезщетяването обаче няма да е на стойността, на която потърпевшите биха си върнали изгубеното имущество, а ще е по данъчна оценка. Което означава в пъти по-ниско от пазарните цени за районите извън големите градове, в някои случаи и по 2-3 хил. лв. за селата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
19 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • + 9

  "Създаването на такъв фонд означава, че хората, които си правят застраховки, ще плащат за тези, които не си правят".
  Това ще плащаме,за здравето им ще плащаме,пенсии ще им плащаме.Безотговорността у гражданите ще расте,а държавата им помага,даже ги принуждава.

  Нередност?
 • 2
  stoiank avatar :-|
  stoiank
  • + 6

  Крайно време е да има и данък на глупостта. 21 век сме, членове на ЕС и винаги чакаме Държавата да ни бърше сополите. Който иска да се застрахова, ако трябва част от данъка върху застраховките да отива за разяснителна кампания, но не ала цифровизация и стига толкова евтин популизъм. И без това като дадете на човека 500 лв., не една а две къщи ще вдигне.

  Нередност?
 • 3
  ceneto avatar :-|
  ceneto
  • + 4

  от древните е извесна максимата собствеността задължава, горанов отново демонстрира своята "компетентност"

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 4

  А кой ще защити държавата от най-голямото й бедствие - управляващите, вкл. и този на снимката?

  Нередност?
 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 14

  "Ако в първо действие на сцената виси пушка, то тя непременно трябва да гръмне до края на представлението" Антон Павлович Чехов

  "Ако в първо действие политици основават фонд с парите на данъкоплатеца, то същият непременно трявба да бъде източен до края на мандата" cinik

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 6

  Аз вече на този изобщо не му вярвам, и наистина се чудя на онези, които го представят като много умен и компетентен. Вече съм готов да се обзаложа дори, че той не е запознат, не познава в дълбочина договорите и темите, които представя на парламента и обществото набързо, и точно затова гледа да ги претупа, приел театралната поза на голям експерт, който не може да обяснява на простолюдието сложните дела, с които се занимава ... кухата му и грозновата тиква:


  "След среща с финансовия министър депутатът от ПФ Борис Ячев коментира, че Горанов все още не е убедил него и колегите му за необходимостта от нови заеми. "НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР, ЧЕ ТОВА Е СЛОЖНА ФИНАНСОВА МАТЕРИЯ, КОЯТО ХОРАТА НЕ РАЗБИРАТ И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕТУПАНА НАБЪРЗО", каза Ячев. Според него дебатите и даването на повече информация по болезнени теми като тази дълга, помагат за по-лесното им приемане от обществото. "Липсата на диалог в коалицията доведе до сериозно изоставане във важни сектори като енергетиката", каза още Ячев.

  И така, разбрахте ли сега всички?

  ""НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР, ЧЕ ТОВА Е СЛОЖНА ФИНАНСОВА МАТЕРИЯ, КОЯТО ХОРАТА НЕ РАЗБИРАТ И ЗАТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕТУПАНА НАБЪРЗО", каза Ячев.

  И сега, за да се убедят и най-недоверчивите и невнимателни или дезинтересирани тук колко наистина му е акъла на този и що за голям финансисти експерт е просто остава някой журналист, политик или депутат ДА ГО НАКАРА ДА ДАДЕ ПОНЕ ЕДИН КОНКРЕТЕН, СЪВСЕМ КОНКРЕТЕН ПРИМЕР, ПОНЕ ЕДИН ЕДИНСТВЕН ОТ ПРИМЕР ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО "МУ" - не неговото, забележете, а на "ЕКИПА МУ", ЕКИП НА ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО", както той каза - ЗА ДА ВИДИМ КАКВА И КОЛКО МУ Е "СЛОЖНА ФИНАНСОВАТА МАТЕРИЯ":)

  За да разберат наистина всички какво точно е сложно според министъра, НО НЕ ЗА ДРУГ, А ЗА НЕГО ОТ ОНОВА, КОЕТО Е ИЗГОТВИЛ "ЕЙИПА" МУ, а той явно не е разбрал или не си е наравил труда да разбере.

  Нередност?
 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 9

  Само от началото на годината това е 3-то или 4-то предложение за трупане на пари в някакъв държавен фонд, като на повечето от тях автор или съавтор е финансовият министър. Какво друго да им кажеш, освен едно "Момчета, изписано ви е на челото какво сте замислили!"

  Нередност?
 • 8
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 6

  До коментар [#5] от "cinik":

  Ти си си направо жив класик, с този много точен постулат за България:)

  Нередност?
 • 9
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин
  • + 3

  Влади Горанов е крадец - маша по образец - спомнете си приятеля му Милен Велчев. Много си приличат. Включително в своята посредственост. Амин.

  Нередност?
 • 10
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 3

  Малко встрани от темата, но всъщност май темата пак си е една - поредната схема за кражби на сарайско-библиотекарската мафия!

  Току що изгледах предаването на Ани и Виктор за ограбването на отрудени хора - тютюнопроизводители от кръговете и обръчите на Д(П)С, като техни подбрани верни хора - кметове, са отчитали за помощи количества - тонове тютюн, без нищо, нишичко да са произвели. Дадоха кадри от един кмет, който е направил схемата през старата си майка и така на нея се превеждат тези години европейските пари, вместо на отрудените хора, които реално са работили и произвеждани тютюн. И как този кмет лъжеше и мажеше. (нови специални поздравления за репортажа!)
  След това дадоха кмета на село Фъргово, Венцислав Кацаров - и той 4 мандата, как и той се правеше на паднал от Марс, и той завалията не одобрявал далаверите. Но бе интересен, когато каза, че тези очевидни ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И ИЗМАМИ БИЛИ ... ЕТИЧЕН ПРОБЛЕМ! И че ... измамниците всъшност ПОМАГАЛИ НА ХОРАТА, ЗАЩОТО ..., ТЕ ХОРАТА ИСКАЛИ, НО ПОНЕЖЕ БИЛИ НЕГРАМОТЕНИ И ЗАТОВА ИМ ... СЕ ПОМАГАЛО!!!
  И това го казва човек, който веднага си личи, че изобшо не е от най-грамотните!?!?!

  Ей, подобна невероятна наглост е наистина запазена мярка на българските комунисти и особено на онези от ДС - респ. БКП, БСП, ДПС,... - тези вършат с години явни измами и престъпления, ограбват хората и парите им, и ... ИМ БИЛИ ПОМАГАЛИ, И ТОВА БИЛО ... МОРАЛЕН ПРОБЛЕМ!!!

  След това гледах и онази, другарката от ДПС, дето била депуттка, правила законите в земеделието и била много компетентна, според нея. Тя се опита, както се и очакваще, с лавина от нишо незначещи и цитати на разпоредби и някакви маловажни истории да размие темата за ТЕЗИ ОЧЕВАДНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
  И се хвана за една сламка - очевидно измислена предварително и отрепетирана, че ДОГОВОРИТЕ БИЛИ НАПРАВЕНИ МНОГО ПРЕДИ ДА СЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕТО ЗА СУБСИДИИТЕ, ГОДИНИ ПРЕДИ ТОВА, СЛЕДОВАТЕЛНО ИЗМАМ НЯМАЛО, НЕ БИЛА ПОРЕДНАТА СХЕМА ЗА ИЗМАМА И НАТИСК, РЕПРЕСИИ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ДПС И ОБРЪЧИТЕ И КРЪГОВЕТЕ ИМ НАД БЕДНИЯ И ЖЕСТОКО МАМЕН И ЕКСПЛОАТИРАН ОТ ТЯХ ЕЛЕКТОРАТ...
  Да, АМА НЕ!

  Нека малко да опитаме да вникнем в схемата, още повече, че тя е тривиална за тези, познавайки манталитета и акъла им. Всички отлично знаем, че основният електорат на Ахмед Доган и ДПС са бедни и отрудени хора от това население, много от които се прехранват с тежък и изнорителен труд на нивата, отглеждат тютюн...И всички знаем и какъв проблем обикновено е ИЗКУПУВАНЕТО НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ ТЮРТЮН, И ТО НА ЕДНА СПРАВЕДЛИВА ЦЕНА!!!
  И точно тук ОТ ГОДИНИ, МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ВИЗИРАНИТЕ В РАЗГОВОРА ГОДИНИ, СА И СХЕМИТЕ НА ДПС!
  Знаем как дълги години ДПС бе категорично против да се промени държвния статут на "Булгартабак", който бе монополист в страната. Всички знаем и как той бе продаден, И С КАКВА ОГРОМНА ДАЛАВВЕРА, В КОЯТО ОСВЕН ДОГАН УЧАВСТВАШЕ ВСЪЩНОСТ, НО ЗАД СЦЕНАТА И ... БОЙКО БОРИСОВ, ЗНАЕМ ЕПИЧНИТЕ БИТКИ МЕЖДУ ОЛИГАРСИ НА ДПС И БСП, КАТО БЯХА ВЪВЛЕЧЕНИ И МИНИСТРИ, И ЗАМ. МИНИСТРИ, ШЕФОВЕ НА СЛЕДСТВИЕ, ПРОКУРОРИ И Т.Н....
  Чрез ИЗКУПУВАНЕТО НА ТЮТЮНА ОТ ГОДИНИ ДПС ОКАЗВАЩЕ НАТИСК И ПРИНУДА НА ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ. Логиката е безкрайно проста, но и много ефективна за еркета, натиска, изнудването, принудата, манипулирането, измамата и ограбването на тези хорица - В КРАЙНА СМЕТКА КОЙТО ИМ ДАВА РЕАЛНАТА ПАРА, ТОЙ ЗА ТЯХ Е И ГОСПОД, И СПАСИТЕЛ. В ТОЗИ СЛУЧАЙ - АЛАХ!
  И точно затова ТОВА ИЗКУПУВАНЕ, И ПЛАЩАНИЯТА - КОГАТО И АКО ГИ ИМА, ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА МИНАВАТ НЕ ПРЯКО, А ПРЕЗ ... ПОСРЕДНИЦИ!!!
  Образно казано, грубо казано - АКО ИСКАШ ДА СИ ПРОДАДЕШ ТЮТЮНА НА НЯКАКВА ЩО ГОДЕ СНОСНА ЦЕНА, ИЛИ ВЪОБЩЕ, АКО ИСКАШ ДА ИМАШ ПАРИ ДА ЗАКЪРПИШ ДВАТА КРАЯ И ДА ОЦЕЛЕЕШ, ТО ТИ ТРЯБВА ДА ДОЙДЕШ И ДА ГО ПРОДАДЕШ ПРЕЗ ... МЕН, ПРЕЗ КМЕТА, КОЙТО Е ОСНОВЕН УЧАСТНИК В ТЕЗИ ОБРЪЧИ И КРЪГОВЕ НА ТОВА НИВО В ЙЕРАРХИЯТА НА ДПС!!!

  Така че истината е, ЧЕ ТЕЗИ ДОГОВОРИ И ИЗМАМИ СА СИ ВЪРВЯЛИ С ГОДИНИ, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ КЪМ ДАТАТА НА ИЗГОТВЯНЕТО ИМ ДПС МАФИЯТА ВЕЧЕ Е БИЛА ПЛАНИРАЛА ЦЯЛАТА ИЗМАМА И КРАЖБА С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ, ИЛИ ОЩЕ Е БИЛА САМО КАТО ЗАМИСЪЛ!

  Впрочем някои от лъжите на кметовете и "компетентната" и "много подготвена" другарка от ДПС, която се уплете в лъжи и бе напълно жалка за всеки непредубеден човек СА МНОГО ЛЕСНИ ЗА КОНСТАТИРАНЕ!
  Като например тази, че ТЕЗИ ДОГОВОРИ НЕ СА БИЛИ ИНДИВИДУАЛНИ ХРУМВАНИЯ НА МЕСТНИ ТАРИКАТИ - и по случайност всеки ДПС кмет или негови близки и роднини, или близки приятели си имат такива, А СПЕЦИАЛНО ОРГАНИЗИРАНА ОТ ГОРЕ, ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ДПС ИЗМАМА И СХЕМА!!!
  Аз мисля, че това е просто детска работа за сериозен разследващ журналист да го разкрие и докаже.
  Вероятно на някой ще му направи впечателние, че даже и не споменавам за включване на Цацаров и прокуратурата, на службите, МВР, ..., Борисов, правителството или ГЕРБ като действия и отношение!
  Защото СТАВА ДУМА ЗА ПОРЕДНАТА ИЗМАМ И ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НА САРАЙСКО-БИБЛИОТЕКАРСКАТА ЧЕТА , НА АХМЕД ДОГАН, ПЕЕВСКИ И ОСТАНЛИТЕ ОТ ДПС!!!

  Много ми е интересно кога точно най-висшите ръководители на Запада и ЕС ще решат, че "Enough is Enough", ЗАЩОТО ТЕ НЕ МОГАТ ДА НЕ РАЗБИРАТ, ЧЕ ТЕЗИ ПРЕДСТАВЛЯВАТ МНОГО СЕРИОЗНА ОПАСНОСТ НЕ САМО ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ, НО И НА ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, ЧЕ ОГРАБВАТ И ЗАСТРАШАВАТ НЕ САМО БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИ, НО И ЦЕЛИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ И ВСИЧКИ В ЕВРОПА, ЧЕ И НАТО!
  Защото те друго освен измами, лъжи, престъпления, хаос, терор и насилие, кражби, измами и корупция ДРУГО НЕ МОГАТ ДА ГЕНЕРИРАТ!
  И ако недай си боже направят и някоя наистина голяма "беля" в паниката си, на ЕС И ЗАПАДА СЪЩО ЩЕ СЕ ПАДА СЪОТВЕТНАТА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВ, ЧЕ Е БИЛ ТОЛКОВА ВРЕМЕ ПАСИВЕН НАБЛЮДАТЕЛ!
  А и тогава едва ли ще е от значение кой е виновен - затова независимо с кого са "работили" тези от Запад и с кого са делкали, за да им гради и крепи имидж на легитимни там...

  Нередност?
Нов коментар